Platenspeler

Handleiding voor het afregelen van een platenspeler element

Feickert Adjust+ software

Feickert Adjust+ softwareEigenlijk is dit één van de weinige, mogelijk enige aanbieder van platenspeler meetsoftware, die er op dit moment is. Maar wel één van de beste met de meest uitvoerige software. Het pakket bestaat uit een software pakket, een precisie waterpasje en een Lp met test signalen. Ik loop samen met jullie door de metingen heen, met als voorbeeld de arm die ik hierboven afgesteld heb. Je zult zien dat een aantal instellingen worden herzien en door middel van de deze software veel nauwkeuriger kunnen worden ingeregeld. Met andere woorden, je zult zien dat een aantal instellingen die op het oog worden uitgevoerd, totaal fout zijn en per zelfs per element van hetzelfde merk, kunnen verschillen.

Azimuth

Hee, die hadden we toch al netjes loodrecht ingesteld met dat spiegeltje? Klopt helemaal, echter wanneer je even verder leest, snap je dat de instelling met het spiegeltje eigenlijk zinloos is. Maar zonder deze meetsoftware is het natuurlijk de beste optie. Het is namelijk zo, dat een juiste Azimuth wordt bepaald door de juiste stand van de naald in de groef. Een juiste stand geeft een goede instelling in twee heel belangrijke eigenschappen van een element: de overspraak of cross-talk tussen beide kanalen en de fasehoek tussen beide kanalen. Met name die laatste is sterk bepalend voor de uiteindelijke weergave kwaliteit.

Wat is Azimuth nu precies?

De Azimuth beschrijft de geometrische positie van de naald in de plaatgroef. Wanneer een plaat gesneden wordt in de vinylacetaat of koperen master is de positie van de snijkop geplaatst in een V-vormige groef in een hoek van 90 graden. Azimuth geometrieWanneer de Lp geperst wordt zal deze groef dus identiek worden gekopieerd op de uiteindelijke LP. De naald van het element zal dus deze gecodeerde informatie moeten reproduceren. Dat betekent dus, dat de naald zoveel mogelijk de groef op een identieke manier als de snijkop moet betasten. En dit instellen wordt dus vaak op het oog met een spiegeltje uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat dit geenszins nauwkeurig is. In 90 % van de gevallen geeft het instellen op deze manier een foutieve correctie. Waarom? Kijk maar eens op de bovenstaande tekening. Daar zie je dat je met een heel kleine afwijking een hele grote fout maakt van de stand van de naald. Als je ook in ogenschouw neemt dat de stand van de naald in de cantilever in elke cartridge anders is (ook van het zelfde merk en type), dan snap je dat er voor elk element een eigen, optimale Azimuth instelling nodig is. Azimuth Adjust+

afstellen platenspeler-12Het belangrijkste (meest hoorbare) probleem bij een foute Azimuth instelling is de overspraak of cross-talk tussen beide kanalen. Een direct gekoppelde eigenschap is de kanaalscheiding tussen beide kanalen. Met de Azimuth software is deze meting echt in een handomdraai gedaan en kun je deze belangrijke Azimuth exact instellen. De juiste Azimuth wordt ingesteld door een zevental metingen waarbij de headshell met 0,5 graden per keer, met de klok mee,  wordt gekanteld. Door een verschillend meetsignaal door te voeren, wordt de ‘cross-talk’ en ‘phase’ gemeten en bepaald. Als alle metingen zijn gedaan volgt er een grafiek waarin beide eigenschappen worden getoond. Het mooiste is natuurlijk als de optimale cross-talk samen valt met de ideale fasehoek van beide kanalen. Dat is niet altijd het geval.

Uiteindelijk is de fasehoek de bepalende factor voor de juiste instelling. Dit, aangezien een afwijkende fasehoek , voor ons gehoor meer storend is dan een kanaalscheiding. Deze laatste speelt zich vaak af in een gebied kleiner dan –30 dB en is nagenoeg niet waarneembaar. Bij de optimale waarden, wordt de hoek van de headshell in deze stand gefixeerd. Als je onderstaande meting in ogenschouw neemt, betekent het dus, dat een optimale Azimuth bij + 0,5 graden ligt. Vaker vind ik waarden die groter zijn dan 1 graad. Het is dus  nagenoeg altijd zo, dat een instelling van 90 graden, via een spiegeltje, foutief is en de geluidsweergave duidelijk benadeeld.AdjustPlus-Azimuth-Graphs-ENG

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

32 thoughts on “Handleiding voor het afregelen van een platenspeler element

 • Dag Marco,

  Zou jij de overhang van je 9 inch en 12 inch kunnen vermelden.
  Verder een mooi stukje schrijfwerk. Wat mij verder opvalt is dat de totaalprijs van het geheel aan afstel gereedschap ongeveer 1280,50 euro is ! !

  Groetjes Dick.

  Beantwoorden
  • Hallo Dick,
   Wat betreft de totaalprijs van de gereedschappen. Er staan twee Feickert Adjust prijzen. Die heb je niet allebei nodig.
   De standaard versie van 299 euro is al zeer uitgebreid. De Pro versie voegt eigenlijk alleen de THD meting toe
   De overhang van de 12″ Audio-Creative toonarm is 12,82 mm.

   Beantwoorden
 • Dag Marco.
  Dit is een heel goed verhaal,compleet en duidelijk.Zorg dat alles wat je binnen krijgt aan copy ook zo wordt gepubliceerd.Dat is zeker zo prettig voor de auteurs.
  Ik zou graag feickert plus willen installeren op mijn laptop,doch daar zit geen dualcore sound in,zodat het niet gaat.Ik heb echter altijd mijn azimuth afgesteld mbv van 2 blokjes lego en een dun potloodstiftje.Dat plakte ik dan met een klein stukje tape onderaan mijn headshell/isolator en dan laten zakken,zodat je dan precies kunt zien of het poltoodstiftje precies horizontaal op de 2 blokjes komt,die ik op de lp heb gelegd.Ergens in het midden van de lp.Dan zie je direct wat je moet corrigeren.
  Ik ben er van uit gegaan dat Jan Allaerts de tip van de naald en naald zuiver recht in het element heeft gemonteerd,doch ik zou graag toch op feickert over willen gaan.De rest heb ik ook al jaren in gebruik.
  Misschien kan Dick een zinvol artikel schrijven over de aanpassing van een element met de setup trafo.Daar zitten heel veel haken en ogen aan,met valkuilen.
  Succes.
  vr.gr.Ben van Druten

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Feickert adviseert ook een soundkaart te gebruiken die geschikt is voor het verwerken van signalen met een 24Bit/96kHz sample rate. Ik heb voor dit doel een Creative USB Soundblaster aangeschaft.
   Dan kun je gewoon je laptop blijven gebruiken. Maar ook andere soundcards zijn mogelijk.

   Beantwoorden
 • Mooi speelgoed! en leuk geschreven, toch wel complex dat instellen
  Ik ga liever voor digitaal, veel eenvoudiger. En voor een bedrag van 850 euro aan meet apparatuur, kun je ook een hele mooie DAC kopen.

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,
   Ach, dat afstellen doe je ook niet iedere dag. En een mooie DAC, daar zijn wij natuurijk ook niet vies van. De Lp en digitale media staan rustig naast elkaar in het audio-rek….

   Beantwoorden
   • Mooi artikel Marco, interessant om alle ’tips & tricks’ nou eens bij elkaar in 1 artikel te zien. Leerzaam!

    Ik heb een tip over het weegschaaltje, een tip die iemand mij eens gaf: sommige weegschaaltjes geven een onjuiste waarde weer door het magnetisch veld van het element. Een weegschaaltje dat correct meet en ook nog eens erg prettig geprijsd is, is deze: http://www.dx.com/p/mini-precision-digital-pocket-scale-100g-max-0-01g-resolution-29836#.U381A8aKCmQ
    Hij wordt in NL ook wel verkocht voor een veelvoud van dit bedrag, maar als je even geduld hebt en de bezorgtijd kunt wachten heb je voor weinig geld een mooi meetinstrument. Ik gebruik ‘m zelf ook naar volle tevredenheid.

    Mvg, Barry

    Beantwoorden
 • Ik heb een vraag voor de kenners,

  Zojuist heb ik een Benz MC20E elementje geplaatst in mijn Technic SL10 draaitafel met Ortofon arm. Ik gebruik de tweede versie van de PhonoDude als phonotrap.

  Met een ortofon OMB10 element werkt alles prima. Ik had verwacht dat het met een high-output MC element ook zou functioneren, maar werd getrakteerd op een vette brom.
  Hebben jullie suggesties voor me? Ik ga in elk geval de headshell leads eens extra controleren.
  Ik heb wel begrepen dat je een element niet zomaar met een ohmmeter mag doormeten. Klopt dat?

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,
   Ik zou idd even goed checken of je niet ergens een aardlus hebt gemaakt.
   Doormeten met een meter is zeker af te raden. Je kunt er zelfs je element mee verknoeien.

   groet, Marco

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Op het hififorum wordt geschreven dat het ‘doormeten van een element met een meter af te raden is’ flauwekul is, omdat de stroom door het element erg laag is. Wie heeft er gelijk?
    Met vriendelijke groet, Jan

    Beantwoorden
  • Ha Robert,

   Klopt, een element moet je echt nooit met een Ohmmeter checken.

   Kijk eerst eens naar de aarding. Als het met een MM element werkt, moet het met een high output Benz ook werken. Ik heb hetzelfde element in één van mijn Thorens spelers.

   Beantwoorden
 • Dag heren ik heb een vraagje over de Phonodude , ik sta op het punt om deze te bestellen maar lees dat er voor een low output MC element een step up trafo moet worden ingebouwd en wel de Cinemag 3440.
  Kan iemand mij verder helpen met de volgende elementen die ik in bezit heb of dit noodzakelijk is , ik heb een Lyra Helicon en een VanDen Hul Grasshopper mkII is het dan nodig om de Cinemag step up trafo in te bouwen of zou het zonder deze aan passing kunnen.

  Ik hoor graag een reactie van jullie…….

  Beantwoorden
  • Hallo Albert,

   Of je een step up trafo (of ander type prepre) nodig bent bij de PhonoDude ligt aan de uitgangspanning van je elementen. Een high output MC kan rechtstreeks worden aangesloten, maar low output MC elementen die zeg maar 0.2 tot 0.6 mV afgeven, zullen eerst even voorversterkt moeten worden.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Heb met genot het stuk gelezen, ik durfde alleen maar te wijzen naar het element!
  Na het oppikken van plaatjes draaien een paar jaar terug ( en vier draaitafels) heb ik nu een pro-ject rpm 5 met de 9cc Carbon arm. Heb daar nu een grado gold op zitten (deze had ik nog) maar vind dat deze platenspeler beter verdiend. Maar ik lees allerlei verhalen over lichte en zware armen. Waar moet ik op letten bij een element. Heb een mooie mc gehoord van ortofon maar deze zat in een zware arm. Ben echter ook erg gecharmeerd van een Audio Technica AT-150MLX. Vind het toch best wel een hoop geld en kan ze ook niet even uitproberen en weer terug brengen. Dus graag hoor ik van jou waar ik op moet letten bij aanschaf van een element voor deze volgens mij erg lichte arm!
  Mvg, Cor

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Ik was onder de indruk van dit artikel. Anderzijds, de protractor, de adjust+ en de spectrum analyzer kosten samen toch zo’n 628 € (de digitale weegschaal heb ik (90€!) alsook de test LP van HiFiNews). Waar is de tijd dat een goede dealer investeerde en je een draaitafel kon laten afregelen tegen een acceptabele vergoeding. De investering ligt erg hoog voor de consument die deze inregeling wellicht slechts éénmaal in 5 jaar zal uitvoeren…. Voor de azimuth heb ik een leuk accessoire van Audio Origami, met name de “headshell spirit levels” . Misschien niet 100%, maar toch beter dan het spiegeltje. Op deze link…..http://www.audioorigami.co.uk/for-sale/
  Bedankt voor een ongelooflijk leuke en leerzame site.
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
 • Als muziek liefhebber, is het van belang dat je van muziek houdt, toch. Luisteren via een transistor radio geeft mij als muziek – liefhebber – al – voldoening. Ik zie aardlussen voorbij komen, step ups, Mercedes Benz voorbij rijden enz. u ziet het al, ik begrijp geen bal van wat hier wordt beschreven.
  Wat heb ik staan aan audio. een Rotel versterkertje, RA 945. een platenspelertje van Thorens, 145 MK 2 en vier Hepta Spring, en Infinity Delta 60. Ik ben opzoek naar een versterker voor de platenspeler. Ik heb in gedachten een NAD, 130 euro. Mijn vraag aan u is eenvoudig: de NAD of de Musical Fidelity V90 LPS.

  Beantwoorden
 • Nu de DDDAC Powered by Tent klaar is, ben ik begonnen mijn luisterruimte weer wat op te ruimen en heb me voorgenomen dank je zeer goede verhaal Marco, om mijn LIN LP12 weer eens netjes in gebruikt nemen en af te stellen. Ik heb de Feickert spullen gekocht alsmede de weegschaal en de test LP.
  Ik kan natuurlijk ook mooi de AP nog mee laten lopen voor de meet signaal testen.

  Dus nogmaals bedankt, nu wordt het een fluitje van een cent EN een leuke avond denk ik. En als beloning vele mooie luister momenten met mijn vinyl …

  Met vr
  groet
  Doede

  Beantwoorden
 • Kan je bij gebruikmaken van een MC element de ingebouwde phonoversterker van de Rotel 1082 inzetten of is louter een losse aparte pre amp noodzakelijk?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik zat een beetje met de handen in de haren bij de afstelling van mijn Lenco L75s platenspeler. Je weet wel, deze met de S arm. Maar dankzij jouw prachtig gedetailleerde uitleg heb ik de platenspeler toch prima weten af te stellen. Ik zou echter graag de cartridge vervangen. Deze die er nu op staat is een Pickering XV15 maar is aan vervanging toe. Alleszins de naald. Welke cartridge is het meest compatibel met deze klassieke Lenco L75S? Ik had de Nagaoke mp110 in mijn gedachten. Is dit een goede keuze?

  Beantwoorden
  • Hallo Luc, je hebt een relatief zware arm en daarom heb je een cartridge nodig met een wat lagere compliantie. De Nagaoka MP110 is een prima keuze.

   Beantwoorden
 • Marco,

  Dank voor je goede uitleg.

  Welke Scope/software gebruik je voor het afstellen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Ik heb een vraag omtrendt een platen speler : JB Systems High Q10Pro series
  Ik heb overal gezocht op het internet omtrendt de naald druk van deze platen speler
  Ik heb zelf niet de handleiding meer dus kan jij mijn vertelen wat de naald druk is van deze platen speler
  Ik hoop dat jij mij kan helpen

  Gr.hans kuiper

  Beantwoorden
  • Hallo Hans, de benodigde naalddruk wordt bepaald door het gebruikte element en niet door de platenspeler. Als je de specs van het element even leest, staat daar het naalddruk/VTF bereik vermeld.

   Beantwoorden
 • D’r is ook nog een ander probleem.
  Je hebt tegenwoordig met 2 diktes te maken van ’n LP
  De oude LP’s uit de jaren ’70 &’80 die door de oliecisis in de jaren ’70 dunner gemaakt waren + de nieuwe LP’s die nu 180gr. zijn dus ook ’n heel stuk dikker dan de vorige.
  Het perfect afstellen van ’n draaitafel blijft denk ik toch ’n probleem.
  Hoe denkt u daar over?.

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal. Echter voor een goede afstelling zou je bij elke plaatdikte de VTA opnieuw moeten instellen. Dat is niet te doen. Het beste is een gemiddelde te nemen en daarmee de juiste instelhoek vastleggen.

   Beantwoorden
   • Hoi Marco,

    Het grootste gedeelte van wat u voorschrijft qua het afstellen van een element kan ik overslaan omdat ik ’n Ortofon Concorde Gold Element gebruik.
    Waar ik mee blijf zitten is de hoogte van de arm voor dit element.
    De anti-skating is gelijk aan de naalddruk voor dit element (3gr.).
    Ik vind het helaas te prijzig om alleen voor de hoogte afstelling alle benodigdheden aan te schaffen.
    Is er misschien ook ’n andere om dit op te lossen?.
    Hoor het graag van u.

    Beantwoorden
    • De instructies voor het afregelen van een element geld natuurlijk voor alle elementen. Echter de Ortofon Concorde Gold is een DJ element. Dit is een andere tak van sport waar andere normen gelden dan bij de hifi elementen. Je bent hier dus afhankelijk van de gemiddelde waarde van speelkwaliteit die door de element fabrikant wordt bepaald.
     De anti skating gelijk aan de naalddruk is alleen om het voor veel mensen wat eenvoudiger te maken om in te stellen. Deze waarde is echter nooit juist. Anti skating is een lastig fenomeen en zonder juiste meetsoftware of goede instelapparatuur, zoals bijv. de Wallyskater, niet goed in te stellen.
     De instelhoogte van de arm, de zogenaamde VTA, wordt ingesteld met het verhogen van de arm zelf en niet met het verhogen van het element. Is dit niet mogelijk dan kun je deze helaas niet instellen. Maar een serieuze platenspeler of arm heeft deze mogelijkheid altijd wel aan boord.

     Beantwoorden
 • TIP:

  Zorg eerst dat uw draaitafel op een ondergrond staat die waterpas is.
  Controleer daarna voor alle zekerheid of uw draaitafel ook waterpas staat.
  Mocht dat niet het geval zijn kun je bij heel veel draaitafels de pootjes gebruiken om uw draaitafel waterpas te zetten (Stelpootjes).
  Als dat allemaal gedaan is kunt u de voorgeschreven handelingen die Marco Bouwer adviseert verrichten om uw draaitafel op een perfecte manier af te stellen.
  Houd er wel rekening mee dat er 2 diktes van LP’s zijn.
  De oude LP’s zijn dunner dan de nieuwe LP’s (180gr.)

  Beantwoorden
 • Ik heb een vraagje over een oudere DUAL CS 435 platenspeler van mijn broer. Hij doet het prima met 33 toerenplaten, maar met de 45 toeren plaatjes draait hij iets te langzaam. Kan iemand mij advies geven wat ik hier aan kan doen? Hartelijk dank.
  Ria

  Beantwoorden
 • Beste Marco,

  ik heb een vraagje dat niet direkt gerelateerd is aan bovenstaande maar wel met een platenspeler te maken heeft. Ik heb een philips AF 977 platenspeler die heb aangesloten op een nieuwe versterker van Denon PMA 800. Als ik de versterker aanzet klikt na ongeveer drie seconde een relais. Dit is normaal. Ik zet een plaat aan en alles gaat normaal tot het moment dat tussen de nummers een stilte is. Dan begint een relais van de versterker enorm te klikken. Als het volgende nummer begint houdt het klikken weer op. Ik heb op een forum begrepen dat dit het gevolg zou kunnen zijn van subsonische signalen. Heeft iemand onder de lezers hier ervaring mee en misschien ook een manier om dit optelossen?

  Met vriendelijke groeten

  Niek

  Beantwoorden
 • Wie weet een adres voor SME3009s III parts. Ik heb een paddle nodig, maar kan moeilijk een adres vinden. In Nederland.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.