Platenspeler

Handleiding voor het afregelen van een platenspeler element

Element instellen met de Feickert protractor

cartridge_alignment_protractorNu gaan we het element op de juiste manier in de headshell monteren, hierbij rekening houdend met de toonarm geometrie. Lastig? Dat valt best mee. Er zijn allemaal handige sjabloons voorhanden. Deze sjabloons kun je, soms gratis, downloaden en uitprinten. Zelf ben ik er niet zo heel erg weg van, aangezien deze niet echt nauwkeurig zijn enFeickert Protractor NG je onderweg een aantal fouten kunt maken. Het liefst gebruikt ik een goede protractor, zoals deze  protractor van Christian Feickert. Met dit stukje gereedschap kun je op een eenvoudige manier de afstand van plateaulager tot toonarm lager instellen en daarbij het element in de juiste geometrie instellen. De Feickert Protractor kost wel wat meer dan een simpele papieren download of plastic kopie, maar is het geld dubbel en dwars waard.

Fouthoek instellen

Schermafbeelding 2014-05-21 om 17.11.07Met de protractor kun je de fouthoek van het element op drie manieren instellen. Wat is er aan de hand? Het is belangrijk om het element evenwijdig met de groeflengte in te stellen. In een lineaire opstelling (met één lange rechte groef) zou dit geen issue zijn. Echter is deze lange groef opgerold in een cirkelvorm op de LP. Dat betekent dat de hoek die het element (of beter gezegd, het contactpunt met de groef) in het begin van de Lp anders is dan aan het einde van de Lp. Het is dus zaak om het element zo in te stellen dat de fouthoek over de gehele breedte van de Lp het kleinst is. In het bijgevoegde filmpje, even verderop, wordt een en ander ook nog eens duidelijk uitgelegd.

Instellen van de nulpunten: Bearwald, Stevenson of Loefgren

Aangezien de fouthoek over de gehele breedte van de plaat varieert is het zaak om twee ‘nulpunten’ in te stellen, waar de fouthoek en de daarbij horende vervorming, het kleinst is. Zo krijg je een gemiddelde waarde over de gehele plaatbreedte. Nu is het zo dat er verschillende mensen zijn geweest, die daar uitvoerige berekeningen en luistersessie hebben losgelaten en hun eigen theorie op hebben losgelaten. Dit heeft geresulteerd in verschillende nulpunten voor een optimale geluidsweergave. Welke goed of het beste is? Dat is weer lastig te zeggen. De een zweert bij een Stevenson instelling voor klassieke muziek, de ander vind de Bearwald de beste gemiddelde instel geometrie. Het is dus niet zwart of wit.

sme_3009_series_i_tonearmIk kies meestal voor de Bearwald instelling. Dit geeft vaak een zeer fijn eindresultaat. Maar experimenteer hier gerust. Voor deze instelling is het dus wel belangrijk, dat het element in de headshell beweegbaar en instelbaar is. Voor het afstellen van een Bearwald zijn de meeste headshell’s wel geschikt. Echter voor een andere geometrie zal je dit eerst moeten checken. Het meest flexibel ben je natuurlijk als je ook de afstand van de toonarm tot het lager van het plateau kunt instellen, doordat je de gehele arm van en naar het plateau lager kunt verplaatsen. Maar dit is niet altijd mogelijk. SME heeft hier een oplossing voor bedacht die veelal universeel te monteren is. Heb je dat niet en ben je gebonden aan een gefixeerde afstand tussen toonarm lager en plateau-lager, zal je moeten kijken of je met de uitval die het element kan maken in de headshell, voldoende bereik hebt om de juiste instelling te maken. Zoals gezegd kies ik voor mijn systeem een Bearwald instelling waarbij de nulpunten worden ingesteld op 66.0 en 120.9 mm.

De Feickert protractor

afstellen platenspelerMet dit mooie stukje gereedschap is het instellen van de  toonarm geometrie  een fluitje van een cent. Allereerst kies ik de juiste ‘mounting distance’. Dat is de afstand tussen toonarm lager en plateau lager. In mijn geval is dit 12” = 304,80 mm. Daarna kan het element op de nul-positie worden ingesteld.

afstellen platenspeler-2afstellen platenspeler-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zodra de naald exact in de nul-positie staat, draai je het element met één stelschroefje vast. Maar wel zo, dat de headshell nog kan bewegen. Daarna zet je de naald op de ‘step2 ‘ positie en stel je de voorzijde van het element exact evenwijdig aan de gemarkeerde lijnen, opdat de lijnen op de protractor, evenwijdig met het element lopen.

afstellen platenspeler-9afstellen platenspeler-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe dit ook voor ‘step 3’ Zodra alles in lijn is, kun je ook het tweede schroefje vastdraaien en is het element op de luiste geometrie gefixeerd.

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

32 thoughts on “Handleiding voor het afregelen van een platenspeler element

 • Dag Marco,

  Zou jij de overhang van je 9 inch en 12 inch kunnen vermelden.
  Verder een mooi stukje schrijfwerk. Wat mij verder opvalt is dat de totaalprijs van het geheel aan afstel gereedschap ongeveer 1280,50 euro is ! !

  Groetjes Dick.

  Beantwoorden
  • Hallo Dick,
   Wat betreft de totaalprijs van de gereedschappen. Er staan twee Feickert Adjust prijzen. Die heb je niet allebei nodig.
   De standaard versie van 299 euro is al zeer uitgebreid. De Pro versie voegt eigenlijk alleen de THD meting toe
   De overhang van de 12″ Audio-Creative toonarm is 12,82 mm.

   Beantwoorden
 • Dag Marco.
  Dit is een heel goed verhaal,compleet en duidelijk.Zorg dat alles wat je binnen krijgt aan copy ook zo wordt gepubliceerd.Dat is zeker zo prettig voor de auteurs.
  Ik zou graag feickert plus willen installeren op mijn laptop,doch daar zit geen dualcore sound in,zodat het niet gaat.Ik heb echter altijd mijn azimuth afgesteld mbv van 2 blokjes lego en een dun potloodstiftje.Dat plakte ik dan met een klein stukje tape onderaan mijn headshell/isolator en dan laten zakken,zodat je dan precies kunt zien of het poltoodstiftje precies horizontaal op de 2 blokjes komt,die ik op de lp heb gelegd.Ergens in het midden van de lp.Dan zie je direct wat je moet corrigeren.
  Ik ben er van uit gegaan dat Jan Allaerts de tip van de naald en naald zuiver recht in het element heeft gemonteerd,doch ik zou graag toch op feickert over willen gaan.De rest heb ik ook al jaren in gebruik.
  Misschien kan Dick een zinvol artikel schrijven over de aanpassing van een element met de setup trafo.Daar zitten heel veel haken en ogen aan,met valkuilen.
  Succes.
  vr.gr.Ben van Druten

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Feickert adviseert ook een soundkaart te gebruiken die geschikt is voor het verwerken van signalen met een 24Bit/96kHz sample rate. Ik heb voor dit doel een Creative USB Soundblaster aangeschaft.
   Dan kun je gewoon je laptop blijven gebruiken. Maar ook andere soundcards zijn mogelijk.

   Beantwoorden
 • Mooi speelgoed! en leuk geschreven, toch wel complex dat instellen
  Ik ga liever voor digitaal, veel eenvoudiger. En voor een bedrag van 850 euro aan meet apparatuur, kun je ook een hele mooie DAC kopen.

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,
   Ach, dat afstellen doe je ook niet iedere dag. En een mooie DAC, daar zijn wij natuurijk ook niet vies van. De Lp en digitale media staan rustig naast elkaar in het audio-rek….

   Beantwoorden
   • Mooi artikel Marco, interessant om alle ’tips & tricks’ nou eens bij elkaar in 1 artikel te zien. Leerzaam!

    Ik heb een tip over het weegschaaltje, een tip die iemand mij eens gaf: sommige weegschaaltjes geven een onjuiste waarde weer door het magnetisch veld van het element. Een weegschaaltje dat correct meet en ook nog eens erg prettig geprijsd is, is deze: http://www.dx.com/p/mini-precision-digital-pocket-scale-100g-max-0-01g-resolution-29836#.U381A8aKCmQ
    Hij wordt in NL ook wel verkocht voor een veelvoud van dit bedrag, maar als je even geduld hebt en de bezorgtijd kunt wachten heb je voor weinig geld een mooi meetinstrument. Ik gebruik ‘m zelf ook naar volle tevredenheid.

    Mvg, Barry

    Beantwoorden
 • Ik heb een vraag voor de kenners,

  Zojuist heb ik een Benz MC20E elementje geplaatst in mijn Technic SL10 draaitafel met Ortofon arm. Ik gebruik de tweede versie van de PhonoDude als phonotrap.

  Met een ortofon OMB10 element werkt alles prima. Ik had verwacht dat het met een high-output MC element ook zou functioneren, maar werd getrakteerd op een vette brom.
  Hebben jullie suggesties voor me? Ik ga in elk geval de headshell leads eens extra controleren.
  Ik heb wel begrepen dat je een element niet zomaar met een ohmmeter mag doormeten. Klopt dat?

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,
   Ik zou idd even goed checken of je niet ergens een aardlus hebt gemaakt.
   Doormeten met een meter is zeker af te raden. Je kunt er zelfs je element mee verknoeien.

   groet, Marco

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Op het hififorum wordt geschreven dat het ‘doormeten van een element met een meter af te raden is’ flauwekul is, omdat de stroom door het element erg laag is. Wie heeft er gelijk?
    Met vriendelijke groet, Jan

    Beantwoorden
  • Ha Robert,

   Klopt, een element moet je echt nooit met een Ohmmeter checken.

   Kijk eerst eens naar de aarding. Als het met een MM element werkt, moet het met een high output Benz ook werken. Ik heb hetzelfde element in één van mijn Thorens spelers.

   Beantwoorden
 • Dag heren ik heb een vraagje over de Phonodude , ik sta op het punt om deze te bestellen maar lees dat er voor een low output MC element een step up trafo moet worden ingebouwd en wel de Cinemag 3440.
  Kan iemand mij verder helpen met de volgende elementen die ik in bezit heb of dit noodzakelijk is , ik heb een Lyra Helicon en een VanDen Hul Grasshopper mkII is het dan nodig om de Cinemag step up trafo in te bouwen of zou het zonder deze aan passing kunnen.

  Ik hoor graag een reactie van jullie…….

  Beantwoorden
  • Hallo Albert,

   Of je een step up trafo (of ander type prepre) nodig bent bij de PhonoDude ligt aan de uitgangspanning van je elementen. Een high output MC kan rechtstreeks worden aangesloten, maar low output MC elementen die zeg maar 0.2 tot 0.6 mV afgeven, zullen eerst even voorversterkt moeten worden.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Heb met genot het stuk gelezen, ik durfde alleen maar te wijzen naar het element!
  Na het oppikken van plaatjes draaien een paar jaar terug ( en vier draaitafels) heb ik nu een pro-ject rpm 5 met de 9cc Carbon arm. Heb daar nu een grado gold op zitten (deze had ik nog) maar vind dat deze platenspeler beter verdiend. Maar ik lees allerlei verhalen over lichte en zware armen. Waar moet ik op letten bij een element. Heb een mooie mc gehoord van ortofon maar deze zat in een zware arm. Ben echter ook erg gecharmeerd van een Audio Technica AT-150MLX. Vind het toch best wel een hoop geld en kan ze ook niet even uitproberen en weer terug brengen. Dus graag hoor ik van jou waar ik op moet letten bij aanschaf van een element voor deze volgens mij erg lichte arm!
  Mvg, Cor

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Ik was onder de indruk van dit artikel. Anderzijds, de protractor, de adjust+ en de spectrum analyzer kosten samen toch zo’n 628 € (de digitale weegschaal heb ik (90€!) alsook de test LP van HiFiNews). Waar is de tijd dat een goede dealer investeerde en je een draaitafel kon laten afregelen tegen een acceptabele vergoeding. De investering ligt erg hoog voor de consument die deze inregeling wellicht slechts éénmaal in 5 jaar zal uitvoeren…. Voor de azimuth heb ik een leuk accessoire van Audio Origami, met name de “headshell spirit levels” . Misschien niet 100%, maar toch beter dan het spiegeltje. Op deze link…..http://www.audioorigami.co.uk/for-sale/
  Bedankt voor een ongelooflijk leuke en leerzame site.
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
 • Als muziek liefhebber, is het van belang dat je van muziek houdt, toch. Luisteren via een transistor radio geeft mij als muziek – liefhebber – al – voldoening. Ik zie aardlussen voorbij komen, step ups, Mercedes Benz voorbij rijden enz. u ziet het al, ik begrijp geen bal van wat hier wordt beschreven.
  Wat heb ik staan aan audio. een Rotel versterkertje, RA 945. een platenspelertje van Thorens, 145 MK 2 en vier Hepta Spring, en Infinity Delta 60. Ik ben opzoek naar een versterker voor de platenspeler. Ik heb in gedachten een NAD, 130 euro. Mijn vraag aan u is eenvoudig: de NAD of de Musical Fidelity V90 LPS.

  Beantwoorden
 • Nu de DDDAC Powered by Tent klaar is, ben ik begonnen mijn luisterruimte weer wat op te ruimen en heb me voorgenomen dank je zeer goede verhaal Marco, om mijn LIN LP12 weer eens netjes in gebruikt nemen en af te stellen. Ik heb de Feickert spullen gekocht alsmede de weegschaal en de test LP.
  Ik kan natuurlijk ook mooi de AP nog mee laten lopen voor de meet signaal testen.

  Dus nogmaals bedankt, nu wordt het een fluitje van een cent EN een leuke avond denk ik. En als beloning vele mooie luister momenten met mijn vinyl …

  Met vr
  groet
  Doede

  Beantwoorden
 • Kan je bij gebruikmaken van een MC element de ingebouwde phonoversterker van de Rotel 1082 inzetten of is louter een losse aparte pre amp noodzakelijk?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik zat een beetje met de handen in de haren bij de afstelling van mijn Lenco L75s platenspeler. Je weet wel, deze met de S arm. Maar dankzij jouw prachtig gedetailleerde uitleg heb ik de platenspeler toch prima weten af te stellen. Ik zou echter graag de cartridge vervangen. Deze die er nu op staat is een Pickering XV15 maar is aan vervanging toe. Alleszins de naald. Welke cartridge is het meest compatibel met deze klassieke Lenco L75S? Ik had de Nagaoke mp110 in mijn gedachten. Is dit een goede keuze?

  Beantwoorden
  • Hallo Luc, je hebt een relatief zware arm en daarom heb je een cartridge nodig met een wat lagere compliantie. De Nagaoka MP110 is een prima keuze.

   Beantwoorden
 • Marco,

  Dank voor je goede uitleg.

  Welke Scope/software gebruik je voor het afstellen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Ik heb een vraag omtrendt een platen speler : JB Systems High Q10Pro series
  Ik heb overal gezocht op het internet omtrendt de naald druk van deze platen speler
  Ik heb zelf niet de handleiding meer dus kan jij mijn vertelen wat de naald druk is van deze platen speler
  Ik hoop dat jij mij kan helpen

  Gr.hans kuiper

  Beantwoorden
  • Hallo Hans, de benodigde naalddruk wordt bepaald door het gebruikte element en niet door de platenspeler. Als je de specs van het element even leest, staat daar het naalddruk/VTF bereik vermeld.

   Beantwoorden
 • D’r is ook nog een ander probleem.
  Je hebt tegenwoordig met 2 diktes te maken van ’n LP
  De oude LP’s uit de jaren ’70 &’80 die door de oliecisis in de jaren ’70 dunner gemaakt waren + de nieuwe LP’s die nu 180gr. zijn dus ook ’n heel stuk dikker dan de vorige.
  Het perfect afstellen van ’n draaitafel blijft denk ik toch ’n probleem.
  Hoe denkt u daar over?.

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal. Echter voor een goede afstelling zou je bij elke plaatdikte de VTA opnieuw moeten instellen. Dat is niet te doen. Het beste is een gemiddelde te nemen en daarmee de juiste instelhoek vastleggen.

   Beantwoorden
   • Hoi Marco,

    Het grootste gedeelte van wat u voorschrijft qua het afstellen van een element kan ik overslaan omdat ik ’n Ortofon Concorde Gold Element gebruik.
    Waar ik mee blijf zitten is de hoogte van de arm voor dit element.
    De anti-skating is gelijk aan de naalddruk voor dit element (3gr.).
    Ik vind het helaas te prijzig om alleen voor de hoogte afstelling alle benodigdheden aan te schaffen.
    Is er misschien ook ’n andere om dit op te lossen?.
    Hoor het graag van u.

    Beantwoorden
    • De instructies voor het afregelen van een element geld natuurlijk voor alle elementen. Echter de Ortofon Concorde Gold is een DJ element. Dit is een andere tak van sport waar andere normen gelden dan bij de hifi elementen. Je bent hier dus afhankelijk van de gemiddelde waarde van speelkwaliteit die door de element fabrikant wordt bepaald.
     De anti skating gelijk aan de naalddruk is alleen om het voor veel mensen wat eenvoudiger te maken om in te stellen. Deze waarde is echter nooit juist. Anti skating is een lastig fenomeen en zonder juiste meetsoftware of goede instelapparatuur, zoals bijv. de Wallyskater, niet goed in te stellen.
     De instelhoogte van de arm, de zogenaamde VTA, wordt ingesteld met het verhogen van de arm zelf en niet met het verhogen van het element. Is dit niet mogelijk dan kun je deze helaas niet instellen. Maar een serieuze platenspeler of arm heeft deze mogelijkheid altijd wel aan boord.

     Beantwoorden
 • TIP:

  Zorg eerst dat uw draaitafel op een ondergrond staat die waterpas is.
  Controleer daarna voor alle zekerheid of uw draaitafel ook waterpas staat.
  Mocht dat niet het geval zijn kun je bij heel veel draaitafels de pootjes gebruiken om uw draaitafel waterpas te zetten (Stelpootjes).
  Als dat allemaal gedaan is kunt u de voorgeschreven handelingen die Marco Bouwer adviseert verrichten om uw draaitafel op een perfecte manier af te stellen.
  Houd er wel rekening mee dat er 2 diktes van LP’s zijn.
  De oude LP’s zijn dunner dan de nieuwe LP’s (180gr.)

  Beantwoorden
 • Ik heb een vraagje over een oudere DUAL CS 435 platenspeler van mijn broer. Hij doet het prima met 33 toerenplaten, maar met de 45 toeren plaatjes draait hij iets te langzaam. Kan iemand mij advies geven wat ik hier aan kan doen? Hartelijk dank.
  Ria

  Beantwoorden
 • Beste Marco,

  ik heb een vraagje dat niet direkt gerelateerd is aan bovenstaande maar wel met een platenspeler te maken heeft. Ik heb een philips AF 977 platenspeler die heb aangesloten op een nieuwe versterker van Denon PMA 800. Als ik de versterker aanzet klikt na ongeveer drie seconde een relais. Dit is normaal. Ik zet een plaat aan en alles gaat normaal tot het moment dat tussen de nummers een stilte is. Dan begint een relais van de versterker enorm te klikken. Als het volgende nummer begint houdt het klikken weer op. Ik heb op een forum begrepen dat dit het gevolg zou kunnen zijn van subsonische signalen. Heeft iemand onder de lezers hier ervaring mee en misschien ook een manier om dit optelossen?

  Met vriendelijke groeten

  Niek

  Beantwoorden
 • Wie weet een adres voor SME3009s III parts. Ik heb een paddle nodig, maar kan moeilijk een adres vinden. In Nederland.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.