Iedere vinyl liefhebber komt wel eens voor deze keuze te staan. Een defect of versleten platenspeler element. Dan is het enorm lastig om het juiste element bij je platenspeler, of liever gezegd, de toonarm te kiezen. Want toonarm en element moeten samen een intieme relatie aan gaan. Of deze relatie succesvol wordt, is afhankelijk van jouw keuze…… - Audio-Creative

Hoe kies je een passend element voor je platenspeler?

Het verschil tussen een MM en MC element

Een lesje platenspeler elementen
Er zijn grofweg twee type elementen op de markt: MM (Moving Magnet) en MC (Moving Coil) elementen. Beiden hebben een verschillend ontwerp en eigenschappen. Maar wat is nu precies het verschil?

Als we kijken naar de werking van een element zien we dat het eigenlijk allemaal start met de naald. Deze beweegt zich in de groef en volgt deze zoals de plaat is gesneden. De naald is opgehangen in een cantilever welke uiteindelijk uitmond in een spoel of een magneet, welke door deze kleine bewegingen een kleine stroom genereert. Dit is het signaal wat uiteindelijk wordt ongezet in het daadwerkelijke muzieksignaal. Elk element berust op dit principe, alleen de positie van de coil en de magneet is verschillend.

M(oving)M(agnet) element

73698-fig5Dit is van vroeger uit het meest gebruikte en meest voorkomende element. De naald beweegt een magneet tussen twee spelen (stereo) waardoor er een stroom signaal wordt opgewekt. Dit resulteert in een relatief sterk signaal. (vanaf 1,5- 5 mV.). Dit signaal kan rechtstreeks in de phonoversterker worden omgezet in een luisterbaar muzieksignaal. Het wordt enkel nog gecorrigeerd door middel van een RIAA correctie. Het nadeel van een MM element is dat door de grote massa van de magneten, het element ‘trager’ is, wat resulteert in een wat ‘lompere’ sound en minder detail. Deze elementen hebben vaak meer ‘body’ in de geluidsweergave dan hun MC collegae. Al zijn er enorm goede MM elementen op de markt, die menig MC element de loef af steken. Dus een keihard oordeel wil ik hier niet plaatsen. Een ander voordeel is dat MM elementen vaak veel robuuster gebouwd zijn dan MC elementen en dat in de meeste elementen, de naald eenvoudig kan worden verwisseld. Ook zijn ze vaak een stuk goedkoper.

M(oving)C(oil) element

getfileBij dit element is de cantilever verbonden met twee kleine spoeltjes welk beweegt in een magnetisch veld. Dit is dus een omgekeerd principe dan bij Moving Magnet elementen het geval is. Door de kleine ruimte kunnen de spoelen slechts een bepaalde kleine afmeting hebben en moet de spoeldraad enorm dun zijn. Dit resulteert in een micro signaal (tot 0.6 mV). Al zijn er ook uitzonderingen van MC elementen met een high output, die laat ik voor nu even in het midden.

Het grote voordeel is dat de massa van het het bewegende deel veel kleiner is waardoor het element de signalen uit de groef sneller en preciezer oppikt en verwerkt. Over het algemeen zijn MC elementen beter is detaillering, een natuurgetrouwe weergave en muzikale verfijning dan de MM collegae. Maar omdat dit kleine signaal zo zwak is, moet het eerst worden versterkt, alvorens het de phonoversterker in kan worden gestuurd. Bij veel phonoversterkers zie je dan ook een mogelijkheid om met een schakelaar van MM/MC te kunnen schakelen. Heb je dat niet aan boord van je (voor)versterker, dan zul je met een separate step-up trafo moet werken. Wil je meer hierover weten of hoe je een step-up zelf bouwt, dan verwijs ik je graag naar het zelfbouw artikel: bouw zelf een high-end step-up trafo.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 gedachten over “Hoe kies je een passend element voor je platenspeler?

 • 20 november 2016 om 15:45
  Permalink

  Marco, hartelijk dank voor dit artikel. Ik ga hiermee aan de slag.

  Beantwoorden
 • 22 november 2016 om 11:57
  Permalink

  Hoi Marco, ik als een non-vinyl aanhanger heb dit met grote interesse gelezen.
  Heel duidelijk en onderbouwd uitgelegd.

  Beantwoorden
 • 23 november 2016 om 20:12
  Permalink

  Dag Marco,
  Dit is weer een artikel wat de deuren voor de echte analoge luisteraars wagenwijd open zet.
  De niet wetenden kunnen hiermee heel ver komen.Wel moeten ze zorgen niet in de klauwen van de dozen schuivers te komen.Want die denken alleen maar aan EEEE tekens.
  Goede begeleiding en extra uitleg is voor de nieuwelingen wel een must,anders gaan ze toch de mist in.Doorgaan met goede artikelen schrijven en vergeet niet naar de mooie LP.s te luisteren.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 17 februari 2017 om 17:29
  Permalink

  Mocht je wat elementen kunnen adviseren voor een SME 3000 S2 Improved (op een TD160B) dan hoor ik het graag! Voorversterker is een Phonodude v2015.

  Beantwoorden
 • 05 april 2018 om 12:55
  Permalink

  Leuk en leerzaam artikel, ik mis alleen de tangentiale arm. Gelden daarvoor dezelfde regels?

  Beantwoorden
 • 22 mei 2018 om 22:58
  Permalink

  Twee jaar sinds het laatste comment, maar dit artikel is nog steeds actueel. Vriendelijk bedankt voor de heldere uitleg. C.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.