Iedere vinyl liefhebber komt wel eens voor deze keuze te staan. Een defect of versleten platenspeler element. Dan is het enorm lastig om het juiste element bij je platenspeler, of liever gezegd, de toonarm te kiezen. Want toonarm en element moeten samen een intieme relatie aan gaan. Of deze relatie succesvol wordt, is afhankelijk van jouw keuze…… - Audio-Creative

Hoe kies je een passend element voor je platenspeler?

versleten-platenspeler-elementIedere vinyl liefhebber komt wel eens voor deze keuze te staan. Wanneer je platenspeler element defect is geraakt of dat je na jaren luisterplezier je oude element wil vervangen voor een nieuw en modern element. Dan is het enorm lastig om het juiste element bij je platenspeler, of liever gezegd, de toonarm te kiezen. Want toonarm en element moeten samen een hechte relatie aan gaan en of deze relatie een succes wordt is afhankelijk van jouw keuze……

Platenspelers zijn net mensen..

Het kiezen van een juiste combinatie tussen platenspeler element en toonarm is net als een relatie bij mensen. Bij een goede match tussen twee partners springen de vonken er af. Een foute match geeft een futloze en saaie invulling van je leven. Bij een langdurige relatie loopt je weer ook het risico op sleur en verveling. Het is bij platenspelers gelukkig wel een stuk eenvoudiger dan bij een mensen relatie. Want als na jaren van een spannend en energiek huwelijk de sleur er in sluipt en het element langzaam uitdroogt, futloos wordt, uitgeleefd is of aan je hoofd gaat zeuren, dan ruil je het gewoon in voor een fris, jong en modern ding…. Er is echt niemand die je dan vreemd aan kijkt. Hoe mooi de nieuwe vlam is bepaal je gewoon zelf, maar alles heeft natuurlijk wel een prijs.

Natuurlijk kun je het internet afstruinen om advies te vragen op diverse fora of beter nog, bij iemand die er ‘verstand’ van heeft. Maar of je dan altijd het juiste advies krijgt is maar de vraag. Veel beter is om zelf eerst eens te onderzoeken welk element er nu bij jouw toonarm past. Een goede start is het halve werk en het is nog enorm leerzaam ook.

stel-zelf-je-platenspeler-afEr wordt enorm veel geschreven over hoe je een element optimaal afstelt. Er is talloze instel en afregelapparatuur voor te koop. Echter  lees je zelden iets over de juiste combinatie van toonarm en element en hoe deze te bepalen. Terwijl dit eigenlijk de belangrijkste factor is voor een goede geluidsreproductie. Het is ook niet zo heel eenvoudig om een goede combi te kiezen. Althans, tot nu. Want dat het helemaal niet zo moeilijk is laat ik je in dit artikel zien. De optimale combinatie van toonarm en element is afhankelijk van een aantal factoren waarvan er twee het meest klankbepalend zijn: de compliantie van het element en de effectieve massa van de toonarm. Daarover straks meer.

Oude elementen zijn ‘altijd’ versleten

Schermafbeelding-2016-11-15-om-13.42.49.png
Diverse elementen uit vervlogen tijden…..

Veel ‘oude’ elementen uit de jaren 70 en 80 zijn niet meer te koop en als ze worden aangeboden zou ik adviseren ze niet aan te schaffen. Ook al zijn ze in ‘top’ conditie. Laat je niets wijs maken. Ongeacht de nieuwprijs van het element en of hoe weinig ze zijn gebruikt zijn zou ik liever kiezen voor een nieuw element. Want ook voor de ‘beste’ elementen heeft de tijd niet stilgestaan. Vaak zijn de rubbers in de ophanging en andere bewegende delen sterk ingedroogd, waardoor alles wat stugger is. Het element klinkt echt niet meer zoals het destijds uit de fabriek kwam. Standaard gebruik ik zelf nooit oude elementen in mijn revisie platenspelers. Er zijn genoeg moderne en goede elementen te koop die echt niet de hele wereld kosten. Want als je je mooie Thorens of een andere platenspeler goed verzorgd en koestert maar uiteindelijk bezuinigt op een nieuw elementje, dan gooi je letterlijk het kind met het badwater weg. Doodzonde.

Een nieuw element kiezen

Maar hoe kies je nu een passend element voor je platenspeler? Ik kan me voorstellen dat dat niet eenvoudig is. Er zijn nogal wat elementen te koop. MM, MC, low output, high output etc. Wat de verschillen zijn leg ik straks even uit.

Een aantal bekende en veel gebruikte hedendaagse elementen op een rijtje
(note: de compliantie van de Audio Technica en de Denon elementen zijn gemeten bij 100Hz. De overige elementen bij 10 HZ. De compliantie  van deze elementen zal bij 10 Hz. iets hoger uitvallen dan de genoemde waarden)diverse-elementen-2diverse-elementen-3diverse-elementen-1

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 gedachten over “Hoe kies je een passend element voor je platenspeler?

 • 20 november 2016 om 15:45
  Permalink

  Marco, hartelijk dank voor dit artikel. Ik ga hiermee aan de slag.

  Beantwoorden
 • 22 november 2016 om 11:57
  Permalink

  Hoi Marco, ik als een non-vinyl aanhanger heb dit met grote interesse gelezen.
  Heel duidelijk en onderbouwd uitgelegd.

  Beantwoorden
 • 23 november 2016 om 20:12
  Permalink

  Dag Marco,
  Dit is weer een artikel wat de deuren voor de echte analoge luisteraars wagenwijd open zet.
  De niet wetenden kunnen hiermee heel ver komen.Wel moeten ze zorgen niet in de klauwen van de dozen schuivers te komen.Want die denken alleen maar aan EEEE tekens.
  Goede begeleiding en extra uitleg is voor de nieuwelingen wel een must,anders gaan ze toch de mist in.Doorgaan met goede artikelen schrijven en vergeet niet naar de mooie LP.s te luisteren.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 17 februari 2017 om 17:29
  Permalink

  Mocht je wat elementen kunnen adviseren voor een SME 3000 S2 Improved (op een TD160B) dan hoor ik het graag! Voorversterker is een Phonodude v2015.

  Beantwoorden
 • 05 april 2018 om 12:55
  Permalink

  Leuk en leerzaam artikel, ik mis alleen de tangentiale arm. Gelden daarvoor dezelfde regels?

  Beantwoorden
 • 22 mei 2018 om 22:58
  Permalink

  Twee jaar sinds het laatste comment, maar dit artikel is nog steeds actueel. Vriendelijk bedankt voor de heldere uitleg. C.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.