Platenspeler

Het belang van een goede element afstelling: de Azimuth

Een goede instelling van de Azimuth

VTFVoordat ik de Azimuth ga meten moet de naalddruk en de arm geometrie goed zijn ingesteld. Erg belangrijk aangezien je de rest van de metingen met de naald naar beneden gebruikt. Heb je de naalddruk dan veel te hoog, dan is je element al snel kapot. Let daar dus op.
Daarna wordt de  effectieve lengte en de nulpunten volgens Bearwald ingesteld. Ik gebruik hiervoor een Feickert protractor, maar een standaard instelmal kan natuurlijk ook. Daarna is de Azimuth instelling aan de beurt. De Azimuth is op verschillende manieren in te stellen.

Azimuth instelling met de Fozgometer

Huh? Fozzymeter?? Jazeker, de Fozgometer. Dit fraaie kleinood van Musical Surroundings laat je op een heel eenvoudige wijze een Azimuth instelling maken. Hierbij worden de uitgaande signaalkabels van de phonoversterker in de linker- en rechteraansluiting van de Fozgometer geplaatst.
Azimuth-6Azimuth-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met behulp van een testsignaal op bijvoorbeeld een Analogue Productions test Lp, wordt met track 2 en 3 de Azimuth ingeregeld. Dit is een 1 kHz referentie signaal voor afzonderlijk het linker- en het rechterkanaal.  Deze waarden horen zo dicht mogelijk bij elkaar te liggen. De absolute uitslag is niet belangrijk. Die wordt bepaald door uitgangsspanning van je element. Is de uitslag van het linker- en rechterkanaal te verschillend, dan dient de headshell met element naar de betreffende richting te worden gedraaid. Net zo lang tot beide signalen ongeveer gelijk zijn. AzimuthIs dat gelukt, dan wordt track 1 gespeeld welke een 1 kHz signaal geeft zowel link als rechts. Hiermee bepaal je de kanaal balans. Heb je in stap 1 en 2 de juiste hoek ingesteld dan zal de groene led oplichten en de meter zo min mogelijk uitslaan. Een waarde van < 2 dB moet haalbaar zijn.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

10 thoughts on “Het belang van een goede element afstelling: de Azimuth

 • Dag Marco,
  Dit is weer echt een verhaal waar de echte LP liefhebbers iets aan hebben.Laat al die mensen maar eens luisteren wat de verschillen zijn met een verkeerd azimuth.
  Dan gaat er bij een juiste afstelling een ander gehoorapparaat meespelen.
  Kun je nog vermelden wat de prijs is van de 2 meet systemen en wie het levert??
  Doorgaan met deze materie.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
  • Hallo Ben, de Fozgometer wordt geleverd door Musical Surroundings en kost $300,-
   De Feickert Adjust+ kost €249,- en wordt geleverd door Christan Feickert.

   Beantwoorden
 • Dag Marco, gisteren waren we bij jou voor de thorens draaitafel. Na jouw verhaal hier op de website en bij je thuis ben ik eens gaan kijken naar mijn eigen draaitafel. Verschil links en rechts was meer dan 6 dB! Nu heb ik een rega arm… Dus lastig. Maar ik heb aan de rechterkant van het element bij de schroefjes twee kunst ringetjes geplaatst nu is het verschil 1,5 dB en ik weet niet wat ik hoor! De Thorens speelt de nad helemaal weg. Verschil is enorm! Chapeau daarvoor.

  Beantwoorden
  • Ha Bas, Fijn om te horen. Zo zie je maar dat een goede instelling heel erg belangrijk is. Veel luisterplezier!

   Beantwoorden
   • Ik ben blij dat ik toch even bij je langs ben gegaan. Wel weer even een ritje…
    De tafel klinkt nu toch een stukje beter..

    Goed om te zien dat er nog ouderwetse service bestaat.

    Groet Bas

    Beantwoorden
 • Very informative piece, thank you for posting it. I am still somewhat in a dilemma – you might be able to help me. Would you advise to set the azimuth using the stylus or the coil as a reference point because the two will not yield the same result? As you now, cross-talk and channel balance helps a lot to get the coil aligned with the record, however this in itself is not a guarantee that the stylus will sit perpendicularly in the groove, especially if the coil and the stylus are not in the same plane which is the case (9 out of 10, as you mentioned). It is the same issue the other way around. Adjusting the azimuth to get the stylus in the correct angle doesn’t translate in the lowest cross talk and best channel balance. I am wondering what are your thoughts or did I miss something essential?

  Beantwoorden
  • The Azimuth measurement is to get the stylus in the right angle in the vinyl groove.
   You are correct, in most of the time the phase angle is different from the crosstalk angle. In that case, the phase angle is the most important. Our ears are more sensitive to phase difference then crosstalk. Also crosstalk problems are often in the -30 db range, almost not hearable.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco ,
  Nieuwsgierig naar het afstel resultaat van een niet nader te noemen draaitafelspecialist na het monteren van een nieuwe arm op mijn draaitafel ,kwam ik tot de conclusie dat er nogal wat te verbeteren viel .Aangeschaft de Duitse Schon schabloon , een dig.grammenweger en een Fozgometer , bleek dat elementaire afstellingen nog wel wat fijn tuning nodig hadden .Het enige , en niet onbelangrijke afstelling is de azimuth .Ik verdenk mijn Dynavector TE KAITORA element van een defecte naald ophanging .De testresultaten zijn met de Fox. links verschilt met rechts , en met de mono track gaat het groene lampje branden en R .Als je dit corrigeert worden de resultaten zoals het hoort , maar als je naar de voorkant van het element kijkt staat de kop scheef .Gauw een ander goedkoop element uit een andere draaitafel gemonteerd en dat geeft met een waterpas kop / element wel een goed resultaat .Ben dus bang dat mijn TE KATORA op de een of andere manier niet meer goed is .Graag jouw mening of op of aanmerkingen.
  Groet , Hans

  Beantwoorden
  • Beste Hans,

   heb je destijds nog actie ondernomen met je Te Kaitora Rua element?

   Gr. Josh

   Beantwoorden
 • Dag Marco,
  Je schrijft dat de armen van Project geen azimuth regeling hebben, dit is niet helemaal correct. Bij mijn Project 9.1x zit de kop vast aan de arm maar de arm is draaibaar in de basis, gewoon goed af te stellen.
  Mvg,
  Hans

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.