Degritter platenwasmachine
Over het nut van platen reinigen hoeven we het volgens mij niet te hebben. Een schone plaat geeft minder ruis, minder tikken en kraken en vooral een beter geluid. Daarbij is het ook nog eens een belangrijke factor voor het behoud van je naald. Goed reinigen van je vinyl is voor een serieuze muziekliefhebber noodzakelijk. Voor wie onze verhalen regelmatig leest weet dat wij graag gebruik maken van een ultrasoon platenreiniger. Wat mij betreft is dit gewoonweg de beste manier om je kostbare platen goed schoon te krijgen. De tijd van borstel/zuig platenwasmachines hebben we al lang geleden achter ons gelaten.
Een alternatief voor de KL Audio
Voor onze vinyl collectie gebruiken Dick en ik al enkele jaren de LP200 platenwasmachine van KL-Audio. Daar hebben we al eerder een blog over geschreven. Die kun je hier terug lezen. Deze tank van een machine is helaas niet meer leverbaar. Ondanks de hoge kwaliteit, was de verkoopprijs ook niet mals, zo’n € 5700,-. Tja, dat is toch serieus geld. We hebben dan ook gezocht naar een meer betaalbaar alternatief. Destijds was de AudioDesk platenwasmachine een logische en enige keuze. Al hebben we daar toch onze bedenkingen bij wat betreft constructie en gebruiksgemak. Met name vervuiling door algengroei in de machine was een lastig probleem. Daarbij werden de platen ook niet altijd droog na de was cyclus en er bleven er druppels achter op de plaat. Reden temeer om eens te kijken naar een beter alternatief.
Degritter
Op de High End Messe in München kwamen we vorig jaar deze platenwasmachine tegen. De DeGritter. Bedacht en ontworpen door een aantal jonge techneuten uit Estland met ieder hun eigen discipline. Volgens de mensen van Degritter moest de platenwasmachine aan een aantal belangrijke eisen voldoen.

Op de beurs stond destijds een prototype die ons zeer aansprak. Het heeft echter nog wel even geduurd eer deze machine uitontwikkeld was en gereed was voor productie. Inmiddels heb ik enige maanden deze Degritter in mijn bezit en hem al zeer uitvoerig gebruikt.

Ultrasoon reinigen

Het principe van ultrasoon reinigen is het ontstaan van hele kleine luchtbelletjes door het doorvoeren van ultrasoon geluid aan het water. Hierdoor ontstaan microscopische kleine vacuum belletjes die diep in de plaatgroef doordringen en daarna imploderen. Hierdoor wordt het vuil los gemaakt en uit de groef los gemaakt. De frequentie van het signaal alsmede de kracht van de ultrasoon transducers is bepalend voor de diepte en de effectiviteit van de reiniging. Bij de DeGritter wordt ook een frequentie sweep toegepast in plaats van één frequentie om de reiniging te optimaliseren. Dat is iets wat ik nog niet eerder heb gezien en wel heel goed bedacht is.
Ultrasoon gevaarlijk!
Een hardnekkig verhaal dat regelmatig rond gaat op diverse fora is dat ultrasoon reiniging schade zou toebrengen aan je kostbare vinyl. Dit is de reinste onzin. Ultrasoon is juist een manier om op een niet destructieve manier, kwetsbare oppervakken te reinigen. Dat wordt in de industrie al jaren toegepast. Ook voor heel kwetsbare producten. Het is gewoon niet mogelijk om vinyl af te breken of kapot te maken door het imploderen van de vacuum luchtbelletjes (cavitatie genoemd). Daar is de kracht van deze machines sowieso veel te laag voor. Ik heb zowel bij deze machine als de Ultrasoonzilla die KL Audio heet nog nooit gemerkt dat het vinyl kapot gaat noch dat er vinyl deeltjes los komen en achterblijven in het filter.
Gedestilleerd water
Voor het ultrasoon reinigen wordt gedestilleerd (bij voorkeur dubbel gedestilleerd) water geadviseerd. Je wilt dat na de reiniging en het drogen geen residu achterblijft op de plaat. Bij de machine wordt ook een flesje geconcentreerd schoonmaakmiddel geleverd. Ik gebruik deze zelf niet. Mijn ervaring met de KL-Audio is dat gebruik van enkel gedestilleerd water het beste resultaat geeft en wat mij betreft is dit voor deze machine niet anders.
Uitneembare water reservoir
Dit is toch wel erg handig. Net als bij een koffiezet apparaat kan het reservoir eenvoudig worden uitgenomen om het water te verversen. Bij de meeste machines, zoals de Kl-Audio en de Audiodesk het geval is, kan dit niet en moet er met een kraan het water worden afgetapt. Hetzij boven de wasbak of met een emmer en een slang. Allemaal niet zo handig. Ook heel prettig is dat de tank een inhoud heeft van slechts 1.4 liter. Zeer zuinig in gebruik dus en het nodigt uit om regelmatig het water te verversen voor behoud van optimaal resultaat en een schone machine. Het enige wat periodiek moet worden vervangen is een schuimfilter die in een uitneembare houder is geplaatst.

Eenvoudig in gebruik
Zoals gezegd heb ik deze platenwasmachine nu een paar maanden in gebruik en kan alleen maar bovenstaande eisen onderschrijven. Het is een machine die bij mij gewoon in de werkruimte staat zonder dat je gehoorbeschermers hoeft te dragen. Het gebruik is de eenvoud zelve. Plaat er in en kiezen welk programma je wilt laten draaien. (Quick, Medium en Heavy) Daarnaast zijn via het interactieve scherm alle functies zoals droogtijd, kracht van de ventilator, ontgassing van het gedestilleerd water, tijd van ultrasoon etc. in te stellen en aan te passen. Ook de hoogte van het waterniveau is met één druk op de knop te regelen. Dit is voornamelijk handig wanneer je Lp’s hebt waarbij de muziek verder doorloopt tot het midden. De wat oudere klassieke platen zijn vaak op die manier gesneden. Na afloop van het programma kan de Lp direct op de platenspeler. Wil je meer zien hoe de machine werkt en wat de features zijn check dan ook even onderstaande demonstratiefilm van Degritter.
Resumé
Na een paar maanden gebruik kan ik alleen maar zeggen dat ik zeer onder indruk ben van deze Degritter platenwasmachine en kan hem zeker aanbevelen. Qua bouw en gebruiksgemak ken ik geen betere machine. Het resultaat is zeker zo goed als de KL-Audio platenwasmachine. Echter is de Degritter veelzijdiger en een ook niet onbelangrijke eigenschap is dat de Degritter veel stiller is in gebruik. Gezien de goede service, de regelmatige updates en de goede garantie van de mensen van Degritter is dit een platenwasmachine die een lange, probleemloze levensverwachting heeft. Wie een goedkope platenwasmachine verwacht moet ik enigszins teleurstellen. De Degritter kost € 2595,= .
Het luistergenot van een schone, stille plaat is voor mij enorm belangrijk. Of het nu tweedehands Lp’s zijn of hagelnieuwe uitgaven die vers van de pers komen. Even door de platenwasmachine is voor beide een verplicht ritueel dat ik nooit meer over sla. Daarnaast is het een machine van hoge kwaliteit die bij normaal gebruik waarschijnlijk een leven lang meegaat. Tel je dat alles bij elkaar op dan is de aanschaf prijs al snel vergeten.
Wij zijn zo onder de indruk van deze machine dat we hem in ons pakket hebben opgenomen en in Audio Creative de webshop aanbieden. De Degritter is wordt standaard geleverd 12” platen. Voor 7” en 10” platen zijn optionele adapters leverbaar.
Meer informatie over deze Degritter platenwasmachine vind je hier
Degritter in de Audio Creative webshop
Goeie recentie Marco – Kan het allemaal bevestigen 🙂 Ik heb ook een Degritter en het is naast een enorm gemak (erin zetten, droog en als nieuw eruit pakken) ook een hele goeie manier van schoonmaken.
Je moet wel even de tijd nemen om het allemaal uit te proberen, maar hey, het is een hobby toch?
Ik maak ook mijn leesbril ultrasoon weer doorzichtig, beste resultaat ! (niet in de degritter natuurlijk, grijnssss)
Mijn VPI loopt op zijn laatste benen. Ik ben dus naar iets nieuws op zoek en contactloze schoonmaken spreekt me zeker aan. Maar als ik deze test zo lees https://www.vinyl-fan.de/blog/741-im-test-ultraschall-plattenwaschmaschine-degritter.html heb ik zo mijn twijfels bij het schoonmaakresultaat van dit ongetwijfeld technisch fraaie apparaat. Graag een reactie.
Charles
Dag Charles, kun je ons eerst inhoudelijk deelgenoot maken van je twijfels?
Groet,
Bram
Volgens het hierboven aangehaalde artikel gaat vingervet er met een Degritter moeilijk af. Ik vroeg me daarom af wat jullie ervaring daar mee was. Met mijn 20 jaar oude VPI , die aan vervanging toe is, gaat vingervet er namelijk wel makkelijk af. Het is wel zo dat ik bij oude platen eerst was met vloeistof met alcohol erin en voor de tweede keer met vloeistof met pure zeep erin.
Helder, mijns insziens heeft de auteur uitvoerig beschreven wat deze machine goed doet, en hoe goed deze dat doet.
In de meeste gevallen zal een enkele contactloze 120 KHz diepte reiniging tot een uitmuntend resultaat leiden waar de bekende en zeer goedkope en ook prima werkende Chinees het met 40 KHz doet.
Ik behandel mijn platen al meer dan 40 jaar met veel zorg dus vetvlekken komen niet voor en zijn daarmee geen issue.
Als je een niet zorgvuldig behandelde plaat met vetresten gaat reinigen beschrijft de auteur buitengewoon nauwkeurig hoe dit met aandacht en op eenvoudige wijze prima lukt.
Linksom of rechtsom, contactloos of met fysieke druk, met of zonder alcohol toevoeging, met een 2e ronde en met een klein beetje aandacht is het verwijderen van vetresten zo verholpen.
Mijn conclusie zou zijn dat contactloze dieptereiniging boven de minder goed reinigende VPI te verkiezen valt en dat je daarna een keuze maakt tussen een goedkoop 40 KHz of sofisticated 120 KHz cavitatieproces, waarbij de Degritter op snellere en stillere wijze enkele platen reinigt dan mijn Chinees, die dit namelijk op zeer lawaaiige industriële wijze doet zodat mijn vrouw en katten de benen nemen.
Bedankt Bram, dat reinigen van vinyl blijft een interessante materie. Die VPI e.d. heeft natuurlijk wel zijn nadelen, maar of hij nu per saldo minder schoonmaakt ? Dan zou je eigenlijk met een microscoop e.d. onderzoek moeten doen. En geluidsmatig lijkt het me ook praktisch lastig vast te stellen. Ik zal eens een keer een plaat laten wassen met een De Gritter en kijken wat dat doet. Dat zal wel na de Corona worden.