PlatenspelerRecensie

Audio Technica Toonarm Lift

Een automatische afslag op een platenspeler is tegenwoordig geen vanzelfsprekende optie. In tegendeel, de meeste nieuwe platenspelers hebben geen automatische afslag of lift aan boord. Dat dit soms erg vervelend kan zijn, hoef ik de meeste vinyl liefhebbers niet te vertellen. Wat je liever niet wilt is dat de naald langere tijd dan nodig, in de uitloopgroef blijft draaien. Onlangs kwamen we deze oplossing tegen. Een automatische lifter van Audio Technica. Een zeer praktische oplossing voor een veel voorkomend probleem.

Vroeger was alles beter?

Als we terugkijken naar de gouden eeuw van de platenspelers, de jaren 70 van de vorige eeuw, waren de meeste consumenten platenspelers uitgerust met een vol-automaat of half-automaat. Met de vol-automaat werd met een druk op de knop de toonarm naar de Lp toe gebracht en werd de naald netjes aan het beginpunt van de LP gebracht. In de uitloopgroef werd de toonarm weer omhoog gezet en netjes in zijn rustpositie gebracht. Super praktisch toch? 

Met de half-automaat is het nodig de arm zelf aan het begin van de plaat te brengen en gaat daarna alles weer als hierboven. Veel platenspelers uit die tijd waren met deze optie uitgerust. Tegenwoordig is dat vrijwel geen standaard optie meer. De mechaniek die deze functie mogelijk maakt is best wel ingewikkeld en dus ook best prijzig om te maken. Al is dat laatste natuurlijk wel relatief. Een ander nadeel is dat deze mechaniek het niet echt mogelijk maakt om van toonarm te wisselen. De toonarm is namelijk onderdeel van het hele mechanisme.

Ook de vinyl liefhebbers met een draaitafel van Garrard 301/401, Thorens TD124 en de grote groep Lenco enthousiasten, hebben vaak een zelfbouw plint met een zelfgekozen toonarm. Daar ontbreekt de automatische afslag in zo goed als alle gevallen.

De oplossing is een externe auto lift

We kwamen dit vernuftige apparaatje tegen en hebben direct een exemplaar besteld. Het gaat hier om de Audio Technica AT6006R. Een slim bedacht apparaatje, dat het mogelijk maakt de toonarm in de uitloopgroef automatisch te liften en daardoor de naald te ontlasten. 

Eigenlijk is de constructie identiek aan de meeste toonarm-liften. Door een ontkoppeling van het mechaniek wordt door een veer de lift omhoog gedrukt. Door deze te dempen met siliconen olie werkt de lift zeer precies en wordt de arm met een rustige beweging omhoog gedrukt. 

Doordat de toonarm in de uitloopgroef wat meer snelheid krijgt wordt de zeer gevoelige hendel weggeduwd en daarmee de lift ontgrendeld.

Eenvoudig installeren

De auto lift van Audio Technica is zeer eenvoudig te installeren. Bij de set zijn een tweetal metalen steuntjes meegeleverd om de lift extra hoogte te geven, mocht de toonarm wat hoger staan. De plaatsing van de lift komt wel zeer precies. Ik heb hem eerst met de hand op de juiste plek gezet en deze gemarkeerd met een potlood. Daarna kan de lift met de meegeleverde dubbelzijdige tape worden gefixeerd. In de lift zit ook een asje, waarmee de lift op exacte hoogte kan worden gesteld. Door de lift handmatig naar beneden te drukken, zet je de lift op 'scherp'. Dit is wel een extra handeling als je en plaat opzet, maar is na een paar keer gebruiken vanzelfsprekend geworden.


Nog een probleem opgelost!

Vinyl liefhebbers met een toonarm met brede headshell, bijvoorbeeld bij de Thorens TD 160 serie, hebben het probleem dat bij het gebruik van een platenspeler puck, de headshell de puck raakt voor het einde van de uitloopgroef.

Voor deze mensen kan deze Audio Technica lifter een perfecte uitkomst zijn om toch een platenspeler puck te kunnen gebruiken.

Conclusie

Voor mij is dit kleine apparaatje een zeer fijne upgrade. Het vraagt even een extra handeling bij het opzetten van de plaat, maar daarna gaat alles vanzelf. De Audio Technica AT6006R lift is ook nog eens van een goede kwaliteit. Van harte aanbevolen!

Wij zijn zeer tevreden over deze lift en hebben de Audio Technica AT6006TR in onze webshop gezet. Heb je interesse of wil je meer informatie, kijk dan hier.


Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Audio Technica Toonarm Lift

  • Deze is handig. Ben wel benieuwd of deze past op een Pro-ject xtension 9 Evolution ivm de breedte van de staander inclusief het staafje. Lijkt of dit staafje boven de plaat/LP komt te staan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.