Platenspeler

Audio Creative GrooveMaster platenspeler arm (deel 1)

Inmiddels zullen de meesten van jullie het wel weten. Ik ben gek op klassieke  platenspelers, oude technieken uit de jaren 50,60 en 70. Tja, eigenlijk alles wat met fijnmechanica te maken heeft. Het is een passie die er voor gezorgd heeft dat ik inmiddels de nodige machines en gereedschappen thuis heb staan. Een fraaie draaibank, freesbank en de nodige polijst- en slijpmachines. Alles van industriekwaliteit. Een koning te rijk voel ik me soms, in mijn relatief kleine werkruimte. Een dergelijk machinepark zorgt er ook voor, dat je op een gegeven moment geen beperking meer hebt van wat je kunt maken. De enige beperking ben ik dan zelf….

Maar als je die mooie gereedschappen hebt staan, moet je er natuurlijk ook iets mee doen. Ik ben dan ook al geruime tijd bezig met het ontwikkelen en het bouwen van een mooie en kwalitatief goede platenspeler arm. De insteek is het ontwikkelen van een toonarm die kwalitatief net zo goed, of beter is als de commerciële armen die nu op de markt zijn en wat veel belangrijker is, dat ik een toonarm wil bouwen die ook nog eens betaalbaar is. Audio Creative MB-12Ik begrijp ook best dat een dergelijk project niet door iedereen kan worden nagebouwd. Niet iedereen heeft de gereedschappen of de kennis om een werkschuur zoals die van mij op te zetten, al kan ik dat zeker toejuichen. Maar om nu de show te stelen en jullie alleen maar lekker te maken met een project, welke voor velen toch niet te realiseren is, is niet leuk. Daarom heb ik me bedacht, dat het uiteindelijke resultaat als zelfbouwkit beschikbaar moet zijn. Een bouwkit die iedereen, die een beetje handig is, in elkaar kan zetten en tot een muzikaal einde kan brengen. Zo komt een luxe 12” ‘transcription’ platenspeler arm binnen ieders bereik. Aan de slag dus.

Zoveel toonarmen, zoveel mogelijkheden

Er zijn veel soorten toonarmen op de markt. Van armen met een éénpunt (unipivot) lagering, een meslager tot een traditioneel kogellager of zelfs een magneetlager. durand-tonearms-telos-1Welke de beste methode is? Geen idee. Ik denk dat elke lagering zijn voor en nadelen heeft. Ik ga in dit verhaal niet verder uitweiden over de verschillen tussen toonarmen onderling. schroeder_ref_01_600In de Audio Creative MB-12 maak ik gebruik van een kogel gelagerde beweging. Dit zowel voor de horizontale als de verticale as. Het is een principe dat door vele grote merken wordt gebruikt. Schermafbeelding 2013-11-20 om 20.53.43Ortofon en EMT bijvoorbeeld maken prachtige 12” toonarmen die gebaseerd zijn op deze lagers.

TA-210-Tonearm02

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

23 thoughts on “Audio Creative GrooveMaster platenspeler arm (deel 1)

 • Indrukwekkend project! Petje af hoor, dit is hoogwaardige arbeid! Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg van dit artikel.

  Beantwoorden
 • Mijn loopwerk zit met smart te wachten op zo’n fraaie arm!
  Wanneer komt de MB-12 diy kit beschikbaar?

  Beantwoorden
 • Briljant!!! So good to read this, you even got a following in the UK! An ex-clog and Cheesehead born in Gouda.

  Beantwoorden
 • Boeiend artikel Marco,

  Wat kan jij netjes werken!
  Ik kijk uit naar het vervolg en om jou arm te plaatsen op mijn Clear Audio level two.

  Beantwoorden
 • Ziet er goed uit, ga ik nauwlettend volgen.!

  Beantwoorden
 • Ben nieuwsgierig naar het vervolg. Het ziet er in elk geval prachtig uit.

  Beantwoorden
 • Marco ziet er veel belovend uit, is er een mogelijkheid om een bajonet koppeling ala SME en Jelco op de arm te monteren ipv een vaste headshell? Dan zou ik nl ook mijn SPU met deze arm kunnen gebruiken.

  Beantwoorden
 • Dag Marco;
  Mooi opgezet verhaal over het bouwen van een toon-arm. (D)ick ben benieuwd hoe het geheel ga klinken. Persoonlijk vind ik de afwerking een bijkomstige zaak, tenzij dat je wil gaan verkopen. In veel gevallen is ” gelikt er uit zien” voor de commercie belanreiker dan de ” rest” Ik blijf met belangstelling je vorderingen volgen.

  Beantwoorden
  • Hallo Dick,Dank voor je compliment. Ik ben het met je eens dat ‘looks’ niets bijdragen aan de performance.
   Maar als ik dan toch bezig ben, moet het er wel een beetje strak uitzien 😉

   Beantwoorden
 • Beste Marco,

  Indrukwekkend verslag, ziet er heel mooi uit! Zelf ben ik bezig met een totaal ander project niet audio gerelateerd (voor de studie). En ben hiervoor opzoek naar hoogwaardige lagers met lage tolerantie speling en hoge mate van weerstand vrij draaien. Kwam daarbij via Google op jouw verslag, graag zou ik wat meer info willen over de lagers die jij gebruikt in je platenspeler arm.
  Bedankt en met vriendelijke groet,
  Kees

  Beantwoorden
  • Hallo Kees,
   Dat mag zeker en ik heb daar geen enkel geheim over.De lagers die ik gebruik zijn semi keramische lagers met een specificatie van ABEC 7. Dat is de op één hoogste tolerantie. In een toonarm hebben we natuurlijk niet te maken met enorm hoge snelheden, waar deze lagers eigenlijk voor zijn gemaakt. Ik heb dan ook het lagervet verwijderd en het vervangen door een siliconenolie met een zeer lage viscosteit. Beter kan ook nog. Dan kun je volledig keramische lagers gebruiken. Die hebben ook geen smering nodig en zijn onverslijtbaar. In de platenspeler arm is niet zozeer de snelheid van belang maar de aanzetkracht om de arm te laten bewegen. Uiteindelijk moet het de naald, de cantilever, deze totale arm in beweging zetten.Hoe lager de aanzet snelheid is, des te makkelijker speelt de toonarm. Beide lagertypen kun je gewoon op Ebay bestellen in nagenoeg elke maat die je nodig hebt.

   Beantwoorden
  • Als machinaal metaal bewerker én al 50 jaar hifi enthousiast volg ik de diy projecten met grote belangstelling. Dank voor het mogen meekijken in de ontwikkeling van de diverse projecten maar met name de GrooveMaster.

   Beantwoorden
 • Marco,

  Bedankt voor je heldere uitleg, ga gelijk mijn Ebay zoektocht starten naar semi keramische lagers.

  Ik hou je bouwverslag in de gaten!

  Bedankt

  Beantwoorden
 • Ik klink misschien wat ongeduldig (ben ik ook :-), maar is er inmiddels al wat meer bekend?
  B.V. Wanneer volgt de uitlevering, wat is de prijs met en zonder SME aansluiting etc..

  Gr.

  Ronald.

  Beantwoorden
  • Ha Ronald,
   Het duurt idd wat langer dan gedacht. Er waren wat technische problemen die een betere oplossing nodig hadden.
   Die zijn er inmiddels en de eerste 8 toonarmen verwacht ik binnen twee weken terug van het freesbedrijf. Je hoort het zodra we klaar zijn…
   Nog even geduld 😉

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik heb ook interesse in een arm als die leverbaar is, mijn Lenco project naar jouw voorbeeld vordert gestaag.

  Groeten,
  Robèrt

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Hoe heb jij het gaatje in het neodymium magneetje van de Schroeder arm gemaakt?

  Groet,

  Jan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.