Platenspeler

Audio Creative GrooveMaster 2014

Montage van de GrooveMaster

De arm wordt verder geheel afgemonteerd met hoogwaardige onderdelen. Cardas bekabeling, SME headshell connector, Cardas headshell leads, een mooie mooie Ebben- of Olijfhouten headshell.GrooveMaster-21 De arm is uiteraard geschikt voor Ortofon SPU elementen. Hiervoor wordt een extra contra gewicht meegeleverd. We zijn bezig met een extra sliding base voor de GrooveMaster. Dit is een extra optie, waarmee de toonarm naar voren en achteren kan worden geschoven. Het vergroot de instel mogelijkheden op vele draaitafels. Ook zijn er plannen om een fraaie gebogen uitvoering, a la EMT997 banana, te maken. Een prototype speelt al op mijn eigen Thorens TD124.

Welke platenspelers voor de GrooveMaster

Voor welke platenspelers is de GrooveMaster geschikt? De GrooveMaster kan met vele platenspelers worden gecombineerd. Een ‘standaard’ model draaitafel gaat niet lukken, helaas. Er moet ruimte zijn om de toonarm op de juiste afstand van het platenspeler lager te monteren. De afstand van draaitafel-lager tot Groovemaster-lager is immers 30,48 cm (12”). Denk dan aan bijvoorbeeld zelfbouw Lenco/PTP draaitafels (zoals onze eigen PTP/Lenco), Thorens TD121 en TD124, Garrard 301/401/501. In principe iedere draaitafel, die geschikt is voor een 12” toonarm, is geschikt voor de Audio-Creative GrooveMaster.Audio=Creative GrooveMaster

Welke elementen voor de GrooveMaster

Denon DL-103Wat ik al eerder vertelde, zijn de elementen met een hoge compliantie met name geschikt toonarmen met een lage (effectieve) massa. Waar de grens licht is lastig te zeggen. Het hangt vaak van de combinatie met de toonarm af. Audio Technica AT-150MLXMaar globaal kun je zeggen dat elementen met een combinatie kleiner dan 25 cm/dyne geschikt zijn voor de GrooveMaster. Ik heb erg goede ervaring met de Denon DL103. Dit is een zeer betaalbaar element van een uitzonderlijke (muzikale) kwaliteit. De Denon DL103 is ook nog eens zeer betaalbaar. De Denon DL103 is inmiddels al weer ruim 50 jaar op de markt en wordt nog steeds (grotendeels handmatig!) geproduceerd. Een echte klassieker dus. Maar ook een relatief ‘moderne’ Audio Technica 150-MLX combineert perfect met de GrooveMaster. Keuze genoeg.

Natuurlijk kunnen ook de fraaie, klassieke Ortofon SPU elementen worden gebruikt. Op dit moment speelt er een Ortofon SPU Classic GM MKII op mijn Thorens TD124. Dat is weliswaar een element uit het hogere prijs segment (€ 799,=), maar is zeker nog betaalbaar. In ieder geval is het zijn prijs dik waard. Wat een heerlijke combinatie is deze Ortofon SPU classic met de GrooveMaster. Als ik zo s ’avonds lekker vinyl aan het draaien ben, vraag ik mij wel eens serieus af, hoe het nog beter kan……..GrooveMaster-22

Zo komt er een voorlopig einde aan de ontwikkeling van deze 12” platenspeler arm. Een erg leuk avontuur met een mooie uitkomst. Ach, een echt einde zal het niet echt zijn, want er zijn altijd ideeën voor nieuwe constructies en uitbreidingen. Maar zoals deze GrooveMaster nu presteert, heb ik niets te klagen en ben ik een uiterst tevreden man. Helaas is het niet gelukt om de arm als zelfbouwarm aan te bieden, wat eerst de bedoeling was. De constructie en afstelling is een precies klusje en vraagt de nodige ervaring + wat speciaal gereedschap om de opbouw tot een goed einde te brengen.

Groovemaster-overview-3Groovemaster-overview-2

De instructie manual en de instel-sjabloon is gratis te downloaden in onze audio webshop:

www.audio-creativeshop/downloads

Voor informatie over de Audio-Creative GrooveMaster:

www.audio-creative/groovemaster

The GrooveMaster specifications

Ultra low friction Semi-Ceramic bearing
SME headshell connector
Cardas tonearm wire
Cardas headshell leads
Jelco tonearm lift
Cardas 5 pin tonearm cable connector
Ebony or Olivewood headshell
Mounting sjablone included

Technical:
Baerwald geometrie
Aluminium CNC machined housing with brass or stainless steel counterweights
Brass machined bearing house
Mounting distance (pivot to spindle) 304,75mm = 12 ”
Mounting diameter: > 29 mm
Offset angle: 17,11 degrees
Overhang: 12,82 mm
Effective length: 317,57 mm
Effective mass: 22 g.
Baerwald configuration: zero-points at 66,0 and 120,9 mm.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Audio Creative GrooveMaster 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.