Platenspeler

Audio Creative GrooveMaster 2014

De opbouw van de Audio Creative GrooveMaster

Het belangrijkste onderdeel van de GrooveMaster is het centrale  lagerhuis. Dit onderdeel wordt uit één stuk aluminium gefreesd. Het bevat zowel de horizontale als de verticale lager constructie.GrooveMaster
Het lagerhuis wordt daarna nog een keer ’doorgezaagd’ met behulp van een draadvonk machine. Er wordt met behulp van een draad van 0,20 mm, waar een hoge spanning op staat een vonkoverslag gecreëerd, waardoor je als boter door metaal kunt glijden.
Dit is nodig om later de horizontale lagers met de toonarm te kunnen bevestigen.
Doordat de twee delen daarna weer worden gemonteerd worden de lagers gefixeerd en is het geheel eventueel later weer te demonteren en te servicen.GrooveMaster-18GrooveMaster-20
 

 

 

 

 

 

 

 

 

De verticale lagerpen wordt eveneens in een lagerbus geschoven en afgesteld. Hierin bevinden zich ook weer een tweetal lagers. Ook deze lagers worden weer afgesteld en spelingvrij gemaakt.

De lagers van de GrooveMaster

De lagers die ik gebruik, zijn semi-keramische lagers met een ABEC 7 codering. De ABEC waarde geeft de tolerantie in rondheid aan. Lagers met een ABEC van 7 en 9 zijn ontwikkeld voor toepassingen met een zeer hoge omwenteling (> 20.000 rpm) met een zeer nauwkeurige omloop. Voor een toonarm dus ruimschoots voldoende.

GrooveMaster-17GrooveMaster-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semi keramisch wil zeggen dat de buitenmantel gemaakt is van staal en de kogels van keramisch materiaal. Ik heb een test gedaan met volledig keramische lagers (links op de foto), echter gaf dit geen bevredigende resultaten door de te hoge spelling van de kogeltjes in de buitenmantel. De vol keramische lagers zijn ook niet in ABEC-7 voorhanden. Daarbij maken vol-keramische lagers net wat meer bijgeluid dan de semi keramische lagers.

GrooveMaster-18

GrooveMaster-30

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Audio Creative GrooveMaster 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.