Nieuws

Zelfbouw Luisterdag Oost Nederland 2017

De Zelfbouw Audio Luisterdag Oost Nederland 2017 is een jaarlijks terugkerende audio show waar audio zelfbouwers en muziekliefhebbers hun kennis delen en hun zelfbouw projecten laten zien en horen. Het is een unieke kans om te zien én te horen wat er anno 2017 mogelijk is op het gebied van zelfbouw audio. Daarnaast is natuurlijk het sociale aspect niet geheel onbelangrijk. Je kunt met al je vragen bij de diverse deelnemers terecht. Naast de projecten van Audio Creative zijn er natuurlijk veel zelfbouwers in verschillende kamers die hun projecten laten zien en horen. Van mooie buis-ontwerpen en moderne transistor bakken tot de meest fraaie luidspreker ontwerpen.

Een stukje zelfbouw geschiedenis

Naast de terugkomst van de vinyl schijf is ook de zelfbouw audio een sterk groeiende markt. Ik weet nog goed dat ik zelf begon met mijn muziek en audio hobby. Destijds was het internet nog maar net beschikbaar en ik vergaapte mij aan al die mooie projecten die door enthousiaste muziek liefhebbers werden gebouwd. Met name buizen ontwerpen hadden mijn aandacht.

Triodedick MonoBill II dual mono KT88 versterker

Want een mooie buisversterker was toch wel een magisch ding. Helaas waren dergelijke versterkers vaak ver buiten mijn budget. Door zelf te bouwen was die stap echter wel binnen handbereik. Maar ja, uitgebreide kennis van elektronica had ik niet. Ook moest er nog een fatsoenlijke kast gemaakt worden. Dat laatste was het minst lastige, maar toch. Had je, na degelijk inlezen,  eenmaal ja gezegd tegen een zelfbouw project, dan begon er een lange zoektocht op het internet om alle onderdelen bij elkaar te sprokkelen. Het weerhield mij er van om met een dergelijke operatie te beginnen. Totdat ik Dick leerde kennen…

Een nieuwe hobby was geboren

Dick van de Merwe (rechts) en Doede Douma (ontwikkelaar DDDAC)

Dick is onder de naam ‘TriodeDick’ een bekendheid op het internet op het gebied van buisversterkers en inspireerde vele muziekliefhebbers met zijn mooie ontwerpen. Ik had in mijn dromen al zijn projecten al een keer gebouwd. Maar ja, in ‘real life’ bleek de nodige elektronica kennis toch echt noodzakelijk. Zeker als je alleen van een schema af moet bouwen.  Al was het na kennis gemaakt te hebben met Dick voor mij wel iets makkelijker om een zelfbouwproject te beginnen. Het gebeurde maar al te vaak dat ik een project nog zo goed na bouwde en dat na tien keer controleren de stekker er in ging….. shit, één kanaal werkt niet. Hellup!, Dick bellen…. Na even een paar checks en metingen bleek vaak dat ik gewoon een stomme fout had gemaakt. Hard gelach aan de andere kant van de lijn, als blijk van mijn knulligheid, was dan vaak zijn reactie. Het maakt niets uit, je leert er van en maakt je weer beter in een volgend project. Het geeft wel aan dat je een zelfbouw project eenvoudig kan beginnen, maar dat er aandacht en kennis nodig is om het tot een goed einde te brengen. Er vanuit gaande dat je kunt solderen en netjes kunt werken. Daarnaast is veiligheid één van de belangrijkste punten. Het is wel elektronica en er worden hoge spanningen gebruikt. Koppie er bij dus!

Zelfbouw bij Audio Creative

Al deze ervaringen hebben geleid tot de ontwikkeling van de zelfbouw projecten bij Audio Creative. De mooie projecten van TriodeDick worden bereikbaar voor muziekliefhebbers die net als ik, kriebels krijgen van een mooi zelfbouw ontwerp en die voor een normale prijs de kwaliteit van high end apparatuur in huis willen hebben. We hebben er voor gezorgd dat onze audio kits voor een grotere groep muziekliefhebbers bereikbaar zijn. Lastige en ingewikkelde elektronische schakelingen zijn zoveel mogelijk voorbereid en een mooie kast + alle onderdelen zijn inbegrepen. Alles is duidelijk beschreven in een foto handleiding (in plaats van een ‘basic’ versterker schema) en wij zijn natuurlijk op de achtergrond beschikbaar mocht het echt niet lukken. Maar toch blijft een waarschuwing op zijn plaats. Overschat jezelf niet en zorg dat je de basis kennis elektronica en de kunst van het solderen tot je beschikking hebt. Maar durf je het aan, dan is een mooie hobby geboren met als resultaat een fantastische muzikale audioset die zich kan meten met de beste audio apparatuur die er in de wereld te koop is.

De nieuwe zelfbouw voorversterker: Audio Creative TonMeister
Audio Creative TonMeister achterzijde

 

 

 

 

 

 

Als alles meezit gaan we tijdens de beurs een volledige zelfbouw audioset van Audio Creative laten spelen.  De nieuwe TonMeister voorversterker, een SoulMaster KT 88 mono eindversterker of een Centurion 300B mono eindversterker. Voor de analoge weergave nemen we de nieuwe 2017 PhonoDude versterker met een Thorens TD124 platenspeler met GrooveMaster II toonarm mee. Voor de digitale liefhebbers: moderne audio weergave is bij Audio Creative zeker niet ondergesneeuwd. Integendeel! We kunnen met trots zeggen dat onze nieuwe DDDAC 1794 NOS audio streamer een geweldige aanwinst is. Deze ‘Roon’ mediaplayer is zo goed als klaar en zal op de aanstaande luisterdag zijn opwachting maken.

Hoorn luidspreker

Ook ons nieuwe (Proto) luidspreker ontwerp laten we zien en horen. Het is een luidspreker die is gebaseerd op de mooie ontwerpen van Paul Klipsch. Het is een luidspreker die ontstaan is na de bouw van de Klonwall en TonMeister waarin ervaring en technieken van de Western Electric oer-hoorn luidsprekers zijn verweven.

Groeiende interesse in zelfbouw

Door de groeiende interesse in zelfbouw is ook de audio zelfbouwdag enorm gegroeid. Van een handjevol bezoekers een aantal jaren geleden waren er vorig jaar ruim 200 bezoekers. De verwachting is dat we de komende show dit aantal zullen overstijgen.

Vinylbeurs

Ook dit jaar zal Henk Keizer van Happy Sad Records  bij ons in de zaal staan. Naast dat Henk veel vinyl meebrengt is hij ook een vraagbaak voor bijzondere persingen en zeldzame albums. Zoek je iets bijzonders laat hem dat even van tevoren weten, dan kan hij je bestelling meenemen.

Zelfbouw anno 2017: professioneel en volwassen

Voor iedereen die zelf wil zien en horen wat er mogelijk is op het gebied van zelfbouw audio, kan ik het van harte aanbevelen om een bezoekje te brengen aan deze luisterdag. Dat is niet alleen erg leerzaam maar ook heel erg leuk en gezellig. Opgave voor aanwezigheid is niet nodig maar wel prettig. Weet je zeker dat je komt, laat dan even een  berichtje achter bij de organisatie.

Wanneer en waar: 4 februari 2017

Adres wijkcentrum Slangenbeek
Straatsburg 5
7559 NM Hengelo

 

Klik hier voor aanmelding of vragen aan de  organisatie
Meer informatie over deze dag vind je ook op het zelfbouwforum

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

16 thoughts on “Zelfbouw Luisterdag Oost Nederland 2017

 • Ben heel erg benieuwd naar de Proto-hoorn luidspreker. Komt er een deze dagen een beschrijving ervan (en kosten etc)?

  Beantwoorden
 • Hey wat leuk, die boxen (klonwall / tonemasters) staan nu in mijn luisterruimte…. !!
  ik ben er erg blij mee en laat ze dagelijks even spelen.. 😀

  Beantwoorden
 • hey leuk om mijn boxen te zien op dit plaatje….ze klinken geweldig en ik ben er nog steeds heel blij mee!!

  vraag me alleen af waarom die voorplaat uit 2 delen is gemaakt en niet uit 1…. ?

  Beantwoorden
 • De tonemasters van de eerste foto staan in mijn luisterruimte.
  Klinken geweldig, zijn via Zeist bij mij terecht gekomen.

  Mooie speakers, maar waarom is de voorplaat uit 2 delen gemaakt?

  Beantwoorden
  • Dat was destijds om snel te wisselen van units. Leuk om te horen dat ze een goede baas hebben gekregen…Een hele fijne speaker is het zeker!

   Beantwoorden
 • Nemen jullie ook zaken uit de webshop mee?
  Ik heb een setje veren voor een Thorens TD166 nodig. Kan ik die mooi bij jullie ophalen zaterdag.

  Beantwoorden
  • Robert,
   Het is niet te doen om alles mee te slepen zaterdag. Is het ook niet de dag naar. Maar als wensen, zoals je gevraagde Thorens veren, even van tevoren gemaild worden (info@audio-creative.nl) is er (bijna) overal een mouw aan te passen.

   Beantwoorden
 • Hallo, ik heb vandaag genoten van alle shows die ik vandaag heb gezien en vooral gehoord. Wat een enthousiasme en inspiratie , mensen die helemaal opgaan in hun hobby en er wat moois van maken. Zoveel posititiefs, helemaal geweldig, ik heb een geweldige dag gehad.
  Vriendelijke groeten :Jan Lemstra

  Beantwoorden
 • Welk streaming programma gebruiken jullie voor de hifiberry didi+pro? Je zou verwachten dat het veel mooier moet klinken, de lan kabel direct in de raspberry zonder tussenkomst van een usb-kaart en usb kabel maar zoals ik het nu heb is het het niet en klinkt mijn DDDAC in zijn originele staat met computer mooier.
  Momenteel gebruik ik MoOde als streaming-programma.
  Of ben ik te ongeduldig en moet de hifiberry digi+ pro een tijdje inspelen voor het gaat klinken, ik heb het geheel pas een dag of drie spelende.

  Beantwoorden
  • Hallo Jan, Ik gebruik de iso van Roon labs op de Raspberry Pi/ HifiBerry Digi+ Pro, die via I2s is gekoppeld met het DDDAC1794 mainboard.
   De Roonserver draaide op de DIY dag op een Macbook Pro. De HifiBerry was als endpoint/Player ingesteld.
   Hier thuis draait de Roonserver op een Mac Mini.
   Met inspelen heb je weinig te maken, het moet gewoon direct goed gaan. Bij mij was er vanaf de eerste minuut geen twijfel.

   Ik zou daarom je playersoftware eerst eens aan een onderzoek onderwerpen.
   Ik ken deze software zelf niet uit eigen ervaring, maar misschien zijn er onder de lezers gebruikers met Moode.

   Beantwoorden
 • Hey, Dit jaar nog 1?
  Afgelopen keer gemist.
  Een aantal projecten wil ik laten horen.

  Beantwoorden
  • Hallo Frank, dit jaar niet meer. Wel volgend jaar begin februari.Zodra er iets bekend is laten we het weten.

   Beantwoorden
 • Beste mevrouw, mijnheer,

  U maakt waar dat muziek genieten is
  en dat de zelfbouwhobby nog serieus leeft !

  Wanneer is uw zelfbouwdag in 2019 ??
  Met dank en groeten,
  Cor van Zundert
  Voorzitter democomissie
  Audioclub Oost Brabant

  Beantwoorden
  • Hallo Cor,
   De zelfbouwdag van 2019 is al achter de rug. Dat was begin februari. In 2020 hopen we echter zeker weer op de volgende zelfbouwdag te staan. Ook dat zal weer de eerste of tweede zaterdag van februari plaatsvinden.

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Waarschijnlijk een simpele vraag voor jullie.
  Ik heb een Denon versterker waar ik 2×2 luidsprekers op aan gesloten.
  Een set in de huiskamer (“A” groep)en een set in de (open) keuken (“B” groep).
  Nu hebben de (kleine) luidsprekers in de keuken meer volume dan die in de huiskamer.
  Mijn vraag aan jullie is daarom, kan ik een soort van “balans” schakelaar ergens tussen plaatsen dat ik het volume tussen keuken en huiskamer kan regelen.
  En zo ja, waar kan ik dat dan bestellen.

  Met vriendelijke groet
  Lejo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.