Nieuws

Zelfbouw Audio luisterdag Oost Nederland 2014 (1)

Marco en ik waren uitgenodigd om wat te doen op de jaarlijkse Zelfbouw Audio luisterdag van het Zelfbouw Audio Forum. Organisator Barry, ook gastauteur van Audio Creative site, heeft na vorige evenementen in Almelo en Enschede, dit keer een mooie locatie in Hengelo gevonden. Eentje die voor herhaling vatbaar is, volgens mijn bescheiden mening.

Luisterdag Zelfbouw Audio (2)We konden ‘s morgens om 9:00 uur beginnen met de spullen naar binnen te sjouwen. Luisterdag Zelfbouw Audio (3)Om 10:00 uur werden de eerste mensen verwacht. Dat was even flink aanpoten. Er was zelfs geen tijd om de speakeropstelling te tweaken en de beste plek te bepalen. Ze zijn op het oog neergezet en verder was het spelen maar. De belangstelling bleef de hele dag groot. Er is naast muziek geluisterd natuurlijk ook veel gepraat en ervaringen uitgewisseld. We kunnen niets anders zeggen dat het een zeer geslaagde dag was en iedereen die daar aan mee heeft geholpen, de organisatie, de beheerder van het wijkcentrum: bedankt!

Wat is je favoriete condensator?

capacitor comparator (3)Maar we hadden nog iets te goed… Er kon namelijk gekozen worden uit de favoriete koppelcondensator. Daarvoor heb ik een paar jaar geleden al eens de capacitor comparator gebouwd, waarmee ‘on the fly’ tussen zes verschillende condensatoren kan worden geschakeld, die ook nu weer tussen voor en eindversterker is geschakeld.

Voorkeuren konden op een formulier worden ingevuld. Blind wel te verstaan. Bij de keuzeknop staan allen nummers 1 t/m 6.

capacitor comparator (2)

Maar welke condensator zit nou onder welk nummer?

Mensen die gisteren stevig aan het turven zijn geweest zullen nu wel willen weten welke condensator nou onder well nummer bij de schakelaar is gesoldeerd.

capacitor comparator

Het lijstje:

 1. Wima MKP
 2. Audio Note Silver
 3. Mundorf Silver Oil
 4. Aura Teflon
 5. Auricap
 6. Russische Papier in Olie condensator

De eerste recht toe recht aan telling geeft een grote voorkeur voor nummer 4, de prijzige Aura Teflon condensator.

Ex aequo op plaats twee zijn nummer twee: Mundorf, Auricap en de Pio uit de koude oorlog.

De veel toegepaste Wima scoort een derde plek. Of moet ik zeggen plaats 5?

Opvallend wordt de op afstand duurste condensator in deze opstelling, de Audio Note Silver, nergens als als winnaar genoemd.

Twee mensen schreven dat ze geen verschil konden horen tussen de condensatoren.

Er zijn nog meer opmerkingen op de formulieren geschreven. Die ga ik nog even uitwerken.

Mannen bedankt!

Luisterdag Zelfbouw Audio (1)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

14 thoughts on “Zelfbouw Audio luisterdag Oost Nederland 2014 (1)

 • Heren , zeker een geslaagde dag.
  Eindelijk eens de dingen gehoord waar ik zeer benieuwd naar was ,300b , 1794 dac, voorversterker three , phonodude ,en de arm van marco. Het zelfbouw vuurtje is zeker weer aangewakkerd.
  Zeker die phonodude is een toppertje.
  De koppelcondensatoren test was zeker verhelderend , dit was zo een miniem verschil voor een hoop geld de schakeling zelf veranderd meer in het geluid denk ik.
  Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg op de vele vragen !!!!
  Dit soort meetings mogen in de toekomst zeker meer gehouden worden.
  Ga zo door en ik ben benieuwd naar de toekomstige projecten.

  Dennis

  Beantwoorden
 • heerlijk genoten van het analoge geluid.
  veel inspiratie en toch ook weer ideeën op gedaan.
  Jammer dat ik toch niet een iets goedkopere condensator gekozen heb 🙂
  maar ik heb nog wat Russische teflon’s liggen, eerst maar eens luisteren.
  Marco en Dick bedankt voor een fijne dag.
  mvg, John

  Beantwoorden
 • Hallo Dick en Marco en Organisatoren,
  Ik vond het bijzonder gezellig jullie te ontmoeten op de Zelfbouw Audio Dag Oost Nederland. Daar kom ik graag voor uit Arnhem rijden (maar dat behoort ook nog tot het oosten van het land). Jullie enthousiasme blijft aanstekelijk en zorgt weer voor voldoende inspiratie om ook dit jaar weer flink tijd tekort te hebben.
  Ga zo door.
  Hartelijke groeten / Peter

  Beantwoorden
 • Het was zeker een geslaagde dag geweest.
  De uitslag van de condensator test is verrassend.
  Leuk om al de ontwerpen eens live te zien en te horen.
  Zeker de nieuwe arm is erg netjes geworden en doet het prima.

  Groetjes George

  Beantwoorden
 • Mannen,

  Was zeker een geslaagde dag!
  En inderdaad de verschillen tussen de verschillende condensatoren waren meer nuance verschillen. Ik heb op het gehoor geen schokkende verschillen gehoort. Op sommige momenten kon ik soms zelf geen verschil horen tussen de C’s… Schokkend allemaal in die zin, dat het verschil tussen de goedkoepste en duurste C zo’n 950 euro! bedraagt!!!

  Beantwoorden
 • Het was zeker een interessante dag, niet alleen vanwege de ontwerpen waar we al veel over gelezen hebben, maar zeker ook om te horen hoe het allemaal klinkt, wat dat betreft klinkt het TOP.
  Maar zeker ook om diverse mensen in het echt te ontmoeten, altijd prettig om met gelijkgestemden over onze hobby te praten.
  Kortom het was een inspirerende dag.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor de leuke dag .
  Leuk om de projekten te zien en vooral om er naar te luisteren.
  Maar ook net zoals Dirk zegt; mensen in het echt te ontmoeten en over onze hobby te praten.

  Groeten; Richard

  Beantwoorden
 • Naar Hengelo afgereisd voor de klonnwall, was wel benieuwd hoe dat zou klinken. Tot mijn spijt viel het tegen, stereobeeld waarin de stemmen achter in stonden. Ik kon er dan ook niet lang naar luisteren zonder dat het irriteerde.
  Ben twee maal gaan luisteren. Tussentijds de ‘needles’ gaan luisteren, als we het hebben over prijs/kwaliteit verhouding dan presteren ze zeer goed. De laatste speakers die ik aan het eind van de dag beluisterde werden aangestuurd door een quad versterker (er werd geswitched tussen twee getweakte quad versterkers). Deze speakers klonken erg goed. Daarna weer naar de klonnwall, werd erg enthousiast nadat ik het hele bouwproces had gelezen. Geen fijne luisterspeaker om lang naar te luisteren. Ben benieuwd of meerdere mensen dit zo ervaren hebben.

  Beantwoorden
  • Ha Patrick,

   Zoveel mensen zoveel smaken, niks mis mee toch? Maar ik vraag me wel af of je niet te veel verwacht van een dagje Hengelo. Iets wat overigens voor de meeste audioshows op gaat. Ik was blij dat we dit niveau konden halen. Het is geen sinecure om om 09:00 de boel uit de auto naar boven beginnen te slepen, om rond de klok van 10:00 uur de boel spelende te krijgen. Onze ruimte is dan inmiddels al goed gevuld met medehobbyisten die ons het hemt van het lijf vragen. Vreselijk gezellig en ik heb er met volle teugen van genoten. Maar met de speakeropstelling tweaken, schuiven en optimaliseren, zoals je ongetwijfeld zelf ook wel weet, noodzakelijk om het geluid te optimaliseren? Het was er gewoon niet bij. En weet je, het boeit me ook helemaal niet, we hebben vooral veel plezier gehad, boeiende gesprekken gevoerd en zelfs binnen de bovengenoemde beperkingen naar mijn mening een behoorlijk goed geluid weten te bereiken. Als het toevallig niet jou geluid is maakt toch niet uit, er zijn zoveel andere wegen om je persoonlijke audionirvana te halen.

   Beantwoorden
   • Hey Dick,

    Alles begint met eigen verwachting, die weliswaar werd aangewakkerd door het hele bouwproces van de klonnwall. Had dan ook ‘verwacht’ dat het ultiem zou klinken in mijn oren. Das idd een hoge verwachting.
    Verder hebben wij (2 vrienden en ik) een leuke dag gehad.
    Leuk en interessant om je bouwwerken te zien die ik ken van je website, die ik van af het begin volg.
    Zelf vind ik je recensies van bestaande apparatuur leuk om te lezen.
    B&W heeft een update van zijn 600 serie gelanceerd, testen die hap 😉

    Beantwoorden
    • Ha Patrick,

     We zijn altijd afhankelijk van de bereidwilligheid van importeurs voor het beschikbaar stellen van recensie apparaten. En dat gaat momenteel stroperiger dan enkele jaren terug. Maar als ik de gelegenheid krijg om een nieuwe B&W speaker uitgebreid aan de tand te kunnen voelen doe ik dat graag natuurlijk. Ik zal er eens een mailtje aan besteden…:-)

     Beantwoorden
 • Proficiat met geslaagde hobby dag.Kon er helaas niet bij zijn.Ik lees dat de eerder gedane koppel C-test wederom zijn vruchten afwerpt.Zo,n test moet je gewoon vaak doen,want veel mensen zijn niet in de gelegenheid het te horen.A.E.is er misschien wel goed mee.Verder gaarne doorgaan met waarmaken van hobby projecten publiceren,want schrijvers zien graag hun werk ook onder de lezers ter bespreking of commentaar te geven.Dit onder het motto:wat ik niet weet kan een ander mij misschien vertellen.!!
  Ik wacht weer op het volgende audio-creative artikel.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • Ik ga al wat langer naar dit soort dagen, en als ik wat nieuws heb gebouwd laat ik het ook horen. De ruimtes zijn altijd het ‘probleem’ …. bijna altijd zijn het een soort van openbare ruimtes, die vrij hard zijn. Het viel hier nog mee door het verlaagd plafond en wat wandbedekking hier en daar, vorig jaar in Enschede was het veel erger voor wie daar aanwezig was. En vrijwel altijd hoor je door de mensen die spullen meebrengen: “dit klinkt niet zo als thuis”.

  Maar goed, je stelt de boel op, verschuift de speakers wat, klaar. En dan komen de bezoekers binnen, er is bijna niets wat zoveel dempt als 15 man luisteraars! En thuis zit je op je gemak, trekt eens wat aan de speakers, zet eens een andere plaat op of daar ook die ‘onvolkomendheid’ op te horen is.

  Mijn advies: geniet van zo’n dag, lekker luisteren, je hoort dan wel of een speaker/versterker potentie heeft. Om echt te bepalen of iets wat voor je is zou je eigenlijk de spullen een weekend thuis moeten hebben, of bij een mede audio enthousiasteling thuis gaan luisteren.

  Beantwoorden
  • Inderdaad, maar een dag als deze helpt wel om alvast een eerste indruk te krijgen van de “sound”

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.