Voorbeschouwing tweede helft

Schermafbeelding 2014-06-27 om 15.26.07Zo, eindelijk weer eens een berichtje van onze kant. Het werd de hoogste tijd. De afgelopen maand is voor ons een hectische tijd geweest, mede omdat de audio-creative webshop  veel aandacht vroeg. Het implementeren van de mooie zelfbouw DDDAC 1794 NOS van Doede  Douma, is nu volledig op orde en ook de logistieke zaken zijn zo goed als afgehandeld.

Zo halverwege het jaar, is het wel eens goed om de balans op te maken en wat vooruit te blikken, zonder teveel valse beloftes te maken. Want ook wat mooie zelfbouw projecten betreft, zitten we natuurlijk niet stil.

Wat staat er in de steigers voor de komende tijd?

Platenspelers

Thorens TD124 kopieOp platenspeler gebied komen er een aantal mooie projecten voorbij. Voor de PhonoDude hebben we een fijne step-up trafo gevonden, waarmee je ook elementen met een lage uitgangsspanning, kunt spelen. Denk hierbij aan de low-output MC elementen. Deze Cinemag 3440A transformator, kan in de PhonoDude worden ingebouwd. Aangezien er ook veel vinyl liefhebbers met een separate step-up spelen, wil ik ook die groep deze muzikale step-up niet onthouden en ik ben dan ook bezig met het ontwerp en de productie, van een kleine step-up op basis van de Cinemag 3440A. Natuurlijk als zelfbouw kit, hoe kan het ook anders.

Klassieke platenspelers

Ook heb ik een aantal leuke ‘doe het zelf’ restauratie projecten in petto. Op dit moment staat er een Dual 701 op de werkbank. De Dual 701 was destijds het paradepaardje van Dual en heeft een direct drive aandrijving van superieure kwaliteit. De Dual 701 is een platenspeler met een nauwkeurigheid en stabiliteit, waar veel van de huidige platenspelers nog een puntje aan kunnen zuigen. Met zijn mooie mechaniek en afspeel-automatiek, is het wel een speler die na 40 jaar wat onderhoud nodig heeft. Dat je dat best zelf kunt doen, laat ik je zien. In de loop van de tijd zullen meer klassieke platenspelers de revue passeren. Daarnaast laat ik zien hoe je deze mooie platenspelers goed en precies kunt afregelen.Thorens TD124

Audio Creative ‘GrooveMaster’ toonarm

MB-12-2Okee, okee, ik ben jullie wel een beetje verantwoording verschuldigd. Onze zelfbouw toonarm heeft veel tijd gevraagd, veel meer dan verwacht. Meldde ik een aantal maanden geleden nog dat hij zo goed als klaar was, kwam er toch een kink in de kabel, waardoor het hele project even stagneerde en de toonarm weer op de ontwerp tafel kwam te liggen. Het euvel zat in een technisch detail, welke op een andere manier moest worden opgelost.

 

 

Ik ga nu geen voorspellingen doen, maar maar het project is nu echt bijna klaar en de eerste tien armen zijn zeer binnenkort beschikbaar. Inmiddels speelt het prototype arm al een tijd op onze PTP/Lenco draaitafels en de resultaten zijn heel erg goed.

Open Baffle luidspreker

Thorens TD124 kopie 3Ook op luidsprekergebied zitten we zeker niet stil. De projecten vragen echter wel wat tijd. Een luidspreker bouw je niet in een zaterdagmiddag. Maar dit jaar mag je in iedere geval twee mooie projecten verwachten. Allereerst een vervolg op mijn Linkwitz Orion project. Deze laatste is een open baffle  luidsprekersysteem, ontworpen door audio-pionier Siegfried Linkwitz. We gaan aan de slag met een eigen ontwerp, op basis van de tekening van de Linkwitz Orion 4. Maar dan met goed verkrijgbare, en betaalbare onderdelen.
Dat de aansturing anders wordt, dan het redelijk omslachtige systeem van Linkwitz, dat is voor ons een uitdaging. Dat betekent dus geen complex actief filter, in combinatie met drie zware stereo eindversterkers. Nee, wat denk je als we een open baffle luidspreker kunnen aansturen met met een kleine, fijne buisversterker? Jazeker, zelfs dat is mogelijk. Wij denken dat een dergelijk systeem niet eens zo heel moeilijk is. We gaan het zien.

 

Schermafbeelding 2014-06-27 om 14.47.41Javari is zijn naam…

Daarnaast heb ik zojuist de spullen voor een heel mooi passief luidspreker systeem binnengekregen. Zoals ik al eerder heb vermeld, hebben we goede contacten met met Lautsprechershop Strassacker in Duitsland.

Schermafbeelding 2014-06-27 om 16.06.04Daniel Gattig, luidsprekerontwerper bij Strassacker,  heeft onlangs een modulair luidspreker systeem gelanceerd en besproken in de Klang& Ton van maart 2014, genaamd de Javari. Deze luidspreker kan als monitor worden gebruikt, of aangevuld worden met één of twee subwoofer systemen .

Ik ga de Javari XXL bouwen, zoals hier afgebeeld. De Javari XXL is een passieve monitor luidspreker aangevuld met twee passieve subwoofers en opgebouwd als één systeem. Tja, ik hou nu eenmaal van grote speakers :-).  Een klein en groot systeem tegelijk dus. Voor wie al een voorproefje wil, moet de Klang & Ton maar eens lezen.

 

Versterkers

Na de succesvolle lancering  van het onderdelen zelfbouw pakket van de PhonoDude, is het onze bedoeling om dit jaar nog de serie uit te breiden met een zelfbouw buizenvoorversterker en later nog een set mooie buizen mono-blokken. Hoe, wat of welke dit  precies gaan worden, weet ik nog niet maar dat het een muzikale set gaat worden, kan ik je verzekeren.

Doe het zelf Hybride versterker

Ook merken we dat er veel vraag is naar een hybride versterker. Dat wil zeggen een transistor eindversterker gecombineerd met een buis voorversterker. Ideaal voor de mensen die net dat beetje extra power nodig hebben en toch ook het fijne buisgeluid willen behouden. Maar dan moet het natuurlijk geen traditioneel systeem worden. Daar zijn er al genoeg van te vinden. Er zijn inmiddels al mooie plannen voor dit project er worden al voorbereidingen getroffen. Dat het iets bijzonders en zeer betaalbaars gaat worden, dat kun je wel aan Dick overlaten.

Kant en Klaar audio

Voor wie nu vreest dat wij recensies van commerciële, kant en klaar audio apparatuur vergeten, die kan ik gerust stellen. Ook deze audio apparatuur blijven we natuurlijk bespreken. De komende periode kun je weer een aantal mooie audio producten verwachten, vergezeld met onze kritische, doch rechtvaardige ‘noten’.

Ideeën genoeg!

Tja, wat kan ik zeggen. Er staat veel te gebeuren en een aantal mooie projecten gaan het licht zien de komende tijd. Zijn we dan klaar? Pfff, nee hoor, integendeel. Ik denk dat Dick en ik nog ideeën voor projecten hebben voor de komende tien jaar. Dus houdt ons in de gaten en ‘stay-tuned’ op Audio-Creative, ook al duurt het soms even voor een nieuw project wordt gepubliceerd.  In de tussentijd , wanneer je wat minder hoort van ons, zijn we gewoon druk aan het bouwen en ontwerpen. We hopen in ieder geval dat ons enthousiasme een beetje aanstekelijk werkt. Vergeet ondertussen natuurlijk het belangrijkste niet.…. lekker muziek luisteren en genieten van al die mooie (zelfgebouwde) audio spullen!lekker muziek luisteren

Veel bouw- en luisterplezier!

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. johan 283 zegt:

  leuk deze nieuwe projecten toppie ga zo door

 2. Nieuwe projecten zijn altijd welkom op deze goede site.
  Echter er zijn voor zover mij bekend meer luidspreker projecten aan geboden,van een heel ander kaliber.OB luidsprekers zijn als ze goed zijn ontworpen en gebouwd heel goed.
  Echter andere systemen moeten ook die kans krijgen.
  Succes met uitspitten van ingekomen stukken.
  vr.gr.

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Ben,
   Als je goed leest, zie je dat ik, naast de OB speaker, ook een andere luidspreker ga bouwen, de Javari.
   Dit is een traditioneel passieve luidspreker die modulair op te bouwen is.

 3. Lucien Slippens zegt:

  Hallo Marco,
  Wacht met veel belangstelling op het Dual renovatieproject.
  Heb net een 701 kunnen scoren die er nog zeer mooi uitziet.
  Met een kritische beschouwing kan natuurlijk nooit geen kwaad.

  Lucien

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Lucien,
   Dan heb je een hele fijne speler gescoord.
   ik ben net begonnen aan het schrijfwerk en het project wordt zeer binnenkort gepubliceerd.

 4. Hallo Daar
  Mijn audiostatics die ik aangeschaft heb naar aanleiding van jouw artikel spelen de erg mooi.
  Ook volg ik je ontwikkelingen vwb de draaitafel, hier staat een kenwood kd 500 met jelco 9 inch arm en audio technica at440mla element zou wel eens willen weten wat de tafel doet met een 12 inch zelfbouw toonarm van jullie , en natuurlijk de phonodude.
  mvg
  Vincent

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Vincent,
   Dat is leuk om te horen.
   Onze toonarm, de Audio-Creative ‘GrooveMaster’ is binnen een aantal dagen beschikbaar.
   Met een Denon Dl03 element en de PhonoDude, zoals wij onze set hebben spelen, is het een bijna onverslaanbare combinatie…
   Het is natuurlijk altijd lastig om iets over je eigen producten, maar we zijn wel apetrots op het resultaat.

 5. Heeeeeel erg benieuwd naar de hybride van Dick 🙂

Laat wat van je horen

*