Verslag High End audio beurs München, 2015

Hoorns: groot en goed?

Dan waren er de vele hoornsystemen. Hoorns zijn weer ‘hot’. Een hoorn systeem heeft een hoog renedement, en speelt op weinig versterkervermogen. Daarentegen zijn ze vaak groot en lastig te ontwerpen. Doe je dat niet goed, dan heb je grote kans op een luidspreker die ‘toetert’ en ‘bundelt’. Daar hebben we er ook genoeg van gezien en gehoord. Maar er zijn wel degelijk goede systemen op de markt. De Hertitage lijn van Klipsch, bijvoorbeeld. Stuk voor stuk goede hoornontwerpen, van audio pionier Paul Klipsch. Maar helaas waren deze fraaie hoorn systemen niet op de beurs present. Klipsch presenteerde enkel de moderne luidsprekerlijn. Jammer!High End Messe Munchen 2015-13

Back to the roots

In een grote zaal waren een aantal Japanners gearriveerd, die een set enorme theater hoorns hadden neergezet. De set kwam uit een ‘klein’ theater en was ontworpen als verplaatsbare audioset. Vroeger als mono uitvoering, nu opgezet als een stereo set. Besef dat we hier spreken uit een tijd voor de tweede wereldoorlog. Uit 1933!

High End Messe Munchen 2015-37

Met een versterking van 0,5 Watt speelde dit gewoon de ruimte vol, met een enorm gemak en souplesse. Natuurlijk is dit geen set die je thuis neerzet, maar het doet je wel afvragen, waarom we nu zulke complexe en kostbare luidsprekers moeten maken, waar altijd een beetje gekunstelde muziek uit komt. Een dergelijke hoorn als deze Western Electric, speelt muziek zoals het bedoeld is.

High End Messe Munchen 2015-39High End Messe Munchen 2015-38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resume

Voor ons was dit een zeer geslaagde beurs. De gezelligheid, drukte, het aanbod en de verscheidenheid van audiomerken, maken deze beurs erg leuk. Ik zei op de weg terug nog tegen Dick: Deze beurs is zo de moeite waard, dat ik alle beurzen in Nederland zou laten liggen en mijn geld opspaarde om een keer per jaar naar München af te reizen. Volgend jaar zijn wij weer van de partij!High End Messe Munchen 2015-33

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Verslag High End audio beurs München, 2015

 • 20 mei 2015 om 11:46
  Permalink

  Betreft de opmerking van de Mola Mola versterkers. Ik was ook niet onder de indruk van het systeem, maar ik heb de Mola Mola versterkers zelf al uitvoerig beluisterd en ze spelen geweldig mooi. Wordt het geen tijd dat de vooroordelen eens achterwegen worden gelaten. Dat bv Jeff Rowland in zijn duurste versterkers N-Core technology gebruikt zegt toch heus wel wat over de kwaliteiten. Bijzonder mooi vond ik de Ear versterkers van Tim De Paravinci en met name als hij gebruik maakte van de Denon Master recorder. Om stil van te worden. Guido

  Beantwoorden
  • 20 mei 2015 om 12:28
   Permalink

   Hallo Guido,

   Het zijn geen vooroordelen, gewoon waarnemingen.
   Maar ik begrijp Bruno ook niet helemaal dat hij zijn Mola Mola versterkers in een dergelijk slecht daglicht laat zetten zoals in München.
   De ruimte van EAR van Tim de Paravicini was ook één van de hoogtepunten voor ons. We hebben daar langer dan bedoeld zitten luisteren…:-)

   Beantwoorden
   • 20 mei 2015 om 12:36
    Permalink

    Bruno was vooral bezig met de voorstelling van zijn Kii Three speaker (welke voor mij het hoogtepunt was in Munchen) en was zelf ook niet echt tevreden over het resultaat met Landsche. Dus ik ben het helemaal met jullie eens dat die set niet naar niveau presteerde. Ik vind het trouwens spijtig dat er zoveel sets ondermaats speelden. Maar ik ga niet voort op wat ik daar hoor omdat het vaak in betere omstandigheden anders speelt.

    Beantwoorden
  • 21 mei 2015 om 23:43
   Permalink

   Hallo Guido,
   Hoe beluister je uitvoerig Mola Mola versterkers?
   Wat vind je van de invloed van luidsprekers?
   En wat van die van de akoestiek?
   Groeten,
   Wil

   Beantwoorden
 • 20 oktober 2015 om 11:10
  Permalink

  Hallo Marco en Dick,
  Bedankt voor de openen heldere wijze van verslaggeving. Doet me goed een keer een verslag te lezen zonder als die walhalla verhalen over merken en grootheden. M.a.w.: lekker onbevooroordeeld. Jullie bezoekverslagen zal ik WEL blijven lezen. Dank.
  Met vriendelijke groet
  Theo Foekens

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.