Verslag High End audio beurs München, 2015

Nieuwe ontwerpen

High End Messe Munchen 2015-16

Hierboven een inkijk in het binnenwerk van de Reed Muse 3c platenspeler. Het bijzondere van deze platenspeler is dat hij eenvoudig kan worden omgebouwd naar, of een snaar aangedreven, of een idler wielaandrijving. Waarom is mij niet geheel duidelijk. Naar mijn idee is een idler aandrijving sowieso superieur boven een snaar of touwtjes machine. Maar een stukje fraai fijnmechanica is deze speler zeer zeker.High End Messe Munchen 2015-12

Je moet er maar van houden. Deze Rainbow Cell luidsprekers zullen niet ieders ‘Gesmack’ zijn denk ik zo. Wel een fraai stukje fineerwerk.

De uitvallers

Dan waren er ook nog een aantal sets die opvielen door een belabberde performance. Ik wil niet echt iets afkraken, maar de nieuwe Devialet serie riekt toch wel naar een geweldig goed marketing concept, in plaats van een goed audio concept.  Met twee grote luisterruimtes waren ze in ieder geval goed vertegenwoordigt. Maar wat vond ik dat slecht klinken zeg. High End Messe Munchen 2015-20Heb je wel eens voor of in een grote kledingzaak gestaan, waar ze knetterhard van die ondefinieerbare ‘ambient’ muziek draaiden. Vast wel. Nu, dit was de overtreffende trap. In deze ruimte stonden zo’n 8 stuks  Devialet Phantom in samenspel, te dreunen. Het leek soms de trol in de boom van de Efteling wel…. High End Messe Munchen 2015-23

Een andere tegenvaller vond ik de kostbare Lansche Audio luidsprekers, welke aangestuurd werd door een aantal Mola Mola, klasse D versterkers. De set klinkt onnatuurlijk en het blijft wringen in het midden hoog gebied. Het laag is gortdroog en heeft geen enkele spanning. Het lijkt erop dat dit toch een eigenschap is die een klasse D versterker met zich meebrengt. Hoe goed deze ook ontworpen is. We horen dit klankgedrag bij elke klasse D versterker terug.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Verslag High End audio beurs München, 2015

 • 20 mei 2015 om 11:46
  Permalink

  Betreft de opmerking van de Mola Mola versterkers. Ik was ook niet onder de indruk van het systeem, maar ik heb de Mola Mola versterkers zelf al uitvoerig beluisterd en ze spelen geweldig mooi. Wordt het geen tijd dat de vooroordelen eens achterwegen worden gelaten. Dat bv Jeff Rowland in zijn duurste versterkers N-Core technology gebruikt zegt toch heus wel wat over de kwaliteiten. Bijzonder mooi vond ik de Ear versterkers van Tim De Paravinci en met name als hij gebruik maakte van de Denon Master recorder. Om stil van te worden. Guido

  Beantwoorden
  • 20 mei 2015 om 12:28
   Permalink

   Hallo Guido,

   Het zijn geen vooroordelen, gewoon waarnemingen.
   Maar ik begrijp Bruno ook niet helemaal dat hij zijn Mola Mola versterkers in een dergelijk slecht daglicht laat zetten zoals in München.
   De ruimte van EAR van Tim de Paravicini was ook één van de hoogtepunten voor ons. We hebben daar langer dan bedoeld zitten luisteren…:-)

   Beantwoorden
   • 20 mei 2015 om 12:36
    Permalink

    Bruno was vooral bezig met de voorstelling van zijn Kii Three speaker (welke voor mij het hoogtepunt was in Munchen) en was zelf ook niet echt tevreden over het resultaat met Landsche. Dus ik ben het helemaal met jullie eens dat die set niet naar niveau presteerde. Ik vind het trouwens spijtig dat er zoveel sets ondermaats speelden. Maar ik ga niet voort op wat ik daar hoor omdat het vaak in betere omstandigheden anders speelt.

    Beantwoorden
  • 21 mei 2015 om 23:43
   Permalink

   Hallo Guido,
   Hoe beluister je uitvoerig Mola Mola versterkers?
   Wat vind je van de invloed van luidsprekers?
   En wat van die van de akoestiek?
   Groeten,
   Wil

   Beantwoorden
 • 20 oktober 2015 om 11:10
  Permalink

  Hallo Marco en Dick,
  Bedankt voor de openen heldere wijze van verslaggeving. Doet me goed een keer een verslag te lezen zonder als die walhalla verhalen over merken en grootheden. M.a.w.: lekker onbevooroordeeld. Jullie bezoekverslagen zal ik WEL blijven lezen. Dank.
  Met vriendelijke groet
  Theo Foekens

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.