Verslag High End audio beurs München, 2015

Gezellige drukte

Linksonder de Cees Ruitenberg, de man achter de Nederlands Metrum DAC.High End Messe Munchen 2015-5High End Messe Munchen 2015-18

 

 

 

 

 

 

 

Rechts zien we de sobere kraam van The Bespoke Audio Company. Deze firma heeft een fraaie pre-amp in haar pakket. Een afgeleide van de Music First Audio voorversterker, die wij al eerder hebben getest. Deze pre-amp is geheel passief en wordt volledig customized geleverd. Met een prijs van ruim € 12.000,- mag je dan ook wel het een en ander verwachten. Dit jaar krijgen wij deze pre-amp in huis voor een review.

High End Messe Munchen 2015-4

Veel analoog op de beurs

Dat was zeker het geval. Er waren ontzettend veel draaitafels te zien. Van eenvoudige instappers, tot vreselijk over de top gebouwde machines, met Star Trek Enterprise uitstraling, veelal uitgerust met een exorbitant prijskaartje.High End Messe Munchen 2015-34
Opvallend is dat de grote draaitafelmerken als Project en Thorens, op dit moment een enorme range draaitafels in hun assortiment hebben. Vaak al beginnend bij een betaalbare € 250,=. Dat is dan meestal ook nog eens inclusief toonarm.
High End Messe Munchen 2015-22

High End Messe Munchen 2015-29

 

 

 

 

 

 

 

 

Een prima speler om mee te beginnen of om vinyl weer te her-ontdekken. Bij Thorens stond de TD 907 platenspeler. Met een geveerd subchassis, heeft deze speler verdacht veel weg van de oude Thorens TD 160. Of zou Thorens gezien hebben hoe populair de oude TD 160 weer aan het worden is…… De console vind ik echter niet zo heel fraai en ook de naden sluiten niet helemaal aan elkaar.High End Messe Munchen 2015-28

High End Messe Munchen 2015High End Messe Munchen 2015-2

 

 

 

 

 

 

 

Naast de vele luidsprekers en versterkers is er ook veel aandacht voor onderdelen en accessoires. Met name de Chinezen waren in München vertegenwoordigt. De meesten met fraaie stekkers, connectoren en custom CNC onderdelen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Verslag High End audio beurs München, 2015

 • 20 mei 2015 om 11:46
  Permalink

  Betreft de opmerking van de Mola Mola versterkers. Ik was ook niet onder de indruk van het systeem, maar ik heb de Mola Mola versterkers zelf al uitvoerig beluisterd en ze spelen geweldig mooi. Wordt het geen tijd dat de vooroordelen eens achterwegen worden gelaten. Dat bv Jeff Rowland in zijn duurste versterkers N-Core technology gebruikt zegt toch heus wel wat over de kwaliteiten. Bijzonder mooi vond ik de Ear versterkers van Tim De Paravinci en met name als hij gebruik maakte van de Denon Master recorder. Om stil van te worden. Guido

  Beantwoorden
  • 20 mei 2015 om 12:28
   Permalink

   Hallo Guido,

   Het zijn geen vooroordelen, gewoon waarnemingen.
   Maar ik begrijp Bruno ook niet helemaal dat hij zijn Mola Mola versterkers in een dergelijk slecht daglicht laat zetten zoals in München.
   De ruimte van EAR van Tim de Paravicini was ook één van de hoogtepunten voor ons. We hebben daar langer dan bedoeld zitten luisteren…:-)

   Beantwoorden
   • 20 mei 2015 om 12:36
    Permalink

    Bruno was vooral bezig met de voorstelling van zijn Kii Three speaker (welke voor mij het hoogtepunt was in Munchen) en was zelf ook niet echt tevreden over het resultaat met Landsche. Dus ik ben het helemaal met jullie eens dat die set niet naar niveau presteerde. Ik vind het trouwens spijtig dat er zoveel sets ondermaats speelden. Maar ik ga niet voort op wat ik daar hoor omdat het vaak in betere omstandigheden anders speelt.

    Beantwoorden
  • 21 mei 2015 om 23:43
   Permalink

   Hallo Guido,
   Hoe beluister je uitvoerig Mola Mola versterkers?
   Wat vind je van de invloed van luidsprekers?
   En wat van die van de akoestiek?
   Groeten,
   Wil

   Beantwoorden
 • 20 oktober 2015 om 11:10
  Permalink

  Hallo Marco en Dick,
  Bedankt voor de openen heldere wijze van verslaggeving. Doet me goed een keer een verslag te lezen zonder als die walhalla verhalen over merken en grootheden. M.a.w.: lekker onbevooroordeeld. Jullie bezoekverslagen zal ik WEL blijven lezen. Dank.
  Met vriendelijke groet
  Theo Foekens

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.