The show must go on

Gewoon lekkere muziek bij Guru

Even verderop staat importeur Ton van de Veeken van ‘Hear Everything Audio Import’, met zijn Guru luidsprekers. Een lekker eigenwijze kerel, die een prima sound neerzet in de kleine ruimte. Ongecompliceerd en smooth.

Guru luidspreker opstelling op de X-fi

De versterking werd verzorgt door Music First Audio. Music First AudioDeze kleine Engelse audiofabrikant scoort wereldwijd hoge ogen met hun nieuwe voorversterker. Na een gesprek met de zeer vriendelijke Mr. Harry O’Sullivan, heb ik goede hoop dat wij de primeur voor Nederland mogen verzorgen van deze versterkers. Ik ben zeker nieuwsgierig geworden naar deze producten, na alle lovende recensies. (Stereophile)

Kostbaar en luid

Blumenhofer hoorn luidsprekerDe stand van musi2.nl was groot en ruimtelijk ingericht. Daar stond een prachtige  set Blumenhofer-Acoustics hoornluidsprekers te spelen. Een mooi gebouwde luidspreker, dat zeker.
Man, wat kunnen die dingen hard. Ik ben zelf een echte liefhebber van hoornsystemen, maar deze set speelde veel te hard en het geluid is te veel ‘in your face’ vond ik zelf. Daar moet je echt van houden.

Antiek en vergaan?

De ruimte van organisator X-fi, werd gedomineerd door een set reusachtige hoornluidsprekers. In vele ogen en oren een antiek setje…. Niets is minder waar. De set is weliswaar gestoeld op een oud Western Electric ontwerp uit de jaren 30 van de vorige eeuw, maar wordt gewoon nieuw gemaakt in Japan door G.I.P. Laboratory. Oké, het past niet direct in iedere huiskamer maar geloof me, in landen als Japan doen ze voor een dergelijke set een moord en proppen ze deze luidsprekers gerust in een medium woonkamer.G.I.P laboratory
Aangestuurd door een kostbare Audio Note set vond ik dit wel heel erg aangenaam klinken. Een beetje als mijn eigen Klipschorn luidspreker. Wel jammer dat er redelijk veel pling, plang, plong muziek werd gespeeld. Het doet deze set echt tekort. Volgende keer gewoon lekkere muziek draaien!
Het geluid uit deze set was gecontroleerd, natuurlijk, dynamisch, snel en relaxed. Hoort muziekweergave niet zo te zijn? Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. Ik vond het in ieder geval een heel aangename ervaring.

Wat gebeurt er allemaal in audioland?

Heel veel. Dat kan ik je zeggen. Het is eigenlijk iets waar de muziekliefhebber eigenlijk niet zo heel veel van merkt. En dat moet ook zo.
Wat ik wel merk, is een begin van een nieuw ‘audio tijdperk’. Althans, dat geloof ik.
De tijd van peperdure audio apparatuur met mooie verhalen, opgedirkte specificaties en voorzien van een klatergoud laagje is op zijn retour. Ik denk dat producten, die onder die noemer vallen, zich uiteindelijk volledig uit de de ‘markt’ gaan prijzen. De maatpakken en stropdassen, dikke nekken met mooie verhalen van gebakken lucht die al vele jaren de markt regeren zijn langzaam aan het verdwijnen. Sorry jongens, mocht je je hierin herkennen en aangesproken voelen, dat is zeker niet persoonlijk bedoeld.

Muziek en passie

Daarvoor in de plaats komen de audiofabrikanten,  muziekliefhebbers en gepassioneerde techneuten, die soms met eigen bouwsels, nieuwe ideeën en onderbouwde theorieën, tot professionele gebouwde producten komen en een mooi product in de markt weten te zetten, gestoeld op een muzikaal fundament. En dat vaak ook nog eens voor een alleszins acceptabele prijs.

Thorens TD 124

Denk hieraan aan de mooie Metrum DA converters, Tentlabs apparatuur, de prachtige gereviseerde klassieke Thorens TD 124 platenspelers en de meer dan volwassen geworden zelfbouw luidsprekers van Speakerland en Speaker & Co. Ik noem er maar een paar. Maar ook grote merknamen als bijvoorbeeld Marantz, Musical Fidelity of Cambridge vallen onder deze categorie. En er zijn natuurlijk nog veel meer merken te noemen. Het maakt de audiomarkt in ieder geval weer dynamisch en levendig.

Dromend in de luisterstoel

Na een aantal indrukken van de X-fi show te hebben opgeschreven, ga ik weer lekker muziek luisteren en dromen van een mooie Thorens TD 124. Want die staat sinds gisteren hoog op mijn verlanglijstje. Jaap, wil je ze alsjeblieft niet allemaal verkopen?
Uiteraard zijn jullie uitgenodigd om je ervaringen op de X-fi te delen via onze site. Deze zal ongetwijfeld anders zijn dan de mijne, maar zeker niet minder interessant.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “The show must go on

 • 02 oktober 2012 om 19:07
  Permalink

  Uw verslag over de goed geslaagde X-Fi show is wel erg summier,daar had zeker veel meer ingezeten.U heeft afgelopen artikelen erg veel(terecht)aandacht besteed aan de producten van AudioSense,vooral voor de zelfbouwers het uitstekende verhaal van Marco over de OB(nee dames!niet voor U!)luidsprekers.Nu wil het geval dat op de beurs AudioSense stond met zowel de DEXQ etc en de OB luidsprekers,waarbij wel even gezegd mag worden dat heel veel reacties waren:Nu weer eens lekker ontspannen naar goede muziek luisteren.Een verademing na het grove geweld via de 1e kamers van het gebouw.Kamer 21 was het gewoon,Simpel voor iedereen TERUG naar AF.Zo luister je naar MUZIEK.Wat voor soort ook!!.Heel erg ruim allemaal.
  Dus gaarne wat meer aandacht voor meer hoogte punten van de show.Het is wel verdiend.
  Doorgaan met goede artikelen schrijven.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.