The show must go on

Schermafbeelding-2012-09-30-om-19.36Om even met een spreekwoordelijke uitdrukking te beginnen.
Een uitdrukking waarmee wordt aangegeven dat het amusement altijd moet doorgaan, onder welke omstandigheid dan ook. En dat geld zeker voor de X-fi van dit jaar. Tenminste, zo heb ik het ervaren.

De VAD show

In 1996 is deze audiobeurs begonnen als VAD show. Ik ben er vaak en met veel plezier geweest. Veel luisterzalen; sommigen groot en ruim, anderen klein, stoffig en muf. In ieder geval een audiobeurs met aandacht voor gezelligheid en toegankelijk voor iedereen. Of je nu een grote of een kleine portemonnee had. Helaas werd in de laatste jaren van de VAD show de broekriem steeds verder aangetrokken, zowel financieel als creatief, waardoor de audiobeurs een product werd van de gevestigde audio-orde. Deze zoog naar mijn idee steeds meer leven uit de audiohobby door veel te veel op te leggen hoe het moest en waar we naar moeten luisteren.

neuzen op de X-fi show

Dit was één van de redenen dat de VAD show steeds minder dynamisch werd en uiteindelijk werd besloten de stekker eruit te trekken. De beurs is daarna ‘verplaatst’ naar het mooie Beatrixgebouw van de jaarbeurs in Utrecht onder de naam AV-NU. Hier werd dan ook dit jaar pijnlijk duidelijk, dat deze mooie ruimtes, uiteindelijk ook geen draagkracht vormden voor een succesvol vervolg van de VAD. Stilzwijgend is deze AV-NU show, die in oktober 2012 had moeten plaatsvinden, geannuleerd.

De nieuwe organisator: X-fi

x-fi-banner_thumb1Onder de nieuwe organisator van de show, X-fi, is het helemaal anders geworden. Een nieuwe frisse start! Er is met name weer meer ruimte voor veel kleinere audiobedrijven. De meeste eigenaren en importeurs van deze kleinere ondernemingen, zijn bevlogen muziekliefhebbers of ervaren techneuten. Dat zie je en hoor je terug in het producten aanbod. Daarnaast gaven er natuurlijk ook grotere merken ‘acte de présence’.

Hartzeer

zelfbouw luidsprekers bij speakerlandOh ja , wat mij ook zeer aan het hart ging in de laatste jaren van de VAD, is dat de verkoop van audioproducten, anders dan muziekdragers als Lp, CD of DVD, niet meer toegestaan was. Nu met de X-fi show is dit gelukkig wel weer mogelijk en er mogen naast de vele muziekdragers ook weer audio producten verkocht worden!

Genoeg keuze was er in het aanbod van audiokabels, stekkers, muziek, vinyl accessoires en zelfbouw producten voor versterkers en luidsprekers. Voor elk wat wils. Dat dit gewaardeerd werd, was te zien aan de drukte rondom de verkopende kramen en stands.
TJa, wat is nu leuker om, naast een tas vol folders en informatie, ook met een aantal mooie audioproducten naar huis te kunnen gaan om deze dezelfde avond nog, met een glaasje rode wijn, te gaan beluisteren. Een heerlijk lui en voldaan gevoel, na een intensieve, maar heerlijk dag, dat kan ik je vertellen.

Een korte indruk van de X-fi show

Uiteraard zijn wij met het voltallige Audio-Creative team op de X-fi beurs geweest. Natuurlijk om ons als enthousiaste audio recensenten en het product daarvan ‘Audio-Creative.nl’ te presenteren. Maar daarnaast is het ook belangrijk om ook zelf van de beurs te genieten.
Ik ga niet de hele show evalueren, maar wil wel een aantal leuke en interessante opstellingen met jullie delen, die mij erg aanspraken.

Het Audio-Creative team op de X-fi

Back to the fifties, sixties, seventies….?

Tja, daar sta je dan oog in oog met een Ferrari rode Thorens TD 124. Anders dan het sobere grijs of de crème-witte uitvoering, de standaardkleur uit die tijd, is dit een kleur die je niet verwacht bij een 50+ oldtimer platenspeler als de Thorens TD 124. rode Thorens TD 124Schermafbeelding-2012-09-30-om-20.44[5]

Prachtige oude techniek

Dit prachtige stukje techniek wordt door Hanze Hi-fi verkocht onder de bezielende leiding van Jaap Pees. Jaap is techneut pur sang en reviseert mooie oude platenspelers, zoals de Thorens TD124. Jaap kan uren vertellen over zijn passie. De door hem gereviseerde platenspelers komen als nieuw in de winkel te staan en zijn stuk voor stuk uniek. Met ruim 50 jaar geschiedenis achter hun kiezen, zijn dit echte audiojuweeltjes. En door de vakkundige restauratie van Jaap, zijn ze weer goed genoeg voor een volgende 50 jaar muziek maken.

Thorens uitleg van Jaap Pees

De Thorens TD 124 is niet alleen van uiterlijk erg mooi en goed, maar ook wat betreft muzikaliteit. Zeker als de speler wordt gecomplementeerd met een even fraaie en nieuwe ‘oldtimer’ de EMT toonarm.
If I were a rich man………..

Luidsprekers zelfbouwen?

De stand van Speakerland op de X-fi

De beide zelfbouw luidspreker firma’s, Speakerland en Speaker & Co waren ook vertegenwoordigd. Al jaren bedienen ze de Nederlandse markt in het ontwikkelen en leveren van zelfbouw luidsprekersystemen. In een grote ruimte was er een serie fraaie zelfbouw luidsprekers opgesteld welke werden voorzien van muziek door een mooie Vincent set.
Van een set nieuwe, knalblauwe en muzikaal ‘aanwezige’ manshoge luidsprekers tot een alweer klassiek ontwerp; de Vivace. Het is mooi om te zien en om te horen, dat luidspreker zelfbouw tot een hoog niveau is gekomen en een volledige wedstrijd kan meespelen met de ‘grote’ commerciële jongens. En dat zelfbouw in trek is, bewijst de enorme toeloop van liefhebbers. Volgens mij is het daar de gehele dag erg druk geweest.

Geen zweverigheid, maar wetenschap!

Bij de firma Kemp werd een mooie demonstratie gegeven over de werking van de Creaktiv Systems producten. Er werd duidelijk uitgelegd hoe de hoogfrequente vervuiling een negatieve invloed kan hebben op onze kostbare muzieksignalen. En belangrijker nog, hoe kun je deze invloeden minimaliseren. Een erg goede en hoorbare demonstratie.

BS Sounds op de X-fi

Wat opviel was de fraaie hoogglans luidspreker van BS.: Brouwer Sounds. Een actieve luidspreker met ingebouwd filter en versterker. Hoogwaardige audiobeleving, waar jullie bij ons meer van gaan horen. Een mooi testverslag zit in de planning.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “The show must go on

 • 02 oktober 2012 om 19:07
  Permalink

  Uw verslag over de goed geslaagde X-Fi show is wel erg summier,daar had zeker veel meer ingezeten.U heeft afgelopen artikelen erg veel(terecht)aandacht besteed aan de producten van AudioSense,vooral voor de zelfbouwers het uitstekende verhaal van Marco over de OB(nee dames!niet voor U!)luidsprekers.Nu wil het geval dat op de beurs AudioSense stond met zowel de DEXQ etc en de OB luidsprekers,waarbij wel even gezegd mag worden dat heel veel reacties waren:Nu weer eens lekker ontspannen naar goede muziek luisteren.Een verademing na het grove geweld via de 1e kamers van het gebouw.Kamer 21 was het gewoon,Simpel voor iedereen TERUG naar AF.Zo luister je naar MUZIEK.Wat voor soort ook!!.Heel erg ruim allemaal.
  Dus gaarne wat meer aandacht voor meer hoogte punten van de show.Het is wel verdiend.
  Doorgaan met goede artikelen schrijven.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.