Nieuws

Shuguang KT88-Z Treasures en de nieuwe Auricap XO

Shuguang KT88-Z Treasures Close up

Afgelopen week stuurde AE-Europe me een set KT88-Z van Shuguang. Ik was er al een tijdje mee bezig, maar de fabriek wilde geen samples leveren. Na de zeer positieve ervaringen opgedaan met de 300B uit dezelfde 50 Years Treasures serie was ik ook razend nieuwsgierig geworden naar de prestaties die de KT88 me zou kunnen geven.

Shuguang KT88-Z Treasures

Zoals je op de foto’s kunt zien is het een prachtig gebouwde buis die door de zwarting van het glas ook een beetje mysterieus oogt.

Zwarten van de binnenkant van het glas is niets nieuws overigens, dat werd al in de ‘grote buizentijd’ gedaan, veelal bij militaire buizen.

Waarom precies kan ik niet vertellen, of het voor extra koelvoordeel moet zorgen, het minder naar buiten stralen van licht, logisch in oorlogstijd, lijkt me. Hoewel ik graag het inwendige van een buis zie geeft de zwarte coating de buis ook wel een chique uitstraling.

 

 

Een kwartet kwartetjes

Dat geeft een mooie gelegenheid om eens op een lekkere test van KT88 en aanverwante KT120 op te zetten. De laatste plus een set Gold Lion remakes zijn afgelopen maanden mijn voordeur gepasseerd en smeken om eens fijn aan de tand te worden gevoeld. Van de KT120 heb ik inmiddels al een positieve indruk opgedaan. Een powerhouse dat erg goed klinkt.

KT88 en KT120

Hier zie je de drie KT88 buizen met geheel rechts de Tungsol KT120. Verkijk je niet op de hoogte van de Shuguang, links op de foto. De positioneringpin van deze buis heeft een afgeronde top, waardoor ik de buis voor de foto in een buishouder moest plaatsen.

Ik heb ook nog een test kwartet van de EAT KT88 aangevraagd, maar daar nog geen antwoord op gekregen van de fabrikant. De EAT 300B die veel op mijn Single ended versterkers staat hoort in ieder geval bij de top onder deze triodes, een geweldig fijne buis. Je ziet deze ook op de grote foto van de Little Ceasar staan.

Auricap

Auricap XO (5)

In hetzelfde pakketje vond ik ook de nieuwe Auricap XO koppelcondenstor. De Auricap van het Amerikaanse Audience is door de jaren heen een bekend condensatortype geworden. Natuurlijk mede dank zij de goede klankmatige eigenschappen en nog redelijke prijs. De Auricap heeft er een broertje bij gekregen in de vorm van de Auricap XO. Door een wat gewijzigde wikkelmethode zouden de kwaliteiten nog verder verbeterd zijn. Dat gaan we binnenkort maar eens uitproberen.

Auricap XO (3)

Auricap XO (1)

 

 

 

 

 

Wordt dus vervolgd…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

4 thoughts on “Shuguang KT88-Z Treasures en de nieuwe Auricap XO

 • Dick, ik mis het vervolg van je ervaringen of je conclusie inzake de Black Treasures!

  Beantwoorden
  • Tja wat heb je nou aan een website als reacties uitblijven. Jammer.

   Beantwoorden
   • Ha Patrick,

    Het is door omstandigheden wat vertraagd, maar de nieuwe Audio Creative 300B versterker is in de maak, dan komen de Treasures, en andere 300B’s zeker weer in de picture!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.