Schone stroom voor een platenspeler

Afgelopen weekend werden er door Hanze Hifi in Zwolle weer twee ‘analoog’ dagen georganiseerd. Uiteraard ben ik daar geweest en ik wil je dan ook mijn ervaring delen.thorens TD124 demonstratie
Als je mijn verslag van de X-fi show hebt gelezen, dan weet je dat ik bijzonder gecharmeerd was van de demonstratie van de prachtige klassieke draaitafels van Thorens. Met name de Thorens TD124 is een speler die hoog op mijn eigen verlanglijstje staat.
Thorens TD124De Thorens TD124 is een echte klassieke draaitafel en destijds bedoeld voor de professionele markt. Hij werd echter zo populair dat deze Thorens TD124 ook door particuliere muziekliefhebbers werd aangeschaft. Weliswaar voor de man met de dikke knip, want een dergelijke draaitafel kostte in die tijd ruim drie modale maandsalarissen. Tegenwoordig worden deze prachtige draaitafels weer in ere hersteld en aangeboden in een staat, die beter is dan ze oorspronkelijk waren.
Veroorzaker van dit alles is de passie, de kennis en de vaardigheid van Jaap Pees. Jaap is dé man in Nederland als je iets wil weten over klassieke platenspelers. Daarnaast ontwerpt en bouwt hij, samen met collega Richard, een eigen buizenversterkerlijn, onder de merknaam H.A.T. (Het Audio Team)
Ook dit weekend werd er natuurlijk weer een fijne demonstratie gegeven met een klassieke Thorens TD124 en een Thorens TD160 opstelling.

Schone stroom

Onderwerp van de show van deze keer is schone stroom en voeding. Met name voor de draaitafels is een schone stroomvoorziening van essentieel belang. In Nederland hebben we nogal last van een vervuild stroomnetwerk. En dat is zachtjes uitgedrukt. Woon je daarnaast ook nog eens dicht bij een industriegebied, dan is aandacht voor de stroomvoorziening van je audio-installatie een must.

De Thorens TD 160 serie

Aandachtspunt bij deze show is een fraaie upgrade voor de Thorens TD160 serie. De motor van deze Thorens draaitafels is een tweefasen AC motor. Je kunt je misschien wel voorstellen dan juist deze AC motoren veel last hebben van een vervuild stroomnetwerk, aangezien ze direct worden gevoed uit dit netwerk. Daarnaast is het best lastig om een twee- fasen motor echt netjes te laten lopen. Want er er komt natuurlijk maar één fase 220 Volt uit het stopcontact. Bij de Thorens TD 160 (en de TD165, 166, 145, 146,147 of 150)  wordt met een kleine truc een extra fase gemaakt. Met behulp van een condensator en een weerstand wordt een 90 graden fase verschuiving verkregen waardoor de motor dus twee fasen ziet en dus functioneert.

Een trillende motor

Maar dat deze oplossing verre van ideaal is, demonstreerde Jaap met een eenvoudige opstelling. Een tweetal Thorens motoren zijn gemonteerd op een stalen strip. Thorens motor testopstellingBij inschakelen van de originele Thorens motor voel je de motor en de strip enorm vibreren. Onder het platenspeler chassis wordt de motor weliswaar netjes opgehangen in wat rubbers, maar ook dan worden er behoorlijk wat vibraties doorgegeven aan het chassis. Dit wordt verder doorgegeven aan het gevoelige platenspeler element. Bijkomend nadeel is dat de motor ook nog eens onnodig slijt door de ‘scheve ‘ afregeling.

De oplossing

Thorens TD160 motorVoor dit probleem heeft Jaap een prachtige oplossing gevonden. De motor wordt gedemonteerd en op een eigen printplaat gemonteerd. Op deze print bevind zich de correctieschakeling om de motor optimaal te laten lopen. Handmatig worden de beide spoelen van de motor gemeten en gelijkwaardig gecorrigeerd. Daarnaast wordt de gelijkloop van de motor afgeregeld. Ook is door de dubbele print het mogelijk om het lager-asje, wat vaak naar jaren spelen wat speling heeft gekregen, middels een verstelbaar schroefje, wat op te lichten waardoor het weer netjes vrij en geruisloos loopt.
Veel Thorens liefhebbers kennen het bekende ‘ratelen’ van de motor. Met deze motor upgrade is ook dit ratelen verleden tijd. Op de testbank is het resultaat echt verbluffend. De originele motor trilt aanzienlijk en de gecorrigeerd de motor is volledig stil. De meetplaatjes hieronder bevestigen deze waarneming.

thorens_td165_speed_hat_motorkitthorens_td165_speed-as_isIn de demonstratie ruimte op de bovenverdieping werd een mooie demonstratie gegeven van de klankmatige verschillen tussen beide motoren. Twee Thorens TD160 zijn daarvoor identiek opgebouwd. De ene voorzien van de upgrade kit, de andere heeft een originele motor. De klankmatige verschillen zijn groot. De trillingen van de originele motor veroorzaken een soort versmering van het geluid. Bij de gecorrigeerde motor is het allemaal opener, en schoner. Een mooi opgenomen piano maakt dat in een demonstratie direct duidelijk. Het is net of alle boventonen nu veel beter hoorbaar zijn (en dat is natuurlijk ook zo).Thorens TD160

Schone stroom voor de Torens TD124

power supplyNatuurlijk heeft een Thorens TD124 ook baat bij een schone stroomvoorziening. Hiervoor is door Jaap en Richard van het audio team (HAT) een externe regenerator ontworpen. Waar met een oscillator en een versterker een volledig nieuwe en schone spanning wordt gemaakt. Met deze regenerator is zowel de frequentie als de stroomsterkte in te regelen. Ik heb deze verschillen klankmatig niet zelf kunnen ervaren maar de metingen van de stroomvoorziening gecorrigeerd en ongecorrigeerd spreken boekdelen.

 

IMG_6012IMG_6011Uiteraard ben je niet gebonden aan de netfilters van HAT en zullen andere goede netfilters ook prima resultaten kunnen leveren.

Resumé

Heb je een Thorens TD-160, 165, 166, 145, 146,147 of 150, haast je dan naar Jaap om je motor te laten ombouwen. Dit is een upgrade die zich direct terugverdient in een betere geluidsweergave. Dat kan overigens ook door gewoon de motor op te sturen. Dat is een kwestie van de vier draden doorknippen en de motor losschroeven. Dat is voor iedereen met een klein beetje technisch inzicht, goed te doen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor 125 euro wordt de oude motor omgebouwd op de nieuwe print en volledig ingeregeld. Daarna hoef je hem er zelf alleen maar weer in te bouwen. Durf je dat niet aan, is er ook een mogelijkheid om de platenspeler langs te brengen.

Voor meer technische achtergrondinformatie kijk dan even op de site van Hanze hifi.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Schone stroom voor een platenspeler

 • 14 december 2012 om 10:43
  Permalink

  Hallo

  Ik heb en Thorens TD 124 draaitafel en krijg de toeren niet laag genoeg. Komt dit doordat de netspanning tegenwoordig op 230 volt zit? En heeft u een voorschakeling om op de speler aan te sluiten om het probleem te verhelpen. Of zit ik ernaast en ligt het ergens anders aan. De motor loopt overigens geruisloos en verder voorzover ik kan zien heeft mijn vader er nooit iets aan laten vermaken. Alles is origineel.

  Groet,

  B. Hornix

  Nijmegen.

  Beantwoorden
 • 06 februari 2013 om 12:09
  Permalink

  Beste Baer

  Vermoedelijk moet de magneet van de wervelstroomrem afgesteld worden.
  Je kunt altijd even kontakt met mij opnemen.

  Groeten

  Jaap
  Hanze Hifi

  Beantwoorden
 • 09 juli 2017 om 11:50
  Permalink

  Goede morgen Marco;

  Ik heb misschien iets wat wel interessant is voor mensen met een smalle beurs, die wel een goed element zoeken.
  Ik heb sinds kort 2 OSAWA elementen in mijn bezit, en heb daarvan de duurste (€99,–) in mijn door mijzelf gereviseerde (komt van het grofvuil!!) Marlux MX56 gemonteerd.
  Het is werkelijk een openbaring!! Het gaat hierbij om een OSAWA OS-301B element. Verder heb ik ook het OSAWA OS-202 element (€39,–) wat voor dit geld echt iets bijzonders is.
  Ik stuur je een paar foto’s mee van mijn draaitafel. Deze is overigens gecontroleerd door Jaap Pees!!

  Ik hoop je hebt wat aan deze info;

  Met vriendelijke groet,
  Will Brandt

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.