In memoriam Willem Ennes

Muziekproducent en toetsenist Willem Ennes is donderdag op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Willem Ennes was de man van Astrid Joosten en werd bekend als toetsenist bij de jazzrockband Solution in de jaren zeventig.

Dit stond tot schrik van menigeen in de krant van afgelopen vrijdag of zaterdag. Veel te jong en een te groot muzikant om af te doen met een klein persberichtje. Zelf kan ik mij nog herinneren dat mijn broer thuis kwam met de elpee Fully Interlocking van Solution. Het was een plaat die mij altijd is bijgebleven. Vooral dankzij het schitterende keyboard spel van Willem Ennes.

Solution

Willem Ennes kent menigeen vooral dus van Solution, waarin hij in hoogtij dagen samenspeelde met Tom Barlage, Hans Waterman en Guus Willemse. Menige oudere jongere onder ons heeft op z’n minst één van de albums Divergence, Fully Interlocking of Cordon Bleu in de kast staan. Willem zijn carriëre begint in de jaren zestig als toetsenist van de The Roôn Rockers, waarna hij speelde in the Keys alvorens hij in 1970 toe zou treden tot Solution. Deze band zou meer succes hebben in het buitenland dan in eigen land. Vooral de eerste albums kenmerkt de muziek zich door uitgesponnen composities met mooie melodielijnen. Later werd een meer commerciële koers gevaren, waar ook enkele hitjes uit ontstaan. zoals Empty Faces, It’s only just begun en Runaway. Solution, bron Poparchief Groningen

Na Solution

Na het uiteenvallen van Solution maakt In 1983, maakt Willem Ennes samen met ex-Solution leden Evert Woud en Harry Hardholt deel uit van de Margriet Eshuijs Band. In 1989 is Ennes muzikaal leider van de theatershow Bosje Bloemen van Karin Bloemen, waarvoor hij ook diverse nummers schrijft. De jaren daarna is hij regelmatig te zien in de Nederlandse schouwburgen. In 1992 wederom met Bloemen, in het seizoen 1996/1997 een serie theateroptredens met Thé Lau en in 1997/1998 tourt hij met Adèle Bloemendaal door het land met het programma Adèle’s Comeback Nr.1.

In 1999 en 2000 werkt Willem Ennes als muzikaal leider wederom samen met Adèle Bloemendaal. Dit keer gaat het om het programma Portret, dat liedjes bevat liedjes als De Vleselijke Woning, De Bokken En De Schapen, Jaloezie en het Vingerlied. In 2004 schrijft hij de arrangementen voor een nieuwe versie van de musical De Jantjes die in het seizoen 2004/2005 met onder meer Birgit Schuurmans, Bob Fosko en Carry Tefsen door het land trekt. Ennes trouwt in 2000 met presentatrice Astrid Joosten.

 

 

Bron: de muziek encyclopedie, Poparchief Groningen
Link naar website Solution

 Save as PDF

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is in het dagelijkse leven IT-specialist. Hij is liefhebber van melodieuze muziek waar gevoel in zit. Het liefst geniet hij eindeloos van de klanken uit zijn Triodedick versterker en zijn 25 jaar oude transmission lines.