Nieuws

John van der Sluis, * 1937 Rotterdam – † 2017 Tulle

In Memoriam

(door Peter van Willenswaard)

John van der Sluis (2)Op 1 april is John van der Sluis op 80 jarige leeftijd in Frankrijk overleden. John’s invloed op de Nederlandse audiomarkt en -ontwikkeling is groot geweest.

In 1968 startte John de verkoop van audiokits bij Van Dam elektronica in Rotterdam. De allereerste versterker werd nog met germanium transistors gemaakt en was een ramp! Daarna kwam de Hart “solid state” versterker met 2N3055. In 1971 werd een audiobedrijf opgericht door Nico Visch en John van der Sluis.

In 1978 werd opnieuw begonnen, ditmaal samen met Peter van Willenswaard. In die tijd werd TIM ontdekt. Er werd een nieuwe schakeling ontwikkeld zonder overall tegenkoppeling. Het geluid kwam niet meer uit de luidsprekers en er ontstond een los stereobeeld.

Rond 1980 werd begonnen met het ontwerpen van luidsprekers. Resonantie en diffractie kregen aandacht en leidden tot een ronde PVC pijp als behuizing. De iconische vloerstaande “Pijpluidspreker” heeft jarenlang de zelfbouwwereld in Nederland gesierd. In 1982 werd een eigen tijdschrift gestart, “Audio & Techniek”. Hierin werden zelfbouwontwerpen beschreven en vergelijkende testen gepubliceerd. Niet alle fabrikanten waren even gelukkig met deze testen want er werden voor het eerst serieuze metingen gepubliceerd in een Nederlands audiotijdschrift en er werd geen blad voor de mond genomen in de onderlinge vergelijkingen.

2012-10-17 hawk 17Nieuw was ook dat bij Audio&Techniek GELUISTERD werd naar de te testen apparatuur. Subjectieve reviews waren in die tijd een absoluut novum in de Nederlandse audiopers. Tegelijk bleven metingen en techniek heel belangrijk.

Fasevervorming werd ontdekt: keramische condensatoren en muting transistoren waren hun leven niet meer zeker, John knipte ze overal uit. Het bedrijf werd ondertussen een bijenkorf van jong talent en stagaires van diverse opleidingen deden hier ervaringen op die soms hun hele verdere professionele leven bepaalden.

Aan het eind van 1999 werd de publicatie van Audio & Techniek gestaakt. John verhuisde naar Belgie en verschoof de focus naar het ontwerpen en verkopen van doe het zelf en gebouwde producten onder de merknaam “Hawk Audio”. In 2003 verbrandde John andermaal alle schepen achter zich en verhuisde naar Frankrijk waar hij zijn activiteiten op een wat lager pitje voortzette.

John nam altijd initiatieven, liet zich nooit inpakken door blufverhalen van fabrikanten, was altijd te vinden voor nieuwe experimenten en onbetrede paden, deed dingen nooit om er rijk van te worden (is’ie ook nooit geworden) maar vanuit een echt idealisme, hoewel ook een lichte streling van zijn ego hem niet onwelkom was.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “John van der Sluis, * 1937 Rotterdam – † 2017 Tulle

  • Ik heb met veel plezier jullie blad gelezen Peter, en heb ze ook nog allemaal, sterkte voor al zijn familie en vrienden

    Beantwoorden
  • Ik heb met veel plezier van zijn lezingen en kennis opgestoken, ik wens zijn familie vrienden sterkte

    Beantwoorden
  • Ik kom hier stomtoevallig langs en zie dat John overleden is. Een paar dagen geleden heb ik nog een youtube video zitten kijken met John; https://www.youtube.com/watch?v=bvelMvZR4U8

    Ik heb in 1989 met veel plezier een stage gedaan bij Audio & Techniek. Ik heb daar John redelijk goed leren kennen. Daarna heb ik nog een tijd als freelancer artikelen voor A&T geschreven en ben zo in contact gebleven met John tot ik verhuisde naar Canada in ’99. We konden goed met elkaar opschieten en ik heb veel van hem geleerd. Zoals Peter al schreef was John een bevlogen man die vond dat iedereen een fatsoenlijk geluid in huis moest kunnen halen binnen een bepaald budget. Ik heb vele goede herinneringen aan John.

    Beantwoorden
  • Vermoedde al dat John overleden was. Maar zie het nu pas in het echt. Jammer, was een bevlogen pionier en gaf kleur aan de (audio) wereld. En het mooie was dat al die technische details en prietpraat er uiteindelijk alleen maar om te doen was die techneutjes naar MUZIEK te laten luisteren. Laten we wel wezen dat was zijn doel. En daar is hij zeker in geslaagd. Heb tot eind 2012 nog plezierig email contact met hem gehad, toen kwam er uitverkoop en werd het stil. Je hebt veel betekend voor veel mensen John, hoop dat je er ook tot het laatst van hebt kunnen genieten.

    Beantwoorden
  • Ja, waarom moest ik zojuist denken “hoe zou het met John Versluijs zijn”? En Google brengt me dus hier. En naar de 1e keer dat ik John heb ontmoet. Dat was tijdens de Firato 19**. John deelde pamfletten uit voor de Firato en ondergetekende deed hetzelfde. John voor Audio & Techniek, ik voor het assortiment speciale grammofoonplaten dat wij voerden. Beiden werden wij verbannen van de voordeur door de RAI/Firato Organisatie en moesten wij op eerbiedige afstand, tot hun ongenoegen, maar zonder bezwaar van de opgeroepen politie, verder “delen”. We vonden het allebei maar niks dat “onze” blaadjes soms oneerbiedig het trottoir bereikten. Ik wist waarom ik daar stond. Mun -hopelijke- boterham. Maar dat een heer als John van der Sluis de moed en moeite op kon brengen om dat voor een audioblad te doen … Ja, daar had ik wel respect voor. Later hebben wij niet echt contact meer gehad. Zoals ook boven beschreven hielden wij als importeur en Audio & Techniek eerbiedige afstand. Het is misschien een erg late reactie, maar toch! Rust in Vrede John.

    Beantwoorden
  • Ik was 13 toen ik mijn eerste transistor versterker bouwde op basis van de kit van Vandam. Ik maakte mijn eigen print, maar die bleek te oscilleren. In een schoenendoos achterop de fiets terug naar vandam. John heeft een middag zitten solderen om t ding stabiel te krijgen. Uiteindelijk gaf hij me gratis een originele print, en dat werkte meteen. Altijd goede herinneringen aan die tijd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.