Nieuws

High-End on the Cheap

[nextpage title=”High-End on the cheap” ]

Audio Creative Cheap High End (3)
Jan Deckers is muzikant en muziekdocent en schrijft regelmatig verhalen voor Audio Creative. Om in alle rust aan zijn muziek te kunnen werken is er een speciaal ingerichte huisstudio. Als de kinderen komen worden deze de muziek van beide muzikale ouders vanzelfsprekend als met de paplepel ingegoten. Al jaren bevriend kan ik me niet anders herinneren dan dat er altijd muziek gemaakt wordt in huize Deckers/ Moll + zoon en dochter. Jan mag naast het muziek maken ook graag muziek luisteren op zijn fraaie Klipsch La Scala’s en buizenbakken.

Pa!

Als de kids groter worden willen ze hun eigen muziek kunnen luisteren in hun eigen domein. En daar worden uiteraard andere eisen aan gesteld dan ‘wij audiofielen’ dat doen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk, het gaat immers om de muziek. Dat die meestal in het al even vaak door ‘ons’ verguisde mp.3 wordt geluisterd is ook niet belangrijk. Het plezier staat voorop. En later kun je altijd nog wel wat ‘opvoedkunde’ aanwenden om de zaak richting meer richting het ‘echte’ werk te buigen.

Jan probeerde echter niet meteen toe te geven aan een uit plastic opgetrokken bonkende Bluetooth speaker waarop de muziek op de iPhone kan worden weergegeven. Hij speurt naar hifispullen van gisteren en weet zowaar een setje samen te stellen met vooral spullen uit de plaatselijke kringloop. Jan schreef er een luchtig, leuk en boeiend verhaal over en we laten hem verder aan het woord. (redactie).

Kleine meisjes worden groot

Als de dag van gisteren herinner ik me dat ik met mijn dochter van 2 achterop de fiets door de binnenstad van Almere fietste. Toen ik nog een hapje van haar ijsje wilde kreeg ik te horen: “op”. En inderdaad het heerlijk 2 bollen-ijs-tellende ijsje zat voornamelijk in de kleine kindermaag, en wat resten op haar snoet en jas.

Tegenwoordig is de kleine studio thuis steeds vaker het domein van de inmiddels 15-jarige jonge dame en worden de studioAudio Creative Cheap High End (1)programma’s, zoals Logic Pro X en Final Cut Pro, beter beheerst dan haar vader. Maar bovenal klinkt de roep om een eigen muziek installatie als nooit te voren. Met een jaloerse blik kijkt ze naar haar iets oudere broer die zijn PS-4 aangesloten heeft op een zelfbouwchipversterker met een mooie set Pied-Pipers (€30 bij de plaatselijke kringloop en in perfecte staat op wat kattenkrabbels na).

Bluetooth?

Deze Pied-Pipers blijken bij nader inzien ook nog een van de laatste types te zijn met een even modern filter. Tja heel soms heb je geluk in de kringloopwinkel…..want helaas zijn ze daar ook steeds commerciëler (lees onbeschoft duur….) geworden.

Papa ik wil zo’n JBL box met bluetooth, of zoiets wat mijn broer heeft…..Waarop papa beloofde wel een installatie bij elkaar te scharrelen of te bouwen.

En alsof het zo moest zijn viel mijn oog in een nog wel betaalbaar leuke kringloop op een perfect werkend setje DM-110i van B&W. Een legende! Een vorige eigenaar had ze een keer een zwart likje verf gegeven (maar daar valt ook roze, of rood van te maken). Even de prijs bekijken…… €16 … dat moesten we maar doen.

B&W DM110i

B&W maakt al jaren pracht luidsprekers. Te denken valt aan de Nautilus serie, de Matrix serie etc. De DM serie (Digital Master) was ontwikkeld met de nieuwe digitale techniek (en bijbehorende natuurlijk dynamiek) in gedachten. Dat de muziek eigenlijk steeds meer door de compressor ging ……tja, dat is een ander verhaal.

De DM110 en zijn opvolger DM110i was een mooi 2-weg systeem met bijzondere eigenschappen. Het had een grote power handling, een redelijk hoog rendement (de DM110i zelfs 90dB) en een frequentie bereik van 70Hz tot 20kHz.

Waar alleen Pa zich druk over maakt

De units zijn een 26mm (soft)dome tweeter (in de beschrijving staat polymide) en een 200mm woofer met 26mm spreekspoel en een kritisch geïmpregneerde composiet korte vezel conus (dat is een volzin). De DM220 is de grote broer van de DM110, en heeft een extra woofer. Met de afmetingen H:49cm, B:26cm en D:25cm een mooie compacte 2-weg. Een prima frequentie bereik van 70Hz-20kHz, en een gevoeligheid van rond de 90dB.

[/nextpage]
[nextpage title=”Een passende versterker en muziek!” ]

Ontworpen om op een mooie standaard te staan…ahum…

Bij dochterlief is op de meidenkamer geen plaats natuurlijk voor high-end standaards! Al of niet gevuld met kanarie-zand, en extra lood in de houten wanden. Welnee, naast het bureau op de grond is toch plaats? Dan staan ze ook niet in de weg pa…

Audio Creative Cheap High End (3)

Op zoek naar de versterker

Tja maar nu moet er nog wel een versterker op ….. Op naar de volgende Kringloop. En, alweer eens een keer geluk. Zie je erg vaak de laatste tijd versterkers van 30 jaar oud met een prijskaartje van 65 euro in de inmiddels over-commerciële Kringlopers staan….Dat kan ook anders. Gewoon voor 10 euro, of 12.50.

Even mopperen

Een kleine klacht richting de recycle-stations van NL is wel op zijn plaats. Ze krijgen de spullen en vragen meteen de hoofdprijs, en soms meer…..was het vroeger leuk om nog iets te scoren in de plaatselijke Kringloop….tegenwoordig kun je het nog beter, nieuw in China bestellen….erggg jammer.

Sony STR-AV320R

Audio Creative Cheap High End (4)Blijkbaar waren de audio-goden mijn dochter goed gezind. Een mooi en goedwerkend “Audio Video Control Center”, gemaakt rond 1991. 50 watt output, 10Hz-50kHz. Wellicht volgens de huidige High-End-wetten totaal geen raspaard, achterhaald, oren bedervend etc bla bla of een mond vol Audio Center…Ach jongens, het is gewoon een Stereo Receiver. Lekker ouderwets, en maar 12 euro. Helaas geen afstandsbediening meer erbij. Maar ook geen kraak, of wat dan ook. Gewoon een prima versterker destijds gemaakt door Sony, gewoon een leuk ding.

Met een 4 ingangen (waaronder een heuse phono-trap) en daarnaast zowel FM als AM radio. Mogelijkheid tot aansluiting van een extra set luidsprekers (voor de surround sound wellicht?). De handleiding is keurig als PDF document te vinden op internet.

Aansluiten

Iedereen moet een eerste keer leren hoe je je eerste stereo aansluit. Niet door het lezen van de gebruiksaanwijzing, nee gewoon zelf een aanrommelen…of het papa laten voor doen. Met het bekende rood-zwart luidsprekerdraad toch maar even laten zien aan dochterlief hoe je je luidsprekers aansluit, het kabeltje in de cinch ingangen doet en vervolgens aansluit op je iPhone.

De waarschuwing: ”niet te hard” werd volgens mij al niet meer gehoord door de klanken van Muse, Rihanna, van Spotify …

Stereo voor rond de 30 euro….

Tja, Audio Creative Cheap High End (5)en ik moet toegeven dat dat eigenlijk helemaal niet verkeerd klinkt. Mooi en redelijk strak laag (ook al staan de speakers op de grond en tegen de muur). Keurig hoog, met veel detail, zonder ooit scherp te zijn. Die mensen van B&W wisten precies wat ze deden. Echt een erg fijne luidspreker, zowaar geen straf om naar te luisteren.

Leermomentje?

Wat leert dit me nu. Dat je, met een beetje mazzel, een leuke set bij elkaar kunt sprokkelen waar echt wel een fatsoenlijk geluid in zit. Dat muziekbeleving niet zit in de gouden en diamanten dromen die ons beloofd worden en waar de hoofdprijs voor betalen, maar dat je op je kleine kamer vanaf de rand van je bed heerlijk kan wegdromen bij mooie muziek zonder je je ouders hoort schreeuwen of het wat zachter kan.

In de 1990 droomde ik alleen van deze speakers, en wellicht deze versterker….Nu speelt mijn dochter van 15 op haar kamer muziek ermee…Gelukkig af en toe wat Beatles (Abbey Road) of ‘n gouwe ouwe als Bridge over Troubled Water…Wel, die Muzikale Bridge is er zeker gekomen.

Simon & Garfunkel - Bridge over Trouble Water

Prijzen:
B&W DM110i van €16 tot €199
Sony STR-AV320R van €12 tot €98
Luidsprekerdraad: Gratis van papa
RCA naar MiniJack: €2.50

[/nextpage]

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

4 thoughts on “High-End on the Cheap

 • Leuk om ook een positief vintage verhaal te lezen.

  Ik,ben het met je eens wat betreft Kringloopwinkels. Onlangs zag ik in Lochem een Technics CD speler voor 7,50 euro. Een paar dagen later kwam ik hetzelfde type tegen in Rijswijk voor 49 euro!!!

  Goed zoeken loont zeker.

  Beantwoorden
 • Heel erg tof dat je dit doet. Ook de nieuwe generatie heeft inmiddels door dat zo’n installatie toch zijn charme heeft en plezier toevoegd aan de muziek.

  Al jaren heb ik een setje B&W DM110, destijds nieuw gekocht door mijn opa. Het zijn prachtige luidsprekers, alleen geven de tweeters soms wat problemen. De lak van het papier van de spoel laat langzaam los, en hierdoor komen schilletjes tussen de magneet en de spoel. Met een zoemend en krakend bijgeluid als gevolg. Een paar keer schoonmaken helpt wel. Het is lastig, zo niet moeilijk om aan de juiste vervangende tweeters te komen.

  Beantwoorden
 • Mooi verhaal. Heb zelf ook mijn oude jvc receiver aan mijn jongste van zes! gegeven en ze is er al goed weg mee. Zalig om te zien.

  Beantwoorden
 • Ik heb ook ze ook gekocht, Maar… ik was onder de indruk van de V201 ook van de kringloop.
  gewoon op een Pioneer X-HM 30. TOP.
  De B&W DM110I zou nog beter moeten zijn, gekoppeld op een Kenwood 6001 setje. Jammer, alles werkt maar ik krijg niet het warme gevoel er uit. ik zal ze schoon maken misschien helpt dat. anders gaan ze gewoon weer weg.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.