High-End on the Cheap

High-End on the Cheap


Audio Creative Cheap High End (3)
Jan Deckers is muzikant en muziekdocent en schrijft regelmatig verhalen voor Audio Creative. Om in alle rust aan zijn muziek te kunnen werken is er een speciaal ingerichte huisstudio. Als de kinderen komen worden deze de muziek van beide muzikale ouders vanzelfsprekend als met de paplepel ingegoten. Al jaren bevriend kan ik me niet anders herinneren dan dat er altijd muziek gemaakt wordt in huize Deckers/ Moll + zoon en dochter. Jan mag naast het muziek maken ook graag muziek luisteren op zijn fraaie Klipsch La Scala’s en buizenbakken.

Pa!

Als de kids groter worden willen ze hun eigen muziek kunnen luisteren in hun eigen domein. En daar worden uiteraard andere eisen aan gesteld dan ‘wij audiofielen’ dat doen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk, het gaat immers om de muziek. Dat die meestal in het al even vaak door ‘ons’ verguisde mp.3 wordt geluisterd is ook niet belangrijk. Het plezier staat voorop. En later kun je altijd nog wel wat ‘opvoedkunde’ aanwenden om de zaak richting meer richting het ‘echte’ werk te buigen.

Jan probeerde echter niet meteen toe te geven aan een uit plastic opgetrokken bonkende Bluetooth speaker waarop de muziek op de iPhone kan worden weergegeven. Hij speurt naar hifispullen van gisteren en weet zowaar een setje samen te stellen met vooral spullen uit de plaatselijke kringloop. Jan schreef er een luchtig, leuk en boeiend verhaal over en we laten hem verder aan het woord. (redactie).

Kleine meisjes worden groot

Als de dag van gisteren herinner ik me dat ik met mijn dochter van 2 achterop de fiets door de binnenstad van Almere fietste. Toen ik nog een hapje van haar ijsje wilde kreeg ik te horen: “op”. En inderdaad het heerlijk 2 bollen-ijs-tellende ijsje zat voornamelijk in de kleine kindermaag, en wat resten op haar snoet en jas.

Tegenwoordig is de kleine studio thuis steeds vaker het domein van de inmiddels 15-jarige jonge dame en worden de studioAudio Creative Cheap High End (1)programma’s, zoals Logic Pro X en Final Cut Pro, beter beheerst dan haar vader. Maar bovenal klinkt de roep om een eigen muziek installatie als nooit te voren. Met een jaloerse blik kijkt ze naar haar iets oudere broer die zijn PS-4 aangesloten heeft op een zelfbouwchipversterker met een mooie set Pied-Pipers (€30 bij de plaatselijke kringloop en in perfecte staat op wat kattenkrabbels na).

Bluetooth?

Deze Pied-Pipers blijken bij nader inzien ook nog een van de laatste types te zijn met een even modern filter. Tja heel soms heb je geluk in de kringloopwinkel…..want helaas zijn ze daar ook steeds commerciëler (lees onbeschoft duur….) geworden.

Papa ik wil zo’n JBL box met bluetooth, of zoiets wat mijn broer heeft…..Waarop papa beloofde wel een installatie bij elkaar te scharrelen of te bouwen.

En alsof het zo moest zijn viel mijn oog in een nog wel betaalbaar leuke kringloop op een perfect werkend setje DM-110i van B&W. Een legende! Een vorige eigenaar had ze een keer een zwart likje verf gegeven (maar daar valt ook roze, of rood van te maken). Even de prijs bekijken…… €16 … dat moesten we maar doen.

B&W DM110i

B&W maakt al jaren pracht luidsprekers. Te denken valt aan de Nautilus serie, de Matrix serie etc. De DM serie (Digital Master) was ontwikkeld met de nieuwe digitale techniek (en bijbehorende natuurlijk dynamiek) in gedachten. Dat de muziek eigenlijk steeds meer door de compressor ging ……tja, dat is een ander verhaal.

De DM110 en zijn opvolger DM110i was een mooi 2-weg systeem met bijzondere eigenschappen. Het had een grote power handling, een redelijk hoog rendement (de DM110i zelfs 90dB) en een frequentie bereik van 70Hz tot 20kHz.

Waar alleen Pa zich druk over maakt

De units zijn een 26mm (soft)dome tweeter (in de beschrijving staat polymide) en een 200mm woofer met 26mm spreekspoel en een kritisch geïmpregneerde composiet korte vezel conus (dat is een volzin). De DM220 is de grote broer van de DM110, en heeft een extra woofer. Met de afmetingen H:49cm, B:26cm en D:25cm een mooie compacte 2-weg. Een prima frequentie bereik van 70Hz-20kHz, en een gevoeligheid van rond de 90dB.

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

3 gedachten over “High-End on the Cheap

 • 22 juni 2017 om 07:55
  Permalink

  Leuk om ook een positief vintage verhaal te lezen.

  Ik,ben het met je eens wat betreft Kringloopwinkels. Onlangs zag ik in Lochem een Technics CD speler voor 7,50 euro. Een paar dagen later kwam ik hetzelfde type tegen in Rijswijk voor 49 euro!!!

  Goed zoeken loont zeker.

  Beantwoorden
 • 25 juni 2017 om 16:46
  Permalink

  Heel erg tof dat je dit doet. Ook de nieuwe generatie heeft inmiddels door dat zo’n installatie toch zijn charme heeft en plezier toevoegd aan de muziek.

  Al jaren heb ik een setje B&W DM110, destijds nieuw gekocht door mijn opa. Het zijn prachtige luidsprekers, alleen geven de tweeters soms wat problemen. De lak van het papier van de spoel laat langzaam los, en hierdoor komen schilletjes tussen de magneet en de spoel. Met een zoemend en krakend bijgeluid als gevolg. Een paar keer schoonmaken helpt wel. Het is lastig, zo niet moeilijk om aan de juiste vervangende tweeters te komen.

  Beantwoorden
 • 26 juni 2017 om 13:10
  Permalink

  Mooi verhaal. Heb zelf ook mijn oude jvc receiver aan mijn jongste van zes! gegeven en ze is er al goed weg mee. Zalig om te zien.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.