Nieuws

Harbeth Loudspeakers show Multifoon

 

Als recensent ontvang ik regelmatig uitnodigingen voor dealer shows, presentaties etc. Of ik die uitnodigingen accepteer hangt af van het antwoord op meerdere vragen die ik mezelf daarna ga stellen. Om de belangrijkste te noemen; hoe interessant is het product, is de fabrikant/ontwerper en/of de distributeur van het onder de aandacht gebrachte product aanwezig, wordt het evenement gehouden bij een vakbekwame dealer en is de benodigde reistijd acceptabel. Slechts in een enkel geval kan ik al deze vragen op een voor mij bevredigende wijze beantwoorden. Dit verslag gaat over zo’n zeldzaam geval.

Harbeth Loudspeakers show Multifoon (5)

Om de antwoorden op de meest gestelde vragen maar even puntsgewijs door te lopen, het volgende. Je kunt altijd discussiëren over de vraag hoe interessant een merk is. Maar ik denk dat iedereen het met mij eens zal zijn dat Harbeth een zeer interessant Brits luidsprekermerk is dat zijn sporen in de High End muziek weergave reeds lang verdiend heeft. Het product, of liever gezegd de producten, waar ik het in dit geval over heb zijn drie typen speakers van het merk Harbeth. Allereerst de instapper P3 ESR, na de P3 ES de meest recente incarnatie van de aloude P3. Daarnaast de 30.1 monitor en tenslotte het vlaggenschip van Harbeth, de M40.2. De vrij recent geüpdatete versie van de aloude M 40. De enige die tijdens deze presentatie ontbreekt is de SHL 5 Plus.

Voor mij persoonlijk niet zo belangrijk, want deze speaker ken ik erg goed omdat hij in mijn dedicated listening room opgenomen is in mijn referentie set.

Alan Shaw

Van de zijde van de fabrikant zijn er twee personen aanwezig. Allereerst is dat eigenaar/ontwerper Alan Shaw, verantwoordelijk voor de in mijn ogen en oren uiterst muzikale luidsprekers van Harbeth. Daarnaast is er de kleurrijke man met de vlinderstrik in de persoon van PR manager Trevor Butler. Voor velen bekend als de brand ambassador van Harbeth die wereldwijd aanwezig is tijdens shows en presentaties. Een man met een geschiedenis in Hifi die teruggaat tot de dagen waarin hij één van ‘de’ stemmen van de destijds illustere BBC was, gevolgd door een periode waarin hij o.a. hifi reviews schreef voor het Britse kwaliteitsmagazine Hifi News.

Ook van de distributeur AudioIngang zijn er twee personen aanwezig. Allereerst is dat Jan Verlegh, de man die in een grijs verleden de Harbeth luidsprekers naar Nederland bracht en sindsdien in deze lage landen gestaag is blijven bouwen aan het vestigen van de naam van Harbeth als één van de mooiste luidsprekermerken. Daarnaast is dat Olaf Oosterlee, mede eigenaar van distributeur AudioIngang. De plek waar het allemaal plaats vindt is de nieuwe winkel van Multifoon, tot voor kort gevestigd in de Rotterdamse Woonmall Alexandrium, maar inmiddels verhuisd naar de Claes de Vrieselaan in de binnenstad van Rotterdam. Eigenaar Leen Koopman is een muziekliefhebber in hart en nieren en heeft een jarenlange ervaring als audio dealer.

Harbeth Loudspeakers show Multifoon (9)Hij is ook degene die me samen met zijn medewerkers Han en Ronald op deze vrijdagavond welkom heet in zijn mooie nieuwe winkel. Gevestigd in een groot gerenoveerd oud pand met hoge plafonds en twee grote luisterruimten. Door onvoorziene omstandigheden arriveer ik te laat waardoor ik het overgrote deel van Alan Shaw’s mini talk mis. Tijdens de Harbeth show die Beter Beeld en Geluid in april 2015 in Hilversum hield was er veel tijd ingeruimd voor het verhaal van Alan Shaw en ook ditmaal had ik daar op gerekend.

Het blijkt echter dat Leen Koopman Alan Shaw ditmaal bewust aanmerkelijk minder tijd toebedeeld heeft. Voor de selecte groep uitgenodigde klanten wil hij het zwaartepunt leggen bij het luisteren naar muziek en het creëren van de gelegenheid om op ongedwongen wijze te communiceren met Alan Shaw en Trevor Butler.

BBC

Persoonlijk ken ik het verhaal van Alan dus ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb van zijn verhaal over de betrokkenheid van de BBC bij technisch luidsprekeronderzoek in het verleden. Onder andere van Amerikaanse luidsprekers van RCA en BTH, maar ook van bijvoorbeeld de Quad Corner Speaker. Evenmin zal ik iets gemist hebben wat betreft de periode daarna waarin de BBC daadwerkelijk betrokken raakte bij het ontwerpen van luidsprekers. Wanneer ik binnenkom is Alan net aangeland bij het gedeelte waarin hij benadrukt hoe belangrijk het is om bij het ontwerpen van een luidspreker uit te gaan van de menselijke stem.

One thought on “Harbeth Loudspeakers show Multifoon

  • Leuk verslag en Harbeth speakers zijn geweldig, heb destijds bij BBG in 2015 zelfde soort gebeuren mogen meemaken.
    Respect voor dhr. Shaw die zijn schaarse tijd vrijmaakt om dit bij te wonen en zijn aanhangers te woord wil staan.
    Goed ook om Harbeth dealernetwerk zo gestaag uitgebreid te zien worden, dit merkt verdient het.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.