Nieuws

Evert Aaij op bezoek bij Audiovector en meer…

Twee maanden later…

Audiovector S1 op stand Ondertussen staan de AudioVectors twee maanden te spelen en begint het tijd te worden er serieus over te schrijven. Iets wat meteen opvalt is hoe makkelijk de luidspreker speelt. Mijn Franse Kora design 50 buizenversterker uitgerust met EL34 buizen en een vermogen van 35watt heeft totaal geen moeite de luidspreker onder controle te houden. Ook op lage volumes blijft er een uitstekend beeld staan. De open achterkant bij de tweeter doet zijn werk. Qua beeld is de kamer veel groter als voorheen.

Compacte voorkeur

Mijn zoektocht naar een compacte luidspreker begon omdat een vloerstaande versie in mijn huidige opstelling en akoestiek niet paste. Vooral het laag werd vaak zo benadrukt dat het de muzikaliteit niet ten goede kwam. Natuurlijk kun je (verre gaande) akoestische aanpassingen doen maar omdat er ook geleefd moet worden in de huiskamer leek mij een compacte luidspreker een beter oplossing. Nou heb ik in de loop der jaren ook wel een voorliefde opgebouwd voor monitor luidsprekers. Door veel mensen onderschat. Maar gecombineerd met een goede versterker, die echt controle heeft, is een heel mooi muzikaal beeld neer te zetten. Nog veel te vaak worden naar mijn idee veel te grote luidsprekers in kleine huiskamers geplaatst.

Take Five

Mijn luistersessie begint met een aantal oudere opnames. Simpelweg omdat ik gek ben op die oude opnames uit die eind jaren 50 en begin 60. En als je een set goed wil beluisteren vertellen ze je heel veel. Dave BrubeckRecht voor zijn raap opnames zonder poes pas en ongelooflijk dicht tegen live muziek aan. Zoals zo vaak begin ik met Dave Brubeck’s Take Five. En het is alsof je in de opname ruimte staat. Groots, en elk tikje op het slagwerk is hoorbaar. Zodra de solo begint hoor je overduidelijk de overspraak in de microfoon van de piano. Elke harde tik begint in de linker luidspreker en galmt door in de rechter.

Met mijn oude luidsprekers had ik dus te veel laag en was de contrabas alleen maar een diepe bonk. Nou bestaat er natuurlijk de kans dat het nu te dun wordt. Maar gelukkig is het verre van dat. De contrabas staat heerlijk te ronken en is duidelijk als een instrument te horen.

De volgende plaat die op de platenspeler gaat is er eentje uit 1960. Gerry Mulligan meets Johnny Hodges, twee giganten op de Sax. Back beat is nummer met een heerlijk drive. Het rimshot van slagwerker Mel Lewis klinkt kurkdroog en staat er het hele nummer door! De twee Saxen zijn als ze samen spelen goed te onderscheiden en als Mulligan halverwege op zijn Bariton Sax begint te blazen staat hij wel heel dicht bij je te spelen.

Blade Runner

Blade Runner hoesTijd voor iets heel anders. Vangelis muziek voor de film Blade Runner uit 1982. Wat mij betreft de mooiste en beste soundtrack ooit gemaakt. En ik ben erg benieuwd. Al meerdere keren heb ik dit werk kunnen beluisteren op grote en vooral duurdere luidsprekers.

Wat doen mijn kleine zelfgebouwde opdondertjes met deze meeslepende filmmuziek. We beginnen bij het begin van de film. Maintitle begint met ambient drone en dan ineens die stem van Harrison Ford die letterlijk voor de luidsprekers staat. Als dan het indringende gebrom van het ruimteschip begint is wederom de kracht van een kleine luidspreker voor mij bewezen. Waar vele vloerstaanders in deze prijsklasse een diep gegrom weergeven met als gevolg dat de meespelende synthesizer in de diepte verdwijnt, blijft nu elk onderdeel in de muziek aanwezig. Bijna aanwijsbaar. In Rachel’s song is de hoge stem van Mary Hopkin spatzuiver. De tweeter heeft nergens moeite om de stem in het gareel te houden.

Tot slot misschien wel de mooiste sterfscène die ooit gemaakt is. In de soundtrack is de stem van Rutger Hauer meer naar de achtergrond gemixed. Maar elke zucht is hoorbaar en de donderende pauken rommelen door de kamer, de grote klap die volgt lijkt diep uit de grond te komen. Gewoon indrukwekkend.

Epiloog

De Audiovector Si3 Signature is een mooi vorm gegeven monitor en klankmatig behoort hij tot het mooiste wat ik deze prijsklasse gehoord heb. Rijk gedetailleerd zonder overdreven analytisch te zijn. De laag weergave heeft de zelfde mooie detaillering en is indrukwekkend te noemen. De luidspreker zet een groot beeld neer en plaatsing is erg goed. Als de luisterafstand en/of de luisterruimte niet al te groot is zal deze luidspreker U een goede muzikale dienst kunnen bewijzen!

Prijs: € 2300,00 per paar
Bijpassende stands: € 550,00 per paar

Importeur: Top Hifi
Fabrikant: Audiovector

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.