Nieuws

Evert Aaij op bezoek bij Audiovector en meer…

Aan de slag

Audiovector Si 1 lege kastenAls de kale kasten voor me staan kan de eerste stap beginnen. Ik monteer als eerste de achterkant en plaats het filter. In tegenstelling tot de vloerstaanders waar de bas reflexpoort in de voet zit heeft de boekenplank versie de poort aan de achterkant. Opvallend is dat boven de poort nog een gat zit, direct achter de tweeter. De tweeter heeft inderdaad direct contact met de buitenwereld en straalt het geluid zowel naar voren als naar de achterkant.

Audiovector Si 1 binnenkant filterHet filter ziet er opvallend simpel uit. Het technische aspect heeft Dick in de eerder genoemde test al eens uit de doeken gedaan. De filtering gebeurt overigens alleen aan de – kant van het signaal, de + gaat rechtstreeks naar de speaker unit. Het volgende onderdeel is een precies klusje: Het plaatsen van het logo en de baffle. Het logo moet exact in het midden zitten, want anders komt de baffle ook nooit meer goed op zijn plaats. De baffle moet zorgvuldig gekit worden om lucht lekkage tegen te gaan. De schroeven waarmee hij uiteindelijk vast gezet wordt dienen later ook als de plek waar de magneten van het frontje tegen aan kleven.

Audiovector Si 1 binnenkant wooferruimteDe volgende stap is plaatsen van het dempingmateriaal. Hier wordt ook meteen duidelijk dat een paar ook echt bij elkaar hoort en niet toevallig twee speakers zijn die na productie bij elkaar in één doos komen. Het dempingmateriaal word namelijk asymmetrisch geplaatst.

Eén wand van de kast is volledig gedempt, de andere slechts gedeeltelijk. Metingen hebben uitgewezen dat op deze manier staande golven worden voorkomen. Door dit in beide speakers andersom te doen zal er nooit verschil tussen links en rechts ontstaan. De kabels voor de tweeter gaan door een tule naar het tweeter compartiment waardoor deze wordt afgesloten en de kabels niet meer kunnen trillen.

 

Tweeterkeus

Dan zijn de speaker units aan de beurt. De tweeters komen van dichtbij: Scanspeak zit namelijk maar een paar kilometer bij Audiovector vandaan. De basis units worden aangeleverd en daarna door Audiovector geassembleerd tot een volledige tweeter unit. Op de foto staan de gebruikte tweeters uit de Si3 serie. Van boven naar beneden eerst de unit van de Si3 en de Si3 super, dan hun mooiste softdome uit de Signature en tot slot Heil transformer tweeter uit de Avantgarde en de Avantgarde Arreté.

Audiovector Si 1 tweeters in onderdelenAls eerste moeten natuurlijk de draden aan de tweeter bevestigd worden. Deze worden eerst geklemd en dan ook nog gesoldeerd. De soldering moet nauwkeurig gebeuren zodat er geen blank koper meer zichtbaar is. Dan kan de tweeter in de kast gemonteerd worden.

Bij Audiovector hebben ze er voor gekozen speciale schroeven te gebruiken die alleen met een voor hun specifiek gemaakte bit aangedraaid kan worden. Het procedé wordt voor alle units gevolgd. Per unit wordt de schroevendraaier op een voorgeschreven aandraaimoment gezet worden zodat deze met de juiste kracht worden vast gezet.

Audiovector Si 1 gereed

 

Made by Evert…

Audiovector Si 1 met Evert handtekeningHet begint op een complete luidspreker te lijken. Nog een logo op het frontje en mijn naam op de plek waar normaliter de bouwer zijn krabbel zet. Alle luidsprekers ondergaan nog een uitgebreide test procedure. Hier wordt gecontroleerd of aan alle specificaties wordt voldaan. Als alles goed is bevonden krijgt de set een serienummer en worden de bruggen tussen de terminals geplaatst.

Het duurt gelukkig niet lang voordat de doos met de daarin de luidsprekers vanuit Denemarken arriveert in huize Aaij.

Natuurlijk wordt met enige trots de doos meteen uitgepakt en kan ik ze eindelijk trots aan de rest van de familie laten zien en horen.

Al weet ik donders goed dat het nog wel enige tijd duurt voordat de luidsprekers alles geven wat ze kunnen. Voldoende tijd inspelen is een must.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.