Nieuws

Evert Aaij op bezoek bij Audiovector en meer…

Audiovector chef Ole Audiovector afbeelding

Op naar Denemarken…

Enige tijd geleden kreeg ik de mogelijkheid om samen met een groep dealers en Jan-Kees Harteveld van importeur Top Hifi naar Audiovector te gaan in Denemarken. Na een voorspoedige reis werden we van het vliegveld opgehaald door Peter Stenberg, sales manager bij Audiovector. Het bedrijf is gevestigd in een pand aan de rand van Kopenhagen, aan het water in de haven. We worden hartelijk ontvangen door Ole Klifoth (foto hieronder), geestelijk vader van het merk.

Audiovector chef Ole KlifothIn 1984 lanceert Ole zijn eerste luidspreker: de Trapez. Het ontwerp kwam van Pelikan Design en het technische aspect van Ole. Een werkwijze die nog steeds toegepast wordt zodat er een luidspreker ontstaat die niet alleen mooi klinkt maar ook nog eens een plezier is om naar te kijken.

Ole’s missie is eigenlijk simpel: de luidsprekers van Audiovector moeten een gevoel van live muziek geven waar op een prettige manier naar te luisteren is.

Wat opvalt tijdens het bezoek is de passie voor de muziek. Dat is waar het om gaat. Ondanks dat ze bij Audiovector gek zijn op het gebruik afkortingen voor al hun vindingen wordt er minder over techniek gesproken dan je zou verwachten bij een dergelijk bezoek.

De huidige lijn van Audiovector, verdeeld in series

De X3 is een serie betaalbare luidsprekers, hoogwaardig in hoogglans afgewerkt. Deze wordt als enige niet in eigen huis geproduceerd. De luidsprekers van de Ki serie zijn slanke vloerstaanders. De belangrijkste serie is waarschijnlijk wel de Si3. Dit is een serie vloerstaanders in de prijsklasse van 2400 tot en met 8000 euro per paar. De Si3 luidsprekers zijn inzetbaar in elke set-up. Of je nou een kleine buizen versterker hebt staan of een zware voor/eind combinatie, het maakt niet uit. Ze blijven muzikaal en de essentie van de muziek weergeven. Natuurlijk worden de duurdere modellen steeds beter qua weergave maar de eerder genoemde inzetbaarheid blijft het zelfde. De Si1’s zijn daar weer de monitor versies van. De toplijn is de SR6 en het vlaggenschip de R11. Beide luidsprekers van de toplijn hebben we mogen tijdens ons bezoek mogen beluisteren.Audiovector Si 1 samenbouwen

Handen uit de mouwen!…

De meeste fabrieksbezoeken bestaan voornamelijk uit een rondleiding en heel veel uitleg over wat je ziet. Maar bij Audiovector hebben ze daar iets anders op verzonnen. Om precies te vertellen hoe en waarom een luidspreker op een bepaalde manier gebouwd wordt mochten we allemaal zelf aan een set luidsprekers meebouwen. Dit onder deskundige begeleiding van Ole en twee van de luidsprekerbouwers van Audiovector.

Audiovector Si 1 serie

Van te voren konden we aangeven welke luidspreker we wilden bouwen en in welke kleur. Mijn keus viel op de Si 1 signature, een serie waar ik nog niet bekend mee was. De Si1 signature is dus de monitor versie van de grotere Si3. Deze laatste werd, toen nog in de S3 versie, door Audio-Creative al eens getest. Mijn keuze werd mede bepaald door een voorliefde voor kleine luidsprekers en een privé zoektocht naar een goede compacte luidspreker, omdat in mijn huidige setup een vloerstaande luidspreker te groot is.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.