Nieuws

Doe Het Zelf Audio luisterdag Oost Nederland 2013

Het is al weer voor de tweede maal dat deze dag wordt georganiseerd. Vorig jaar werd de DHZ audio luisterdag Oost Nederland gehouden in Almelo. Destijds heb ik, door mijn eigen schuld, die dag helaas moeten verzuimen. Dit jaar had ik de datum van deze audio luisterdag al vroeg in mijn agenda gezet. zelfbouw audio luisterdag 2013

Zelfbouw audio

zelfbouw audio luisterdag 2013De DHZ audio luisterdag is bedoeld om zelfbouwers van audioapparatuur en muziekliefhebbers kennis te laten maken met elkaar en uiteraard met de veelzijdige zelfbouwprojecten. De vaak fraaie projecten zie je eigenlijk alleen maar voorbij komen op foto’s op fora. Nu is er dan de mogelijkheid om ze ‘live’ te zien en nog veel leuker, te beluisteren. Daarnaast is natuurlijk het sociale aspect niet geheel onbelangrijk en super leerzaam.

Locatie ‘Go Planet’

Aangezien de locatie van vorig jaar in Almelo al bezet was, is er een locatie gevonden in Enschede, op het Go Planet entertainment park naast de Grolsch veste, de thuisbasis voor FC Twente. Voor mij een ideale locatie, aangezien ik op een steenworp afstand van Enschede woon. Om in voetbaltermen te blijven; een thuiswedstrijd voor mij. Maar voor mensen die van verder komen is deze locatie ook prima bereikbaar. Treinreizigers vinden het treinstation direct naast het park.
De ruimtes waar de DHZ audio luisterdag is ondergebracht, hebben in het recente verleden dienst gedaan als pool centrum en zijn prachtig ‘Art Deco ‘ ingericht. Gezellig, stevig gestoffeerd maar helaas erg donker. Het poolcentrum is echter al een aantal jaren ter ziele en sindsdien zijn deze kamers werkeloos.

Dode ruimtes

De DHZ audio luisterdag heeft de beschikking over een aantal verschillende kamers. Groot, hoog en voorzien van veel, zware wandbekleding. Dat maakt dat de akoestiek niet echt optimaal is. De ruimtes zijn akoestisch nagenoeg ‘dood’ en dan is het  lastig om een muziekset goed in te regelen. In een dergelijke ruimte is het erg lastig om het laag onder controle te krijgen en deze overheerst dan al snel. Daarnaast verlies je aardig wat detail en middengebied in een dergelijke ruimteakoestiek. Het plezier en de gezelligheid was er echter niet minder om en ook het uitwisselen van ervaringen was natuurlijk net zo belangrijk en werd dan ook volop gedaan. Beneden was er ruimschoots de gelegenheid om een lekker bakkie koffie of een stevige hamburger te nuttigen, in het kleine maar prima de luxe restaurant.zelfbouw audio luisterdag 2013

De opzet is zeer ongedwongen en iedereen die wilde, mocht zijn eigen brouwsels meenemen en demonstreren. Even van tevoren aanmelden bij de organisatie, was voldoende. Ik ga niet alle opstellingen opnoemen en benoemen maar zal met een aantal foto’s een indruk geven van de sfeer van de dag. Wie meer wil weten moet maar even op het zelfbouwaudio forum kijken. Daar staan de deelnemers en hun ontwerpen uitvoerig beschreven.
DHZ audio luisterdag
Aangezien de luisterkamers vrij groot zijn, is er voor gekozen om de zelfbouwers opeenvolgend ‘acte de préséance’ te laten geven. Aan de ene kant is dat wel jammer. Zelf zou ik liever zien dat de deelnemers gewoon de hele dag door konden spelen en demonstreren. Dit was helaas niet mogelijk, gezien de grote ruimtes, die tot de beschikking waren. Spelen met meerdere audio opstellingen in één ruimte is niet handig. Misschien iets om mee te nemen voor volgend jaar.

TD124-1-5
In een grote ruimte werden diverse ‘kamervullende’ demonstraties gegeven. Op de foto zie je een aantal mooie zelfbouw luidprekers waaronder een fraaie drieweg, uit de kluiten gewassen, monitorluidspreker. Ondanks de slechte ruimteakoestiek zette deze set een prima resultaat neer. Een set met potentie.

Aan de linkerzijde staat het dipool luidsprekerontwerp van het duo Jeroen Dezaire en Hans Beckeringh. Deze dipool is gebaseerd op het ontwerp van Siegfried Linkwitz, de Orion. Deze set wordt binnenkort zelfs commercieel op de markt gezet onder de merknaam Daudio.DHZ audio luisterdagzelfbouw audio luisterdag 2013
Het inregelen van de luidsprekers is nog een hele klus. Zeker in deze ‘lastige’ ruimte is alle aandacht nodig. Maar met een ervaren technicus achter de  meetmicrofoon (rechts) is uiteindelijk alles goed gekomen.

Resumé

DHZ audio luisterdagIk heb een erg leuke dag gehad en heel veel mooie zelfbouw projecten mogen zien en horen. Naast veel luidsprekerontwerpen waren er ook veel zelfbouw (buizen)versterkers, diverse ontwerpen van phonotrapjes en natuurlijk ook platenspelers, al dan niet verbouwd of omgebouwd, aanwezig.

Tjonge, wat staat zelfbouw audio, anno 2013, op een hoog niveau. Het doet op geen enkele wijze meer onder voor commerciële ontwerpen.
Natuurlijk, een commercieel ontwerp kan er net wat luxer en gelikter uitzien, met vaak meer bling bling of kostbare gebakken lucht, dat laatste is zeker. Maar klankmatig is er voor zelfbouw geen enkele beperking meer. Integendeel zelfs. Als zelfbouwer kun je de mooiste componenten gebruiken, uittesten en combineren. Daar waar commerciële producten een zeer strak prijsbeleid hebben en elk dubbeltje telt, is er geen beperking voor de doe-het-zelver. Het resultaat mag er dan ook naar zijn, dat bewijzen de zelfbouwontwerpen op deze dag.

Een nog veel belangrijker aspect van zelfbouwen, is het plezier en de voldoening van je eigen werk.
Natuurlijk, je moet wat durven en een klein beetje technisch inzicht is ook wel handig. Maar geloof me, ook voor de minder handige muziekliefhebber zijn er genoeg projecten haalbaar. Dat gaan we de komende maanden op Audio Creatief laten zien. Er zitten een aantal hele mooie projecten in de pen, die we op korte termijn gaan uitwerken. Projecten die voor iedereen haalbaar zijn…
Stay tuned, zou ik zeggen.

Schermafbeelding 2013-02-11 om 10.37.05Voor wie meer wil weten over zelfbouw audio, of brandende vragen heeft over een bepaald idee of audioproject, moet maar eens het  zelfbouw audioforum bezoeken. Daar zitten een aantal zeer bevlogen en kundige zelfbouwers, die je graag een handje op weg willen helpen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Doe Het Zelf Audio luisterdag Oost Nederland 2013

 • Indrukwekkende producten gezien en gehoord. Vooral de uitgebreide voortrap van Marco liet mijn onderkaak een heel eind zakken, enkel al door de professionele aanblik. Benieuwd of deze ook zo fantastisch klinkt.
  Voor mij is het altijd moeilijk om in een vreemde ruimte installaties te beoordelen. Er zijn buiten de apparatuur zoveel variabelen, die hun partij meespelen. Daarom verlaat ik me maar op het verrassingsgevoel wat ik heb, als ik ergens “vreemd” binnenkom en met “highend” geconfronteerd wordt. Dat gevoel had ik bij de kleine Castle speakers met buizenaandrijving en draaitafelinput. Verder werd ik door de weergevers van Jeroen Dezaire “gepakt”, ondanks eventuele onvolkomenheden. Misschien komt het door dat ik goede muziekopnames hoorde in plaats van een installatie. Desalniettemin complimenten voor al de getoonde zelfbouwproducten, waaraan je het plezier van het zelf bouwen kunt aflezen.
  ik wil organisator Barry nog bedanken voor deze dag.
  Mosfet 47

  Beantwoorden
 • Hallo Marco, Goed verslag van een erg leuke dag met heel veel interessante audio! Ik was ook onder de indruk van de vele mooie producten die gemaakt zijn de leden. Ook de kennisdeling die er plaatsvindt is erg inspirerend. Je merkt dat de bouwers allemaal heel veel voldoening krijgen uit het ontwerpen en bouwen. Kortom een erg leuke hobby! We spreken elkaar. Succes met deze mooie site met interessante artikelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.