De Vinyl hemel: hij bestaat echt!

vinyldag HappySadRecordsErgens op het platteland in de omgeving van Utrecht, in Cothen om precies te zijn, heeft Henk Keizer, van Happy Sad Records zijn vinyl opslag. Aangezien Henk vlak voor de jaarbeurs een uitverkoop houdt, zijn Dick en ik afgelopen zaterdag richting Utrecht gereden om even heerlijk te snuffelen tussen al het moois wat Henk in zijn opslagloods heeft staan. En dat is niet mis. Van nieuw vinyl, op zeer fraaie audiofiele labels, tot een mooie collectie tweedehands vinyl, al dan niet audiofiel. Met een paar centen in de knip, die ik uit zelfbescherming overigens altijd wel limiteer, voel je je hier als vinylliefhebber als een klein kind in een snoepwinkel. Met recht waan je je hier in de vinylhemel….

vinyldag HappySadRecords

Vinyl in de lift

vinyldag HappySadRecordsNaast een paar grote platenmaatschappijen zijn er zijn enorm veel (kleine) vinyllabels die op dit moment weer vinyl persen. Van ‘oude’ opnames, zoals de prachtige Jazz muziek uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw (nieuw uit op o.a. Blue Note), de voor mij zo belangrijke en interessante seventies, tot spiksplinternieuwe muziek, die, naast het digitale medium, vaak op vinyl wordt uitgebracht. Veel hedendaagse muzikanten laten hun muziek ook weer op vinyl persen. Ook al wisselt de kwaliteit van deze persingen enorm, wil dat toch wel wat zeggen. In ieder geval zit vinyl de laatste jaren weer enorm in de lift.
Als we kijken naar de audiofiele labels, dan zijn een aantal van deze labels voor de meesten wel bekend: Mobile Fidelity, Classic Records,  de gezochte Nautilus recordings of de Japanse  Audiophile Series, om er een paar te noemen. Daarnaast zijn er nog een aantal zeer fraaie platenlabels die ik even wil noemen: Pure Pleasure, Speakers Corner, Analogue production, Music Matters, Original Recordings Group, Audio Fidelity, Impex Records, Rhino en nog een aantal anderen meer. De meesten zijn kleine platenmaatschappijen, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Mooie aanwinsten

vinyldag happysadrecordsTja, en dan kun je echt niet met lege handen naar huis. De gretig verzamelde stapel wordt, uit budget overweging, allereerst nog even gescreend, waarna kan de balans kan worden opgemaakt. Naast een paar mooie tweedehands albums zitten er een aantal fijne ‘nieuwe’ classics bij. De  mooie persingen uit de Neil Young archives, bijvoorbeeld. Geperst op 180 gram en van een goede remaster kwaliteit. Ik wil ze allemaal hebben! In mijn stapeltje Lp’s bevind zich ook de allerlaatste ‘Dreaming Man’ Lp. Deze live registratie van de Harvest Moon concerten uit de jaren negentig, gaat op vinyl definitief uit productie. Dus als je hem wilt hebben, zou ik er nu nog even naar op zoek gaan.

Naast de Neil Young Lp’s heb ik ook een tweetal 180 gram persingen uit de Rino stal van de beide maten van Neil Young: Graham Nash en David Crosby. Naast de klassieke albumwaarde is ook de luisterkwaliteit niet geheel onplezierig. Verder nog een tweetal remasters van Simon & Garfunkel. vinyldag HappySadRecordsvinyldag HappySadRecords

 

Tweedehands zitten er ook een aantal mooie exemplaren bij: Jack Johnson en Robbie Williams. Even later zie ik Dick weglopen met een prachtige tweedehands Supertramp op MFSL. Je snapt het natuurlijk wel. Bij ons draaide de platenspeler bij thuiskomst al direct op volle toeren.

Platenbeurs  2014 Jaarbeurs Utrecht

platenbeurs jaarbeurs UtrechtMocht je zelf ook willen weten wat er op vinyl gebied te koop is of zoek je een speciaal album, dan kan ik je zeker aanbevelen om de jaarlijkse platenbeurs (41ste keer ), in de jaarbeurshallen te gaan bezoeken. Dit jaar wordt deze beurs gehouden op  12 en 13 april 2014.

Happy Sad Records is tijdens de platenbeurs in de Jaarbeurs te vinden bij standnummer: 52 + 53, helemaal rechts achterin Hal 12, vlakbij de Informatiebalie.

Schermafbeelding 2014-03-30 om 11.35.54

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Bert Bergman zegt:

  Hoi Marco,

  Zeer verheugend dit allemaal. Bij Plato in Utrecht zie je de trend ook duidelijk; de CD wordt “teruggedrongen” door het vinyl en speciale uitgaves.
  Hier thuis is het nieuwe of tweedehands LP’s die worden aangeschaft EN Spotify.
  CD’s spelen alleen in geripte vorm nog een rol.
  Daarnaast natuurlijk nog een bescheiden plaats voor de cassette.

  Geweldig!

  Vriendelijke groet,

  Bert

 2. Hoi,
  leuk artikel ! Ik denk dat er nog wel meer vinyl hemels bestaan, de één al meer “openbaar” dan de andere. Zo hoorde ik mijn vader enkele maanden vertellen dat hij iemand in het dorp kent die x aantal jaren terug samen met enkele andere vinylverslaafden het hele platenarchief van onze Belgische Radio en Televisie heeft opgekocht ! Geen idee over hoeveel exemplaren gaat, maar dat moeten er tienduizenden en tienduizenden zijn …..
  Paul

Laat wat van je horen

*