Nieuws

Bezoek aan de Opendeurdagen van iEar in Oisterwijk

Nu de harde werkelijkheid…

Anatomie Kef BladeBij de entree stond een opengewerkte Kef Blade speaker. Erg interessant dat je een blik kunt werpen in het innerlijk van zo’n topspeaker. Ook erg moedig van de producent om daar niet geheimzinnig over te doen. Gelijk door naar links.

Daar stond een opstelling van McIntosh. Ik ben een vent en ik vind groot en zwaar nu eenmaal mooi, als het gaat om apparatuur welteverstaan. De Amerikaanse spierballen stond in vol ornaat. Prachtig gezicht.

Tot mijn verbazing stonden deze krachtpatsers gekoppeld aan een paar verfijnde Sonus Faber Amati Futura speakers. Nu zijn dit geen kleine dames, maar de combinatie kromde toch mijn tenen. Helemaal de muziekkeus. Grootse bigband, met elektrische gitaren. Ik denk dat de gemiddelde Sonus Faber klant een andere muziekkeuze maakt (akoestisch, stemmen, snaren, rietjes etc.) en dat de gemiddelde McIntosh klant geen Sonus Faber zal kopen. Het matcht domweg niet. Het geluid bleef in de speakers. De geluidsdruk die bij dit soort muziek past bleef weg. Ik begrijp natuurlijk dat één handelshuis beide merken vertegenwoordigd, maar dat impliceert niet dat deze merken het samen goed kunnen vinden. Een gemiste kans.

 

Ik blijf een vent

Focal

Een identieke situatie bij Focal. Focal introduceerde tussen de Utopia en de Electra serie de Sopra.

Setje Electra € 6.000, setje Sopra €12.000 Setje Utopia €24.000, althans, zo werd deze nieuwe telg gepositioneerd.

De Sopra’s werden van de nodige ampères voorzien door een Naim opstelling. Nog meer dan bij de McIntosh/Sonus Faber opstelling bleef het geluid heel gesloten, homogeen in de speaker. Wel werd lef getoond door meerdere stijlen muziek ten gehore te brengen, maar geen van de afgespeelde genres kon zich los maken uit deze speakers. Dan blijft de tonale dynamiek achterwege. Begrijp me goed: Focal is een topspeaker, Naim heeft een top versterker/streamer , maar het is een slecht huwelijk. Erg jammer. Een uitruil van deze vier merken had alles goed gemaakt en alle vier de actoren in een veel beter daglicht geplaatst.Naim

(Dit schrijvende wordt het me weer pijnlijk duidelijk dat we voor het beschrijven van geluid amper jargon hebben. Ik wil daar nog een keer op terugkomen. Termen als: Lucht, ruimte, losmaken etc. zeggen niets en kunnen door een ieder op andere wijze worden geïnterpreteerd).

En natuurlijk: Het zijn maar vergaderruimtes. Akoestisch niet optimaal, niet echt een referentie. Maar toch durf ik te stellen gehoord te hebben dat bovenstaande combinaties beide merken te kort doet. En dat is van die handelshuizen geen slimme zet!!

Grote Kef

Muon en BladeDan maar naar Kef… Die hadden de Muon meegenomen. Tsjonge, wat een aanwezige, zeer uitgesproken vormgeving. Heel bijzonder. Wat een prijskaartje. Goed, Kef wil laten horen waar ze toe in staat zijn, en zo’n speaker hoor je waarschijnlijk nooit meer. Ook daarom kom je naar zo’n opendeurdag, ik tenminste wel!

Ik kon zo snel niet ontwaren waardoor ze werden aangestuurd maar later hoorde ik dat dit apparatuur was van Hegel.

Het geluid. Dit was een beleving waarvoor je naar zo’n opendeurdag komt. De geluidsdruk, trillend op je borst, de zuiverheid van de klanken bij zoveel SPL, de ruimte werd geheel gevuld met muziek, zonder ook maar iets te vervormen, zuiver, ongeacht de frequenties. Trentemøller.

Geen enkele vorm van vervuiling tussen de verschillende frequenties/tonen. Wat een laag, wat een kraakjes en piepjes en schurende geluidjes. Kippenvel. Kijkend naar de speakers had je niet het flauwste benul dat zij het waren die al dat moois reproduceerden.

Vond het een onvergetelijke ervaring. Natuurlijk ook een groots compliment aan Hegel. Deze apparatuur hield de Muon sterk in haar greep en verzwakte geen milliseconde. Ook Max Richter zijn interpretatie van de Vivaldi klonk ongeloof sterk, met erg veel SPL zonder ook maar de geringste pijn aan de oren te krijgen. Kortom: Een perfect huwelijk.

Kef LS50

Kleine Kef

Langs de wanden had Kef al haar speakers units, gedemonteerd, tentoongesteld. Erg open, eerlijk en klantvriendelijk. Kef – Hegel: Erg goed bezig, wat een sterke relatie!

Je gaat natuurlijk altijd met verwachtingen naar zo’n evenement. En ik had gehoopt de Nautilussen te zien bij B&W. Om de luisterruimte binnen te komen moesten we even door een wachtrij heen. De vriendelijke man aan de deur duidde ons dat er niet teveel mensen naar binnen mochten dit in verband met de negatieve effecten op de geluidskwaliteit. Of we dan gewoon even mochten neuzen, zodra de demo begon zouden we dan vertrekken.

Was geen probleem. Heb de Nautilussen niet kunnen ontdekken. Jammer. De eerstvolgende vrije zitplaats bij een demo was om 16.00 uur. Prachtig resultaat voor B&W, te laat voor ons.

2 thoughts on “Bezoek aan de Opendeurdagen van iEar in Oisterwijk

 • Hallo Theo, enorm bedankt voor jouw uitgebreide en enthousiaste verslag. Het was voor mij toch te ver weg en daarom is het toch mooi een impressie te krijgen.

  Ik moest erg lachen om je verbazing dat de huidige platenspelers geen automatische afslag hebben. Verdraaid je hebt gelijk! Audiofielen zijn ook masochisten blijkbaar. Ook je kritiek over verkeerde match speaker en amp waardeer ik, dat vind ik ook het mooie aan de Audio Creative site. Niets wordt verhuld.

  Beantwoorden
 • Lekker late reactie (kende deze site nog niet ;p)

  Was er ook, weet niet meer welke dag. Bij B&W heb ik beetje het idee dat het de Apple van het wereldje is, een sterke merknaam met bijbehorende populariteit. Kregen ook kaartjes voor een luistersessie, maar ivm tijdstip niet gegaan.

  Vond die Focals gewoon niet klinken, zeker niet voor het geld/formaat van die dingen. (ben nog niet zo in de lucht/stereobeeld/uit speaker komen termen).

  Misschien een beetje arrogantie van de grotere namen/importeurs? Had bij sommige kleinere ruimtes het idee dat er gewoon wat vriendelijker en met meer aandacht met je werd omgegaan, vaak ook meer materialen die wel goed betaalbaar zijn, zonder ingebouwde prijs-lucht?

  Heb de Muon’s helaas niet horen spelen. Wel een vertegenwoordiger van KEF die besefte dat die niet een standaard speaker is en dat lagere modellen ook mooi zijn… en blij was dat ze een setje verkocht hadden :p Wat een lelijke dingen ook 🙂
  De Blade vind ik dan wel weer tof. Stond een deur verder te spelen (de 2 dan) met volgens mij een heel verhaal over transporteren van bitjes en bytejes erbij.

  Helemaal achteraan volgens mij nog Dynaudio gehoord, kleine goed betaalbare speakertjes, maar wel klinken.

  Volgens mij levert het meer klanten op om ook je betaalbaardere spullen te laten horen dan alleen je highend modellen, zeker als die niet goed uit de verf komen, dan doet het zelfs afbreuk aan heel je merk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.