AperturA Haute-parleur de France fabrieksbezoek


Apertura Haut Parleur (foto google earth)

Nieuwe inzichten

Gelegen op het vlakke Franse land boven de stad Nantes ligt het gehucht Puceul waar AperturA sinds vorig jaar een riant deel van een groot pand huurt. Waarin kantoorruimte te vinden is, twee grote magazijnen en een nog op te bouwen demoruimte. Bij binnenkomst word ik begroet door Eric en Laurence Poyer die op mijn vraag: “of het overige personeel nog met lunch is”, hartelijk lachen. Want voor mij staat de helft van alle AperturA medewerkers.

In mijn gedachten leek het merk veel groter te zijn, juist omdat AperturA heel interessante dingen doet met luidsprekers. Ik moet even omschakelen, waarna ik mij realiseer dat Nederland ook kleine, belangrijke luidsprekerbouwers kent die al heel lang mee gaan (zoals MC Systems, Bach, Master, Hepta, Kharma). Om zaken in perspectief te zetten, AperturA bouwt op jaarbasis ongeveer 150 paar luidsprekers waarvan 80% in Frankrijk blijft en daarmee bereiken ze de voorlopige limiet van hun capaciteit.

DRIM cross-over filter

Christian Yvon, de ontwerper van AperturA begon in 1978 zijn laboratorium voor het ontwikkelen van luidsprekers. Eigenlijk omdat hij ontevreden was met toen beschikbare modellen en zocht naar verbeteringen op gebied van rendement en filtertechniek. Een belangrijke ontwikkeling was en is nog steeds zijn DRIM wisselfilter (Dual Resonant Intermodulation Minimum). Een wisselfilter dat afwijkt van de bestaande technieken als Linkwitz-Riley of Butterworth, DRIM is een techniek waarbij wordt geclaimd dat een fase hoek van 90 graden mogelijk is, een heel steile afval. Bovendien is het filter gemakkelijk aanpasbaar om kleine afwijkingen in drivers op te vangen en zo elk model individueel te tunen op specificatie (daarover later meer). Apertura fabrieksbezoek luidsprekerfilters

Men wil verder niets kwijt over het filter zelf, maar Christian ontwikkelde deze filters in het verre verleden voor Focal (Point Source), Sonus faber en Goldmund om een paar merken te noemen. Voor Goldmund ontwikkelde hij alleen de Dialogue Logos helemaal zelf, later werkte hij ook mee aan de Apologue, Analogue en Epilogue van Goldmund.

In 1982 richtte hij AperturA op en bracht zijn eigen luidsprekers op de markt. Tot 2009 werden zijn ontwerpen vervaardigd door Musitec in het oosten van Frankrijk, maar naarmate hij steeds ontevredener raakte met de op den duur door Musitec geleverde kwaliteit verbrak hij het contract. Verwarrend is dat Musitec nog steeds oude AperturA modellen blijft maken al hebben die niets meer gemeen met het huidige bedrijf en zijn stil blijven staan in de ontwikkeling. Een praktijk waar legaal kennelijk weinig tegen te ondernemen is. Christian Yvon woont en werkt in Bordeaux en was vanwege de afstand tot Puceul helaas niet zelf aanwezig.

Stentor SAS

Apertura fabrieksbezoek(2)Het vervolg verhaal van AperturA begint in 2010 als Eric Poyer en Christian Yvon samen hun bedrijf Stentor SAS oprichten, gericht op de ontwikkeling en fabricage van een geheel nieuwe lijn AperturA modellen. Eric neemt daarin de verantwoordelijkheid voor de CAD ontwerpen, de afbouw, testen en het management, geholpen door zijn vrouw Laurence die de demping in de luidsprekers plakt naast haar marketing en international sales activiteiten (en het opvoeden van 3 kinderen).

Eric had al een lange historie als OEM fabrikant van audio en kent de wegen voor inkoop van onderdelen en behuizingen.

Op de tijdlijn van Stentor/AperturA staat vanaf 2010 de Armonia, 2011 de Onira en de Ariana, 2012 de Edena en de Enigma, 2014 de Adamante en in 2016 zagen de bezoekers van München High End de Kalya. Onder de naam Kami maakt Stentor eigen luidsprekerkabels. Het luidsprekerbedrijf is te klein om op zichzelf te bestaan en daarom heeft Stentor SAS als houdster een tweede werkmaatschappij onder de naam π Music dat de distributie verzorgd in Frankrijk van merken als Exposure Hifi, Aqua, Audio Alchemy, CH Precision, Dr. Feickert, The Chord Company, Epos, Metaxas en natuurlijk AperturA. De vierde man werkt hieraan en dat is Olivier Imbert die bij AperturA al vanaf de oprichting betrokken is. Daarmee zijn alle personeelsleden van Stentor SAS benoemd.

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.