De koning te rijk, LP, vrijmarkt, Moody Blues

30 april: De koning te rijk !

Zoeken naar Thelma Houston

Thelma Houston & Pressure Cooker Zo’n specifieke zoektocht begon ooit een keer na aanleiding van één van de PMC recording sessions. Een sessie waar mastering engineer Crispin Murray van de Metropolis Studio in Londen kwam vertellen over het hele proces van opname, mixen, en masteren. Eén van zijn parade paardjes is direct to disc recordings. Dus live spelen en meteen een master disc snijden. Iets wat ze in daar in Londen nog steeds doen. Zijn passie hiervoor ontstond na het horen van het album ‘I’ve got the Music in me’ van Thelma Houston & Pressure Cooker uit 1975. Dit album was tevens de doorbraak voor Thelma Houston als solo artiest!

Wassen en genieten

Volgens Crispin moest ik de Duitse persing uit 1975 (Lab-2) van dit, door het legendarische Sheffield lab opgenomen, album hebben. Die was verreweg het beste. En ik had geluk want er stond er één tussen die volgens de Nederlandse aanbieder NM (Near Mint) was. Zowel LP als hoes. De verkoper had 99% goede beoordelingen. Let hier wel op het aantal beoordelingen. 99% uit 5 verkopen zegt een stuk minder dan uit 2900 verkopen! Het was inclusief de verzendkosten meer dan ik ooit had uitgegeven voor een tweede hands plaat, maar deze wilde echt heel graag hebben. Gelukkig klopte de beloofde conditie en was het na de verplichte wasbeurt op de Okki Nokki genieten geblazen!

Het is een heerlijk soul album waarbij stilzitten haast onmogelijk is. Dit is mede te danken aan de manier van opnemen. Elke kant van de LP is geheel live gespeeld. De pauzes tussen de nummers zijn ook langer dan je gewent bent, en als je goed luistert hoor tijdens één van die stiltes een drumstokje vallen. Wat opvalt is de enorme dynamiek en gelaagdheid. Ondanks de grote hoeveelheid instrumenten is elke afzonderlijk aan te wijzen. De klank is wel een tijdsbeeld. De Amerikaanse soul werd vaak vrij ‘droog’ opgenomen en het slagwerk van Jim Keltner is wel heel erg gedempt.

Voor Thelma Houston was dit het derde album, maar dit album zorgde voor serieuze aandacht bij de platenmaatschappijen. Het titelstuk is een cover van de hit van Kiki Dee uit 1974. Een jaar later heeft ze haar eerste nummer één hit in Amerika met een cover van ‘Don’t leave me this way’ van Harold Melvin & the Blue Notes. In Nederland blijft hij steken op nummer 4.

Pressure Cooker met Weny & Lisa

Pressure Cooker Pressure Cooker was een collectief sessie muzikanten met onder andere toetsenman, arrangeur, en componist Mike Melvoin en op Percussie Gary Coleman. Naast zeer goede muzikanten waren beide heren hele goede vrienden. Beide dochters werden al heel snel hartsvriendinnen en begonnen allebei muziek te maken. De ene op piano de ander op gitaar. Samen werden ze bekend in The Revolution de begeleidingsband van Prince in de begin jaren 80. En als Wendy & Lisa maken ze tot de dag van vandaag nog steeds muziek.

Zo zie je maar dat elke plaat zijn verhaal heeft, en voor dat je het weet begin je bij een plaat uit 1975 en ben je zomaar aangeland in de glamour van de jaren 80. Het leuke van tweede hands vinyl is dat je die connecties die je maakt ook voor een redelijk bedrag allemaal kunt aanschaffen. En met een beetje ervaring en een beetje gezond verstand vaak ook nog in goede conditie.

Ik verzamel niet om het verzamelen. Maar ik doe het om de muziek.

“Zonde om te draaien” hoor ik nog wel eens als ik bijvoorbeeld een oudje in nieuwstaat op de platenspeler leg.

In de kast laten staan, dat is pas zonde!

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.