De koning te rijk, LP, vrijmarkt, Moody Blues

30 april: De koning te rijk !

Vinyl kopen

Maar naast Koninginnedag en andere rommelmarkten zijn er natuurlijk nog andere manieren om tweede hands vinyl aan te schaffen. Zo zijn er natuurlijk een aantal goede winkels met een fraaie collectie tweede hands vinyl. Zelf mag ik altijd graag een bezoekje brengen aan Recordfriend en Concerto in Amsterdam. Het voordeel is natuurlijk dat je rustig kunt zoeken en de uitgezochte LP’s voor aanschaf zelfs nog kan beluisteren.

Marktplaats LP advertentieOok op het wereld wijde web is natuurlijk heel veel te vinden. Maar daar schuilt een groot risico. Je bent natuurlijk nooit zeker of je krijgt wat op internet aangeboden staat. De aanbieders op Marktplaats hebben ook door dat er een hernieuwde interesse is voor vinyl en vragen woeker prijzen. Elke Beatles LP is ineens geld waard. Maar als je dan het catalogus nummer van de LP opvraagt en deze opzoekt op de website van Discogs, blijkt het een belabberde Franse persing te zijn uit 1978. Een groot nadeel is dat bijvoorbeeld Marktplaats ook geen beoordelingsysteem kent. Slechte en goede ervaringen kunnen niet gedeeld worden met andere gebruikers.

DiscogsDiscogs is een website waar je als vinyl liefhebber en verzamelaar niet omheen kunt. Door simpelweg het catalogus nummer van de LP in te tikken kun je veel terug vinden over je collectie. De database word gevoed door gebruikers die hun collectie erop zetten. Hoe zorgvuldiger dit word gedaan hoe accurater de database word. Door een account aan te maken en je collectie in te voeren werk je hier aan mee. Het meeste is wel te vinden en dan hoef je alleen maar aan te geven dat deze in je collectie zit. Maar als er één niet te vinden is of je hebt een andere persing die niet in de lijst staat kun je deze invoeren. Leuk werkje op een natte herfst dag, al hebben we de laatste tijd ook genoeg natte en zelfs koude lente dagen.

Kopen en verkopen van vinyl

Ook kun je LP’s kopen en verkopen op discogs. Er zijn een aantal grote voordelen ten opzichte van andere websites. Ten eerste kent discogs een beoordelingsysteem. Kijk hier altijd naar. Er staat ook altijd een opmerkingen bij over waarom een gebruiker een goede of slechte beoordeling geeft. Kijk ook goed naar de manieren van betalen. De meeste verkopers accepteren tegenwoordig PayPal wat een goede en betrouwbare manier van betalen is.

Een ander groot voordeel is dat je op discogs heel specifiek kan zoeken. Je zoekt gewoon het album waarnaar je opzoek bent. Je kan dan bijvoorbeeld nog een specifieke persing kiezen. Bij elk album wat je selecteert word aangegeven of er van dat album exemplaren te koop worden aangeboden. En in welke prijsklasse. Ik kijk in eerste instantie of het album wat ik zoek te vinden is bij een Nederlandse verkoper. Scheelt over het algemeen in de verzendkosten. En het communiceert vaak makkelijker.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.