30 april: De koning te rijk !

vrijmarkt 2013Op 30 april begon er voor ons land een nieuwe periode. We hebben een koning en het was de laatste koninginnendag. Vanaf volgend jaar wordt het feest een paar dagen eerder gevierd. Gelukkig blijft een goede traditie in stand, want de vrijmarkt is een bijzondere dag waar de ene helft van Nederland zijn oude spullen verkoopt en de andere helft die afgedankte zaken weer koopt. Om het volgende jaar de rollen weer om te keren.

De zoektocht begint

Voor mij begint dat altijd op 29 april om 18:00 uur wanneer het spektakel van start gaat. En bij ons in Alkmaar mogen we ons gelukkig prijzen met elk jaar een grote en gevarieerde markt. En je begrijpt het al, het doel van mijn zoektocht is: LP’s!

In eerste instantie langs de vaste aanbieders die al jaar en dag op de zelfde plekken zitten. Achter de grote Kerk staan vader en zoon al jaren met vele bananen dozen vol met LP’s. Alles 1 euro per stuk maar vaak niet al te beste kwaliteit, maar je zult maar net dat juweeltje vinden. Dit jaar is het alle dertien goed gehalte vrij hoog. Maar wel een paar eighties klassiekers zoals Kilo van The Nits. En dan toch nog een juweeltje!

Een juweeltje in the pocket!

Moody Blues Days of a Future PassedIn één van de bakken ligt “Days Of Future Passed” van de Moody Blues. Een Engelse persing uit 1967.

Als ik de plaat in mijn handen heb, en hem controleer op de kwaliteit, moet ik in eerste instantie denken aan de DVD 21th century vinyl van Michael Fremer. Aan het einde van de introductie van de DVD laat Fremer zijn verleden als stand-up comedian even zien. Hij verteld op een hilarische manier over Amerikaanse, Engelse en Duitse platen.

Na eerst de kwaliteit van de Amerikaanse platen in de begin jaren 70 de grond in geboord te hebben zijn de Engelse aan de beurt. Als voorbeeld gebruikt hij dit album van de Moody Blues en alles wat hij verteld klopt! De prachtige gelamineerde hoes, en de uitgebreide uiteenzetting op de binnenhoes over hoe je de LP en naald moet onderhouden. De LP zelf ziet er, op wat stof na, goed uit. Volgens Fremer “virgin vinyl”!

Voor een ieder die de DVD nog nooit gezien heeft is hier het genoemde stuk te bekijken.

Days of Future Passed werd uitgebracht in 1967, om precies te zijn op 8 oktober (Leuk dat je deze dan net vind in Alkmaar want op 8 oktober wordt Alkmaars Ontzet gevierd), op het DERAM label. Een platenlabel waar ook bijvoorbeeld David Bowie bij zat nadat hij afgewezen was door Apple.

Klassieke pop en een mellotron

Het was een eerste poging van een band klassieke muziek te combineren met popmuziek en is een muzikale collage van een doorsnee werkdag. Het idee voor deze opzet ontstond na aanleiding van een uitnodiging van Decca om een stereo testplaat op te nemen met een interpretatie Dvořák’s Symphony No. 9.

nights-in-white-satinOpvallend is het verschil in geluidskwaliteit van de delen die door het orkest gespeeld worden en die van de band.  Vaak verre van open en soms dof, wel echt de sound van die late jaren 60. Terwijl de orkest delen heel fris en transparant zijn. Dat geeft soms rare overgangen. Het doet echter niets af aan dit prachtige album. Het hoort erbij. Net zoals het karakteristieke mellotron geluid. Een keyboard dat werkt met tapeloops. Een soort eerste sampler die wel na elk transport gerepareerd moest worden.  Een echte klassieker met natuurlijk Tuesday Afternoon en Nights in white satin als grote hits!

En dan snel weer verder..

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.