Streaming

Volumio voor de BerryStreamer

Een muziekstreamer geeft zijn gebruiker alleen veel plezier als de besturingssoftware rotsvast werkt. Dat geldt ook voor onze BerryStreamer. Deze draait nu al ruim een jaar als een zonnetje, zonder de minste nukkigheden. Een echte ‘smooth operator’. Geen enkel pijntje op één kleinigheidje na: de eenkennigheid van de BerryStreamer, die tot nu strikt tot gebruik als Roon bridge is gelimiteerd.
Voor mij persoonlijk geen issue om wakker van te liggen, maar niet iedereen is of denkt hetzelfde. Dan beginnen op een gegeven moment de raderen toch weer te draaien… Verdult nog aan toe, het kan toch niet zo zijn dat de DDDAC1794 BerryStreamer alleen met Roon, hoe prachtig ook, te gebruiken is. Dat moet breder getrokken worden. En dat gaat nu gebeuren… en nog heel succesvol ook!

Een pijnpuntje

In de vorige verhalen over de DDDAC1794 NOS BerryStreamer heb ik mijn enthousiasme over de Roon besturing niet onder stoelen of banken gestoken. Sterker nog, het is naar mijn bescheiden mening ongeveer het beste wat mij als muziekstreamer kon overkomen. Roon heeft echter voor een aantal mensen een struikelblok: het gebruik er van is niet gratis. Het kost je 100 euro per jaar of 500 euro ‘voor eeuwig’. Hoewel naar mijn bescheiden mening het geld 100% waard, blijkt dit toch het pijnpuntje dat steeds weer de kop op steekt.

Breder inzetbaar

Marco en ik hebben ons er bij de DDDAC1794 BerryStreamer, als zelf enthousiaste Roon liefhebbers, eerst helemaal op gericht om deze als Roon bridge te kunnen gebruiken. Dat kon ook moeilijk anders, de gebruikte image (verkrijgbaar via Hifiberry) is er speciaal voor gemaakt. Als het dan zo mooi werkt en andere probeersels niet in de buurt komen qua stabiliteit, hebben we even de boel gelaten voor wat het is en hebben we hier een tijdje op onze lauweren gerust. Wie andere besturing wilde mocht het zelf uitzoeken…

Het is niet dat er niet is geëxperimenteerd met andere besturingen voor de Raspberry Pi, het kloppend hart van de BerryStreamer, zoals Moode, Diet Pi en Rune, maar ik stuitte ondanks getoonde potenties steeds weer op te veel gebruikersonvriendelijke dingen, die me niet alleen mateloos irriteren, maar waardoor de gebruiker zich weer te veel een programmeur dan een gebruiker zou kunnen voelen.

Foolproof

Een voldoende ‘bom en foolproof’ werking heeft me tot nu toe lang niet iedere software me kunnen geven. Glitches en hikjes tijdens het muziekluisteren zijn bij mij een absolute ‘zero tolerance’. Software moet doen wat het doen moet: in dienst van de gebruiker staan. Het spelen van muziek moet even simpel zijn als het luisteren van een CD met een CD-speler. Ieder zal ongetwijfeld zijn eigen favorieten en stokpaardjes op dit gebied hebben, het aanbod is anno nu immers niet gering. Ik vond de wat ik zocht software, rotsstabiel, comfortabel in gebruik en een uitstekende geluidskwaliteit, de drie dingen die er uiteindelijk toe doen, in de vorm van:

Volumio

Volumio is al een behoorlijke tijd, met steeds beter wordende (open source) software. Dat ik het tot nu toe, compleet onterecht zoals nu blijkt, links heb laten liggen is dat mijn geliefde Roon (nog) niet tot de standaard opties binnen Volumio behoord. Dat gaan we nu goedmaken…

Er worden door Volumio inmiddels zogenaamde ‘images’ aangeboden voor de Raspberry Pi en alle mogelijke afgeleiden. Een image is een op zichzelf staand stukje software dat naar een micro SD kaartje wordt geschreven, in de Raspberry Pi wordt geschoven en deze in een zelfstandig werkende audiostreamer transformeert en niets anders. Alles is toegespitst op het op een juiste manier doorsluizen van je muziekfiles naar de achterliggende DA-converter.

Volumio geeft de volgende eigenschappen op:
Runs on Raspberry PI, UDOO, Cubox-i, Odroid, PC, Mac and a variety of other small devices
• Minimal operating system, tailored for Bit-Perfect Audio Playback
• Works with any USB 2.0 DAC
• Raspberry PI and Odroid I2S DACs supported natively
• Supports all filetypes: FLAC, ALAC, AAC, Vorbis, mp3, DSD etc
• UPNP Playback
• Airplay Playback
• DSD Over PCM support, for non Direct-DSD compatible hardware
• Integrated WebRadio directories
• If a compatible wireless hardware is found, Volumio will create an hotspot network for first configuration
• Mount CIFS and NFS Network Attached Storage, with an auto-discovery function
• Custom playlist editing and creation
• Plugin support with new functions available like Spotify and Digital Room Correction
• Seamless update system: no need to reinstall when a new version is available
• Multilanguage with a growing number of translations available
• Image background support, even your favourite one
• Alarm and sleep function

Daar staan toch een paar dingen bij die me aanspreken… Bijvoorbeeld regel 2, 4, 6 en 11…

Niet alleen fijne software

Niet alleen de software is fijn, ook de site van Volumio ziet er gelikt uit en is het toonbeeld van overzicht. Het geeft een rigide ondersteuning van de software, met een blog en forum. Ik zou bijna willen zeggen: voor wie na een bezoekje aan de Volumio site nog niet begrijpt hoe het in zijn werk gaat kan beter een kant en klare muziekstreamer aanschaffen.

We zijn er nog niet

Met alleen de Volumio besturing op de Raspberry Pi ben je er natuurlijk nog niet. We moeten de boel ook nog fatsoenlijk kunnen bedienen. En daar zijn meerdere mogelijkheden voor die goed tot erg goed werken. Je kunt Volumio (zogenaamd web based) naar eigen wens instellen en bedienen door simpel via internet contact te zoeken (volumio.local/) met de besturing op de Raspberry Pi. Dat werkt prima, maar laten we eerlijk zijn: het is niet het einde, toch? Er zijn echter meer gebruiksvriendelijk opties…

Volumio app

De eerste is de app voor de iPad die Volumio zelf aanbied in de Appstore (Apple) en gamestore (Android). Helaas, voor de app moet wel betaald worden, maar liefst 1 euro en 5 cent, maar daar is volgens mij nog wel overheen te komen. Met de app kun je naast het wijzigen van de instellingen naar hartelust door je muziekbib surfen. Als je een tablet gebruikt zou ik zondermeer de app installeren, ook als je daarna de tweede optie gaat gebruiken. Dan is alles vanuit één scherm te bedienen en eventuele instellingen te wijzigen.

Lumin

Een tweede optie is de app van Lumin, die in de eerste plaats voor de eigen fraaie audiostreamers van deze fabrikant is ontwikkeld en op basis van UpNp (Universal Plug N Play) werkt. Ook de app’s van Linn zijn te gebruiken, maar die zijn qua looks en werking het jaar kruik nog steeds niet ontstegen, ondanks dat deze Schotse fabrikant fantastische hardware bouwt.
Ik werkte al graag met de Lumin app toen ik nog met de Auralic Aries speelde, die ik destijds prettiger vond dan de eigen Auralic app, die toen nog duidelijk in de kinderschoenen stond. En sindsdien is de Lumin app alleen maar beter geworden én nog steeds gratis op te halen in de Appstore. De Lumin app maakt na openen meteen contact met de Volumio geladen BerryStreamer. Even aanklikken en er kan gespeeld worden.

Muziekschijf

De meest gemakkelijke wijze om je muziek af te spelen is door domweg een USB-schijf in een USB poort van de Raspberry Pi te steken. Dat maakt een bijna one-box muziekspeler van de DDDAC1794/BerryStreamer. De aansluiting op het thuisnetwerk is echter niet slechts om via het netwerk contact met de tablet te kunnen maken. Je kunt via een PC in het thuisnetwerk ook contact maken met de inhoud van de aangesloten muziekschijf en zo muziek toevoegen of weghalen. Hoeft de HD niet steeds te worden losgekoppeld.
De Volumioserver op de Raspberry Pi kan via de Finder (Mac) of Verkenner (Windows) worden aangeklikt op PC’s die ook in het thuisnetwerk zijn opgenomen. De muziekschijf verschijnt dan als ‘USB’ in het scherm. Veel simpeler zal het niet meer worden. Volumio begint meteen met het indexeren van de muziekfiles en een paar minuten later, afhankelijk van de grootte van je muziekbib op de aangesloten HD, kun je op de tablet/ PC door de muziek bladeren en deze vervolgens afspelen.

NAS

De muziek kan natuurlijk ook op een NAS staan. Je verwijst Volumio in dat geval naar de bewuste muziekmap op de NAS. Wil je de boven al aangehaalde Lumin app gebruiken, dan wel even de inmiddels bekende Minimserver op de NAS installeren. Deze vind je vaak al standaard in de NAS app bibliotheek. Met een enkele klik van de muis installeer je de Minimserver. Ik heb dit fraaie stukje (gratis) software op zowel een Synology als een QNAP NAS geïnstalleerd. De Minimserver verwijs je naar de map waarop je muziekbib staat en indexeert deze. In de Lumin app op de tablet selecteer je ‘instellingen’ en klik vervolgens op Minimserver, die al automatisch blijkt te zijn gevonden. Het is allemaal natuurlijk wat bewerkelijker dan het insteken van een harde schijf in de BerryStreamer. (Foto rechts: het Micro SD kaartje met de Volumiosoftware)

Volumio en de BerryStreamer

In mijn vorige verhalen lees je over de BerryStreamer als Roon eindpunt. Met Volumio als besturing veranderd er verder niets aan de hardware en eigenschappen van de BerryStreamer, integendeel, waar de Roon bridge besturing alleen te gebruiken is voor Raspberry Pi met opgestoken HifiBerry hoed, al dan niet met tussenkomst van de zo zegenrijk werkende Allo Isolator, is er in het Volumio menu een veelheid aan opsteekhoedjes te selecteren.

Lekker wat experimenteren..

Dat geeft me de gelegenheid om ook eens de Allo Digione te beluisteren. Misschien niet echt een eerlijk vergelijk, omdat ik bij de Hifiberry Digi+ Pro de I2S uitgangen gebruik. De Allo Digione is een prachtig gebouwd opsteekbordje, maar heeft alleen S/PDIF uitgangen in cinch en BNC. Allo heeft zich met de Digione ten doel gesteld om de beste S/PDIF connectie voor een audiostreamer te maken, waar jitter geen enkele gelegenheid meer wordt gegeven om de boel te verstieren. En klankmatig is er inderdaad weinig op de Allo Digione aan te merken. Wie S/PDIF op audiostreamers al had afgeschreven zal van een koude kermis thuiskomen.

Van heel goed naar subliem

Maar ja, met de HifiBerry hoed in plaats van de Allo Digione weer op de BerryStreamer en de I2S draadjes weer naar het DDDAC1794 Mainboard, in plaats van de omweg via S/PDIF laat weinig aan duidelijkheid over. Het geluid verschuift daarmee weer gewoon van ‘heel goed’ naar ronduit ‘subliem’. Over een USB connectie tussen streamer en DAC ga ik het helemaal niet meer hebben, waarom die aan de kant is geschoven heb ik in mijn vorige verhalen al voldoende uit de doeken gedaan.
Het magische woord is en blijft dus ‘I2S’. Heb je die verbindingsmogelijkheid, gebruik ‘m, je doet jezelf anders echt te kort. Wie overigens de mogelijkheid weet hoe het I2S signaal van het Allo Digione board af te kunnen halen heeft mijn volle attentie…

De iPad over dwars…

Gelijkwaardig

Wel boeiend en uiteraard bijzonder prettig is dat met Volumio op het micro SD kaartje in de BerryStreamer, qua geluid het even geweldig is dan ik het tot nu toe gewend ben. De uiteindelijk behaalde geluidskwaliteit wordt blijkbaar compleet door de hardware bepaald. En geen DSP, oversampling of upsampling (wel mogelijk in Volumio) gooit verder roet in het eten. Ik luister mijn muziek het liefst straight, voor het meest analoge gevoel…

of rechtop… beide geven een fraaie schermweergave in de Lumin app.

Verder nog wensen?

Zeker niet op de rotsvaste werking die Volumio me samen met de BerryStreamer geeft. Het installatiegemak en de behaalde geluidskwaliteiten laten ook weinig tot niets te wensen over.
Ik weet dat het al mogelijk is, handige Harry’s hebben al kans gezien om Roon RAAT met Volumio te integreren, waardoor naast de hierboven genoemde app’s ook Roon gebruikt kan worden, waarmee een echte all-in-one oplossing mogelijk is. Dit zou standaard als plug-in op de Volumio download pagina moeten staan. Verder niets dan lof voor Volumio, die in de jaren is gegroeid van basaal naar volwassen.

 

 

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

20 thoughts on “Volumio voor de BerryStreamer

 • Al langer fan van Volumio, met name vanwege de Spotify Connect app. Met de laatste versies van Volumio is die app er eenvoudig in te zetten.

  Beantwoorden
  • Hoi Richard, bedoel je dat met de laatste Volumio de Qobuz app er makkelijk in te zetten is?

   Beantwoorden
   • Er zijn een aantal apps beschikbaar waaronder Spotify Connect. Voor Qobuz is er geen app.

    Beantwoorden
 • Volumio werkt inderdaad geweldig. Helaas ondersteunt Volumio geen Qobuz (of andersom…). Daarom gebruik ik noodgedwongen PiCorePlayer op mijn Berrystreamer, maar dit is inderdaad een stuk minder gebruiksvriendelijk.
  Iemand een idee hoe Qobuz met Volumio te gebruiken?

  Beantwoorden
 • Het is me al duidelijk hoe Qobuz te streamen: Lumin heeft een Qobuz integratie, dus probleem opgelost…

  Beantwoorden
   • Hoi Dick, helaas dus te vroeg gejuicht; de Qobuz en Tidal icoontjes staan niet in de Lumin app, hoewel dit op de Lumin website wel beloofd wordt… Daar spreekt men van een zeer eenvoudige integratie.

    Beantwoorden
    • Frank, misschien werkt de Qubuz en Tidal integratie hier alleen in samenwerking met een streamer van Lumin zelf(?).

     Beantwoorden
     • Ik denk dat dat klopt Dick. Ik ben weer terug naar picoreplayer/LMS, de enige player waar Qobuz plugin is te installeren. Jammer, want ik Volumio wel heel prettig.

 • Vanmiddag heb ik de Lumin app geïnstalleerd. Inderdaad, Volumio en mijn MyCloud NAS werden naadloos opgepikt. Toch is de app instabiel (kan aan netwerk liggen), maar ook werden tracks opeens in alfabetische volgorde gezet ipv op tracknummer – heel onhandig en niet te veranderen in de instellingen.
  Ook wordt de beloofde Qobuz en Tidal icoontjes niet getoond in de app. Dit wordt wel op de website van Lumin beloofd. Al met al dus een teleurstelling of heb ik iets over het hoofd gezien?

  Beantwoorden
 • Hoe ervaar jij het wisselen tussen Webradio en wisselen naar NAS en vice versa?

  Beantwoorden
   • Ik heb mijn muziekbibliotheek vanuit mijn NAS toegevoegd aan Volumio en daarnaast gebruik ik ook de Webradio streams in Volumio. Echter, als ik een Webradio stream en dan wissel naar mijn muziekbibliotheek om een flac-bestand af te spelen, vervolgens terug naar Webradio, dan wordt deze niet eer afgespeeld. Hierna is mijn muziekbibliotheek in Volumio ook niet meer te benaderen.

    Beantwoorden
    • Een update naar de laatste versie zou dat probleem moeten oplossen

     Beantwoorden
 • Hallo Dick, naar aanleiding van onderstaande quote;
  Het magische woord is en blijft dus ‘I2S’. Heb je die verbindingsmogelijkheid, gebruik ‘m, je doet jezelf anders echt te kort. Wie overigens de mogelijkheid weet hoe het I2S signaal van het Allo Digione board af te kunnen halen heeft mijn volle attentie…
  Probeer de Kali nog eens bovenop de Isolator, werkt hier bij mij uitstekend.

  Beantwoorden
 • Goed nieuws, Qobuz laat mij weten dat de plugin voor Volumio klaar is en zeer spoedig beschikbaar komt in Volumio.
  Dat maakt Volumio weer een stuk leuker.

  Beantwoorden
 • Dag Dick:Ik heb in china een raspberry pib3+ gekocht,inclusief geheugenkaartje met volumio software.Echter,aangesloten op het beeldscherm moet ik een wachtwoord invullen.dat gaat niet omdat muis nog toetsenbord niet reageren.Geprobeerd Volumio te downloaden,maar ik krijg hem niet goed uitgepakt etc.Laatste en terugkerende zin is beeld image defect of it bestand is beschadigt.Bij het checken van de download zegt het uitpakprogramma de download is goed.Kortom ik ben iemand van 68 jaar die daar niets meer van snapt.Heb jij een idee? Groet Johan

  Beantwoorden
  • Dat is hier gelukkig niet zo moeilijk Johan. Je kunt je Raspberry Pi benaderen via het intypen van ‘volumio.local/’ in een internetbrowser op een reguliere PC/ laptop.
   Ga naar de site van Volumio get started, scroll naar ‘Connect to it’en volg de handleiding. Daar wordt verteld hoe je de instellingen kunt doen.

   Beantwoorden
   • Sorry voor de late reactie,maar we hebben Volumio aan de gang!Bedankt en groet:Johan Hovius

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.