Tidal VS Qobuz
Online streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse manier van muziek luisteren. In 2006 begon het met Spotify die een jaar later concurrentie kreeg van Deezer. Beide diensten leveren muziek in MP3 kwaliteit. Maar al gauw kwam de vraag naar lossless kwaliteit. Qobuz en Tidal voorzagen daarin. Nu ik beiden naast elkaar kan vergelijken werd het tijd ze eens onder de loep te nemen.
Ontdekken
Spotify was de eerste streamingdienst waar ik gebruik van ging maken. Toen de Lossless varianten kwamen viel mijn keuze op Tidal omdat mijn streamer die ondersteunde.

Ik gebruik Tidal, en ook nog steeds af en toe Spotify, voornamelijk om muziek te ontdekken. Want als ik een album goed vind wil ik hem zelf in de collectie hebben als CD, Download of LP. Al was het alleen al om het feit dat je dan kwalitatief nog een stap verder gaat! Zo af en toe zet ik een album in mijn favorieten om ze misschien op een later tijdstip aan te schaffen, mobiel te beluisteren of omdat ze als download, of fysiek, gewoon niet meer leverbaar zijn.
Qobuz
Mijn huidige streamer heeft de mogelijkheid om zowel van Tidal als Qobuz gebruik te maken. Ik werd nieuwsgierig gemaakt doordat ik geluiden hoorde dat het zeer de moeite waard is beide diensten eens te vergelijken.

Dus heb ik een account aangemaakt en kan ik Qobuz een maand lang gratis gebruiken en vergelijken met Tidal!
Muziekaanbod
Al snel is duidelijk dat het aanbod van Tidal groter is dan bij Qobuz. Vooral de hoeveelheid albums per artiest. Wat mij opviel bij Qobuz is dat bij artiesten die in eigen beheer uitbrengen, of bij kleine onafhankelijke platenlabels zitten, vooral het recente werk mist. Maar ik vermoed dat als Qobuz in meer landen actief is het aanbod ook groter zal worden.
Luisteren
Tijd om te gaan luisteren. Ik had een playlist gemaakt met een aantal nummers. Elk nummer vanuit Tidal en uit Qobuz. Eén op één vergelijken dus. Al snel was duidelijk dat er best grote verschillen zijn.
Om er zeker van te zijn dat ik niet bevooroordeeld ben, of misschien iets “wil” horen, heb ik de afspeellijst ook aan iemand anders laten horen. Een muziekliefhebber, iemand die echt van muziek kan genieten en een mooie weergave zeer kan waarderen maar er niet zo mee bezig is zoals ik (wij).
Van tevoren had ik niet verteld dat ik twee streamingdiensten vergeleek, maar alleen dat het om twee verschillende versies ging. Beiden kwamen we tot dezelfde conclusies. Laat ik aan de hand van een aantal zeer verschillende tracks uit die lijst proberen te omschrijven wat wij hoorden.

Thomas Newman – I am Malala
Album: He named me Malala (Original Soundtrack)
De prachtige soundtrack die Thomas Newman schreef voor de film over de Pakistaanse kinderrechtenactiviste, en nobelprijs voor de vrede winnares Malala Yousafzai.
Newman staat erom bekend dat hij naast een traditioneel orkest vaak synthesizers inzet en ook zijn studio gebruikt als instrument. Ook heeft hij een voorliefde voor percussie en Orff instrumenten.
Bekendste voorbeeld daarvan is de soundtrack van American Beauty. Hij was onder andere ook verantwoordelijke voor de muziek van de Bond films Skyfall en Spectre. Op deze track zijn de hoofdrollen voor het orkest een harp en een hoge vrouwenstem.
Op Tidal klinkt de muziek groots met veel diepte in het laag. Je krijgt het naar je toegeworpen. De vrouwenstem lijkt hier en daar tegen oversturen aan te gaan. Al met de eerste noten is het verschil in Qobuz duidelijk. Het open en groots en dan vooral in de breedte en diepte. Veel minder plat. Het laag blijft diep maar met veel meer detail.
Je kunt nu duidelijk definiëren dat het een synthesizer is. Er zit veel meer lucht tussen de instrumenten waardoor ook de harp veel natuurlijk klinkt. Vooral de attack van de noten is mooier. En de stem is veel rustiger en de strijkers van het orkest krijgen een zijdenzacht

Olaf Stuut – Maze (Feat. Marlon Penn)
Album: Olaf Stuut – Run
Door het combineren van verschillende stijlen, en het gebruik van moddervette analoge synthesizers, creëert Stuut op dit album iets wat je nog het beste zou kunnen omschrijven als futuristische popmuziek.
Olaf Stuut is overigens de broer van Hessel Stuut die deel uit maakt van Polynation waarover ik schreef in mijn serie over elektronische muziek. Maze is de opener van het album en meteen een track die eruit springt.
Het analoge geluid van de synths druipt eraf. Bij de sequencer aan het begin lijken Tidal en Qobuz gelijk op te gaan. Maar de zeer diepe basnoten hebben in Qobuz duidelijk meer attack. Ook de zangstem van Marlon Penn geven een duidelijk verschil. De stem staat in het midden van je luidsprekers, en hoort het gevoel te geven alsof hij voor je staat.
Tidal laat de stem uit twee luidsprekers komen en is wat aan de scherpe kant. Maar het grootste verschil is te horen in de aanloop naar het einde van het nummer. Die brug zit vol met synthesizer geweld en een drumstel. (Aan de stijl te horen zou dat best broer Hessel kunnen zijn maar dat staat nergens vermeld). In Tidal wordt het één grote brei aan klanken. Terwijl Qobuz wederom lucht tussen alle partijen laat en het slagwerk in al zijn details veel meer tot zijn recht laat komen.

Scott Walker – Copenhagen
Album: Scott – The Collection 1967-1970
Eén van de mooiste stemmen uit de geschiedenis van de popmuziek. Inspiratiebron voor veel artiesten zoals mijn grote held David Bowie. Deze collectie bevat de geremasterde eerste vijf soloalbums van Scott.
Het prachtige Copenhagen stond origineel op Scott 3 uit 1969. Bij veel van de opnames van Walker zit er nogal wat galm op de zang. Maar Tidal lijkt die galm op te waarderen naar een badkamer van behoorlijke proporties. Het orkest zit erachter geplakt en er blijft maar weinig over van de mooie remaster. Zelfs in MQA! Wederom hetzelfde verhaal. Qobuz (16/44.1) is open, Scott staat mooi voor het orkest te zingen. Je voelt de ruimte waarin het is opgenomen.
Resumé
Het lijkt erop dat Tidal een behoorlijke compressie op de muziek loslaat waardoor juist de openheid van de opname verloren gaat. Misschien lekker voor Jay-Z en zijn hiphop vriendjes maar gaat ten koste van de kwaliteit die de muziekliefhebber verwacht van een dienst die zegt lossless kwaliteit te leveren. Tidal heeft nog wel een groter aanbod maar dat weegt voor mij niet op tegen de kwaliteitswinst die je met Qobuz binnen haalt.
Spotify
Spotify gebruik ik nog steeds regelmatig. Ik volg een aantal afspeellijsten van DJ’s en een Duits radiostation die zich richt op elektronische muziek. En eerlijk is eerlijk als je het over aanbod hebt is deze Zweedse gigant nog steeds de grootste.
Ook voor mijn kroost die op muzikale ontdekkingstocht gaan. Ook Spotify heb ik vergeleken met Tidal. En het verschil is erg klein. Ondanks dat Spotify MP3 360Kbs levert is het soms zelfs prettiger luisteren dan Tidal. De muziek is gewoon minder samengeperst.
Keuzes
Ik heb mijn keuzes wel gemaakt. Qobuz zal hier de belangrijkste streamingdienst worden. Een “Studio” abonnement met HiRes kwaliteit is wel iets duurder dan Tidal maar dat heb ik er graag voor over. Ze leveren een kwaliteit die past binnen een mooie hifi-installatie. En ik denk zomaar dat er stiekem steeds meer albums in de favorieten blijven staan die ik online blijf afspelen. Verder zal Spotify een belangrijk onderdeel blijven in mijn eeuwige ontdekkingsreis naar nieuwe muziek.
Hoi Evert. Kun je ons vertellen met welke spullen je deze vergelijking hebt gedaan?
Ik vind het aanbod van klassieke kamermuziek erg teleurstellend alleen wat algemene zaken . Van z g moderne muziek heb ik geen verstand kan er „ dus“ niet zo warm voor lopen. Verder vind ik je onderzoek heel fijn !!
Evert,
Je geeft precies mijn ervaringen weer in de vergelijking Spotify-Tidal-Qobuz! Meerwaarde van Tidal tov Spotify is er niet voor mij. Wij zijn hier in het gezin met 4 muziekliefhebbers met eigen smaken en voorkeuren, dus een Spotify family abonnement is ideaal.
Ikzelf draai als ik ervoor ga zitten vooral vinyl. Gezien de extra kosten en het geringere aanbod voorlopig geen Qobuz hier. Maar kwalitatief is dat wel absoluut de superieure streaming dienst.
Ik luister nu ongeveer drie jaar uitsluitend naar Qobuz en kan dus helemaal niet vergelijken maar ik heb eigenlijk nooit behoefte gehad aan een andere dienst. Qobuz klinkt gewoon fijn. De bugs neem ik daarbij voor lief. Vooral de beroerde manier waarop je favorieten lijsten zich als vanzelf wijzigen is irritant. Het lijkt wel alsof ze regelmatig albums in de database verplaatsen. je mag ze dan zelf gaan terug zoeken en opnieuw in je favorieten plaatsen. Albums verwijderen uit je favorieten lijst is onmogelijk waardoor de lijst enorm groeit en de doorzoekbaarheid afneemt. Hoe dan ook de klank het 3D de detaillering allemaal prima.
Beste Emile.
Je kunt albums in de favorietenlijst binnen Qobuz eenvoudig verwijderen door rechtsboven een keer te klikken op de drie bolletjes om vervolgens ‘remove from playlist’ te selecteren.
Hier net zo. Ook al gebruik ik streaming tegenwoordig alleen maar portable, op mijn in-ears van redelijke kwaliteit met dito DAC laat Qobuz altijd meer rust in het geluidsbeeld horen. Bij Tidal is het net of iedereen haast heeft, te opgefokt. Zeker de plaatsing, wat juist met in-ears goed opvalt is goed te merken. Ik noem het altijd dat er bij Qobuz meer is dan alleen maar links/rechts informatie. Voor mij is Qobuz inmiddels al een aantal jaren een dikke winnaar.
Hoi Evert, kun je ons iets vertellen met welke audio apparatuur je deze test hebt uitgevoerd? Ik ben tevens geinteresseerd of je de verschillen hebt waargenomen met HD danwel SD materiaal
Hoi Peter
De streamer is een Lumin D1 die ik afspeel via zijn eigen DAC. Versterking Cary Audio SLI80 signature in triode en PMC PB1 luidsprekers.
Ik heb me voornamelijk gericht op het streaming gedeelte. Heb niet direct vergeleken met muziek op de HD. De tweede track (Maze van Olaf Stuut) heb ik wel op de HD staan en zelfs ook op vinyl. Maar zou die nog wel eens kunnen vergelijken.
Van de drie tracks in het verslag weet ik wel 100% zeker dat er maar één master van is.
Ik gebruik de Aurender streamer en heb ook vanwege het goede aanbod van High Res Tracks een abo op Qobuz (waarom deze onmogelijke naam, na ja …) genomen. Het zoeken van muziek gaat hiermee prima en ik ben erg tevreden. Ik geef toe, dat ik nooit op het idee ben gekomen beide te vergelijken. Ik heb 2 jaar Tidal gehad. Wat je eigenlijk had moeten doen Evert, is dezelfde tracks die je geripped in je verzameling hebt te vergelijken. Ga ik mischien nog eens doen…
Gebruik Qobuz al jaren ondanks de slechte desktop app. Mijn PC is mijn streamer.
Toen mijn eerste keuze voor Qobuz gemaakt werd was Tidal nog niet op de markt.
Een paar keer een proef maand met Tidal gedaan, maar steeds weer vanwege de audio kwaliteit teruggekeerd naar Qobuz.
Daarnaast nu geen Tidal fan meer vanwege de omarming van MQA. Daardoor zijn masters niet meer vergelijkbaar. Men claimt tenminste dat voor MQA een nieuwe mastering gedaan is.
Nu sinda een half jaar in gebruik met Roon sinds zij de integratie met Tidal en Qobuz gemaakt hebben.
Er zijn nog steeds beperkingen, maar de ervaring in Roon is qua bediening stukken beter dan de eigen Qobuz app.
Waarom Qobuz Qobuz heet staat hier beschreven.
https://www.qobuz.com/gb-en/info/actualites/why-is-qobuz-called-qobuz174873
In ben begonnen met een tientjesabo bij Tidal. Totdat veel muziek alleen nog beschikbaar was in 96kbit mp3 (16 bit, 22.05 kHz) kwaliteit! Bij Qobuz is bij het tientjesabo de kwaliteit altijd 320kbit mp3, dus snel overgestapt.
Ik luister al weer een aantal maanden via Tidal hi-res. Dus in cd- en masterkwaliteit. Het bevalt mij heel goed een het aanbod aan titels is groot. Omdat ik ook een abonnement heb op Apple Music én Spotify laat ik mij wel eens verleiden tot het doen van een vergelijking in geluidskwaliteit. Ik vind Tidal echt beter klinken dan Spotify (die dan op hoge kwaliteit staat ingesteld). Apple Music en Spotify vind ik vergelijkbaar. Is er tijdens jullie test wel gebruik gemaakt van hoge resolutie streams van Tidal? Ik kan eerlijk gezegd niet begrijpen dat je Tidal hetzelfde vindt klinken als Spotify…
Ik sluit mij volledig aan bij Hans. Ik heb zelf zowel Tidal hifi als wel Spotify en bij 1op 1 vergelijk is Tidal beduidend beter. Het gewone Tidal abo heb ik nooit geprobeerd. Spotify heb ik voor de kids en als ik soms wat nieuwe content wil horen. Mijn streamer ondersteund wel MQA dus dat gebruik ik dan wel. Zal ook eens een proef abo nemen op Qobuz, aangezien ik daar nog geen ervaring mee heb.