RecensieStreaming

Silent Angel Bonn N8 en Forester F1

Met de komst van streaming audio werd lang gedacht dat de kwaliteit van de netwerkperiferie er niet tot nauwelijks toe doet. Een netwerk switch is een netwerk switch. En een netwerkkabel hoeft niks anders te doen dan eentjes en nulletjes doorgeven. Zo is het toch?

Maar langzaam maar zeker zie je in die jaren dan toch speciale netwerkkabels de kop op steken en hier en daar laat een (low profile) bedrijf met verbouwde standaard switches zien en vooral horen dat er wel degelijk wat te winnen valt…

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Silent Angel Bonn N8

De zoektocht naar een beter audionetwerk

De zoektocht naar verbeteringen van het netwerk voor mijn audio begon bijna vijf jaar terug met de drastische aanpak van de netwerkbekabeling rond mijn audioinstallatie. Ook de bekabeling in de muur, tussen meterkast naar audiorek moest er aan geloven. Onderlinge ‘speelgoed’ netwerkkabeltjes werden toen vervangen voor Audioquest Vodka en Diamond.

Een netwerkswitch van Aqvox, in feite een flink getweakte D-Link DGS-108, completeerde het geheel. Ik heb zelfs de originele (onverbouwde) D-Link en de Aqvox direct 1:1 naast elkaar gezet en het verschil viel bij iedere wisseling duidelijk in het voordeel van de Aqvox.

Een kwestie van tijd

Ik was er eerlijk gezegd van overtuigt dat het toen nu nog slechts een kwestie van tijd zou zijn dat meerdere fabrikanten met netwerkswitches zouden komen die specifiek voor audiodoeleinden zijn bedacht. En inmiddels zie je netwerkswitches in alle prijsklasses. De hier besproken Silent Angel, Melco enz…

Zeker, het kost een paar eurocenten, maar dat doet roken, zuipen en vuurwerk afsteken ook, en daar heb je maar even wat aan... Het is maar waar je je prioriteiten legt. Ik geniet er alweer een paar jaar met volle teugen van. En wat de cynici er ook van vinden? Ach, dat boeit me drie keer: nu niet, dan niet en nooit niet. Als we daar onze oren naar laten hangen komen we immers nooit verder.

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Silent Angel Bonn N8 Netwerkswitch

Toen Silent Angel afgelopen jaar met de Bonn N8 netwerkswitch op de markt kwam werd deze wel heel snel breed omarmt. De positieve berichten logen er niet om. En terecht. Hier staat de switch sindsdien ook tot volle tevredenheid zijn nobele werk te doen. De Bonn N8 kwam, zag en… kreeg een vaste plek in mijn audiorek. Dat rijmt niet alleen mooi, het zingt er ook nog voortreffelijk bij. Over de Aqvox geen kwaad woord, zondermeer een goed apparaat, de Bonn N8 doet alles echter nog een streep beter.

De eerstgenoemde mag op mijn werkkamer verder, de Silent Angel Bonn N8 switch krijgt een vaste plek in de woonkamer, dicht bij de Roon Nucleus server en BerryStreamer. We (Marco en ik) zijn zo blij met deze Silent Angel Bonn N8 dat we ‘m meteen in de shop hebben gezet. En sindsdien hele mooie reacties hebben gekregen van mensen die vooraf nooit hadden verwacht dat de winst zo royaal zou zijn. Er is tot nu toe nog niet één minder positief bericht.

Binnenkant

De Silent Angel Bonn netwerkswitch. Wat maakt het verschil met de paar tientjes standaard switches. In het binnenleven valt er zowaar een mooi low jitter klokje te ontdekken. Aan alles is te zien dat er van alles is gedaan om het binnenkomende signaal er zo schoon mogelijk weer uit te laten gaan.

En dat is blijkbaar goed gelukt. Hoewel ik al lang tevreden met de hierboven al genoemde getweakte netwerkswitch speelde, blijkt na omwisseling voor de Bonn switch dat ik wat rechter op in mijn luisterstoel ga zitten.

De Bonn werkt zo zegenend dat ‘ie al snel een vaste plek in mijn audiorek krijgt.

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

De low-jitter clock in de Bonn N8

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Forester F1 voeding

Dan komt de aankondiging dat er een toegepaste voeding voor de Bonn komt. De Forester F1 genoemd. Die gaan we uiteraard ook graag eens aan de tand willen voelen.

Bij Silent Angel weten ze de boel wel netjes te verpakken. Uit de fraaie verpakking komt een ronduit gewichtig aanvoelend kastje. Wat is dat ding stevig gebouwd.

Op de voorkant alleen een paar leds, op de achterkant dubbel uitgevoerde stekkerdelen voor mensen die twee Bonn’s willen gebruiken plus twee USB bussen waarmee naar wens een (zelfbouw) streamer kan worden gevoed op basis van een Raspberry Pi 4B (of 3B). En dan denk je, ja maar, er moet toch ook nog software op die Raspberry Pi? Ja, en die kun je downloaden bij Thunder Data, het bedrijf achter Silent Angel. Binnen no-time heb je daarmee een heel compact Roon eindpunt werken. Maar daarover verderop meer…

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Silent Angel Forester F1 voeding

Interieur

De binnenkant van de kast laat een netjes verzorgd interieur zien. De ruimte is volledig benut. Een ringkerntransformator met een flinke buffer en dubbel uitgevoerde spanningsstabilisatie. Waarmee gescheiden twee Bonn N8 switches kunnen worden gevoed, moet de behoefte er zijn om er twee te gebruiken. Of om het niet gebruikte kanaal te gebruiken voor een Raspberry Pi 4B. Daarvoor zijn de twee USB-aansluitingen bedoeld. Met een Raspberry Pi 4B kan een fijn Roon streamertje worden gemaakt. Met een hoedje erop, van bijvoorbeeld Hifiberry, maak je een S/PDIF uitgang, of compleet DAC’je. Zonder hoed zou je USB gekoppeld naar een DAC kunnen gaan. Zo maak je een streambridge voor weinig geld. Een Rasberry Pi 4B + een bijpassend behuizingtje. 70, 80 euro?

Toch nog een dingetje…

Maar één ding staat me een beetje tegen… Ik kan me het heel goed voorstellen dat Silent Angel geen kostbare verbindingskabel tussen Forester en Bonn in de verpakking stopt. Het zal de prijs zo weer enkele tientjes opdrijven. Maar ik voel het me bijna verplicht hier wat aan te gaan doen. Wat? Dat lees je in het vervolg…

Effe checken

Om de werking van de software even snel te kunnen checken heb ik de Raspberry Pi 3B van de experimentele BerryStreamer op mijn werkkamer vervangen voor een Raspberry Pi 4B. De Hifiberry Digi+ Pro hoed die hier al werd gebruikt en zorgt voor de I2S koppeling met de DDDAC179 NOS DAC, kan ook probleemloos op de Raspberry Pi 4B worden gebruikt.

Deze experimenteer BerryStreamer is simpelweg op een plank opgebouwd. Dat maakt dat de ombouw binnen 10 minuten gefixt is.

Als de DACplank niet op de pijnbank ligt zorgt ‘ie aangesloten op een vintage Nakamichi versterker en twee fraaie bollen van Elipson, de Planet L, voor mijn arbeidsvitamientjes tijdens de werkzaamheden.

Ik moet toch een fatsoenlijk geluid hebben tijdens mijn werk…:-)

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

DDDAC1794 NOS DAC/ BerryStreamer op de plank

Thunder Data

De software, VitOS genaamd, wordt via de site van Thunder Data, het moederbedrijf van Silent Angel, gedownload. Met Etcher kan de gedownloade file vervolgens op een micro SD kaartje worden gezet en in de Raspberry Pi gestopt.

De VitOS Manager app voor in mijn geval de iPhone, nodig om de software te kunnen configureren op de Raspberry Pi 4B, wordt via de Appstore van Apple opgehaald. De VitOS manager is er uiteraard ook voor Android toepassingen. Na installatie kent de app de net bij elkaar gezochte streamer meteen.

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding
Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

De Hifiberry hoed hoeft niet te worden geselecteerd. In de app even een klik op Roonbridge downloaden en spelen maar! Zo gemakkelijk? Ja, zo gemakkelijk, en razendsnel… Thunder Data/ Silent Angel heeft de boel goed voor elkaar!

Terug naar de huiskamer

De Bonn N8 staat al enige tijd in het audiorek in de huiskamer. Daar wordt nu de Forester F1 voeding aangekoppeld ter vervanging van de originele stekkervoeding. Ik hou deze wel paraat om on te fly te kunnen wisselen van voeding.

Maar eigenlijk was het me na het insteken van de Forester F1 al wel duidelijk. Wat een lekkere kers op de Bonn pudding. Niet aard verschuivend, wel erg lekker. Het is weer zoiets van: eenmaal ervaren ontbreekt de zin om weer terug naar het oude te gaan, terwijl ik tot dat moment heel tevreden was.

Een win win situatie?

Waar de winst van de Bonn N8 switch ten opzichte van een drie tientjes van de plank switch zit is in het beduidend royalere stereobeeld, het, hoe opvallend, strakkere laag en het grotere gevoel van ambiance. Het wordt allemaal tastbaarder. De ruimte meer voelbaar.

De betere voeding in de vorm van de Forester F1 versterkt dit alleen maar verder. En dan blijkt een betere kabel tussen beide apparaten gewoon een must. De bijgeleverde dropveter is handig om de werking te checken. Ja, ook daar kom je pas achter als je die betere verbindingskabel er inprikt. En later ook nog even weer vervangt voor de oorspronkelijke. Dan hoor je wat je mist. Terug naar minder ideaal is vaak nog beter hoorbaar dan het opschakelen naar een upgrade. Je wilt het immers vaak ook direct horen als er veel geld is uitgegeven aan iets nieuws, niet?

 Ik ben hier ook een paar keer teruggegaan en heb vervolgens de schaar in de dropveter gezet. Om te zien wat daarin zit. Maar ook dat lees je in het verhaal over de voedingskabel zelf.

Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Epiloog

Leg je jezelf de beperking op in de waan dat een speciaal voor audiogebruik gemaakte netwerkswitch geen enkel verschil KAN geven met een standaard exemplaar? Dan ben je domweg te eigenwijs, te veel opgesloten in je eigen afgestompte ideeën om het zelf toch eens te proberen. Of je muziekinstallatie is niet in staat is om het te laten horen. Wat ook geen schande is, je hebt geen dure spullen nodig om puur van de muziek te kunnen genieten.

Maar is dat laatste het geval, dan is het sowieso onzin om te investeren in switches, kabels of wat dan niet ook. Investeer dan liever in je muziek.

De investering waard?

Ik moet de eerste gebruiker nog meemaken die niet verbaasd is over de winst die een betere switch als deze Silent Angel Bonn N8 kan geven. Ok, het is weer een aardige investering, zeker als de F1 voeding toch ook in de ogen prikt. En de apparaten worden waarschijnlijk ook nog eens compleet uit het zicht gebruikt, ergens achter in het audiorek, maar toch?

De kers op de taart

De nieuwe bijhorende Forster F1 voeding vind ik een superlekkere kers op de al zo lekkere taart. Het laat voor de zoveelste keer horen dat een audioapparaat zo goed is als zijn voeding. Maar ga het maar niet proberen als je het geld er niet voor uit wil geven… Beide apparaten, de Silent Angel Bonn N8 en de Forester F1 kan ik alleen maar warm aanbevelen.

Of er nóg betere netwerkswitches zijn? Ongetwijfeld, maar reken dan wel op een uitgave die 4 tot 5 zo hoog ligt als die voor de Bonn F1.

Lees ook de verhalen (deel 1 en deel 2) van Rene van Es over netwerkbekabeling en switches (nog) eens.

Silent Angel Bonn N8 netwerkswitch: 395 euro
Silent Angel Forester F1 voeding: 399 euro

Importeur: Dimex


Silent Angel Bonn N8 netwerk switch en Forester F1 voeding

Nawoord: Controverse

Er zijn een paar dingen binnen de audiohobby die continu controverses opleveren. Als het om bekabeling gaat bijvoorbeeld. Iedere kabel klinkt immers hetzelfde als welke andere en veel geld uitgeven aan audiokabels is klinkklare onzin. Ja? Was het maar waar. Maar ‘helaas’ hebben audiokabels, of het nu om interlinks, luidsprekerbekabeling, of om, oei, de spanning stijgt nu naar ongekende hoogtes, netwerkbekabeling gaat, het heeft allemaal behoorlijk invloed op het eindresultaat.

Eentjes en nulletjes

Wie daar echter op een forum over bericht, dat hij zo tevreden is met zijn nieuwe (netwerk)kabel, krijgt geheid de altijd op fora rondhangend leunstoelaudiofielen uit hun stoel geschoten. Om de trotse gebruiker van zijn nieuwe aanwinst snel de oren te wassen: ‘Een-tjes zijn eent-jes en nul-le-tjes zijn nul-lu-tjes, onthoud dat nu eens, daar kún je geen verschil in horen!’.

En als een moderator even niet op tijd ingrijpt gaat de strontkar compleet leeg over de tot voor kort nog zo gelukkige audioliefhebber.

Analogo's relaxter?

Voor mij de reden om bepaalde fora al lang en zo veel mogelijk te mijden als de p. Op een paar tape-gerelateerde groepen na. Het lijkt wel of analoog georiënteerde muziekliefhebbers beduidend relaxter in het leven staan en elkaar minder snel de vliegen proberen af te vangen dan bij andere audiomedia. Heel opvallend… Maar misschien zit ik toevallig op de juiste groepjes.

Luister met je eigen oren

Ik durf namelijk zonder met de ogen te knipperen wel te beweren dat bekabeling, op welke plek ook in de audioinstallatie, wel degelijk uitmaakt. Niet omdat ik het ergens gelezen heb, nee, omdat alles hier thuis wordt uitgeprobeerd en met mijn eigen oren beOORdeeld wordt, en niet met de oren van de een of andere betweter op een forum die continu zijn eigen stokpaardjes onder de kont van andere lezers wil rammen. 

En dan krijg je gelijk mijn Tip van Flip voor deze week: Luister met je eigen oren en laat je niet belemmeren door wie dan ook wat jij met je audioset wilt doen. Jij luistert en geniet er dagelijks van. Veel luisterplezier!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

16 thoughts on “Silent Angel Bonn N8 en Forester F1

 • He maatje, helemaal eens met je verhaal. Even 2 puntjes
  1/ Ik test op dit moment het NuPrime LPS-205 broertje. Daar wordt echter gesproken over de zegenende en filterende werking van een EI bloktrafo
  2/ Leuk zo’n mooi klokje. Goed tegen faseruis en andere ellende die het uiteindelijke analoge proces bedreigen. Maar een switch is geen reclocker toch?

  Groet Bert Oling

  Beantwoorden
  • Hallo Bert, wat zijn jou bevindingen met met vergelijken van de twee voedingen Ik overweeg ook om een aan NuPrime LPS-205 aan te schaffen heb nu de F1

   Mvg Cees

   Beantwoorden
 • Hi Dick, zit de verbetering in het feit dat de Bonn8 tussen de NAS en de player zit, of zit de winst in het streamen vanaf Tidal/Qobuz naar de player waar nu de Bonn8 tussen zit? Of wellicht beide?
  Als het streamen vanaf Tidal/Qobuz met de Bonn8 verbetering geeft, speelt de kwaliteit van de router dan nog een rol?
  Bedankt, Peter

  Beantwoorden
  • Ha Peter,
   De streamer en de Nas (in mijn geval de Nucleus, zijn beide op de Bonn switch aangesloten. Alles mooi dicht bij elkaar. In dat geval heeft de router weinig invloed. Maar lees daarover ook in het door Rene van Es geschreven verhalen, waarvan de links onderaan het Bonn/Forester verhaal staan. Dat gaat met name over de plaats van de router en de switch zo dicht mogelijk bij de streamer.

   Beantwoorden
 • Hi Dick, eigenlijk gaat het mij om de vraag of de Bonn8 een verschil maakt als je streamt vanaf Tidal/Qobuz en daar een router en de Bonn8 tussen zit.
  In mijn player zit een harddisk waar mijn muziek op staat; ik gebruik geen NAS. Ik stream vanaf Qobuz.
  Alvast bedankt, Peter

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik dacht dat botte opmerkingen maken mijn specialiteit was, maar jij leert snel: “Dan ben je domweg te eigenwijs, te veel opgesloten in je eigen afgestompte ideeën om het zelf toch eens te proberen. Of je muziekinstallatie is niet in staat is om het te laten horen”.
  Ik hou wel van stoere praat. Nu terzake. Of de klok op de foto low jitter is kun je aan de ppm specificatie niet aflezen, dat geeft uitsluitend info over de klok nauwkeurigheid, niet over de korte termijn stabiliteit, jitter dus. Zie ook de artikelen en website van Guido Tent. N.a.v. de vraag van Bert, het uitgaande signaal van de switch heeft een bepaalde frequentie, hiervoor is dus altijd een vorm van een klok nodig als referentie of sturing. Ik blijf sceptisch, afgezien van grove bit fouten, blijft over delay en jitter. Belangrijk is dan of de uiteindelijke DAC, aan het eind van de digitale keten de boel buffert en re-clocked. Als dat niet het geval is en de klok en dus ook de jitter komt van het inkomende signaal digitale signaal, dan kan ik me er iets bij voorstellen. Ik zou zeggen: steek je geld wat je kunt besparen door het laten lopen van de Ethernet Mythe in een goede DAC.

  Beantwoorden
  • Ha Joost, De ethernet spullen wordt hier in ieder geval met de mooiste DAC gecheckt die ik ken…DE DDDAC1794 NOS DAC met een fantastische ingebouwde streamer.
   Daarmee vallen “ethernet mythe’s snel door de mand. En daar horen de fraaie apparaten van Silent Angel zeker niet bij.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Ipv een “off the shelf” oplossing voor een betere voeding voor de Bonn N8 kan ik de alom vertrouwde DIY voeding van Doede van harte aanbevelen 😉

  Dan een andere vraag en misschien wel interessant of leuk om te proberen, is het mogelijk om een klok in een switch te upgraden?

  Mvg, Paulus

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  heb de vitos app geïnstalleerd, de zo gecreëerde roon bridge werkt niet met I2s uitgang. Volgens hun site alleen met een usb dac. Rara hoe kan het bij jou wel werken?

  groet Our

  Beantwoorden
 • Dick, had het geprobeerd met een eenvoudige i2s dac, nu ingebouwd in m’n berry streamer.Top lang leve DDDAC. Ik geniet nu op m’n Stax hoofdtelefoon. Klinkt geweldig!

  groeten

  Beantwoorden
 • Ik heb zelf ook de SA Bonn N8 switch, die word gevoed door de SA Forester F1 verbonden met elkaar door n mooie DC kabel van PureCable. En aan de Forester een powercord van Kemp de Reference. Daarnaast gebruik ik de prachtige SA Rhein Z1 als Roon core met als endpoint de Auralic Vega g1 verbonden met de Feliks Audio Elise MK2 OTL headphone buizenversterker en daar hangt de Audeze Lcd X aan. Deze combinatie is echt super genieten van muziek.
  Een muzikale groet van
  Paulus

  Beantwoorden
 • Hello,i Need an Flatcable for my DDDAC in 25 cm Length.Regards Michael

  Beantwoorden
  • Hi Michael,
   Der schnellste und billigste Weg, Flachbandkabel zu kaufen, ist der Einkauf in einem örtlichen Elektronikgeschäft. Oder bei Conrad.de, wenn es keinen Laden in der Nähe gibt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.