Roon Nucleus
Roon begeeft zich met de Nucleus voor het eerst op het pad als hardwareleverancier. De Roon software heeft afgelopen jaren voor een ware revolutie in muziekstreamland gezorgd. De formidabele gebruiksvriendelijke ultra comfortabele bediening van Roon heeft er bij ons voor gezorgd dat we niks anders meer willen. Nu gaat Roon weer een stap verder door hun prachtige besturing te integreren in een bomproof stuk hardware.
Waarom de Roon Nucleus?
Als je Roon wilt gebruiken heb je een PC/ Mac nodig, of een NAS die voldoende krachtig is. Op die PC/ Mac of NAS kun je wordt de Roonserver software geïnstalleerd. Je kunt natuurlijk direct een DAC achter een USB bus van het apparaat hangen waarop deze Roon server is gezet. Dat gaat prima. Server en player samen. Maar ideaal is het zeker niet. De ‘smerige’
PC omgeving, waar naast de Roon serversoftware allerlei andere (noodzakelijke) processen draaien is niet de meest ideale situatie voor een zo schoon mogelijke verwerking van onze audiosignalen.

Liever gescheiden
Mooier is om de Roonserver gescheiden van de Roonplayers te draaien en één of meerdere Roon eindpunten te gebruiken waar de data via het netwerk wordt opgepikt. Zo’n eindpunt kan in een audiostreamer zijn ingebouwd, een DAC of in een actieve luidspreker die Roon ready is.

Even terug in de tijd…
De eerste opzet van Roon in mijn huis, inmiddels een jaar of 3 terug, is met hulp van een dan al enige jaren voor muziek gebruikte iMac, later gevolgd door een Mac Mini. Zo spaarzaam mogelijk ingericht en alleen gebruikt voor audioweergave. De Mac Mini is opgewaardeerd met een SSD harddisc en extra geheugen. De DAC is aangesloten op een USB uitgang. De muziek staat op een Synology NAS, die in de meterkast staat. Zo heb ik een tijd tevreden mijn muziek geluisterd.
Van USB naar Ethernet en I2S
Ik begin met kleine computertjes te spelen die als Roon eindpunt kunnen worden geconfigureerd. Als de Hifiberry Digi+ Pro opsteekhoedjes voor de Raspberry Pi beschikbaar komt, die herklokte I2S uitgangen aan boord heeft krijg ik al snel de kriebels om hiermee een streamer speciaal voor gebruik met mijn DDDAC1794 NOS DAC te maken. De software die nodig is om de Raspberry Pi met opgestoken Hifiberry hoed als Roon eindpunt geschikt te maken is simpelweg bij Hifiberry te downloaden.
Het uiteindelijke resultaat mag er zijn, wat een geweldig mooie update. Dag USB, we hebben het leuk gehad maar je hoeft niet meer terug te komen… De DDDAC1794 NOS BerryStreamer is geboren…
En van Mac naar QNAP
Een Mac Mini, die alleen maar Roonserver hoeft te draaien? Dat bevalt me uiteindelijk toch niet helemaal. Al is het alleen al om groene redenen als onnodig energieverbruik. Dat moet anders kunnen. Maar ook beter. De oplossing wordt gevonden in een NAS van QNAP, de TBS453A. Een klein zuinig apparaat maar wel met ballen en voldoende RAM, 8GB in dit geval om Roonserver vloeiend en snel te kunnen draaien. En met een viertal 1 TB M2 SSD ‘schijven’ in RAID 5 configuratie, waarmee 3 TB effectief voor opslag overblijft, er in gestoken om veilig en voldoende muziek op te kunnen slaan.
Uiteraard is deze fraaie QNAP niet specifiek voor gebruik als muziekserver gemaakt, het is moderne krachtige NAS die dank zij de inmiddels ruime hoeveelheid verkrijgbare app’s voor heel veel dingen inzetbaar is. Een groot aantal NAS’sen anno nu zijn ook al lang niet meer alleen voor dataopslag bedacht, zoals vroegere NASsen. De NAS is een multifunctioneel apparaat geworden, een familiemediahub. Bij mij wordt de 453A echter kort aan de lijn gehouden met alleen de noodzakelijke applicaties geïnstalleerd. Het wordt immers een Roonserver…

Tevredenheid...
Gelukkig is er dan al een speciaal voor QNAP verkrijgbare Roon app op te halen en te installeren. Dat gaat dus best wel gemakkelijk. Ook de verdere software downloaden en installeren lukt wonderwel. Eindelijk heb ik het voor elkaar om Roonserver en de muziekopslag in een compact zuinig apparaat te combineren. Zuinig qua stroomverbruik dan, een goedkope oplossing is de QNAP met vier stuks M2 SSD’s allerminst… Maar het draait als een speer. Supersnel ook. En de klankmatige winst ten opzichte van de vorige PC/Mac applicaties mag er ook zijn. Hier kan ik het wel een tijd mee uithouden. Eigenlijk is er weinig meer te wensen over. Ja, ik heb nog wel een mooie lineaire voeding aan de QNAP NAS gehangen.
Zo is afgelopen anderhalf jaar als een blij mens muziek gestreamd. Over de muziekkwaliteit is geen enkele twijfel meer… ik geniet met volle teugen.
Roon Nucleus
En dan komt Roon met de Nucleus. Verkrijgbaar in twee types, een normale, gewoon Nucleus genoemd, voor muziekbibliotheken tot ongeveer 12.000 (!) albums en een Nucleus+ als je muziekbib dit aantal overstijgt. Qua uiterlijk zien beide apparaten er identiek uit. De afmetingen en gewicht zijn ook identiek: 211 x 75 x 155 mm (b x h x d) en het gewicht is 2,5 kg. De Nucleus heeft een Intel I3 processor aan boord en 4 GB aan DDDR4 RAM. De ‘plus’ heeft een Intel I7 processor en 8 GB RAM. Het RAM geheugen is naar wens bij beide apparaten uit te breiden tot maximaal 16 GB RAM. De Roon besturing is geïnstalleerd op een eigen, direct in het mainboard ingestoken M2 SSD van 64 GB. Het hart van de Nucleus is een NUC mainboard van Intel. De besturing is op Linux gebaseerd.
Compact en solide
De Nucleus is een compact apparaat, solide als een tank, stil in gebruik, door het ontbreken van een draaiende ventilator, en direct uit de doos en aangesloten ‘plug ‘n’ play’. Na het aansluiten en aanmelden met je Roon account wel even checken of de laatste versie van Roon server geïnstalleerd is. Maar dat is allemaal in de stap voor stap installatiehandleiding te lezen.
Ik sluit de Nucleus aan, steek er een USB-schijf in met muziek, selecteer deze in de app op de iPad en er is muziek. Dit begint qua moeilijkheid steeds meer op het aansluiten van een CD-speler te lijken. Het heeft weinig meer te doen met het ‘geworstel’ met software en installeren van wat hierboven te lezen is in het ‘historie’ stukje.

Toch liever intern?
Het speelt meer dan goed met de aangesloten USB schijf met muziek, kan natuurlijk ook naar de al aanwezige muziekbib op de QNAP verwijzen, maar ik ga toch het liefst voor een interne opslag. Die vind ik na het nodige wikken en wegen (over het prijskaartje) in een 4 TB Samsung SSD. Het inbouwen is niet moeilijk. De Roon handleiding laat zien dat het voor iedereen die een schroevendraaier kan hanteren goed te doen is. Leg de Nucleus op zijn rug, schroef de bodem er uit, beugels van de dan zichtbare montageplaat verwijderen en aan de SSD schroeven. De SSD in de daarvoor aanwezige connector steken en de beugels weer aan de montageplaat schroeven.
De Software kent de SSD meteen en vraagt om deze formatteren. Als dat gebeurd is zien kan de muziek er op worden gezet. Dat kan heel simpel via een PC/ Mac in het thuisnetwerk worden geregisseerd. In mijn geval heb ik de muziekbib die op de QNAP NAS staat ook naar de Nucleus opslag geschreven. En dat is een eenmalige tijdrovende klus. Niet voor de gebruiker gelukkig, voor de apparaten… Ik ben in ieder geval weer een dag verder als de muziekbib op de interne opslag staat.



In het audiorek
De Roon Nucleus krijgt een plek op de onderste plank in het audiorek. De voedingskabel en netwerkkabel zijn de enige aansluitingen. De laatste is met de andere kant in de switch gestoken die achterin het rek ligt. Dan rest nog een druk op de aan/uit schakelaar en dat is het… Binnen no-time popt de Nucleus op naast de ‘oude’ QNAP server. ‘Naast’? Ja, ik kan on the fly omschakelen tussen beide Roon servers. Muziek wel zo synchroon laten lopen als mogelijk is. Dat geeft een geweldig mooie vergelijking vanuit de luisterstoel. Niks eerst minutenlang kabels omwisselen en dan maar gissen of het werkelijk een update is… Vergeet niet dat de verschillen niet zo heel groot zullen zijn, de QNAP Roon server doet zijn werk immers al erg goed.
Na het aanklikken van de Roon Nucleus moet alleen nog het eindpunt worden geselecteerd, in dit geval de DDDAC BerryStreamer en de Sonos Play 1 op mijn werkkamer waar ik dit verhaal typ en spelen maar…
Zo simpel als het installeren met de Roon Nucleus heb ik het eerlijk gezegd nog nooit eerder mee gemaakt. Dit mag zelfs voor de grootste computerfoob geen probleem opleveren.



Extraatjes
Het is niet nodig misschien, maar ik het zit gewoon in de aard van het beestje. De Roon Nucleus krijgt vanzelfsprekend (voor mij dan) weer een mooie lineaire voeding als vervanger voor de bijgeleverde PC voeding. In dit geval een 19 volt/ 3,5 ampère Teddy Pardo voeding. Pardo is al jaren een specialist en leverancier van superschone voedingen. Deze zijn compleet opgebouwd met discrete componenten.
Periferie
De Roon Nucleus wordt via een Audioquest Vodka ethernetkabel op een AQVox V1 switch aangesloten. In de laatste zijn ook de QNAP TBS453A NAS en de DDDAC1794 NOS BerryStreamer ingeprikt. De laatste verbonden met een Audioquest Diamond ethernetkabel. Want je mooiste ethernetkabel hoort tussen switch en eindpunt, zoals Rene van Es dat eerder schreef.
De BerryStreamer is direct XLR gekoppeld aan de Bespoke Audio Co preamp. Die vervolgens weer op de SPEC RPA-W7EX eindversterker is aangesloten. Alle analoge koppelingen is uitgevoerd met Townshend Audio F1 Fractal
Luisteren
Ik had eerlijk gezegd niet de minste reden tot klagen en veel verandering, laat staan verbeteringen, hoop ik wel op, maar verwacht ik eigenlijk niet. Bij het opschakelen van de Roonserver op de QNAP naar de Roon Nucleus mijn eerste reactie eigenlijk meer iets van… ‘tja, heb ik me hier zo druk voor gemaakt?...’.
Ik luister vervolgen verder met de Nucleus. Een uur of wat verder toch nog even een keer terug. Er wordt weer een album gesynchroniseerd en we gaan er even weer goed voor zitten.

Na een paar keer schakelen begint het me duidelijker te worden. De QNAP Roonserverbron klinkt heerlijk, niks op af te doen, maar in direct vergelijk met de Nucleus merk ik een lichte loomheid in het geluid bij het terugschakelen naar de QNAP.


Veni vidi vici
Schakel ik over naar de Nucleus dan zit de winst in de vitaliteit, de net weer scherpere contouren en strakkere ruimte, de resolutie die nog hoger lijkt. Het timbre veranderd niet, het zit ‘m in de contourscherpte. Bij het terugschakelen naar de QNAP lijkt er een lichte versluiering, een minimaal soft focus effect mee te komen. Niks groots, niks dramatisch, niks van het bekende ‘tegen de muur spelen’. Het is er gewoon en ik hoor het.
Nu ik het weet kan ik het blind aanwijzen welke Roonserver als bron dient. Ik kan naar beide meer dan prima luisteren maar mijn voorkeur gaat zondermeer naar de Roon Nucleus. Hoe meer ik er mijn muziek mee luister hoe meer waardering ik krijg voor dit sobere maar prachtig gemaakte apparaat met z’n foolproof werking. Qua uitvoering, qua werking en qua geluidskwaliteit. Terwijl de Nucleus alleen maar een doorgeefluik is naar de audiostreamer. Opmerkelijk. Ik had het niet meteen verwacht maar we zijn weer een stapje verder met onze digitale muziekweergave…
Epiloog
Een fantastische oplossing van Roon, de Nucleus, foolproof hardware gecombineerd met de mooiste streaming software die er is. En hoe ‘plug ‘n’ play’ wil je het nog meer hebben? En een geluidskwaliteit om door een ringetje te halen, vooropstaand dat de overige apparatuur van hetzelfde hoge kaliber is.
Mijn vorige uitvoeringen met PC’s/ Mac’s en NAS waren alles bij elkaar opgeteld zeker niet voordeliger en daarmee moest dan nog behoorlijk geworsteld en getweakt worden om het helemaal naar mijn zin te krijgen.

Baas Nucleus
Het is niet zo moeilijk dit keer: de Roon Nucleus is al mijn voorgaande applicaties de baas waar het om geluidskwaliteit gaat.
Een Roon Nucleus haal je uit de doos, sluit ‘m aan, drukt een schijf met muziek in een USB aansluiting en binnen de kortste keren is er muziek, en het allerbelangrijkst, in de hoogste kwaliteit. Na aanschaf ben je met de digitale muziekbron (voorlopig?) helemaal klaar. Als je het geld er voor (over) hebt, zeer warm aanbevolen!
Roon Nucleus: 1495, euro
Roon Nucleus+: 2495 euro

Nawoord:
Marco en ik zijn zo onder de indruk geraakt van de getoonde kwaliteiten dat we al snel besluiten om de Roon Nucleus in de Audio Creative shop te zetten. Marco gebruikte tot nu een Mac Mini met Roonserver. Die overstap naar de Roon Nucleus leverde na installatie een juichend telefoongesprek op. Het is ook een droomcombinatie met onze DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer. Marco draait zijn Roon Nucleus met de bijgeleverde voeding en aangesloten USB schijf waarop zijn muziekbib staat.
Beste Dick,
Weer een prachtig verhaal. Wat kost zo’n Voeding? Moet je ook invoerrechten etc betalen?. Is de voeding vergelijkbaar met de sbooster? Ben zeer benieuwd
Groet Bas van den Berg
Hallo Bas, De Roon Nucleus is geen voeding maar een volwaardige muziek speler. Lees het verhaal nog even goed. Hij is gewoon in Nederland te koop in onze webshop: https://audio-creativeshop.nl/product/roon-nucleus-music-server-network-streaming-device/
Dag Marco,
Het ging mij om de Teddy Pardo voeding in vergelijk met de sbooster. Ik heb een intel nuc met roon rock.
Dus ik ben er reeds bekend mee…. 🙂
Hallo Bas,
Hier was duidelijk sprake van een Babelonische spraakverwarring…haha… De ene Teddy Pardo is dus niet de andere Teddy Pardo…
Om het goede antwoord op je vraag te geven: Geen idee, ik heb nooit een SBooster ter vergelijk hier in huis gehad.
Ik neem aan dat Bas de Teddy Pardo voeding bedoelt. Kost €331 ex. btw, invoerkosten zijn vrijgesteld. Zal dus rond €400 uitkomen. Dan heb je wel iets moois!
De spijker op z’n kop, Frank!
Dag Marco,
Ik bedoel de Teddy Pardo voeding. in vergelijk met de sbooster botw. Wat kost de Teddy Pardo voeding inclusief kosten voor invoer vanuit de VS
Groet Bas
Hoi Dick, heb je ervaring met de Metrum Acoustics Ambre (roon endpoint)? Deze heeft I2S en Tentlabs clocks. Zou dit nog iets toevoegen aan de DDDac 1794 Berrystreamer? Zou de Berrystreamer trouwens graag willen beluisteren, maar ben bang dat ik dan met minder niet meer kan leven…
Ha Frank,
De Ambre heb ik pas nog in mijn audiorek gehad. Ik ben altijd erg gecharmeerd van de producten van Cees Ruitenberg, zo ook van de Metrum Ambre! Maar aan de BerryStreamer kan de Ambre niks toe voegen omdat daarin al een Roon eindpunt geintegreerd is. Vandaar de titel ‘…streamer’…
Functioneel zal het niets toevoegen inderdaad, maar dacht meer aan geluidskwaliteit. In plaats van de berrystreamer, dus eigenlijk de DDDac aan de Ambre gekoppeld.
Bedankt voor de info…Ik heb heel lang geleden gewoon vellemann kitje gekocht zodat ik op mijn switch een lineaire voeding had… Ik verwachte er toen niet veel van… Heb de velleman voeding aangesloten en was aangenaam verrast… veel beter. Daarna bleef het eigenlijk stil totdat ik in aanraking kwam met Roon. Eerst testen op de laptop.. Met een heerlijke brom over de speakers. Aardlus dus…want op de batterij geen enkel probleem. Voeding van de laptop op een ongeaard stopcontact.. Geen brom meer. Vervolgens Roon aangeschaft en een i5nuc… helaas op de waardeloze latop voeding…Vervolgens veel gelezen op het web. Ik las dat de audioquest netwerk kabels maar aan 1 kant zijn geaard.. Dus netwerkkabel uit de nuc en uit de switch. Multimeter erop. Ja aan beide kanten geaard.. Dus 1 kant afgeplakt met plakband. Netwerkkabel weer aangesloten….. Dat klinkt dus veel beter! Ik had nog een oude lineare voeding en die vervolgens op het modem aangesloten…. Tidal klinkt nu nog beter… Ik heb de voeding van hdplex besteld daar kan de nuc op de switch en het modem.
Ik heb als laatste stap drie audioquest cinemon netwerk kabels besteld. 1 heb ik al en die zit nu tussen de Nuc en de switch.Ook dit geeft een verbetering. Het heeft hier nog nooit zo goed geklonken..
Mijn set… ca 400 classé cp 65 classé ps audio perfect wave dac en als muziekstreamer de ripstreamer. En een soort van avalon clones.
Ik ben benieuwd met wat er nog gaat komen…..
Goedemiddag, Bedankt voor het verhaal over de Nucleus. Een vraag. Is op de Nucleus (of op een IntelNuc met RoonRock) via de hdmi-uitgang ook een monitor met muis te koppelen? ik ben niet zo van draadloos en bovendien geeft Roon op een monitor een nog veel overzichtelijker beeld in vergelijking met een tablet of tel. En … hoe staat het met de ontwikkeling van de ToneMaster? Ik hoor het graag.
Hallo Barteld,
Ik zou de laatste vraag even op het Roon forum stellen. Je vind daar aparte RoonRock en Nucleus draadjes. Maar dat Roon op een monitor een overzichtelijker beeld geeft dan via mijn zelf gebruikte iPad Pro moet ik bestrijden. Integendeel, zou ik zelfs willen zeggen. En wat is er leuker om gewoon lekker vanaf de luisterplaats met de tablet je muziek te kiezen?
De ToneMaster luidspreker is gereed. Inmiddels speelt er al een productiemodel bij Marco. Alleen zijn door de extreem toegenomen vraag en bijhorende werkzaamheden van de GrooveMaster platenspelerarm onder andere de vervolg activiteiten op het ToneMaster gebied wat vertraagd.
Hoi Dick,
Ik zit momenteel te spitten om een Roon core aan te schaffen en gebaseerd op jouw verhaal moet ik de Nucleus serieus overwegen. Ook is met het getob met OS-en etc op een barebone NUC me de meerprijs niet waard. Mijn vraag is eigenlijk: is er een klankmatig verschil tussen een Nucleus en een Nucleus+? Behalve meer zones en meer opslag heeft de Nucleus+ ook een i7 board ipv i3.
Ik gebruik zelf de ‘gewone’ Nucleus. Met de Nucleus+ heb ik zelf geen ervaring. De + is vooral bedoeld voor hele grote collecties boven zeg maar 12,000 albums snel te kunnen handelen. Volgens Enno van de Meer van Roon is er verder geen verschil tussen beide Nucleus servers. Ook de software is identiek.
Hi
This is Yair of Teddy Pardo Audio, please pardon my English.
We have made a number of performance improvements to our the dedicated power supply for the Roon Nucleus. It’s now called TeddyNUC.
Thanks, Yair