Roon 1.4 Release

Roon 1.4 Release

Roon Radio 2.0

Een andere fijne verbetering is de zogenaamde Roon Radio functie. Niet te verwarren met het luisteren naar Internetradiostations via Roon, wat uiteraard ook is ingebouwd.

Roon Radio geeft de mogelijkheid om na het compleet afspelen van de speellijst zelfstandig verder te spelen ‘in de geest van’ de muziek die er geluisterd is. Roon kiest daarvoor zelf de muziek die in je harde schijfbib staat. Om er optimaal gebruik van te kunnen maken is een beetje uitgebreide muziekbib dus wel zo prettig, met enkele tientallen albums valt er weinig te kiezen. Het leuke is dat er muziek uit de eigen muziekbib wordt gelicht die soms tijden niet is geluisterd en ineens weer op zijn plek valt.

De oorspronkelijke versie van Roon Radio lijkt in eerste instantie leuk maar geeft na langer gebruik teveel doublures van artiesten en muziek. Ik heb Roon Radio na enige tijd maar uitgeschakeld.

Radio 2.0 is volgens Roon compleet herbouwt met nieuwe algoritmes waarmee de tekortkomingen tot het verleden zullen horen. En ik moet zeggen dat het vernieuwde Roon Radio tot nu toe, twee weken na de update naar Roon 1.4, me nu al stukken beter bevalt.

Het ‘normale’ internetradioscherm

Wachtlijst

Ik vind het vaak prettig om een paar albums, of naar wens losse tracks, die ik dat moment graag wil gaan luisteren al vast in de wachtrij te zetten. In 1.4 kun je nu ook de al gespeelde tracks terug scrollen en eventueel nog eens selecteren waar in 1.3 alles wat al gespeeld was meteen uit de wachtrij was geschrapt.
Wil je alle veranderingen weten? Kijk dan hier.

 

Roon 1.4 (3b)

Epiloog

Roon 1.4 blijkt opnieuw een waardevolle upgrade te zijn van het al zo goede Roon 1.3. Het zet deze playersoftware weer een stuk hoger op de ladder.

Ik zei weleens gekscherend dat bij de softwareplayers eerst Roon komt, dan een hele tijd niks en dan een paar andere players die voor de evolutie van het streamen belangrijk waren maar zich onvoldoende doorontwikkeld hebben. Ik vermoed dat ik er niet ver naast zit.

Er is best fijne software van andere fabrikanten maar niet eentje benaderd ook maar de schaduw van de Roon 1.4 ervaring. Dat weten de meeste fabrikanten van audiostreamers ook maar al te goed gezien de inmiddels bij veel apparaten ingebouwde mogelijkheid om als Roon eindpunt te kunnen gebruiken. Ik ben benieuwd wat Roon Labs in de nabije toekomst nog uit de hoge hoed weet te toveren. Hoewel ik spinnend tevreden ben met wat er nu is…

www.roonlabs.com

 

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.


>