Roon 1.4 Release
Ik hoef waarschijnlijk niet meer te vertellen dat we bij Audio-Creative, Marco en ik, groot liefhebber zijn van Roon. Na een aanvankelijke terughoudendheid ging ik zelf bij Roon versie 1.2 overstag. Daarvoor waren er mij te veel losse eindjes en minder goed uitgevoerde dingen en een zeker dwang voor de gebruiker vanuit het Roon pakket. Met Roon 1.2 waren de dingen die me niet aanstonden al ver naar de achtergrond verdrongen en kreeg de gebruiker meer zeggenschap over de software in plaats van andersom. Altijd een goed teken als de softwaremakers goed luisteren naar de inmiddels snelgroeiende groep gebruikers.

Roon 1.3: de grote stap vooruit
Eind 2017 was er de grote upgrade naar Roon 1.3, waar destijds al weken daarvoor over gesproken werd en alle verwachtingen ook nog wist waar te maken. Roon werd daarmee echt volwassen. Nu we weer een jaar verder zijn, en tussentijds met regelmaat kleine updates in Roon 1.3 kwamen, is daar ineens, en vrij onverwachts dit keer, Roon 1.4 voor de gebruiker gereed. De volgende stap in het nog relatief korte leven van Roon Labs, de maker van deze inmiddels wereldwijd bij velen geliefde software. Bedieningselementen zijn naast wat nieuwe toevoegingen in 1.4 weer verder gestroomlijnd, uitgebreid en gemakkelijker en overzichtelijker gemaakt.
Zelf gebruik ik de DSP functies niet, aan de werking hiervan is weinig aan te merken. Ook deze sectie is overzichtelijker en toegankelijker geworden. Wie bijvoorbeeld wil upsampelen of via de parametrische equalizer met roomcorrectie bezig wil kan zijn hart ophalen. En je kunt on te fly luisteren of de veranderingen in je oren ook werkelijk een verbetering is.
Op het eerste oog lijken het allemaal om kleine veranderingen te gaan maar na ruim twee weken met Roon 1.4 te hebben doorgebracht komen er steeds meer leuke dingen aan het oppervlak. En daar is tot nu toe nog niet één bij die me niet bevalt.
Roon 1.4
Geeft Roon 1.4 dezelfde wereldschokkende verbeteringen te zien dan versie 1.3 een jaar geleden? Nee, zeker niet. Maar er zijn toch een aantal opvallende veranderingen die ik kan waarderen. Alles ziet er niet alleen nog beter uit, de werking van verschillende onderdelen is overzichtelijker en gebruikersvriendelijker gemaakt.
Een mooie toevoeging is dat ook een iPad of iPhone nu heel simpel als eindpunt kan worden aangevinkt. Hiermee kun je de muziek van je muziekbib, of een muziekdienst als Tidal, als je daar een abo voor hebt, ook naar de iPad of iPhone worden gestuurd. Hoofdtelefoon eraan en luisteren maar.
[nextpage title=”Roon Radio 2.0″ ]
Roon Radio 2.0
Een andere fijne verbetering is de zogenaamde Roon Radio functie. Niet te verwarren met het luisteren naar Internetradiostations via Roon, wat uiteraard ook is ingebouwd.
Roon Radio geeft de mogelijkheid om na het compleet afspelen van de speellijst zelfstandig verder te spelen ‘in de geest van’ de muziek die er geluisterd is. Roon kiest daarvoor zelf de muziek die in je harde schijfbib staat. Om er optimaal gebruik van te kunnen maken is een beetje uitgebreide muziekbib dus wel zo prettig, met enkele tientallen albums valt er weinig te kiezen. Het leuke is dat er muziek uit de eigen muziekbib wordt gelicht die soms tijden niet is geluisterd en ineens weer op zijn plek valt.
De oorspronkelijke versie van Roon Radio lijkt in eerste instantie leuk maar geeft na langer gebruik teveel doublures van artiesten en muziek. Ik heb Roon Radio na enige tijd maar uitgeschakeld.
Radio 2.0 is volgens Roon compleet herbouwt met nieuwe algoritmes waarmee de tekortkomingen tot het verleden zullen horen. En ik moet zeggen dat het vernieuwde Roon Radio tot nu toe, twee weken na de update naar Roon 1.4, me nu al stukken beter bevalt.
Het ‘normale’ internetradioscherm
Wachtlijst
Ik vind het vaak prettig om een paar albums, of naar wens losse tracks, die ik dat moment graag wil gaan luisteren al vast in de wachtrij te zetten. In 1.4 kun je nu ook de al gespeelde tracks terug scrollen en eventueel nog eens selecteren waar in 1.3 alles wat al gespeeld was meteen uit de wachtrij was geschrapt.
Wil je alle veranderingen weten? Kijk dan hier.
Epiloog
Roon 1.4 blijkt opnieuw een waardevolle upgrade te zijn van het al zo goede Roon 1.3. Het zet deze playersoftware weer een stuk hoger op de ladder.
Ik zei weleens gekscherend dat bij de softwareplayers eerst Roon komt, dan een hele tijd niks en dan een paar andere players die voor de evolutie van het streamen belangrijk waren maar zich onvoldoende doorontwikkeld hebben. Ik vermoed dat ik er niet ver naast zit.
Er is best fijne software van andere fabrikanten maar niet eentje benaderd ook maar de schaduw van de Roon 1.4 ervaring. Dat weten de meeste fabrikanten van audiostreamers ook maar al te goed gezien de inmiddels bij veel apparaten ingebouwde mogelijkheid om als Roon eindpunt te kunnen gebruiken. Ik ben benieuwd wat Roon Labs in de nabije toekomst nog uit de hoge hoed weet te toveren. Hoewel ik spinnend tevreden ben met wat er nu is…
[/nextpage]