Roon 1.4 Release

Roon 1.4 Release

Ik hoef waarschijnlijk niet meer te vertellen dat we bij Audio-Creative, Marco en ik, groot liefhebber zijn van Roon. Na een aanvankelijke terughoudendheid ging ik zelf bij Roon versie 1.2 overstag. Daarvoor waren er mij te veel losse eindjes en minder goed uitgevoerde dingen en een zeker dwang voor de gebruiker vanuit het Roon pakket. Met Roon 1.2 waren de dingen die me niet aanstonden al ver naar de achtergrond verdrongen en kreeg de gebruiker meer zeggenschap over de software in plaats van andersom. Altijd een goed teken als de softwaremakers goed luisteren naar de inmiddels snelgroeiende groep gebruikers.


Roon 1.3: de grote stap vooruit

Eind 2017 was er de grote upgrade naar Roon 1.3, waar destijds al weken daarvoor over gesproken werd en alle verwachtingen ook nog wist waar te maken. Roon werd daarmee echt volwassen. Nu we weer een jaar verder zijn, en tussentijds met regelmaat kleine updates in Roon 1.3 kwamen, is daar ineens, en vrij onverwachts dit keer, Roon 1.4 voor de gebruiker gereed. De volgende stap in het nog relatief korte leven van Roon Labs, de maker van deze inmiddels wereldwijd bij velen geliefde software. Bedieningselementen zijn naast wat nieuwe toevoegingen in 1.4 weer verder gestroomlijnd, uitgebreid en gemakkelijker en overzichtelijker gemaakt.

Zelf gebruik ik de DSP functies niet, aan de werking hiervan is weinig aan te merken. Ook deze sectie is overzichtelijker en toegankelijker geworden. Wie bijvoorbeeld wil upsampelen of via de parametrische equalizer met roomcorrectie bezig wil kan zijn hart ophalen. En je kunt on te fly luisteren of de veranderingen in je oren ook werkelijk een verbetering is.

Op het eerste oog lijken het allemaal om kleine veranderingen te gaan maar na ruim twee weken met Roon 1.4 te hebben doorgebracht komen er steeds meer leuke dingen aan het oppervlak. En daar is tot nu toe nog niet één bij die me niet bevalt.

Roon 1.4

Geeft Roon 1.4 dezelfde wereldschokkende verbeteringen te zien dan versie 1.3 een jaar geleden? Nee, zeker niet. Maar er zijn toch een aantal opvallende veranderingen die ik kan waarderen. Alles ziet er niet alleen nog beter uit, de werking van verschillende onderdelen is overzichtelijker en gebruikersvriendelijker gemaakt.

Een mooie toevoeging is dat ook een iPad of iPhone nu heel simpel als eindpunt kan worden aangevinkt. Hiermee kun je de muziek van je muziekbib, of een muziekdienst als Tidal, als je daar een abo voor hebt, ook naar de iPad of iPhone worden gestuurd. Hoofdtelefoon eraan en luisteren maar.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.