Het werd weer hoog tijd om een nieuwe rondreis DDDAC1794 BerryStreamer te bouwen. De plannen lagen er al langer maar door de drukke beslommeringen was het er nog niet van gekomen. Met de komst van de nieuwe BerryStreamerbehuzing is deze klus toch maar eens opgepakt. Maar er was ook een extra aanleiding, zoals je in het verhaal kunt lezen. - Audio-Creative

Rondreis DDDAC1794 BerryStreamer


(update 24-11-2018)

DDDAC1794 NOS BerryStreamerHet werd weer hoog tijd om een nieuwe rondreis DDDAC1794 BerryStreamer te bouwen. De plannen lagen er al langer maar door de drukke beslommeringen was het er nog niet van gekomen. Met de komst van de nieuwe BerryStreamerbehuzing is deze klus toch maar eens opgepakt. Maar er was ook een extra aanleiding, zoals je verderop kunt lezen.

Een nieuw jasje

De nieuwe behuizing is speciaal ingericht voor het gebruik als BerryStreamer. Een pur sang netwerkspeler uitgerust met besturingssoftware dat een foolproof Roon eindpunt van de BerryStreamer maakt. Of naar keus met besturing van Volumio, als er liever met een stand-alone audiostreamer wordt gespeeld.

Gebleven is de S/PDIF-ingang, omdat een extra digitale ingang altijd handig is. Maar er is geen USB-ingang meer. Voor ons is de USB-connectie na de superieure ervaringen afgelopen jaar, met de I2S gekoppelde BerryStreamer, een gepasseerd station. DDDAC1794 NOS BerryStreamer achterkant

Een gezellig, boeiend en leerzaam weekend

Doede DoumaMet een nieuwe DDDAC BerryStreamer onder de arm gaan we op bezoek bij Doede Douma in Duitsland. Inderdaad een bezoek aan Mister DDDAC himself.

Het werd een ongelooflijk leuk, boeiend en ook leerzaam weekend bij Doede thuis. We hebben vele uren in zijn ‘mancave’ doorgebracht om alle mogelijke dingen aan drie paar kritische oren te onderwerpen. Natuurlijk was daar het vergelijken van onze DAC met die van Doede (op de foto is onze op de enorme (en goede gevulde) monsterbehuizing van Doede te zien).

Aanpassingen

Voor het bezoek aan Doede was het nodig om de hier beschreven DDDAC1794 met identieke custom made Sowter uitgangstransformatoren uit te rusten als die in Doede’s eigen DAC. Anders weet je niet wat je aan het vergelijken bent.

Uiterst flexibel

Dit alles maakt weer eens duidelijk dat de DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer DDDAC 1794 NOS (1)een heerlijk flexibel apparaat is.

Je kunt simpel (en al meteen goed) beginnen met een enkel DACdekje op het mainboard en in de toekomst de boel naar wens uitbouwen, of gewoon zo laten. Je hoeft weinig weg te gooien, alleen hier en daar aan te passen of uit te bouwen, alles binnen hetzelfde raamwerk. Kom daar maar eens om bij een kant en klaar aangeschafte DAC. Daar ga je sowieso al niet snel in solderen. Nee, je doet het met wat je koopt en als de upgradekriebels weer komen, en die komen bij iedere rechtgeaarde ‘audiofiel’, vroeger of later, rest er weinig anders meer om het geliefde apparaat te verkopen of in te ruilen. Uiteraard preek ik hier voor eigen parochie, maar een kern van waarheid zit er zeker in, niet? Op dat punt is het DIY dat regeert.

Zou het?

Doede Douma set-upWaar Marco en ik een beetje op hoopten was natuurlijk dat onze eigen DDDAC het nog een stukje mooier zou doen als de DAC van Doede zelf. Maar ja, die heeft al zijn spullen afgelopen maanden flink geactualiseerd.

Maar wat we hoopten gebeurt toch… De hier beschreven DDDAC1794 met geïntegreerde BerryStreamer ingesteld als Roon eindpunt speelt zelfs overtuigend mooier dan de DDDAC1794 van Doede die de toch erg fraaie Aurender N100, weet ik uit eigen ervaring, via USB aangesloten als bron gebruikt. Weinig mis toch met een mooie USB-aansluiting, ik heb er jaren mee gespeeld. Maar het kan volgens mij, en daar mag ieder zijn eigen mening over hebben, domweg een stuk mooier (en hoe opvallend, een heel stuk voordeliger) met een geïntegreerde muziekstreamer en I2S koppeling aan de DAC. Geen ruimte tot twijfel meer.

DDDAC1794 NOS Doede at work

Een ander verschil met deze en de DAC van Doede was natuurlijk onze eigen Audio Creative Magic Power Supply die speciaal voor de DDDAC1794 is bedacht. Ik mag je vertellen dat de DAC van de meester inmiddels ook met een Audio Creative MPS is uitgerust en Doede erg enthousiast met het resultaat is.

Dropveterhunters

We hebben ondertussen ook nog uitgebreid gestoeid, en ons unaniem verbaasd, over de verschillen tussen diverse netwerk en USB-kabels.

In ieder geval zijn de dropveterkwaliteit kabels sinds twee weken ook uit Doede’s luisteruimte verbannen. En helaas ja, de duurste, in dit geval de AudioQuest Diamond, steekt gewoon ruimschoots boven het maaiveld uit. En ja, de ervaringen die René in zijn netwerkkabelverhalen verteld slaan de spijker ook tijdens dit weekend op zijn kop. Investeren in betere netwerkbekabeling loont en geeft de algehele muziekweergavekwaliteit een flinke boost. Het was niet alleen een buitengewoon gezellig ‘workshopweekend’, voor mij werden dingen nogmaals bevestigd en voor Doede en ook Marco ineens heel helder.

Ik durf gerust te stellen dat als iemand met droge ogen beweert dat er geen verschillen tussen netwerkkabels te horen valt, het zijn immers allemaal eentjes en nulletjes, de beste man nooit zelf een poging heeft gedaan om dit daadwerkelijk zelf te kunnen beOORdelen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 gedachten over “Rondreis DDDAC1794 BerryStreamer

 • 13 oktober 2017 om 12:39
  Permalink

  Ik zou graag parallel willen voorstellen om geïnteresseerden ook per groep te laten luisteren per provincie bij iemand thuis die dat wil en toch al wil en de randvoorwaarden op orde heeft , bij mij thiis kan dat helaas niet vandaar is dat een idee?

  Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 17:35
  Permalink

  Ik ga mijn 15B trafo’s vervangen voor de nieuwe types,maar Betekent dit nu …met de 600/600 trafo’s dat een belastingsweerstand aan de uitgang niet meer nodig is?….aangezien de meeste (voor) versterkers wel boven de 10k ingangs imp. zitten.
  of is er nog zoiets als een ideale waarde boven de 10k welke aan te bevelen is om te monteren aan de trafo uitgang?

  Beantwoorden
  • 13 december 2017 om 18:42
   Permalink

   Willard,

   De Cinemag 600/600 trafo’s zijn veel laagohmiger dan de 15/15B. Dat brengt het voordeel met zich mee dat er geen tweaken van de loadweerstand meer nodig is voor het beste resultaat. Direct achter de 600/600 trafo’s wordt een vaste weerstand van 1K8 wordt gesoldeerd. Daarna heb je nergens meer omkijken naar. Of de versterker een ingangsweerstand van 10K of van 100K of nog meer heeft.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.