Rondreis DDDAC1794 BerryStreamer
(Update augustus 2020). We zijn noodgedwongen gestopt met het rondsturen van de rondreis DDDAC1794. De wachtlijst werd steeds weer te lang waardoor de nodige irritaties optraden. En meerdere rondreis DAC's inzetten wordt een veel te kostbare bezigheid.
De lange wachttijden genereren onnodige negatieviteit die geheel anno nu op de (a)sociale media moet worden geventileerd, terwijl wij dit totaal niet in de hand hadden. Vandaar dit rigoureuze besluit. Geen rondreis DDDAC levert minder kosten voor ons op en minder frustratie bij de aanvrager.
Wat niet wil zeggen dat de deze geweldenaar niet meer kan worden beluisterd!
De BerryStreamer kan nu bij Marco in de luisterruimte worden beluisterd, onder het genot van een mooi stukje muziek en een bakje koffie/Thee. Gewoon even een afspraakje met Marco maken!
marco@audio-creative.nl
(update 24-11-2018)
Het werd weer hoog tijd om een nieuwe rondreis DDDAC1794 BerryStreamer te bouwen. De plannen lagen er al langer maar door de drukke beslommeringen was het er nog niet van gekomen. Met de komst van de nieuwe BerryStreamerbehuzing is deze klus toch maar eens opgepakt. Maar er was ook een extra aanleiding, zoals je verderop kunt lezen.
Een nieuw jasje
De nieuwe behuizing is speciaal ingericht voor het gebruik als BerryStreamer. Een pur sang netwerkspeler uitgerust met besturingssoftware dat een foolproof Roon eindpunt van de BerryStreamer maakt. Of naar keus met besturing van Volumio, als er liever met een stand-alone audiostreamer wordt gespeeld.
Gebleven is de S/PDIF-ingang, omdat een extra digitale ingang altijd handig is. Maar er is geen USB-ingang meer. Voor ons is de USB-connectie na de superieure ervaringen afgelopen jaar, met de I2S gekoppelde BerryStreamer, een gepasseerd station.
Een gezellig, boeiend en leerzaam weekend
Met een nieuwe DDDAC BerryStreamer onder de arm gaan we op bezoek bij Doede Douma in Duitsland. Inderdaad een bezoek aan Mister DDDAC himself.
Het werd een ongelooflijk leuk, boeiend en ook leerzaam weekend bij Doede thuis. We hebben vele uren in zijn ‘mancave’ doorgebracht om alle mogelijke dingen aan drie paar kritische oren te onderwerpen. Natuurlijk was daar het vergelijken van onze DAC met die van Doede (op de foto is onze op de enorme (en goede gevulde) monsterbehuizing van Doede te zien).
Aanpassingen
Voor het bezoek aan Doede was het nodig om de hier beschreven DDDAC1794 met identieke custom made Sowter uitgangstransformatoren uit te rusten als die in Doede’s eigen DAC. Anders weet je niet wat je aan het vergelijken bent.
Uiterst flexibel
Dit alles maakt weer eens duidelijk dat de DDDAC1794 NOS DAC een heerlijk flexibel apparaat is.
Je kunt simpel (en al meteen goed) beginnen met een enkel DACdekje op het mainboard en in de toekomst de boel naar wens uitbouwen, of gewoon zo laten. Je hoeft weinig weg te gooien, alleen hier en daar aan te passen of uit te bouwen, alles binnen hetzelfde raamwerk. Kom daar maar eens om bij een kant en klaar aangeschafte DAC. Daar ga je sowieso al niet snel in solderen. Nee, je doet het met wat je koopt en als de upgradekriebels weer komen, en die komen bij iedere rechtgeaarde ‘audiofiel’, vroeger of later, rest er weinig anders meer om het geliefde apparaat te verkopen of in te ruilen. Uiteraard preek ik hier voor eigen parochie, maar een kern van waarheid zit er zeker in, niet? Op dat punt is het DIY dat regeert.
Zou het?
Waar Marco en ik een beetje op hoopten was natuurlijk dat onze eigen DDDAC het nog een stukje mooier zou doen als de DAC van Doede zelf. Maar ja, die heeft al zijn spullen afgelopen maanden flink geactualiseerd.
Maar wat we hoopten gebeurt toch… De hier beschreven DDDAC1794 met geïntegreerde BerryStreamer ingesteld als Roon eindpunt speelt zelfs overtuigend mooier dan de DDDAC1794 van Doede die de toch erg fraaie Aurender N100, weet ik uit eigen ervaring, via USB aangesloten als bron gebruikt. Weinig mis toch met een mooie USB-aansluiting, ik heb er jaren mee gespeeld. Maar het kan volgens mij, en daar mag ieder zijn eigen mening over hebben, domweg een stuk mooier (en hoe opvallend, een heel stuk voordeliger) met een geïntegreerde muziekstreamer en I2S koppeling aan de DAC. Geen ruimte tot twijfel meer.
Een ander verschil met deze en de DAC van Doede was natuurlijk onze eigen Audio Creative Magic Power Supply die speciaal voor de DDDAC1794 is bedacht. Ik mag je vertellen dat de DAC van de meester inmiddels ook met een Audio Creative MPS is uitgerust en Doede erg enthousiast met het resultaat is.
Dropveterhunters
We hebben ondertussen ook nog uitgebreid gestoeid, en ons unaniem verbaasd, over de verschillen tussen diverse netwerk en USB-kabels.
In ieder geval zijn de dropveterkwaliteit kabels sinds twee weken ook uit Doede’s luisteruimte verbannen. En helaas ja, de duurste, in dit geval de AudioQuest Diamond, steekt gewoon ruimschoots boven het maaiveld uit. En ja, de ervaringen die René in zijn netwerkkabelverhalen verteld slaan de spijker ook tijdens dit weekend op zijn kop. Investeren in betere netwerkbekabeling loont en geeft de algehele muziekweergavekwaliteit een flinke boost. Het was niet alleen een buitengewoon gezellig ‘workshopweekend’, voor mij werden dingen nogmaals bevestigd en voor Doede en ook Marco ineens heel helder.
Ik durf gerust te stellen dat als iemand met droge ogen beweert dat er geen verschillen tussen netwerkkabels te horen valt, het zijn immers allemaal eentjes en nulletjes, de beste man nooit zelf een poging heeft gedaan om dit daadwerkelijk zelf te kunnen beOORdelen.
[/nextpage]
[nextpage title=”BerryStreamer” ]
De DDDAC1794 BerryStreamer
De nieuwe rondreis DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer is met alle mogelijke opties die ik binnen handbereik heb uitgevoerd. Een 4-deks DDDAC, Magic Power Supply, de Allo Isolator tussen Raspberry Pi en HifiBerry Digi+ Pro. De Raspberry Pi wordt gevoed uit een eigen 5 volt DDDAC Power Supply. De secundaire, van de Raspberry Pi geïsoleerde, kant van de Allo Isolator heeft een mooie SuperTeddyReg module als voeding. De uitgangstrafo’s zijn de Cinemag 600/600 types.
Cinemag 600/600 uitgangstransformator
Ten opzichte van de tot voor kort gebruikte zeker ook fraaie Cinemag 15/15 toch een mooie upgrade die het kritische afsluiten met de juiste loadweerstand tot verleden tijd maakt. Iedere versterker met een ingangsweerstand vanaf 10 kOhm ingangsimpedantie kan zondermeer worden aangesloten. Dat is toch wel een hele praktische eigenschap. Zeer van een rondreisapparaat waar een diversiteit van versterkers wordt gebruikt.
De Cinemag 600/600 is door zijn veel lagere impedantie een wat ander beestje dan de Cinemag 15/15. Dat is niet alleen meettechnisch te zien, ook klankmatig zijn er verschillen te horen. De hoogohmige 15/15 is wat softer in het laag, waar de 600/600 zich strakker en krachtiger toont. Ook het midden lijkt met nog meer precisie te tekenen, gelukkig zonder ook maar een fractie van het vloeiende karakter van de DDDAC1794 in te leveren. Anders was het ook meteen exit 600/600 geweest. Al met al vind ik de Cinemag 600/600 zelf een overall upgrade van de 15/15 broer. Het gaat net allemaal een streep verder. De echt veel gemakkelijker toepassing, geen zorgen meer over de juiste aanpassing aan de versterkerbelasting, is een hele dikke pré.
De rondreisDDDAC1794 NOS
We willen liefhebbers graag de mogelijkheid geven om een week met de BerryStreamer DDDAC1794 NOS door te brengen. Om zelf eens de magie van een mooie no-oversampling no-digitale filtering en uiteraard zonder toegevoegde DSP manipulatie te kunnen luisteren.
Voor wie en wie niet?
Wie moet zeker even informeren naar de rondreis DDDAC1794 NOS BerryStreamer?
- Als je na het lezen van de vele enthousiaste verhalen over de DDDAC1794 NOS DAC op onze site en andere bronnen nu eindelijk wel eens de DAC zelf in je eigen huis wilt horen.
- Als je een Roon(*) gebruiker bent en daarvoor een van de beste muziekstreamer/DAC’s verkrijgbaar eens wilt ervaren (wederom volgens onze eigen bescheiden mening).
- Wil je liever een stand-alone audiostreamer, dan laden we de rondreis DDDAC1794 BerryStreamer met Volumio software.
- Als je nog steeds denkt dat digitale muziek inferieur, kil en als eentjes en nulletjes klinkt. We zijn bij Audio Creative gepassioneerde vinyl liefhebbers en gelukkig zijn er DAC’s als de DDDAC1794 die de digitale weergave dichter tegen het pure analoog geluid van vinyl aan laten schurken dan het leeuwendeel van de commerciële Digitaal Analoog Converters. Een gebruiker van ‘ Down Under’ schreef heel toepasselijk: ‘ The only thing I miss is the sound of de needledrop before the music starts…wow!’
(*) Een code voor een Roon twee maanden abonnement wordt meegeleverd met de rondreis dac.. Geheel zonder enige verdere verpliching. Er is zoals vroeger geen creditcard of wat voor betaling nodig. Het proefabo stopt na twee maanden na aanmelden bij Roon automatisch. De Roon server software is gratis te downloaden.
Omdat er na de eerdere aankondiging zoveel aanvragen voor de rondreisDAC kwamen was er meteen een wachtlijst van vele maanden. Dat is onwerkbaar. Niet alleen voor ons maar ook voor de echt in de DDDAC1794 geintereseerde lezer. Om de ‘ach, dat is wel eens leuk’ gegadigden te scheiden van de werkelijk geinteresseerde mensen hebben we dus na ampel overleg met het complete Audio Creative kader, Marco en ik (zei de gek), besloten om een kleine drempel op te werpen. En dat heeft geholpen.
Wat is de genoemde barrière?
Om deze DDDAC1794 Streamer/DAC in eigen huis te mogen proberen wordt er een relatief klein bedrag van 35 euro verwacht, te voldoen vlak voor het apparaat daadwerkelijk naar je toe komt. Mocht je hierna enthousiast zijn en een DAC kit bestellen, wordt dit bedrag uiteraard in mindering gebracht op het aankoopbedrag.
Stuur een email naar info@audio-creative met je gegevens als je de DDDAC1794 BerryStreamer wel eens een week in huis wilt hebben. Marco neemt dan contact met je op over het verdere verloop.
Alle informatie over de DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer.
[/nextpage]
Ik zou graag parallel willen voorstellen om geïnteresseerden ook per groep te laten luisteren per provincie bij iemand thuis die dat wil en toch al wil en de randvoorwaarden op orde heeft , bij mij thiis kan dat helaas niet vandaar is dat een idee?
Ik ga mijn 15B trafo’s vervangen voor de nieuwe types,maar Betekent dit nu …met de 600/600 trafo’s dat een belastingsweerstand aan de uitgang niet meer nodig is?….aangezien de meeste (voor) versterkers wel boven de 10k ingangs imp. zitten.
of is er nog zoiets als een ideale waarde boven de 10k welke aan te bevelen is om te monteren aan de trafo uitgang?
Willard,
De Cinemag 600/600 trafo’s zijn veel laagohmiger dan de 15/15B. Dat brengt het voordeel met zich mee dat er geen tweaken van de loadweerstand meer nodig is voor het beste resultaat. Direct achter de 600/600 trafo’s wordt een vaste weerstand van 1K8 wordt gesoldeerd. Daarna heb je nergens meer omkijken naar. Of de versterker een ingangsweerstand van 10K of van 100K of nog meer heeft.