Ethernetkabels, de CAT vangen (Deel 2)
 

Zeker niet het einde

Dit is niet het einde van het verhaal, immers voor het bovenstaande verhaal en deel 1 is gebruik gemaakt van een NAS en van muziekspelers. Als je de prijzen van een NAS, kabels, switches en spelers optelt ben je wellicht goedkoper uit met een goede muziekserver met digitale uitgang of eigen DAC aan boord. In dat geval gaan er alleenOpbergplek voor gratis bijgeleverde CAT-5 kabeltjes instructies naar de server en wordt het netwerk verder gebruikt voor het ophalen van metadata en hoesjes.

Dan is elke CAT-5 kabel goed genoeg, mits de switches zorgen voor een galvanische scheiding van de aarde. Dat gaat op zolang de muziekserver geen verbindingen heeft naar andere nodes want dan begint ook daar de invloed van Ethernetkabels te gelden. Denk daarom goed na wat u wilt, nu en in de toekomst en baseer daarop uw uitgaven. Eén ruimte met muziek of meerdere, high end of achtergrond? Hoe dan ook investeer waar nodig in goede kabels van AudioQuest of andere merken en gooi dat gratis CAT-5 kabeltje dat u kreeg bij uw router zo snel mogelijk in de vuilnisbak.

Naschrift

Inmiddels is het geen 2013 meer maar 2017 en in mijn 2e set zijn de beide Naim’s weg en de PMC’s hebben het veld geruimd. De netwerk infrastructuur is gelijk gebleven net als de switches die dag in dag uit probleemloos werken. Nu staat er een Node 2 van Bluesound, een Metrum Acoustics Adagio DAC en een Pass Labs XA30.5 eindversterker. De speakers zijn Harbeth P3ESR op TonTräger stands. Muziek stream ik vanaf de NAD M50/M52 combinatie naar de Bluesound, daarvoor gaat het muzieksignaal door een AQ Vodka, een SE2800 switch bij de M50, 7 meter AQ Carbon, een centrale SE2800, 15 meter AQ Carbon, een SE2800 bij de Bluesound en tenslotte weer een AQ Vodka. Het resultaat is meer dan uitstekend te noemen, beter dan wat mijn NAS mij kan bieden zelfs al sla ik dan een paar stappen over.

 

Aanleiding en gevolg

Op verzoek van de redactie van Audio Creative heb ik een paar artikelen over de hoorbare verschillen tussen Ethernetkabels vertaald en met mate aangepast voor de leesbaarheid, artikelen die ik eerder schreef voor een Engelse uitgever (2012-2013). De apparatuur die wordt genoemd is deels nog in mijn bezit, deels vervangen, maar de conclusies zijn niet anders dan destijds. Ethernet kabels laten in een goed systeem hun signatuur achter als er muziek overheen wordt getransporteerd. Dat kan de lezer belangrijk vinden, onbelangrijk of zelfs verwijzen naar het land der fabelen, het is mijn constatering en die van mede luisteraars en auteurs die over audio schrijven.

Ethernetkabels, de CAT vangen (Deel1)
Audioquest site

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

25 gedachten over “Ethernetkabels, de CAT vangen (Deel 2)

 • 01 augustus 2017 om 08:39
  Permalink

  Zeer duidelijke review. Zo blijkt maar weer dat digitaal niet digitaal is. En foutloze overdracht nog steeds anders word ervaren. Als toevoeging van switches zou ik eens kijken naar de Ubiquiti Unifi serie. Van 8 poort naar 48 poort. Deze switches hebben als voordeel dat de interne hardware ook daadwerkelijk de capaciteit heeft van de poorten bij elkaar opgetelde snelheid. Hierdoor is er geen enkele bottelnek meer in het switching domein.

  Beantwoorden
 • 01 augustus 2017 om 19:18
  Permalink

  Het kan niet! Het kan niet. Net op mijn switch Linksys SE2800 een iFi iPower gezet in plaats van de standaard voeding. Naar aanleiding van de verhalen de laatste tijd over netwerken en voedingen. Het is echt een verschil, en niet een beetje! Aanrader eerste klas. Maar hoe dat kan? Switch verbruikt niet eens 1 Watt. Ethernet switch. Aan een Node 2 van Bluesound. Wel met een top dac er achter. Dank voor de aanzet tot onderzoeken. Weer een stap beter.

  Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 09:27
  Permalink

  Hallo Rene,

  Leuk artikel!
  Waar ik nu echt heel benieuwd naar ben, is of er binair verschillen optreden?
  Jitter kan toch alleen optreden als er daadwerkelijk bit verschillen optreden?
  Heb je al pogingen ondernomen met glaskabel?

  Groet Twan.

  Beantwoorden
  • 03 augustus 2017 om 22:41
   Permalink

   Jitter in ethernet is wat anders dan jitter bij CD spelers/DAC’s. Er word bij Ethernet ook meestal niet gesproken over Jitter maar over Packet delay variation, omdat er in dit geval veel eerder een verschil is waarin het pakket aankomt, dan in een bit verschil.

   Beantwoorden
   • 04 augustus 2017 om 11:15
    Permalink

    Dank voor de verduidelijking, is ook logisch vind ik, jitter is heel wat anders dus.

    Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 11:26
  Permalink

  Wat ik me nu afvraag:

  Stel je speelt je muziek met een laptop af. Gewoon met USB naar de dac.
  gewoon van hdd intern van de laptop. Je backup staat op een nas ergens in de woonkamer.
  Nu neem je een track die op de nas staat. Die download je naar je laptop om af te spelen.

  Hebben die verschillende netwerk kabels nu ook nog invloed op het geluid. (als je dus de netwerkkabels gaat wisselen en het nummer met verschillende netwerkkabels op je pc zet.
  Of maakt het in dit geval helemaal niets uit?

  Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 15:11
  Permalink

  Beste Bas van den Berg,

  Ik weet het niet. Tot nu toe heb ik van geen enkele kopieerslag nadeel ondervonden. Niet van USB, HD, Wetransfer etc. De verschillen zitten bij het afluisteren.

  Beantwoorden
  • 04 augustus 2017 om 10:49
   Permalink

   Ik heb een nieuwe voeding gebouwd voor mijn switch. en dit was via een laptop duidelijk te horen.
   Later ben ik overgestapt naar een speler met ingebouwde hdd (ripstreamer) Nu maakt het niet meer uit welke netwerk kabel ik gebruik. Of de voeding van de switch heeft geen enkele invloed meer op het geluid.

   Verschillen die ik nu opmerk zijn vooral de manier waarop de stekker in het stopcontact gaat. en of de fase goed staat.

   Het maakt zelfs uit hoe ik de luidsprekers aansluit. Soms klinkt het namelijk beter om de plus op de min te doen en de min op de plus bij de luidsprekers.

   Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 15:15
  Permalink

  Dag Twan,

  Ik heb en ken geen switches met glasvezelverbindingen voor thuisgebruik. Ook de spelers hebben geen interfaces met glas voor ethernet

  Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 22:47
  Permalink

  Er is vaak over gesproken, maar meestal word er altijd gekeken naar het digitale deel, en word er door sommigen gezegd, data is data, verschil is niet mogelijk.
  Luister testen geven aan dat er wel verschil te horen is zoals hier ook.

  Kan het zijn dat er teveel naar de data kant gekeken worden, en niet naar het analoge gedeelte? Want hoe je het went of keert, de data word nog steeds via een analoog voltage dragersignaal verstuurd, in het geval van 10/100Mb is het gelijkspanning, en in het geval van 1000Mb(1G) is het wisselspanning. Mogelijk ook dat 1000Mb daarom een streep voor heeft op 10/100Mb aan geluid vanwege het analoge drager signaal in wisselspanning en de andere manier van data in het signaal stoppen?

  Beantwoorden
 • 04 augustus 2017 om 11:20
  Permalink

  Misschien zou ook wel goed zijn om “het probleem” eerst eens goed in kaart te brengen. We hebben, alleen al in de transportlaag, te maken met ordinaire kabels, hardware, algoritmes, software, enz, enz. Waarom dan zo snel ons beperken tot alleen het kabel deel?

  Een auto is ook een samenspel van veel diverse onderdelen. Is er sprake van een slechte wegligging dan ga je ook niet gelijk alle vier de banden vervangen, het zou zomaar eens aan de schokdempers kunnen liggen, of een inferieure stabilisatorstang, of misschien is het wel voldoende om de bandenspanning op peil te brengen 🙂

  Mijn mening (is nog) steeds dat digitale data, digitale date is, enen en nullen die (in de transportlaag van het OSI-model: https://nl.wikipedia.org/wiki/OSI-model) helemaal niks met muziek te maken hebben. Treden er verschillen op, dan zullen deze ergens anders gegenereerd worden.

  Dus fantastisch als we (weer) met z’n allen aan de kabelkoop gaan, maar misschien zou een structurele (kabel onafhankelijke) oplossing wel te prefereren zijn boven het (hobbyistisch) experimenteren met verbindingssnoertjes.

  Beantwoorden
 • 04 augustus 2017 om 11:54
  Permalink

  Beste Twan,

  Aangezien ik geen toegang heb tot de software en de algoritmes, alleen iets kan doen aan hardware door het te vervangen, een switch, een kabel, moet ik mij tot die zaken beperken. Evenmin kan ik de interfaces in de streamers vervangen.

  C’est la vie

  Beantwoorden
  • 04 augustus 2017 om 12:43
   Permalink

   Begrijp ik Rene, het is zeker niet verwijtend bedoeld. Het is alleen maar goed om vast te stellen dát er verschillen optreden en jij hebt daar de oortjes en bekwaamheden voor. Chapeau zeg ik dan :-). Het is meer een oproep aan de industrie en de mensen met de juiste middelen om dit eens grondig te onderzoeken en niet gelijk weer duizenden euro’s te spenderen aan kabels!

   En misschien mogen we het wel niet denken, maar een kabelfabrikant die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar dit verschijnsel, gaat niet met een andere oplossing komen dan. . . . kabels 🙂 🙂
   Een farmaceut zal ook altijd met een pilletje komen als remedie, maar zo mogen we natuurlijk niet denken.

   Beantwoorden
 • 06 augustus 2017 om 16:48
  Permalink

  Wat zijn de gebruikte protocollen tussen de NAS en mediaplayer? Smb, Nfs? Welke versie? Of een streaming protocol ?
  In het eerste geval kan ik mij hierbij, zeker als de cliënt op een juiste wijze buffert, weinig voorstellen. In het tweede geval een stuk meer, afhankelijk van de protocol eigenschappen en implementatie aan zowel server als client kant.
  Wire-analysis? Lijkt.me zinvol emet een analyser te kijken naar fouten op verschillende lagen (fysiek, ethernet, tcp packets, retransmits, timing ).

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 11:52
  Permalink

  Als je ethernetkabels met elkaar wil vergelijken is de eenvoudigste test volgens mij deze: stuur bijv. 1 Mb (8 miljoen enen en nullen) door de kabel en vergelijk de input met de output. Een computer moet dat makkelijk kunnen, denk ik. De kabel die de minste fouten maakt is de beste, ook voor audiotoepassingen.

  Beantwoorden
  • 18 augustus 2017 om 19:00
   Permalink

   Volgens mij is dat nu juist het probleem. Die verschillen zijn er niet… Het gaat alleen ” mis ” op het moment dat de data direct omgezet word in muziek

   Beantwoorden
  • 18 augustus 2017 om 23:20
   Permalink

   Dat zal iets meer voeten in aarde hebben dan je denkt. Sowieso zal je in moeten stellen dat je alles via UDP verstuurd ipv TCP. daarnaast zul je invloeden van buitenaf moeten gaan bekijken om die in te zetten omdat in de simpele test zoals jij hem voorstelt je grote kans hebt dat de meeste zo niet alle kabels hier een 100% score in gaan halen, en toch verschillend van elkaar zullen klinken.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 12:36
  Permalink

  Gewoon luisteren,ik ben al sinds het begin van de hobby overtuigd wat betreft bekabeling.
  Als je het nut van kabels onzin vind gewoon het gammakabeltje laten zitten,wel zo goedkoop.
  Ik ben ook wel benieuwd in het verschil van switch. Dit wilde ik al langer proberen.
  Misschien eerst eens de standaard rommel voeding aanpakken.

  Beantwoorden
 • 22 september 2017 om 16:49
  Permalink

  Leuk en interessant artikel, bedankt.
  Omdat ik binnenkort glasvezel krijg heb ik een tweetal vragen aan alle specialisten hier.
  Tussen switch 1 en 2 moet ik een ethernet kabel trekken (daar waar nu nog coax ligt). De kabel die de KPN-monteur meeneemt wil ik niet. Zelf heb ik nog een hele dikke liggen die ik twee jaar geleden – met veel moeite – ook naar zolder heb getrokken voor de pc. Het is installatiekabel van Draka Cat 7A met AWG 22. Een Telegartner connector paste hier nog net op. Een hele dikke dus waar veel data makkelijk doorheen kan. Zie hier: http://www.draka.nl/catalogus/uc1500-cat-7a-s-ftp-lshf-cpr/21969 Mijn vraag is of die kabel ook geschikt is voor de hifi-audio in de woonkamer? Zou deze voldoen aan “Rather Important” zoals in het netwerk schema is aangegeven? Of moet ik netwerkkabel van AudioQuest trekken? Dat is nogal prijzig namelijk. Het vergelijken is lastig als ik ze niet beide heb dus misschien is er hier iemand die een kleine inschatting kan maken. De audio is twee keer een Devialet Phantom Gold. Misschien zal hier gedacht worden dat dat een kant en klaar systeem is. Dat is het ook maar van beide Golds heb ik de meegeleverde voedingskabel vervangen door voedingskabels van AudioQuest. In een niet geaard stopcontact bleek dat – zonder geconcentreerde luister sessie – een enorme verbetering te zijn. In de woonkamer wil ik wel AudioQuest gebruiken, daar hoeven de kabels ook niet zo lang te zijn.
  Tweede vraag gaat over switches. Ik heb er nog geen dus mocht iemand goede aanbevelingen hebben, graag.

  Beantwoorden
 • 23 september 2017 om 14:41
  Permalink

  Ik heb SAMZHE Cat7 kabel bij aliexpress gekocht en een Cisco Linksys SE2800 aan geschaft
  en er een goede voeding aan gehangen.. en ik kan zeggen
  dat het een goed resultaat op geleverd heeft meer lucht en detail .
  Voor een klein prijsje !
  Bedankt voor het leuke artikel !
  Gr.DickQ

  Beantwoorden
 • 24 september 2017 om 16:19
  Permalink

  Van wat ik lees en zelf probeer lijkt het steeds meer op storingsinvloeden / EMC vanaf voeding switch, eigen opwekking in de switch, EMC op de kabel en dat naar de ethernet poort van de speler. Vandaar resultaat bij een andere voeding van de switch, of gebruik afgeschermde kab. Digitaal blijft digitaal, zeker als het op bestandsnivo van een NAS gehaald wordt kan er geen sprake zijn van jitter/time smearing. Maar storingsinvloeden via de bekabeling dat klinkt aannemelijk, en met een scope is er voldoende te zien aan spikes en ruis.
  Ik denk een netwerk isolator te gaan proberen : galvanische scheiding van de aderparen voor netwerkingang van mijn speler. Standaard verkrijgbaar, wordt gebruikt voor veiligheid. Bv
  https://www.medicalitshop.nl/37-netwerk-isolatoren
  Zou dat zin hebben, Iemand ervaring mee?

  Beantwoorden
  • 30 september 2017 om 14:12
   Permalink

   Heel interessant en duidelijk artikel (als je het ook echt interessant vindt om uit te vinden hoe het nou in elkaar zit)
   Wat ik ook altijd al belangrijk vind is het voorkomen van een wirwar aan kabels/voedingstekkers die op een hoop al dan niet aan elkaar gebonden om ‘uit het zicht te blijven’ elkaar lekker te voorzien van (nog meer) EMC 7 RFI gedoe.
   Daar gaat wellicht al veel mis met al die verschillende gadgets die men tegenwoordig in huis moet hebben.
   En dit was overigens al een prima conclusie… “De ontvangende kant van een Ethernet verbinding moet van al die spanningsverschillen en storingen soep koken en dat kost processorkracht. Die de voeding belast en de Opamp’s verwarmt. Misschien ligt daar een deel van de oorzaak die hoorbare verschillen oplevert.”
   Ondanks alles wat je in gebruik hebt, ‘keep it simple’.

   Beantwoorden
 • 28 oktober 2017 om 16:40
  Permalink

  Beste mensen, na deel 1 nu ook deel 2 gelezen. Verder nog eens mijn geheugen opgefrist als het gaat om ethernet http://www.induteq.nl/bestanden/masterclass/w27/Ethernet_Basics_rev2_nl.pdf nuttig voor iedereen om nog eens na te lezen hoed het nu allemaal werkt op de kabel.
  Een ethernetswitch is meestal opgebouwd uit I/O poort chips, die vaak ontkoppeld zijn via een optocoupler , met de electronica, vervolgens worden de bits naar een (1] dedicated processor geleidt die de switching voor zijn rekening neemt. Er zijn vele manieren om de data te switchen, afhankelijk van het type switch, maar het schakelen van de pakketten gebeurt op een laag boven de fysieke laag, de kabel dus. De opmerking dat de ontvangende kant soep moet koken van spanningsverschillen en storingen is een kul opmerkingen. Er zit een protocol over de verbinding die corrigeert, een pakket kan niet fout worden geschakeld, als een pakket een fout het wordt het opnieuw verstuurt, dit gebeurt op laag 2 maar kan ook op laag 3. Het schakelen gebeurt realtime, met zeer kleine vertraging, micro seconden of zelfs nanoseconden. De meeste switches die wij gebruiken zijn Store en forward, dus de switch weet naar welk Mac adres bepaalde data moet en heeft een geheugen voor een aantal Mac adressen.
  Er zitten geen opamos in een ethernetswitch, als de switch meer wordt belast wordt hij warmer en verbruikt hij meer energie.
  Er is geen relatie tussen de voeding van een switch en het signaal pad. De snelheid van een switch en de ontkoppeling van de datapaden kunnen invloed hebben.
  Op kable niveau speelt EMC een rol, waarbij de wederzijdse beïnvloeding en straling van buiten invloed hebben. in de praktijk zie je op Mac niveau, laag 2, geen pakket corrupties, tenzij de bekabeling echt slecht is gemonteerd. Het digital signaal wordt dus zonder al teveel moeite goed doorgegeven.
  Waarom dan alle verschillen tussen kabels? Dit heer te maken met afscherming en bereik. Over een simpel kabeltjes gaat bij gigabit verkeer een paar honderd MHz over de kabel, hiervoor moet de kabel goed zijn geconstrueerd, goed getwist, afgeschermd, etc. Maar de klankkleur veranderen…..nee dat gaat een digitale kabel echt niet doen. Er zijn mensen die het verschil horen tussen een kopie van een CD en de echte CD. Dit heeft te maken met de exactheid van de kopie. Kopieer maar een een CD en vergelijk het aantal bits op het origineel en de kopie, er zit vaak een verschil tussen. De luisteraar hier werkt met FLAC, dit is een gecomprimeerd geluidsbestand, waarbij data wordt weggelaten en later wordt gereconstrueerd. Je kunt naar mijn mening pas echt iets horen als met een zuiver signaal start, dus ongecomprimeerde data, een bestand direct vanaf een CD of een hoogwaardig 24 bits bestand.

  Om aan te tonen dat je iets hoort zou je testbestanden over de verschillende kabels heen en weer moeten sturen en vaststellen dat er iets verandert in het spectrum. Ik ken de effecten wel van het telkens opnieuw afluisteren van een muziekstuk, de hersens gaan ermee aan de haal en voor je het weet hoor je van alles….kabels maken verschil, maar niet in klankkleur of klankbeeld.

  Beantwoorden
 • 01 april 2018 om 09:27
  Permalink

  Je hebt kabels in diverse soorten, mijn definities; direct in de signaal lijn, bijvoorbeeld interlinks en speaker kabels, kabels in de tweede lijn, bijvoorbeeld netkabels, kabels met een gemoduleerd signaal, bijvoorbeeld de klassieke FM antennekabel en kabels waar digitale signalen inclusief een overdracht protocol ‘’overheen’’ gaan. Deze laatste soort wordt hier besproken. Zoals al eerder hier opgemerkt, er is geen directe relatie tussen het signaal op de drager, koper of glas of lucht, en de uiteindelijk geïnterpreteerde data die vervolgens wordt omgezet naar een hoorbaar analoog signaal. Toch zijn er blijkbaar verschillen, het hele audio woorden repertoire moet er aan te pas komen om de verschillen te beschrijven, is René nu ineens een patiënt die nodig eens naar een psychiater moet? Nee denk ik, ik heb alleen zo alleen mijn twijfels bij de gebruikte test methode. Doe ‘’gewoon’’ eens een dubbel blind test met ordentelijke analyse, herhaal dit eens op een ander tijdstip met andere proefpersonen, de verschillen zullen verdampen. Sinds de opvatting heerst dat digitaal uiteindelijk op de drager ook maar analoog is, zijn er de waarneembare verschillen. Hetzelfde zag je gebeuren bij het kunnen ontkoppelen van het loopwerk van een CD speler en de decoder. Verschillen in decoders; ja, verschillen in loopwerken? De talrijke CD spelers met gewoon goedkope computer loopwerken bewijzen het tegendeel. In het dagelijks leven hou ik me bezig met het reviseren en door ontwikkelen van vintage Quad apparatuur.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *