Een ultra low jitter Femtoclock voor de BerryStreamer
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  Een ultra low jitter Femtoclock voor de BerryStreamer

Een ultra low jitter Femtoclock voor de BerryStreamer

 

 

 

Wie kent zich niet in de schier eeuwig durende zoektocht naar de persoonlijke heilige graal? De zoektocht naar verbeteringen van je audiospulletjes? Als het ene is binnengehaald duurt het nooit zo lang voor er weer naar nieuwe ‘verbeteringen’ wordt gezocht. We gingen eens experimenteren met ultra low jitter femto klokjes in de BerryStreamer…BerryStreamer HifiBerry Digi Pro met Originele klokken

De eeuwig durende zoektocht

Wie kent zich niet in de schier eeuwig durende zoektocht naar de persoonlijke heilige graal? De zoektocht naar verbeteringen van je audiospulletjes? Als het ene is binnengehaald duurt het nooit zo lang voor er weer naar nieuwe ‘verbeteringen’ wordt gezocht. En wat vandaag heet is, is morgen al weer ‘yesterdays darling’… Met als resultaat een goed gevulde doos op zolder vol met audio aanverwante snuisterijen uit vervlogen tijden. En tijden kunnen soms snel vervliegen.

Blijven vernieuwen

Een fabrikant die in de picture wil blijven moet jaarlijks met nieuwe dingen komen, die vanzelfsprekend weer veel beter zijn dan de trots van vorig jaar… Zit je daar ineens tegen je ‘oude’ versterker aan te kijken die plots veel van zijn glans lijkt te zijn verloren, terwijl die nog even goed zijn best doet als gisteren… Dat is nou eenmaal hoe de economie werkt. Alles draait om verleiden en verleid worden. Niks mis mee, toch? En geloof me, bij een echte audiohobbyist gaat dit nooit meer over… Niet bij jou en ook niet bij mij. Zelfs bij apparaten waar ik spinnend tevreden mee ben doemt daar ineens weer een ideetje op.

Een tevreden mens

DDDAC1794 NOS BerryStreamerDe BerryStreamer in onze DDDAC1794 laat voor mij eigenlijk weinig meer te wensen over. Zeker niet na de laatste toevoeging van het Allo Isolator bordje. Zelf zijn we, Marco en ik, er al lang uit: het wordt nog een heel stevige klus om een beter klinkende muziekstreamer te vinden, al ga je richting apparaten met vier nullen. Vind ze maar eens, een audiostreamer/ DAC die met eenzelfde bijna analoog organisch voelende flow je digitale muziek laat beleven. Ik verbaas me er eerlijk gezegd zelf nog steeds over. Van over de hele aardbol, waar de DAC ook maar naar toe is verstuurd krijgen we dergelijk reacties.

“ The only thing I ‘miss’ is the drop of the needle..” Dat is toch de mooiste reactie die je kunt wensen? Zo, dat moest ik toch effe weer een keer kwijt… Maar hoe kan het toch dat deze opzet het zo goed doet? Dan komen we eigenlijk weer terug bij het aloude KISS principe. Minder blijkt vaak meer te zijn…

Waarom eigenlijk niet?

Digitaal Analoog Converters zijn in de loop der jaren tot volle bloei gekomen. Van het harde typische digitale geluid uit de jaren 80 zijn we gelukkig al lang bevrijd. Hedendaagse DA-converters zijn vaak technische hoogstandjes, vol slimme elektronica.

Maar toch wil het veel van de moderne DAC’s nog steeds niet wil lukken om van het altijd herkenbare digitale sausje af te komen, ook niet met de laatste generatie processors. Het is niet zelden weer net te uber-analytisch, te klinisch of er wordt koste wat het kost alles uit de kast getrokken om de beste meetcijfertjes op de meetbank te voorschijn te toveren met hulp van een overdaad aan gebruik van DSP…

Zet ze maar eens naast de DDDAC1794 BerryStreamer en het is gelijk duidelijk. Ineens daalt er een rust over je neer en worden instrumenten echt in een voelbare ruimte gezet. Zoals we bij mooie analoge opnames ervaren en selecteer je album na album uit je muziekbib op de schijf of NAS… Hoe is dit mogelijk? Het ‘geheim’ zit ‘m in dingen weg durven laten…DDDAC1794 NOS BerryStreamer achterkant

 

 

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • DickQ schreef:

  Mooi verhaal …met plezier gelezen Dick.
  Je maakt me weer nieuwsgierig !
  Gr.DickQ

 • Richard schreef:

  Geinspireerd door de eerdere experimenten van Dick ook een Digi+Pro in gebruik en meteen even de clockjes gecontroleerd. Zijn gelukkig niet de zwarte kunststof maar de metaal ingecapselde versies. Ben wel benieuwd naar het vervolg Dick: we horen het graag!

 • Jan Lemstra schreef:

  Weer een prachtig verhaal. Ik heb zelf echter mee gemaakt dat mijn Digiberry+pro met metalen klokjes kapot ging binnen de garantie. Ik moest hem vervangen door een exemplaar met plastic klokjes. Om het helemaal goed te doen dacht ik alle I2S aansluitingen met puur zilver te bedraden ipv met teflon geisoleerd verzilverd koper hook-up wire. Echter de magie was uit de muziek en het klonk niet zo als met de vorige Digiberry+pro. Ik dacht dat het aan de plastic klokjes lag. Maar ja, als je twee dingen verandert weet je niet meer wat de veroorzaker van de verandering is. Dus heb ik alle I2S aansluitingen weer vervangen door het hook-up wire dat ik bij de Digiberry met metalen klokjes had gebruikt en jawel de magie in het geluid was er weer. Mijn conclusie is, dat het gebruikte draad bij het verbinden van de Hifiberry+Pro veel invloed heeft. ( zelfs dus bij stukjes draad van zo’n 12,5 cm)
  Wat betreft de femto klokken: misschien is het wel heel opportuun gedacht van mij maar koop een nieuwe digiberry+pro met plastic klokjes voor €45 en koop voor €17 incl. verzendkosten een desoldeerbout van Velleman en verwijder hier mee de plastic klokjes en soldeer de femto klokjes hiervoor in de plaats. Ik weet niet wat de femto klokjes kosten en of een particulier hier aan kan komen want bedrijven als Farnel ed. leveren niet aan particulieren. Maar mocht het mislukken ben je alleen dat geld kwijt. Een ervaring rijker en een illusie armer, nietwaar? Het leven is een eindeloos leer proces en zelf iets fabriceren en werkend krijgen levert de grootste voldoening op. Dat is wat ik zo leuk aan deze Audio-Creative site vind.

 • Frank schreef:

  Het wordt maar interessanter Dick. Wat een mooi speurwerk weer. Petje af!
  Ik heb hier ook de twee versies van de Hifiberry liggen, gelukkig die met de metalen klokjes in de geweldige DDDac Berrystreamer…
  Komt hier niet langzaam de Allo Digione in beeld als vervanger van de Hifiberry Digi +Pro? Immers deze stuurt ook I2S naar de DAC, de Allo isolator zit er al in en de klokjes schijnen erg goed te zijn (in vergelijking met de Crystek?). De uitdaging is misschien wel om hem direct I2S op de DDDAC aan te kunnen sluiten, maar daar heb jij vast wel je gedachten over.
  Ik ben benieuwd.

 • Felix de Schwartz schreef:

  Hoi Dick, Gaan we doen, mijn ervaringen met minder jitter (bij Guido vaak iets besteld) zijn goed. Gr Felix

 • Frank schreef:

  Ha Dick, is inderdaad ook wat ik net van Allo hoor.
  Dus dan maar door op het mooie Hifiberry spoor met verbeterde klokjes.
  Leuke tweak.

 • DickQ schreef:

  Heeft iemand een adres waar je de klokjes kan kopen?

 • Frank schreef:

  Hoi Dick,

  Een tijd geleden ging ook mijn Digi + Pro kapot binnen garantie. Deze had de plastic klokjes en ik kreeg er eentje terug met daarop de metalen klokjes. Ik blij dus…
  Is jouw conclusie dat deze metalen klokjes veel beter zijn en heeft het zin ook deze te vervangen door de Femto klokjes?

  Groeten,
  Frank

  • Ha Frank,
   Ik ben sinds het verhaal aan het kwartetten geslagen met HifiBerry hoedjes met zowel de oude metalen, de nieuwe zwarte als met de superklokjes. Ik hoopte uiteraard op ‘enorme’ verschillen. Dat is tot nu toe echter nauwelijks het geval. De ‘verdachte’ zwarte klokjes zijn blijkbaar een stuk minder matig dan gedacht. Ook hiermee klinkt het domweg erggg goed. Op een gegeven moment was is overtuigd dat de superklokjes in de Streamer zaten, zo fijn was ik aan het genieten van mijn muziek. Haal ik de kap van de DDDAC af zie ik daar de zwarte klokjes. Ik ben er zeker nog niet mee uit geëxperimenteerd, maar enig sturm und drang is daardoor wel verdwenen. Ik heb al drie weken geen ander hoedje meer opgezet…:-)


 • >