De BerryStreamer met Volumio en Roon
Dat ik blij ben met de resultaten die de Volumio software op de BerryStreamer me geeft is mag je gerust een understatement noemen. Vele luisteruren later blijkt de speler als een rots in de branding te zijn. Geen haperingen, hoe klein ook, tijdens het muziek genieten. En een geluid om door een ringetje te halen. Alleen…
Alleen dat ene dingetje nog…
Dat dingetje dat begint met een ‘R’ en eindigt op ‘oon’ en niks met Noord Korea te maken heeft… Als dat nog voor elkaar komt raak ik, ben ik bang, in totale extase… En ja, zoals het soms gaat, de ontwikkelingen gaan soms sneller dan gedacht.
Vorige week nog een vraag, nu al een feit. Van de handige Harrie’s die ik in het vorige verhaal aanhaalde hebben zich er twee gemeld met mooie ‘how to do it’ tips. Jeffrey en Nico, hartelijk dank daarvoor! Niets lijkt meer in de weg te staan om dat laatste dingetje glad te strijken.
Potjandorie zeg…
Nico’s handleiding vind je hier: www.digitalhifi.nl
Jeffrey stuurde me de volgende, volgens hem met kopiëren en plakken uit verschillende bronnen samengestelde manual:
Volumio, ROON en DDDAC:
Roon on Volumio:
SSH access on volumio
For security reasons, SSH is disabled by default on all versions after 2.199 (except first boot). It can be however enabled very easily.
First method: file
Just create or copy a file called ssh in /boot . You can do it right after flashing Volumio, by creating it in the "Boot" partition of your SD Card.
Second method: DEV UI
Navigate to the DEV ui by pointing your browser to VOLUMIOIP/DEV or volumio.local/DEV or ip/DEV.
Find the SSH section, and click enable. From now on your SSH will be permanently enabled.
Putty access to Volumio:
user: volumio
password: volumio
Then:
sudo apt-get update
sudo apt-get install bzip2
curl -O http://download.roonlabs.com/builds/roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh
chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh
sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh
Enter password again.
Enter Y
Sit back and install
Roon should now be running

Met Putty kom je in dit scherm van Volumio op de Raspberry Pi
Dat ziet er ingewikkeld uit zeg. Ik moest het ook meerdere malen lezen. Het lijkt wel een geheimcode… Geheim is het echter niet, code wel, voor Linux besturing. En daar weet ik echt helemaal niks van. Maarrr, het lukte mij toch vlot om dit voor elkaar te krijgen. En als ik het kan, kun jij het ook…
Het laatste deel, onder ‘Then’ kan gewoon uit deze tekst worden gekopieerd en in het Putty (https://www.putty.org) scherm worden geplakt, de installatie van de onderdelen loopt dan automatisch. Het belangrijkste is dat SSH in Volumio op ‘enable’ wordt gezet in het scherm dat op je PC scherm tevoorschijn komt als er ingelogd wordt met: volumio.local/DEV of op de alternatieven die hierboven staan geschreven. Anders kun je niet inloggen in de Linux besturing van Volumio.

Met je browser inloggen in volumio.local/DEV en 'enable' selecteren
Vaak bu’j te bange
Dit varkentje wassen blijkt minder omvangrijk te zijn dan ik had verwacht. Beter gezegd: ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik mocht verwachten. Gewoon aan de slag gaan dus.
‘Vaak bu’j te bange’, zeggen we in het oosten des lands. Er kan immers niks worden verprutst? Het gaat alleen om de software en de oude kan zo weer terug worde gezet. Dat het dan in een keer lukt laat misschien zien dat het niet al te moeilijk kan zijn maar het geeft me wel een Zwitserlevengevoel van jewelste…
Kill Your Darlings?
Dat is dus totaal niet het geval hier. De toevoeging van Roon Bridge aan Volumio maakt de software uiteraard niet ineens totaal afhankelijk van Roon. Het mooie is dat alle mooie eigenschappen van Volumio nog grenzeloos, zoals voorheen, bruikbaar zijn. Roon is er alleen bijgekomen.
Wisselen naar behoefte

Dit zie je als je de Lumin app gebruikt...

.... en dit als je Roon wilt spelen
Ik kan nu muziek draaien die ik bijvoorbeeld selecteer op de vorige keer besproken Lumin app. Sluit ik die af, start vervolgens Roon op, dan kan ik daarmee verder gaan met muziek luisteren. En visa versa.
Nu zullen er niet veel Roon gebruikers zijn die terug zullen vallen op de reguliere besturing app’s, het maakt wel dat we nu een BerryStreamer hebben die schier breed inzetbaar is geworden. Die op alle mogelijke manieren kan worden aangestuurd, met de favoriete app van de gebruiker.
Zelfs de nog steeds gewaardeerde Squeezeserver voor de Squeezebox is dank zij de plug-in in Volumio te gebruiken. Willen de kids Spotify gebruiken? De mogelijkheid is gewoon in Volumio geïntegreerd. In Roon is totale integratie van het lossless Tidal mogelijk. Wil je graag MQA masters luisteren, dan is Roon/Tidal de meest comfortabele manier om daar gebruik van te maken.

Volumio biedt standaard al een mooie collectie Plug-in's
I had a Dream!
Niet alleen de door velen geliefde MLK had een droom, ik heb ze ook wel eens. Eentje er van was dat de BerryStreamer DDDAC1794 breder, meer flexibel inzetbaar zou kunnen worden gemaakt zonder steeds SD kaartjes met de nodige software te hoeven wisselen. Dat deze muziekspeler in een klap zo comfortabel flexibel zou worden is voor mij een schot in de roos.
Een op zichzelf staande Raspberry Pi, een prachtig stuk techniek dat dank zij de enorme productieaantallen voor een bijna weggeefprijs kan worden aangeschaft, kan niks, al steek je er 100 hoedjes op.
Een op het oog nietig micro SD kaartje afgetankt met de juiste verzameling eentjes en nulletjes maakt er echter een fantastische muziekstreamer van die nu in nagenoeg ieder thuisnetwerk is te integreren zonder verder bijkomende kosten te hoeven maken. Maar even zo gemakkelijk door de alsmaar groeiende groep Roon liefhebbers als Roonbridge is te gebruiken. Het zijn zoals vaak de kleine dingen die het leven zo fijn maken…

Het zijn de kleine dingen die het doen...

Hallo Dick,
Zou je de server waarop http://www.triodedick.com draait kunnen herstarten? De response is zeer traag aan het worden.
Groeten,
Bert
Ha Bert,
Daar kan ik weinig aan doen. De oude site draait bij mijn domein punt nl.
Dick
Op de site waar je naar verwijst hebben ze ook een versie voor music player 3.0. Waarom gebruik jij deze niet? Zie hieronder.
curl -O http://download.roonlabs.com/builds/roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh
chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh
sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh
Alvast bedankt
Peter
Hallo Peter,
De links in je reactie zijn bedoeld voor processoren met de 64-bit ARMv8 processorarchitectuur. De Raspberry Pi 2 heeft een ARMv7 processor, waardoor je de andere versie nodig hebt. En hoewel de Raspberry Pi 3, 3B en 3B+ over een ARMv8 processor beschikken, wordt die standaard in 32-bit gedraaid, waardoor je ook daarvoor de software voor de ARMv7 nodig hebt.
Overigens kloppen de links voor de download voor ARMv8 van Digitalhifi ook niet helemaal. Volgens Roon zelf moet het zijn:
curl -O http://download.roonlabs.com/builds/roonbridge-installer-linuxarmv8.sh
chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv8.sh
sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv8.sh
Met vriendelijke groet,
Thomas
In volumio is nu de mogelijkheid om Roon bridge als plugin te installeren, vanuit de gui van volumio dus. Geen moeilijke Linux code meer, paar keer klikken met de muis en het staat erin!