DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

Eerste opzet

Ik begin met een module op de werkbank. Als dat goed werkt bouw ik DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (3)een isolator in mijn DAC. Je ziet dat er rood/blauwe draden uit de Raspberry Pi komen die er normaal niet zijn. Dat zijn de voedingsdraden die rechtstreeks aan de R Pi zijn gesoldeerd. Uiteraard kun je ook een passende stekker gebruiken.

Eerst komen er twee 10 mm afstandsboutjes op de Raspberry Pi. Met wat kunststof en een enkel metalen ringetje wordt de lengte precies op maakt gemaakt. Dan wordt de Allo Isolator op de Raspberry Pi gemonteerd. Druk de grote stekkers voorzichtig op elkaar en hou de gaten aan de andere kant van de Isolator ook goed in de smiezen. Niks forceren. Netjes op de plek drukken.

Nu moeten er even wat dingen gedaan worden. Zoals je ziet heb ik de pinconnector op de Isolator vervangen voor een kek schroefconnectortje, die ik ook op de HifiBerry bordjes gebruik. Ik vind het zelf binnen in een audioapparaat mooier en praktischer om bedrading rechtstreeks te solderen/ schroeven. Maar wat gemakkelijker in gebruik is mag ieder uiteraard voor zichzelf uitmaken. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (4)

Belangrijk is dat de instelling ‘Master/ Slave’ voor het verder opbouwen moet zijn gedaan. Dat wordt via een drietal dipschakelaartjes op de Isolator ingesteld. In de ‘Slave’ positie wordt de systeemklok van de Raspberry Pi in een PLL opgeschoond en doorgegeven aan de DAC die geen eigen klokken aan boord heeft en afhankelijk is van de R Pi klok. Dit is zeker niet de mooiste situatie, sterker nog: dit moet je eigenlijk niet willen. De Raspberry Pi klok is een smerig ding die niet uitblinkt in fijn jittergedrag. Daar maakt zelfs het oppoetsen via een PLL schakeling geen superklokje meer van. Je kunt je afvragen waarom er nog een Alo Isolator moet worden gebruikt als de schakeling daarna er toch weinig van bakt. Snel door…DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (2)

Vergeet niet om de drie dipschakelaars om te zetten…

Master

De enige juiste is de ‘Master’ instelling. De klok van de Raspberry Pi wordt voor verdere diensten buitenspel gezet. De geïsoleerde I2S data wordt strak herklokt in de schakeling er achter. In dit geval de HifiBerry Digi+ Pro, die voor dat doel over twee eigen klokken beschikt. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (5)

Het heikele punt in dit geval: de Allo Isolator staat ‘default’ in de Slave positie. Om de Master te activeren worden alle drie dipschakelaars omgeschakeld. Van 0-1-0 naar 1-0-1.

In mijn geval zijn ook de voedingsdraden al vast in de groene connector geschroefd. Als de HifiBerry hoed er op zit kun je daar niet meer bijkomen en moet je de boel weer af bouwen en alsnog doen.

Als de HifiBerry op de Isolator is geschroefd kunnen we gaan testen. Volgens de handleiding is het zaak dat de geïsoleerde zijde eerst op spanning wordt gezet vóór de Raspberry Pi is opgestart. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (7)

De BerryStreamer triplet op de testbank. Alleen nog een netwerkkabel er aan.

Een zuinig stel

De Raspberry Pi en de HifiBerry krijgen resp. een 5 volt en een 6 volt voedingspanning uit een labvoeding. Als de Raspberry Pi is opgestart krijgen we meteen de werkelijke opgenomen stroom in beeld. Hier zie je dat het een zuinige combi is. De Raspberry Pi trekt tijdens het booten minder dan een halve ampère, tijdens normaal operationeel gebruikt 270 mA. De Allo Isolator met HifiBerry bordje is zoals verwacht nog zuiniger en gebruikt pakweg 150 mA. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (8)

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • Jur Osinga schreef:

  Hallo Dick,
  heb je voor de 6volt een aparte voedingsmodule gebruikt?
  groet Jur

 • Frank schreef:

  Dus de Allo heeft een aparte Teddy Pardo voeding nodig?

 • Frank schreef:

  En wat een geweldig stukje onderzoekswerk weer Dick!
  Mijn dubbeldeks DDDAC en berystreamer liggen klaar voor montage, dus deze toevoeging is just in time voor mij.

  Groeten
  Frank

 • Wim Houweling schreef:

  Hoi Dick,

  Een helder verhaal maar ik heb toch nog een vraag.
  Waarom gebruik je voor de secundaire kant van de isolator niet rechtstreeks de 12 volt uitgangs spanning?
  Volgens de beschrijving van de kali isolator mag de voeding 6 tot 15 volt zijn.
  Ik had hem bijna zo rechtstreeks aan de 12 volt gehangen.
  Of is er een andere reden voor het toepassen van de shunt
  En is de shunt ook nodig bij een tweede 6 of 12 volts voeding of een accu?

  Mvg, Wim H,

 • B.W.van Druten schreef:

  Dag Dick,weer een goed en duidelijk verhaal.Ook ik geniet van de Berry en las op de site van VQvox dat zij een hele strakke 5 volts usb voeding hebben.Is jouw dat bekend?
  Zo zouden alle voedingen moeten zijn.Hele snelle en strakke DC.
  Op naar volgend experiment.

 • Jan Voorthuijzen schreef:

  Dick, op deze foto zie ik dat je MCLK (met rood draadje) ook gebruikt. Dit is toch niet nodig omdat de DDDAC in slave mode staat. Met alleen LRCK, BCK, DATA en Ground als verbinding? Of verandert er iets door de HifiBerry en moet de masterclock nu wel meedoen?

  • Hallo Jan,
   Ik heb Doede zelf even om uitleg gevraagd, hebben we het uit de eerste hand…:-)

   “Jan heeft een puntje natuurlijk… de MCLK is op het mainboard nergens op aangesloten, dus hoeft dat draadje niet echt. Het zit er gewoon op zodat de nomenclatuur compleet is.
   En met WaveIO USB board zit er gewoon een standaard flatcabel aan, dus het lijkt of er iets aangesloten is, maar I2S heeft inderdaad geen MCLK nodig.

   Met vr groet
   Doede

 • Wim Kars schreef:

  Is er trouwens ervaring met het gebruik van isolatoren bij ethernet verbindingen in audio.
  In de medische sector worden deze gebruikt als beveiliging tegen ongewenste en gevaarlijke lekstromen. zie http://www.emosystems.com model EN-100H of L voor de zelfbouw of EN-70 voor plaatsing extern in bestaande installaties.

 • Hans Hinnekint schreef:

  Ik ben een leek in elektronica, maar heb toch een vraagje. Ik zie dat je dure XLR verbindngen gebruikt van de DAC naar je versterker. Bij het bekijken van de foto met je interne bekabeling, merk ik dat er niet veel afscherming gebruikt wordt en dat de gebalanceerde uitgang gewoon direct verbonden is met je cinch uitgang.
  Zou je bij het gebruik van betere? + afgeschermde interne bekabeling ook geen beter geluid produceren?

  • Hallo Hans,
   Je ziet het verkeert om. De cinch uitgangen zijn van de gebalanceerde uitgang gehaald. Dat kan omdat er uitgangstransformatoren worden gebruikt waarvan de secundaire uitgangen zwevend ten opzichte van de massa van de DAC schakeling zijn gehouden. Bij het XLR aansluiten blijven deze zwevend, bij cinch gebruik wordt de secundaire kant aan massa van de achterliggende versterker gelegd. Je gebruikt ook óf de XLR uitgang óf de cinchuitgang.
   Vergeet niet dat het twisten van de korte uitgangsbedrading ook afscherming is, helemaal bij gebalanceerde signalen. Tel daar de lage uitgangsimpedantie van de DAC schakeling nog bij en je ziet dat brom en instraling nagenoeg kansloos zijn. De mu-metalen behuizingen van de uitgangstrafo’s liggen uiteraard wel aan chassismassa om instraling op de trafo te voorkomen.

 • Rinze Bijstra schreef:

  Hallo Dick,
  Ik heb me ook laten verleiden tot het inbouwen van een isolator board op mijn bestaande rpi+hifiberry digi pro + combinatie. Bij gebrek aan 6Volt voeding heb ik de isolator eerst aan de 5 volt gehangen maar hier kreeg ik er geen muziek uit. Het leek ook wel of de Dietpi software de Digi Pro + niet meer zag. Nog eens in de manual gekeken van de isolator en daar staat tot mijn verbazing dat de isolator minimaal 6,2 – 12 volt nodig heeft. Mijn interpretatie was dat de isolator te weinig spanning kreeg. Dus de 12 volt aan de battery input gehangen, zoals op de foto aangegeven. Dit was misschien niet zo’n handige zet. Ik kreeg ook in deze opzet geen muziek uit het ding. Toch de isolator weer uitgebouwd en tot mijn spijt deed de HIfiberry digipro plus het ook niet meer. Mijn conclusie in dit verhaal is dat de battery input en de adapter input niet het zelfde circuit zijn en dat de battery input dus ook maximaal tot 6 a 7 volt belast kan worden. Deel jij deze mening? Heb je ook enig idee hoe ik kan valideren of de isolator nog wel OK werkt?

  • Richard schreef:

   Lijkt me dat de Battery ingang en DC plug parallel aan elkaar staan. Zou het even doormeten met de ohmmeter. Volgens spec geeft het bord de ingangsspanning door naar het DAC board met een spanningsregelaar op 5 en 3,3 V. Vandaar dat ingangsspanning minstens 6,2 V moet zijn.

 • Frank schreef:

  Ik leg even een verband met het andere verhaal op deze site over de CAT kabels, waar ook netwerk/LAN isolators ter sprake komen. Maakt de Allo Isolator in feite een LAN isolator zoals bijvoorbeeld de Pink Faun overbodig?

  Groeten,
  Frank

  • Ha Frank,
   Een LAN isolator maakt geen scheiding tussen Raspberry Pi, of andere (mini) PC, en DAC elektronica. Dat doet de Allo isolator wel. Alles wat zich daarvoor bevind is galvanisch gescheiden. Dat is precies wat we willen.

 • Gerard Ruitenberg schreef:

  Dick,
  Staat de Allo Isolator op de foto in master of in slave instelling? Had je de 3 pinnetjes al omgezet voordat je de foto nom?

  Groeten, Gerard

 • Richard schreef:

  Naar aanleiding van dit artikel de Allo isolator besteld en vandaag op de Hifiberry Digi+ Pro gezet. De Dip switches volgens handleiding op de Allo omgezet naar Master en aparte 7,5 V voeding op de Allo (de RB3 behoudt eigen 5V adapter). Gelukkig start alles op zonder iets te hoeven veranderen in de Volumio software. Met het resultaat ben ik dik tevreden en het met Dick eens. Een mooie stap vooruit wat ik van alleen de Digi+Pro niet kan zeggen. Nadeel van de Digi+ Pro (en mogelijk ook andere HAT’s is dat ik het volume niet meer via de software (of Spotify) kan regelen. Dat moet nu weer op de versterker.

  Ik had de Digi+Pro al een tijdje in huis maar kon de kaart tot voor kort niet gebruiken met Volumio. Moode en Roon zouden de kaart wel ondersteunen maar Volumio bevalt me prima en biedt zowel integratie van Spotify als een Spotify Connect app. Moode doet dit helaas niet. En wat ben ik van die ‘Connect’ mogelijkheid een fan, gewoon lekker op je laptop Spotify openen en met een lekker groot scherm je muziek kiezen, niks klungelen met die kphone. Sinds decemer 2017 wordt de Digi+Pro ook ondersteund door Volumio. Dus wie geinteresseerd is in Spotify Connect probeer gerust eens Volumio.
  De Connect app moet je wel zelf downloaden (en in Volumio als app uploaden. De app voor integratie van Spotify (en ook Youtube zodat je vanuit Volumio je muziek kan aanklikken) staan gewoon in het menu van Volumio om geinstalleerd te worden.

  En @Dick: reuze bedankt voor dit artikel en je gedeelde ervaring.

 • Jan schreef:

  Goede middag,

  Wie kan mij helpen? Ik wil de Raspberry, de Allo Isolator en de HifiBerry in combinatie met Roon gebruiken.

  De hardware raakt niet aan de praat. De laatste versie van ‘Raspbian Stretch with desktop’ geïnstalleerd. Alles naar laatste versie. Welke software (device drivers) moet in welke volgorde geladen worden om dit werkend te krijgen? Dus eerst de Allo Iso en vervolgens de HifiBerry. Ondanks de vele fora die hierover een mening hebben ben ik nog niet tegen de juiste volgorde en drivers/instellingen aangelopen. Het blijft experimenteren; een eenduidig beeld krijg ik niet.
  Dus wat moet er gebeuren voor de Allo en wat voor de HifiBerry.
  Ik vermoed dat veel hobbyisten hier veel plezier aan gaan hebben.
  Bedankt, Jan


 • >