DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

Allo Kali Reclocker

De Kali Reclocker heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd. Een goede rekali-reclockerden om deze eens op de plek van de HifiBerry te plaatsen. Het is een imposant gebouwde Raspberry Pi hoed. De mooi gemaakte maar meer sober ogende HifiBerry Digi+ Pro wordt op sommige fora al naar de vergetelheid geschreven. Volgens de veelal leunstoelaudiofielen, die zelf nooit dingen wat verifiëren door eigen metingen, zover er überhaupt de kennis is om een beetje met meetapparatuur om te gaan. Blablabla… ik krijg vooral kromme tenen van dat vaak loze geleuter. Tja, anno kan iedereen zijn podium pakken op de (a)sociale media en zich als specialist opwerpen. En probeer dat als argeloze geïnteresseerde lezer maar eens uit te filteren. De remedie? Gewoon zelf lekker bezig gaan! Dit soort avonturen zijn alles behalve kostbare aangelegenheden en voor iedereen die het wil haalbaar.

Overdreven?

Volgens sommigen heeft de Kali Reclocker een (veel) beter jittergedrag dan de HifiBerry. En dat maakt ook mij nieuwsgierig. Maar ik kan het zelf niet onderschrijven op de meetbank. Beide, de Kali en de HifiBerry laten domweg fijne resultaten zien aan de Audio Precision.

Toch vind ik het uitermate boeiend om met de Kali Reclocker aan de slag te gaan. Het is een mooi stukje techniek dat wel de potentie heeft om voordelen te bieden. Ik kan me voorstellen dat de gevestigde audio orde klamme handen krijgt van de tot voor kort totaal onbekende fabrikanten die de ene na de andere prachtige elektronica op de markt brengen voor een bedrag waar niemand slapeloze nachten van hoeft te hebben. Andere gerenommeerde audiofabrikanten denken: ‘If you can’t beat them, join them’, zoals de Engelse taal het zo bloemrijk verteld en integreert de Raspberry Pi en/of HifiBerry in hun eigen audiostreamer. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als die al bestaat en zo goed is…

Moode en DietPi…

Helaas wil de R Pi/ Kali Reclocker combi niet op de Roon besturing draaien die ik tot dan met de HifiBerry gebruik. Begrijpelijk, de Roon iso is speciaal voor HifiBerry gemaakt en omdat die niet op de Raspberry Pi is gemonteerd wordt ‘ie ook niet gevonden door de Roon software. Geen speld tussen te krijgen…

Andere playersoftware graag

Dat betekent andere besturingssoftware. Die wordt via bevriende medehobbyisten gevonden in software van zowel Diet Pi en Moode. Ik ben gebruiker, geen programmeur, dus de hulp van buitenaf wordt hartelijk begroet. Ik krijg een complete handleiding van een toegepaste Moode applicatie toe gestuurd waar ik als non-Linux kenner wonderbaarlijk snel resultaten mee heb (Jeffrey bedankt!). De Diet Pi iso krijg ik ook kant en klaar aangeleverd (Wim bedankt!). Met beide pakketjes is Roon als endpoint/player in te stellen in de Roon App op de iPad. Moode en DietPi zijn in eerste instantie natuurlijk mooie pakketjes om mee te experimenteren als je de Raspberry Pi als stand alone muziekstreamer wilt toepassen. DDDAC 1794 met BerryStreamer (17)

Luisteren maar…

Met beide applicaties krijg ik prima luisterresultaten. Beter dan met de HifiBerry? Laten we zeggen dat het wat anders klinkt, niet maar ook niet meteen beter of slechter eigenlijk. De Kali Reclocker laat met beide player software op de Raspberry Pi een iets presentere weergave horen, waar de HifiBerry met de custom Roon software wat smoother lijkt. Geen vuiltje aan de lucht dus? Toch wel. Waar de HifiBerry ten alle tijden bomproof en rotsvast in gebruik is laten beide andere softwarepakketjes met de Kali me te vaak glitches en hikjes horen. En als ik ergens de P… aan heb…

Vaak zijn de glitches subtiel maar wordt het ritme wel zo verstoord dat ik ‘uit de muziek’ schiet. Als dat de eerste keer gebeurd is dat nog geen issue, als ik er meerdere per uur merk is het (voor mij in ieder geval) een regelrecht probleem. Experimenteren met verschillende bufferlengtes lost het probleem niet op.

Zit het in de grotere ballast van de Diet Pi en Moode software die ingesteld als Roon player niet nodig is? De Roon iso voor de HifiBerry hoed past zelfs nog op een 2 GB SD kaartje, de andere twee schrijven eisen een veelvoud daarvan op een 16 GB SD kaart. Ik kan het niet vertellen, als niet Linux kenner. De dagen erna ben ik steeds bezig de juiste buffer te vinden dat het probleem op moet lossen. Na een week vind ik het genoeg en trek de DAC uit het rek. De HifiBerry hoed wordt weer op de Raspberry Pi geplaatst, de bijhorende micro SD weer in de gleuf geschoven.

Het laat wel weer zien hoe flexibel een Raspberry Pi player is, je kunt er alle kanten mee op experimenteren maar terug naar de basis is ook een fluitje van een cent.

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • Jur Osinga schreef:

  Hallo Dick,
  heb je voor de 6volt een aparte voedingsmodule gebruikt?
  groet Jur

 • Frank schreef:

  Dus de Allo heeft een aparte Teddy Pardo voeding nodig?

 • Frank schreef:

  En wat een geweldig stukje onderzoekswerk weer Dick!
  Mijn dubbeldeks DDDAC en berystreamer liggen klaar voor montage, dus deze toevoeging is just in time voor mij.

  Groeten
  Frank

 • Wim Houweling schreef:

  Hoi Dick,

  Een helder verhaal maar ik heb toch nog een vraag.
  Waarom gebruik je voor de secundaire kant van de isolator niet rechtstreeks de 12 volt uitgangs spanning?
  Volgens de beschrijving van de kali isolator mag de voeding 6 tot 15 volt zijn.
  Ik had hem bijna zo rechtstreeks aan de 12 volt gehangen.
  Of is er een andere reden voor het toepassen van de shunt
  En is de shunt ook nodig bij een tweede 6 of 12 volts voeding of een accu?

  Mvg, Wim H,

 • B.W.van Druten schreef:

  Dag Dick,weer een goed en duidelijk verhaal.Ook ik geniet van de Berry en las op de site van VQvox dat zij een hele strakke 5 volts usb voeding hebben.Is jouw dat bekend?
  Zo zouden alle voedingen moeten zijn.Hele snelle en strakke DC.
  Op naar volgend experiment.

 • Jan Voorthuijzen schreef:

  Dick, op deze foto zie ik dat je MCLK (met rood draadje) ook gebruikt. Dit is toch niet nodig omdat de DDDAC in slave mode staat. Met alleen LRCK, BCK, DATA en Ground als verbinding? Of verandert er iets door de HifiBerry en moet de masterclock nu wel meedoen?

  • Hallo Jan,
   Ik heb Doede zelf even om uitleg gevraagd, hebben we het uit de eerste hand…:-)

   “Jan heeft een puntje natuurlijk… de MCLK is op het mainboard nergens op aangesloten, dus hoeft dat draadje niet echt. Het zit er gewoon op zodat de nomenclatuur compleet is.
   En met WaveIO USB board zit er gewoon een standaard flatcabel aan, dus het lijkt of er iets aangesloten is, maar I2S heeft inderdaad geen MCLK nodig.

   Met vr groet
   Doede

 • Wim Kars schreef:

  Is er trouwens ervaring met het gebruik van isolatoren bij ethernet verbindingen in audio.
  In de medische sector worden deze gebruikt als beveiliging tegen ongewenste en gevaarlijke lekstromen. zie http://www.emosystems.com model EN-100H of L voor de zelfbouw of EN-70 voor plaatsing extern in bestaande installaties.

 • Hans Hinnekint schreef:

  Ik ben een leek in elektronica, maar heb toch een vraagje. Ik zie dat je dure XLR verbindngen gebruikt van de DAC naar je versterker. Bij het bekijken van de foto met je interne bekabeling, merk ik dat er niet veel afscherming gebruikt wordt en dat de gebalanceerde uitgang gewoon direct verbonden is met je cinch uitgang.
  Zou je bij het gebruik van betere? + afgeschermde interne bekabeling ook geen beter geluid produceren?

  • Hallo Hans,
   Je ziet het verkeert om. De cinch uitgangen zijn van de gebalanceerde uitgang gehaald. Dat kan omdat er uitgangstransformatoren worden gebruikt waarvan de secundaire uitgangen zwevend ten opzichte van de massa van de DAC schakeling zijn gehouden. Bij het XLR aansluiten blijven deze zwevend, bij cinch gebruik wordt de secundaire kant aan massa van de achterliggende versterker gelegd. Je gebruikt ook óf de XLR uitgang óf de cinchuitgang.
   Vergeet niet dat het twisten van de korte uitgangsbedrading ook afscherming is, helemaal bij gebalanceerde signalen. Tel daar de lage uitgangsimpedantie van de DAC schakeling nog bij en je ziet dat brom en instraling nagenoeg kansloos zijn. De mu-metalen behuizingen van de uitgangstrafo’s liggen uiteraard wel aan chassismassa om instraling op de trafo te voorkomen.

 • Rinze Bijstra schreef:

  Hallo Dick,
  Ik heb me ook laten verleiden tot het inbouwen van een isolator board op mijn bestaande rpi+hifiberry digi pro + combinatie. Bij gebrek aan 6Volt voeding heb ik de isolator eerst aan de 5 volt gehangen maar hier kreeg ik er geen muziek uit. Het leek ook wel of de Dietpi software de Digi Pro + niet meer zag. Nog eens in de manual gekeken van de isolator en daar staat tot mijn verbazing dat de isolator minimaal 6,2 – 12 volt nodig heeft. Mijn interpretatie was dat de isolator te weinig spanning kreeg. Dus de 12 volt aan de battery input gehangen, zoals op de foto aangegeven. Dit was misschien niet zo’n handige zet. Ik kreeg ook in deze opzet geen muziek uit het ding. Toch de isolator weer uitgebouwd en tot mijn spijt deed de HIfiberry digipro plus het ook niet meer. Mijn conclusie in dit verhaal is dat de battery input en de adapter input niet het zelfde circuit zijn en dat de battery input dus ook maximaal tot 6 a 7 volt belast kan worden. Deel jij deze mening? Heb je ook enig idee hoe ik kan valideren of de isolator nog wel OK werkt?

  • Richard schreef:

   Lijkt me dat de Battery ingang en DC plug parallel aan elkaar staan. Zou het even doormeten met de ohmmeter. Volgens spec geeft het bord de ingangsspanning door naar het DAC board met een spanningsregelaar op 5 en 3,3 V. Vandaar dat ingangsspanning minstens 6,2 V moet zijn.

 • Frank schreef:

  Ik leg even een verband met het andere verhaal op deze site over de CAT kabels, waar ook netwerk/LAN isolators ter sprake komen. Maakt de Allo Isolator in feite een LAN isolator zoals bijvoorbeeld de Pink Faun overbodig?

  Groeten,
  Frank

  • Ha Frank,
   Een LAN isolator maakt geen scheiding tussen Raspberry Pi, of andere (mini) PC, en DAC elektronica. Dat doet de Allo isolator wel. Alles wat zich daarvoor bevind is galvanisch gescheiden. Dat is precies wat we willen.

 • Gerard Ruitenberg schreef:

  Dick,
  Staat de Allo Isolator op de foto in master of in slave instelling? Had je de 3 pinnetjes al omgezet voordat je de foto nom?

  Groeten, Gerard

 • Richard schreef:

  Naar aanleiding van dit artikel de Allo isolator besteld en vandaag op de Hifiberry Digi+ Pro gezet. De Dip switches volgens handleiding op de Allo omgezet naar Master en aparte 7,5 V voeding op de Allo (de RB3 behoudt eigen 5V adapter). Gelukkig start alles op zonder iets te hoeven veranderen in de Volumio software. Met het resultaat ben ik dik tevreden en het met Dick eens. Een mooie stap vooruit wat ik van alleen de Digi+Pro niet kan zeggen. Nadeel van de Digi+ Pro (en mogelijk ook andere HAT’s is dat ik het volume niet meer via de software (of Spotify) kan regelen. Dat moet nu weer op de versterker.

  Ik had de Digi+Pro al een tijdje in huis maar kon de kaart tot voor kort niet gebruiken met Volumio. Moode en Roon zouden de kaart wel ondersteunen maar Volumio bevalt me prima en biedt zowel integratie van Spotify als een Spotify Connect app. Moode doet dit helaas niet. En wat ben ik van die ‘Connect’ mogelijkheid een fan, gewoon lekker op je laptop Spotify openen en met een lekker groot scherm je muziek kiezen, niks klungelen met die kphone. Sinds decemer 2017 wordt de Digi+Pro ook ondersteund door Volumio. Dus wie geinteresseerd is in Spotify Connect probeer gerust eens Volumio.
  De Connect app moet je wel zelf downloaden (en in Volumio als app uploaden. De app voor integratie van Spotify (en ook Youtube zodat je vanuit Volumio je muziek kan aanklikken) staan gewoon in het menu van Volumio om geinstalleerd te worden.

  En @Dick: reuze bedankt voor dit artikel en je gedeelde ervaring.

 • Jan schreef:

  Goede middag,

  Wie kan mij helpen? Ik wil de Raspberry, de Allo Isolator en de HifiBerry in combinatie met Roon gebruiken.

  De hardware raakt niet aan de praat. De laatste versie van ‘Raspbian Stretch with desktop’ geïnstalleerd. Alles naar laatste versie. Welke software (device drivers) moet in welke volgorde geladen worden om dit werkend te krijgen? Dus eerst de Allo Iso en vervolgens de HifiBerry. Ondanks de vele fora die hierover een mening hebben ben ik nog niet tegen de juiste volgorde en drivers/instellingen aangelopen. Het blijft experimenteren; een eenduidig beeld krijg ik niet.
  Dus wat moet er gebeuren voor de Allo en wat voor de HifiBerry.
  Ik vermoed dat veel hobbyisten hier veel plezier aan gaan hebben.
  Bedankt, Jan


 • >