ProjectenStreaming

DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

 

DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

We gaan dit keer aan de slag met de nieuwe Allo Isolator in de audiostreamer. Een PCB module dat tussen de Raspberry Pi en de HifiBerry Digi+ Pro wordt geplaatst om voor een galvanische scheiding tussen beide secties te zorgen. Gaat hiermee de weergavekwaliteit weer een trede hoger op de ladder? Je leest het in het onderstaande avontuur…

DDDAC 1794 met BerryStreamer front

De DDDAC1794 NOS DAC BerryStreamer krijgt isolatie

Mocht je vermoeden dat we na de heerlijke eerdere ervaringen met de BerryStreamer ingebouwd in de DDDAC1794 NOS DAC op onze lauweren zijn gaan rusten dan zit je er toch naast. Zeker, de behaalde zegeningen worden geteld en er wordt bovenal van de muziek genoten. Zonder de muziek zijn alle activiteiten op dit gebied overbodig. Er zijn zelfs meer dagen dat ik niet eens aan wat voor tweaks of verbeteringen denk dan wel. Maar er wordt ook met regelmaat aan verdere verfijning gewerkt. Vooral omdat er zulke leuke ontwikkelingen in de streamingwereld bezig zijn die dit mogelijk maken.

Dit keer wordt de hagelnieuwe Alo Isolator in gebruik genomen. Een PCB module die tussen de Raspberry Pi en de HifiBerry Digi+ Pro wordt geplaatst. Gaat de weergavekwaliteit weer een trede hoger op de ladder of is het een overbodige toevoeging die snel weer via de achterdeur wordt afgevoerd? Je leest het in het onderstaande avontuur…DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (1)

Even terug in de tijd…

Tot voor nog niet zo lang was ik een tevreden gebruiker van via de USB gekoppelde DDDAC1794, die met een heel fijn ingangsbordje was uitgerust. Na het PC tijdperk komen mooie spelers van Auralic en later de nog fraaiere Aurender mijn muziekkring versterken. Een rustige tijd breekt aan, ik heb dat moment weinig meer te wensen en geniet met volle teugen van mijn muziek.

Roon arriveert

Dan komt Roon, eerst met vallen en opstaan, een haat/liefde verhouding in het eerste jaar maar bij latere versies opbloeiend tot pure liefde. In eerste instantie aangewakkerd door de Elac Discovery, die standaard met een Roon light versie is uitgerust. Ik wil niet meer terug en de fabrikant van mijn eveneens zo geliefde Aurender weigert de mogelijkheid om met Roonbesturing te werken. Dan is het tijd om eens wat alternatieven te proberen.

DDDAC 1794 met BerryStreamerAls de eerste experimenten met de Raspberry Pi uitgerust met een HifiBerry Digi+ Pro hoed zo goed uitvallen duurt het maar even voor deze bij de DDDAC1794 DAC is ingebouwd. Dit werpt een compleet nieuw licht op de situatie. De winst die de via de directe I2S aansluitingen op het DDDAC1794 mainboard aangesloten HifiBerry laat horen mag gerust opvallend worden genoemd. Meerdere vergelijkende luistersessies met onwetende luisteraars laat weinig aan duidelijk over. De uitkomst is duidelijk: exit USB welkom I2S.

Alle in de loop van de tijd ingebrachte USB oppoetshulpjes worden in een doos gepakt, de dure USB bekabeling afgekoppeld. De koning is dood, lang leven de koning! Voor mij toch wel een beetje een hard gelag: de Aurender gaat op non actief en staat daarna maanden alleen maar stof meer te vergaren. Doodzonde van zo’n mooi apparaat. Inmiddels heeft dit fraaie apparaat via MP.nl een nieuwe blije eigenaar gevonden.

Scheiding der geesten

De eerste tijd wordt de Raspberry Pi/ HifiBerry combi met de al bestaande 5 volt voeding voor de USB mudule uit de DDDAC1794 DAC gevoed. Geen vuiltje aan de lucht, het is alleen maar lekker muziek genieten. Dit heeft een behoorlijk tijd gestaan. Maar dan is het tijd voor het volgende opstapje. Veel kan het niet zijn, het is al zo mooi, niet?

Allo Kali Reclocker

De Kali Reclocker heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd. Een goede rekali-reclockerden om deze eens op de plek van de HifiBerry te plaatsen. Het is een imposant gebouwde Raspberry Pi hoed. De mooi gemaakte maar meer sober ogende HifiBerry Digi+ Pro wordt op sommige fora al naar de vergetelheid geschreven. Volgens de veelal leunstoelaudiofielen, die zelf nooit dingen wat verifiëren door eigen metingen, zover er überhaupt de kennis is om een beetje met meetapparatuur om te gaan. Blablabla… ik krijg vooral kromme tenen van dat vaak loze geleuter. Tja, anno kan iedereen zijn podium pakken op de (a)sociale media en zich als specialist opwerpen. En probeer dat als argeloze geïnteresseerde lezer maar eens uit te filteren. De remedie? Gewoon zelf lekker bezig gaan! Dit soort avonturen zijn alles behalve kostbare aangelegenheden en voor iedereen die het wil haalbaar.

Overdreven?

Volgens sommigen heeft de Kali Reclocker een (veel) beter jittergedrag dan de HifiBerry. En dat maakt ook mij nieuwsgierig. Maar ik kan het zelf niet onderschrijven op de meetbank. Beide, de Kali en de HifiBerry laten domweg fijne resultaten zien aan de Audio Precision.

Toch vind ik het uitermate boeiend om met de Kali Reclocker aan de slag te gaan. Het is een mooi stukje techniek dat wel de potentie heeft om voordelen te bieden. Ik kan me voorstellen dat de gevestigde audio orde klamme handen krijgt van de tot voor kort totaal onbekende fabrikanten die de ene na de andere prachtige elektronica op de markt brengen voor een bedrag waar niemand slapeloze nachten van hoeft te hebben. Andere gerenommeerde audiofabrikanten denken: ‘If you can’t beat them, join them’, zoals de Engelse taal het zo bloemrijk verteld en integreert de Raspberry Pi en/of HifiBerry in hun eigen audiostreamer. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als die al bestaat en zo goed is…

Moode en DietPi…

Helaas wil de R Pi/ Kali Reclocker combi niet op de Roon besturing draaien die ik tot dan met de HifiBerry gebruik. Begrijpelijk, de Roon iso is speciaal voor HifiBerry gemaakt en omdat die niet op de Raspberry Pi is gemonteerd wordt ‘ie ook niet gevonden door de Roon software. Geen speld tussen te krijgen…

Andere playersoftware graag

Dat betekent andere besturingssoftware. Die wordt via bevriende medehobbyisten gevonden in software van zowel Diet Pi en Moode. Ik ben gebruiker, geen programmeur, dus de hulp van buitenaf wordt hartelijk begroet. Ik krijg een complete handleiding van een toegepaste Moode applicatie toe gestuurd waar ik als non-Linux kenner wonderbaarlijk snel resultaten mee heb (Jeffrey bedankt!). De Diet Pi iso krijg ik ook kant en klaar aangeleverd (Wim bedankt!). Met beide pakketjes is Roon als endpoint/player in te stellen in de Roon App op de iPad. Moode en DietPi zijn in eerste instantie natuurlijk mooie pakketjes om mee te experimenteren als je de Raspberry Pi als stand alone muziekstreamer wilt toepassen. DDDAC 1794 met BerryStreamer (17)

Luisteren maar…

Met beide applicaties krijg ik prima luisterresultaten. Beter dan met de HifiBerry? Laten we zeggen dat het wat anders klinkt, niet maar ook niet meteen beter of slechter eigenlijk. De Kali Reclocker laat met beide player software op de Raspberry Pi een iets presentere weergave horen, waar de HifiBerry met de custom Roon software wat smoother lijkt. Geen vuiltje aan de lucht dus? Toch wel. Waar de HifiBerry ten alle tijden bomproof en rotsvast in gebruik is laten beide andere softwarepakketjes met de Kali me te vaak glitches en hikjes horen. En als ik ergens de P… aan heb…

Vaak zijn de glitches subtiel maar wordt het ritme wel zo verstoord dat ik ‘uit de muziek’ schiet. Als dat de eerste keer gebeurd is dat nog geen issue, als ik er meerdere per uur merk is het (voor mij in ieder geval) een regelrecht probleem. Experimenteren met verschillende bufferlengtes lost het probleem niet op.

Zit het in de grotere ballast van de Diet Pi en Moode software die ingesteld als Roon player niet nodig is? De Roon iso voor de HifiBerry hoed past zelfs nog op een 2 GB SD kaartje, de andere twee schrijven eisen een veelvoud daarvan op een 16 GB SD kaart. Ik kan het niet vertellen, als niet Linux kenner. De dagen erna ben ik steeds bezig de juiste buffer te vinden dat het probleem op moet lossen. Na een week vind ik het genoeg en trek de DAC uit het rek. De HifiBerry hoed wordt weer op de Raspberry Pi geplaatst, de bijhorende micro SD weer in de gleuf geschoven.

Het laat wel weer zien hoe flexibel een Raspberry Pi player is, je kunt er alle kanten mee op experimenteren maar terug naar de basis is ook een fluitje van een cent.

Een stapje terug

Na de terugkeer van de HifiBerry hoed op de Raspberry Pi klinkt het niet meteen weer buitengewoon lekker, ik heb Teddy Pardo Super TeddyReggeen hikje, geen glitch, geen kraakje, niks nada meer vernomen. De Alo Reclocker gaat in de koelkast tot er een echte oplossing is gevonden.

De Raspberry Pi blijft aan de bestaande separate 5 volt voeding hangen, de HifiBerry krijgt een eigen 5 volt voeding. Daarvoor moet er wel een koperspoortje op de HifiBerry PCB worden af gesneden. Dat is niet moeilijk, maar je maakt er wel een modificatie mee die voor een niet geoefend soldeerder niet gemakkelijk terug te draaien is. Is dat erg? Leuk is het nooit als je iets verprutst.

En weer eentje voorwaarts

Maar de eventuele schade valt mee als je de aanschafprijs van de HifiBerry Digi+ Pro bekijkt. Ik ga dus niet vertellen welk spoortje er onderbroken moet worden. Als dat bij het bekijken van de PCB niet duidelijk is: niet aan beginnen. In deze opzet krijgt de HifiBerry PCB zijn eiwitrijke voeding via de Magic Power Supply waarachter een compacte shuntvoeding van Teddy Pardo is geschakeld. Deze kan dicht bij de BerryStreamer worden geplaatst. Beide Powertransistoren op de SuperTeddyReg module worden geïsoleerd met micaplaatjes en kunststof ringetjes direct naast de Streamer toren op het chassis geschroefd. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (13)

En de luisterrijke resultaten van dit ‘sloopwerk’?

Jaja, we zijn weer een streep verder. De winst zit ‘m in de schonere weergave, de zwartere achtergrond waardoor low level details verder uitgespit worden. Veel gebruikte clichés in de audio, maar ik weet zo even geen vervangende woorden. Het is wat ik ervaar. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (9)De voedingslijnen verder opsplitsen brengt extra moeite en kosten met zich mee, maar het is het mij in ieder geval wel waard.

Dat moment is echter al bekend dat er een Allo Isolator aan zit te komen waarmee de scheiding van de ‘smerige’ Raspberry Pi en HifiBerry hat compleet wordt en ook de I2S lijnen galvanisch gescheiden zijn. Een paar weken geleden was het zover: het doosje met Isolator PCB’s valt op de deurmat. Ik kan het bijna niet afwachten om er mee bezig te gaan…

De Allo Isolator als breekpunt

Wat doet de Allo Isolator? Deze zorgt er voor dat doorsijpelende HF vervuiling, die ook in een minicomputer als de Raspberry Pi optreed, zoals in iedere computeromgeving, de weg verspert wordt. Niet door een hekwerk neer te zetten maar door de hele weg op te heffen. De wegen worden halverwege de Kali Isolator galvanisch van elkaar gescheiden. Iedere helft krijgt zijn eigen voeding, zodat ook de voedingslijnen vrij blijven van hoogfrequent artifacten die door de Raspberry Pie elektronica wordt veroorzaakt. Zoals we uit het voorgaande weten is het tot nu toe ook niet bepaald een drama maar het kan de nodige voordelen opleveren!

Maar pfff, alweer een extra verdieping op de Raspberry Pi? Ja. Zal wel weer moeilijk zijn? Nee, wordt zeker niet moelijker! In principe wordt het zelfs gemakkelijker. Je hoeft voor het separaat voeden van Raspberry Pi en HifiBerry of een andere opgestoken hoed zelfs geen voedingslijntje op de PCB meer te saboteren. De drie PCB’s worden, al is het een Lego bouwdoos, op elkaar gestapeld.

Eerste opzet

Ik begin met een module op de werkbank. Als dat goed werkt bouw ik DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (3)een isolator in mijn DAC. Je ziet dat er rood/blauwe draden uit de Raspberry Pi komen die er normaal niet zijn. Dat zijn de voedingsdraden die rechtstreeks aan de R Pi zijn gesoldeerd. Uiteraard kun je ook een passende stekker gebruiken.

Eerst komen er twee 10 mm afstandsboutjes op de Raspberry Pi. Met wat kunststof en een enkel metalen ringetje wordt de lengte precies op maakt gemaakt. Dan wordt de Allo Isolator op de Raspberry Pi gemonteerd. Druk de grote stekkers voorzichtig op elkaar en hou de gaten aan de andere kant van de Isolator ook goed in de smiezen. Niks forceren. Netjes op de plek drukken.

Nu moeten er even wat dingen gedaan worden. Zoals je ziet heb ik de pinconnector op de Isolator vervangen voor een kek schroefconnectortje, die ik ook op de HifiBerry bordjes gebruik. Ik vind het zelf binnen in een audioapparaat mooier en praktischer om bedrading rechtstreeks te solderen/ schroeven. Maar wat gemakkelijker in gebruik is mag ieder uiteraard voor zichzelf uitmaken. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (4)

Belangrijk is dat de instelling ‘Master/ Slave’ voor het verder opbouwen moet zijn gedaan. Dat wordt via een drietal dipschakelaartjes op de Isolator ingesteld. In de ‘Slave’ positie wordt de systeemklok van de Raspberry Pi in een PLL opgeschoond en doorgegeven aan de DAC die geen eigen klokken aan boord heeft en afhankelijk is van de R Pi klok. Dit is zeker niet de mooiste situatie, sterker nog: dit moet je eigenlijk niet willen. De Raspberry Pi klok is een smerig ding die niet uitblinkt in fijn jittergedrag. Daar maakt zelfs het oppoetsen via een PLL schakeling geen superklokje meer van. Je kunt je afvragen waarom er nog een Alo Isolator moet worden gebruikt als de schakeling daarna er toch weinig van bakt. Snel door…DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (2)

Vergeet niet om de drie dipschakelaars om te zetten…

Master

De enige juiste is de ‘Master’ instelling. De klok van de Raspberry Pi wordt voor verdere diensten buitenspel gezet. De geïsoleerde I2S data wordt strak herklokt in de schakeling er achter. In dit geval de HifiBerry Digi+ Pro, die voor dat doel over twee eigen klokken beschikt. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (5)

Het heikele punt in dit geval: de Allo Isolator staat ‘default’ in de Slave positie. Om de Master te activeren worden alle drie dipschakelaars omgeschakeld. Van 0-1-0 naar 1-0-1.

In mijn geval zijn ook de voedingsdraden al vast in de groene connector geschroefd. Als de HifiBerry hoed er op zit kun je daar niet meer bijkomen en moet je de boel weer af bouwen en alsnog doen.

Als de HifiBerry op de Isolator is geschroefd kunnen we gaan testen. Volgens de handleiding is het zaak dat de geïsoleerde zijde eerst op spanning wordt gezet vóór de Raspberry Pi is opgestart. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (7)

De BerryStreamer triplet op de testbank. Alleen nog een netwerkkabel er aan.

Een zuinig stel

De Raspberry Pi en de HifiBerry krijgen resp. een 5 volt en een 6 volt voedingspanning uit een labvoeding. Als de Raspberry Pi is opgestart krijgen we meteen de werkelijke opgenomen stroom in beeld. Hier zie je dat het een zuinige combi is. De Raspberry Pi trekt tijdens het booten minder dan een halve ampère, tijdens normaal operationeel gebruikt 270 mA. De Allo Isolator met HifiBerry bordje is zoals verwacht nog zuiniger en gebruikt pakweg 150 mA. DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (8)

Direct herkenning

De combi wordt gelukkig meteen herkent door de Roonserver en popt na een halve minuut op in het scherm van de iPad. De S/PDif uitgang geeft de gewenste uitgangsspanning. Alles lijkt ok te zijn. Tijd om een DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (11)Allo Isolator in de DAC te bouwen. Deze is tot dan uitgerust met een Rasberry Pi en een HifiBerry Digi+ Pro. De twee worden van elkaar gescheiden en de Isolator wordt er tussen gemonteerd. De 5 volt voeding die voorheen de HifiBerry Digi+ Pro van schone stroom voorzag wordt nu aangesloten op de Allo Isolator en opgeschroefd naar 6 volt. Je ziet het: er is weinig moeilijks aan de montage.

De HifiBerry hoed wordt zoals voorheen weer via de vier I2S draadjes met de DDDAC1794 NOS DAC verbonden. Na het weer opstarten werkt alles als vanouds. Er is meteen weer Roon herkenning. De DAC mag weer in het audiorek plaatsnemen.DDDAC BerryStreamer - Allo Isolator (14)

Het aansluiten van de I2S connecties via korte draadjes met de juiste stekkertjes is een fluitje van een cent.

Nou, was het alle moeite waard?

Dat heeft het zeker. Na een paar stukjes muziek is het me wel duidelijk dat de Allo Isolator de kers op de al zo lekkere pudding is. ‘Schoon, schoner, schoonst’ zouden ze in een wasmiddelreclame zeggen. Het laatste woord mag op de BerryStreamer triplet slaan. Mijn zoektocht naar een echte analoge feel bij digitale weergave heeft er weer een paar punten bij. Het geluidsbeeld is zo tastbaar, zo 3-D, waar de ‘D’ zowel voor dimensie als voor diepte kan staan, met een podium dat zich vaak ver buiten de luidsprekers strekt. Doe de ogen dicht en ze zijn niet meer precies aan te wijzen… geweldig!

Conclusie tot nu toe

Een Raspberry Pi plus HifiBerry Digi+ Pro combinatie vormt al een buitengewoon fijne muziekstreamer, als er tenminste voldoende aandacht aan de voedingen is gegeven. En alles met een on-audio’s prettig prijskaartje. Zet er een Allo Isolator tussen van 75 euro en je maakt een verdere sprong richting het audionirvana. Wie zei daar: ‘de beste 75 euro die je voor een upgrade aan je audiosetje kunt uitgeven’? Dat zou zomaar eens kunnen. Muziekstreamen in high end kwaliteit is nog nooit zo betaalbaar geweest.

Raspberry Pi, Allo en HifiBerry, prachtige ontwikkelingen van drie bedrijven afkomstig uit resp. Engeland, India en Zwitserland die samen een beregoede muziekstreamer mogelijk maken. De wereld is klein geworden anno 2017…

Veel luisterplezier!!!

DDDAC 1794 met BerryStreamer achterkant

Dagelijks gebruikte periferie:
QNAP NASbook TBS-453A voor muziekopslag en met Roonserver geïnstalleerd.
AQVox Audiophile High-End Network Switch audio LAN isolator
Ethernetbekabeling: Audioquest Diamond (Switch naar BerryStreamer) en Vodka (NAS naar Switch).
DDDAC1794 NOS DAC via Audioquest Earth XLR verbonden met de The Bespoke Audio Co. preamp.

Eindversterker: SPEC RPA-W7EX

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

36 thoughts on “DDDAC 1794 BerryStreamer met Allo Isolator

  • Hallo Dick,
    heb je voor de 6volt een aparte voedingsmodule gebruikt?
    groet Jur

    Beantwoorden
  • Dus de Allo heeft een aparte Teddy Pardo voeding nodig?

    Beantwoorden
  • En wat een geweldig stukje onderzoekswerk weer Dick!
    Mijn dubbeldeks DDDAC en berystreamer liggen klaar voor montage, dus deze toevoeging is just in time voor mij.

    Groeten
    Frank

    Beantwoorden
  • Hoi Dick,

    Een helder verhaal maar ik heb toch nog een vraag.
    Waarom gebruik je voor de secundaire kant van de isolator niet rechtstreeks de 12 volt uitgangs spanning?
    Volgens de beschrijving van de kali isolator mag de voeding 6 tot 15 volt zijn.
    Ik had hem bijna zo rechtstreeks aan de 12 volt gehangen.
    Of is er een andere reden voor het toepassen van de shunt
    En is de shunt ook nodig bij een tweede 6 of 12 volts voeding of een accu?

    Mvg, Wim H,

    Beantwoorden
    • Hallo Wim,
      Ik wil de secundaire kant + de HifiBerry een zo schoon mogelijke voeding geven. Daar zorgt de tussen geschakelde SuperTeddyReg voor.

      Beantwoorden
  • Dag Dick,weer een goed en duidelijk verhaal.Ook ik geniet van de Berry en las op de site van VQvox dat zij een hele strakke 5 volts usb voeding hebben.Is jouw dat bekend?
    Zo zouden alle voedingen moeten zijn.Hele snelle en strakke DC.
    Op naar volgend experiment.

    Beantwoorden
  • Dick, op deze foto zie ik dat je MCLK (met rood draadje) ook gebruikt. Dit is toch niet nodig omdat de DDDAC in slave mode staat. Met alleen LRCK, BCK, DATA en Ground als verbinding? Of verandert er iets door de HifiBerry en moet de masterclock nu wel meedoen?

    Beantwoorden
    • Hallo Jan,
      Ik heb Doede zelf even om uitleg gevraagd, hebben we het uit de eerste hand…:-)

      “Jan heeft een puntje natuurlijk… de MCLK is op het mainboard nergens op aangesloten, dus hoeft dat draadje niet echt. Het zit er gewoon op zodat de nomenclatuur compleet is.
      En met WaveIO USB board zit er gewoon een standaard flatcabel aan, dus het lijkt of er iets aangesloten is, maar I2S heeft inderdaad geen MCLK nodig.

      Met vr groet
      Doede

      Beantwoorden
  • Is er trouwens ervaring met het gebruik van isolatoren bij ethernet verbindingen in audio.
    In de medische sector worden deze gebruikt als beveiliging tegen ongewenste en gevaarlijke lekstromen. zie http://www.emosystems.com model EN-100H of L voor de zelfbouw of EN-70 voor plaatsing extern in bestaande installaties.

    Beantwoorden
  • Ik ben een leek in elektronica, maar heb toch een vraagje. Ik zie dat je dure XLR verbindngen gebruikt van de DAC naar je versterker. Bij het bekijken van de foto met je interne bekabeling, merk ik dat er niet veel afscherming gebruikt wordt en dat de gebalanceerde uitgang gewoon direct verbonden is met je cinch uitgang.
    Zou je bij het gebruik van betere? + afgeschermde interne bekabeling ook geen beter geluid produceren?

    Beantwoorden
    • Hallo Hans,
      Je ziet het verkeert om. De cinch uitgangen zijn van de gebalanceerde uitgang gehaald. Dat kan omdat er uitgangstransformatoren worden gebruikt waarvan de secundaire uitgangen zwevend ten opzichte van de massa van de DAC schakeling zijn gehouden. Bij het XLR aansluiten blijven deze zwevend, bij cinch gebruik wordt de secundaire kant aan massa van de achterliggende versterker gelegd. Je gebruikt ook óf de XLR uitgang óf de cinchuitgang.
      Vergeet niet dat het twisten van de korte uitgangsbedrading ook afscherming is, helemaal bij gebalanceerde signalen. Tel daar de lage uitgangsimpedantie van de DAC schakeling nog bij en je ziet dat brom en instraling nagenoeg kansloos zijn. De mu-metalen behuizingen van de uitgangstrafo’s liggen uiteraard wel aan chassismassa om instraling op de trafo te voorkomen.

      Beantwoorden
  • Hallo Dick,
    Ik heb me ook laten verleiden tot het inbouwen van een isolator board op mijn bestaande rpi+hifiberry digi pro + combinatie. Bij gebrek aan 6Volt voeding heb ik de isolator eerst aan de 5 volt gehangen maar hier kreeg ik er geen muziek uit. Het leek ook wel of de Dietpi software de Digi Pro + niet meer zag. Nog eens in de manual gekeken van de isolator en daar staat tot mijn verbazing dat de isolator minimaal 6,2 – 12 volt nodig heeft. Mijn interpretatie was dat de isolator te weinig spanning kreeg. Dus de 12 volt aan de battery input gehangen, zoals op de foto aangegeven. Dit was misschien niet zo’n handige zet. Ik kreeg ook in deze opzet geen muziek uit het ding. Toch de isolator weer uitgebouwd en tot mijn spijt deed de HIfiberry digipro plus het ook niet meer. Mijn conclusie in dit verhaal is dat de battery input en de adapter input niet het zelfde circuit zijn en dat de battery input dus ook maximaal tot 6 a 7 volt belast kan worden. Deel jij deze mening? Heb je ook enig idee hoe ik kan valideren of de isolator nog wel OK werkt?

    Beantwoorden
    • Lijkt me dat de Battery ingang en DC plug parallel aan elkaar staan. Zou het even doormeten met de ohmmeter. Volgens spec geeft het bord de ingangsspanning door naar het DAC board met een spanningsregelaar op 5 en 3,3 V. Vandaar dat ingangsspanning minstens 6,2 V moet zijn.

      Beantwoorden
      • Die twee aansluitingen staan inderdaad parallel. Je kunt of de ene of de andere gebruiken. De ingaande kant van de Isolator krijgt zijn voeding uit de onderliggende Raspberry Pi.

        Beantwoorden
  • Ik leg even een verband met het andere verhaal op deze site over de CAT kabels, waar ook netwerk/LAN isolators ter sprake komen. Maakt de Allo Isolator in feite een LAN isolator zoals bijvoorbeeld de Pink Faun overbodig?

    Groeten,
    Frank

    Beantwoorden
    • Ha Frank,
      Een LAN isolator maakt geen scheiding tussen Raspberry Pi, of andere (mini) PC, en DAC elektronica. Dat doet de Allo isolator wel. Alles wat zich daarvoor bevind is galvanisch gescheiden. Dat is precies wat we willen.

      Beantwoorden
      • Beste Dick,

        Ik vraag me iets af:

        Waarom een externe NAS gebruiken met switch met alle extra kabels van dien?

        Waarom niet gewoon een top ssd (eventueel in geisoleerde compartement) inbouwen in de kast van de dac (met aparte eigen geisoleerde power supply) en direct aansluiten op de streamer in de kast? Zou dat het signasl niet ten goede komen (ivm zo kort mogelijke lijnen)

        Beantwoorden
  • Dick,
    Staat de Allo Isolator op de foto in master of in slave instelling? Had je de 3 pinnetjes al omgezet voordat je de foto nom?

    Groeten, Gerard

    Beantwoorden
      • In de tekst op blad 4 staat de dipswitch setting net verkeerd om. Voor Master moet het 0-1-0 zijn (gewoon de handleiding downloaden en volgen).

        Beantwoorden
  • Naar aanleiding van dit artikel de Allo isolator besteld en vandaag op de Hifiberry Digi+ Pro gezet. De Dip switches volgens handleiding op de Allo omgezet naar Master en aparte 7,5 V voeding op de Allo (de RB3 behoudt eigen 5V adapter). Gelukkig start alles op zonder iets te hoeven veranderen in de Volumio software. Met het resultaat ben ik dik tevreden en het met Dick eens. Een mooie stap vooruit wat ik van alleen de Digi+Pro niet kan zeggen. Nadeel van de Digi+ Pro (en mogelijk ook andere HAT’s is dat ik het volume niet meer via de software (of Spotify) kan regelen. Dat moet nu weer op de versterker.

    Ik had de Digi+Pro al een tijdje in huis maar kon de kaart tot voor kort niet gebruiken met Volumio. Moode en Roon zouden de kaart wel ondersteunen maar Volumio bevalt me prima en biedt zowel integratie van Spotify als een Spotify Connect app. Moode doet dit helaas niet. En wat ben ik van die ‘Connect’ mogelijkheid een fan, gewoon lekker op je laptop Spotify openen en met een lekker groot scherm je muziek kiezen, niks klungelen met die kphone. Sinds decemer 2017 wordt de Digi+Pro ook ondersteund door Volumio. Dus wie geinteresseerd is in Spotify Connect probeer gerust eens Volumio.
    De Connect app moet je wel zelf downloaden (en in Volumio als app uploaden. De app voor integratie van Spotify (en ook Youtube zodat je vanuit Volumio je muziek kan aanklikken) staan gewoon in het menu van Volumio om geinstalleerd te worden.

    En @Dick: reuze bedankt voor dit artikel en je gedeelde ervaring.

    Beantwoorden
    • Inmiddels zijn er nieuwe Volumio softwareversies. Daarin kun je in het menu de Spotify apps supereenvoudig toevoegen.

      Beantwoorden
  • Goede middag,

    Wie kan mij helpen? Ik wil de Raspberry, de Allo Isolator en de HifiBerry in combinatie met Roon gebruiken.

    De hardware raakt niet aan de praat. De laatste versie van ‘Raspbian Stretch with desktop’ geïnstalleerd. Alles naar laatste versie. Welke software (device drivers) moet in welke volgorde geladen worden om dit werkend te krijgen? Dus eerst de Allo Iso en vervolgens de HifiBerry. Ondanks de vele fora die hierover een mening hebben ben ik nog niet tegen de juiste volgorde en drivers/instellingen aangelopen. Het blijft experimenteren; een eenduidig beeld krijg ik niet.
    Dus wat moet er gebeuren voor de Allo en wat voor de HifiBerry.
    Ik vermoed dat veel hobbyisten hier veel plezier aan gaan hebben.
    Bedankt, Jan

    Beantwoorden
  • Nog een alternatief voor het aansluiten van de voeding van de Allo Isolator;

    In plaats van de voedings stekkers van de Allo Isolator te gebruiken kan deze ook de voeding van het boven liggende boord, in dit geval de Hifiberry Digi+ pro, gebruiken.
    Als je hier een mooie schone 5V (niet die van raspberry) op P3 zet, doet je Allo het ook gewoon. Dit is geen hack, maar staat in de handleiding van de Isolator.

    Zowel de Allo als de Hifiberry hebben eigen regulators aan boord om van 5V 3.3V te maken.

    Beantwoorden
  • Hallo Dick, deze week heb ik de allo-isolator tussen mijn RP3 en Hifiberry Digi+pro geplaatst. De 5 volt aansluiting van de Hifiberry heb ik laten zitten (zie reactie van Marcel dd 5 juni) en de RP3 heb ik van een 5V schakelende voeding voorzien. Na opstarten van Roon deed alles het , alleen met een teleurstellend resultaat, het geluid was in een saaie platte weergave veranderd. Ik denk dat dit aan de schakelende voeding van de RP3 ligt.
    In jouw beschrijving is mij niet helemaal duidelijk of de allo-isolator als hij voorzien is van een 6,2V voeding, zowel de RP3 en de Hifiberry Digi+pro van stroom voorziet of moet de RP3 dan van een aparte voeding worden voorzien. Ik hoop dat je op deze vragen een antwoord kunt en wil geven.
    Met vriendelijke groeten: Jan

    Beantwoorden
    • Hallo Jan,

      Met de Allo Isolator tussen Raspberry Pi en HifiBerry Digi+ Pro krijgt de primair (ingaande) kant van de Isolator de voeding via de R Pi. Ik zou daar sowieso niet voeden met een fatsoenlijke voeding. De secundaire kant van de Isolator voed ik inderdaad met een eigen voeding, afgetapt van de 12 volt voeding van het mainboard. Dat kan ook met een simpele R/C ontkoppeling omdat de Isolator een 5 volt regulator aan boord heeft. Zorg dat de spanning tussen 8 en 10 volt zit en het werkt als een zonnetje.

      In ieder geval nooit de voedingen van de in en uitgaande kanten van de Allo Isolator met elkaar combineren, daarmee spoel je het kind met badwater door de afvoer.

      Of de methode Marcel aanhaalt even goed werkt? Misschien wel, maar ik heb deze zelf nooit geprobeerd. Je moet daarvoor wel weer een extra 5 volt voeding inzetten.

      Beantwoorden
  • Dag,

    ik wil de methode Marcel gaan gebruiken. Ik heb een schone 5V voeding, die ik nu voor de Digi+Pro gebruik. Mijn RaspB krijgt zijn voeding via Digi+Pro.

    Als ik Marcel goed begrijp, plaats ik de Isolator ertussen en blijf de voeding geven via het Digi+Pro bordje en sluit ik niets aan op de Isolator of de RaspB. Dat zou moeten werken, toch?

    Ik zie dat er een nieuw Isolator 1.2 is uitgekomen, iets goedkoper. Zou deze versie ook op deze manier werken ?

    Beantwoorden
    • Marcus,
      Bij het gebruik van de Allo isolator tussen Raspberry Pi en Hifiberry Digi+ Pro krijgt zowel de R Pi als de secondaire kant van Isolator een eigen voeding.

      De nieuwe simpeler Allo Islator 1.2 is alleen geschikt als slave en niet geschikt voor gebruik met de DDDAC1794.

      Beantwoorden
      • ok, die valt dan af voor mijn situatie. Maar ik heb alleen maar een 5V voeding nu. Gaat dat dan werken, 5V via het digi+ bord naar binnen, de isolator ertussen met geen voeding op zijn aansluiting en de RPI ook geen voeding , dus alleen een 5V op de Digi+ , zoals Marcel hierboven aangeeft?

        Beantwoorden
  • Hoi,

    Na een tijdje een raspberry pi 3, Isolator en een Digi + gebruikt te hebben, toch maar voor de upgrade naar een Digi + pro gedaan en ik krijg het niet aan de praat. Bij de normale Digi + werkt het allemaal keurig in master stand en op elke spanning die ik tussen 6v-15v op mijn lineaire voeding instel, maar zodra ik naar de pro ga komt er geen geluid meer uit.
    De pro direct op de Pi werkt prima, maar zodra de isolator er tussenkomt niet meer. Ik heb zowel coaxiaal als toslink getest.
    Tijdens het testen een goedkoop mini dacje geprobeerd samen met een simpel voedingsblokje en ineens speelt het wel, maar als ik mijn normale dac (Terdak V2.1 TDA-1543 NOS) er aan hang geen succes. Zodra ik de voeding van het blokje naar de lineaire voeding aanpas lijkt het wel alsof de klok niet meer klopt en alles gaat haperen en langzamer afspeelt op welke spanning dan ook.

    Er is dus een probleem met de Dac en met de voeding die enkel opspeelt zodra ik de pro er op doe.

    Beantwoorden
  • Meet eens of je wel de 5 en 3,3 V op de DIGI Pro hebt met Allo er tussen. En als je scoop hebt of de clockfrequenties er zijn en kloppen qua freq. Ik heb 1541 DAC en daar werkt het prima op.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.