Muziek

Van Piekeren – Parelsessies

Op maandagavond 31 augustus reis ik af naar Utrecht. Om precies te zijn naar de Parel van Zuilen. Een prachtige locatie midden in de wijk Zuilen. Bij aankomst voel je je meteen thuis. De geur van net gebakken zelfgemaakte hamburgers buiten op de grill, echte goed gemaakte cappuccino en natuurlijk niet te vergeten het hartelijke en persoonlijke ontvangst. De huidige eigenaar heeft het huis, waarvan de geschiedenis terug gaat naar 1657, volledig gerestaureerd en dit doet nu vooral dienst als trouwzaal. Regelmatig organiseren zij een Parelsessie met wereldmuziek, folk, Bluegrass, gipsy en singer-songwriters. Dit keer was het de beurt aan van Piekeren.

Van Piekeren Parelsessies foto 1

Jan van Piekeren

Jan van Piekeren is een Utrechtse liedjes maker en zanger die daar al weer zo’n twintig jaar mee bezig is. Een aantal jaren was hij de componist en één van de zangers van de Utrechtse band “Overlast”. Daar begon ook de samenwerking met gitarist Johan Fransen. Toen die band stopte gingen zij samen verder en volgde de mooie CD De verdieping. Ondertussen is van Piekeren uitgegroeid tot een kwartet die semi-akoestisch kleine intieme optredens geeft. Naast Jan van Piekeren en Johan Fransen staan op het podium Lars Hurk op bas en Hans Boosman op slagwerk.

De Parel van Zuilen

Van Piekeren Parelsessies foto 2We nemen plaats in het kleine gezellige zaaltje waar we met een biertje aan een tafeltje wachten op wat komen gaat. Als de band de eerste noten speelt valt meteen de geluidskwaliteit op. Het volume op een niveau waar je lang van kunt genieten maar ook de klank en mix zijn zeer goed, alsof je naar een mooie hifi setup luistert. Als vanuit het niets de karakteristieke rauwe stem van Jan van Piekeren door de luidsprekers klinkt is het feestje compleet. Het is een bijzondere avond. Jan introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk. Zo persoonlijk zelfs dat een ieder tijdens het nummer wat er op volgt met kippenvel zit te luisteren.

Utrechse humor…

Van Piekeren Parelsessies foto 3En natuurlijk is de avond doorspekt van de nodige ‘Utrechse’ (zonder t inderdaad) humor! We worden ook nog getrakteerd op drie nieuwe nummers. Zeker de mannen zitten weer in de studio om een nieuw album op te nemen!

Ook de oudere nummers staan in de kleine semi akoestische bezetting als een huis! De arrangementen zijn zeer mooi gemaakt en uiterst muzikaal. Johan Fransen zet met zijn gitaar de ene keer een prachtig landschap neer en dan weer een funky ritme. Hoewel niet opvallend aanwezig maakte Lars met zijn bas de harmonieën compleet. Een opvallende rol is weggelegd voor slagwerker Hans Boosman. Die heeft in de loop der jaren zijn drumstel uitgekleed tot een Cajon, waar je prima op kunt zitten en van alles in kan stoppen. Met daarnaast een groot assortiment percussie. Hij gaf het geheel een bijzonder karakter die mij qua stijl nog het meest deed denken aan Rob Kloet van de Nits.

Van Piekeren Parelsessies foto 4

De voorstraat

Vaak vond ik de “uitgeklede” versies uitsteken boven de originelen. Dat kan misschien komen door de sfeer van de avond maar de intieme sfeer maakte de nummers wat mij betreft nog krachtiger. Hoogtepunt daarbij was Voorstraat. Het nummer over de gelijknamige straat in Utrecht en de muziek van de VPRO documentaire serie met dezelfde titel. Met een prachtige viool solo van Joost van Es. Zo mooi zelfs dat de hond van de eigenaar het podium op kwam om van al dit moois te genieten!

Kortom een geslaagde avond die ik mij lang zal herinneren!
Het was niet alleen parelsessie maar vooral een parel van een sessie!

Van Piekeren Parelsessies foto 5

 

Website van Piekeren

Fotografie: www.sleepinbird.com

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

4 thoughts on “Van Piekeren – Parelsessies

 • Mijn eerste kennismaking met Van Piekeren was bij ’t Zand te Maarssen.
  Jan heeft een rauwe stem, is recht voor zijn raap maar kan ook heel subtiel zijn.
  Zijn verhalen zijn doorleeft en je zit vanaf het begin op het puntje van je stoel.
  TOP talent, zeker een aanrader.

  Beantwoorden
 • Na de overlast die Jan en Johan een aantal jaren hebben veroorzaakt…en waar ze mijn aandacht mee getrokken hadden ben ik stilletjes Jan z’n weg gaan volgen. Wat een Talenten! En wat een verademing om te merken dat er toch ondanks alle pulp die dagelijks over ons uitgestort word nog muzikanten zijn die een verhaal te vertellen hebben. Op een Leuke zeer muzikale manier. Toppersssss Pur sang, en trots dat ze Utreggg zo mooi maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.