Muziek

Tommy Ebben & the Small Town Villains

Soms kom je een band tegen waarvan je direct weet dat het iets bijzonders is. Zo was ik onlangs bij een klein intiem concert van de Utrechtse zanger/muzikant Tim Knol. Bij aanvang van het voorprogramma stond daar ineens een niet onaantrekkelijke (volgens mijn dochter, die mee was) jonge man op de stage met een akoestische gitaar: Tommy Ebben.

Ik had echter nog nooit van de beste man gehoord maar met zijn eerste solo akoestische nummer  was ik direct bij de les en zeer gepakt door het innemende gitaarspel en zang van de beste man. Deze avond was Tommy  Ebben aanwezig om samen met zijn toetsenist Maarten Rischen het voorprogramma te verzorgen en het debuutalbum van de band te promoten.

Dreamless Slumbers

dreamlessHet nieuwe album, Dreamless Slumbers, was ook nog eens deze zelfde dag in release gegaan en dus vers van de pers.
De band bestaat uit een viertal muzikanten; Tommy Ebben (zang, gitaar) Maarten Rischen (toetsen), Thomas van den Berge (drums) en Sebastiaan Herbert (bass, backing vocals).
De muziek die het viertal maakt is zeer gevarieerd en mag je rekenen onder het genre Americana of Singer/Songwriter. Op het album worden de zelfgeschreven nummers afgewisseld van stevige uptempo rock nummers met goede melodielijnen en voorzien van een kop en een staart in prachtige breekbare akoestische songs van een hoog niveau met duidelijke invloeden van de grote meesters in dit genre: Bob Dylan, Neil Young en Jackson Browne.

Boeiend muzikaal avontuur

Met zijn wat hese, schrapende, maar aanwezige stemgeluid brengt Tommy Ebben deze nummers tot leven en maakt dit album tot een prachtig en boeiend muzikaal avontuur.
Met name de akoestische nummers , zoals “Eurydice” en “A Violet Goodbye” zijn  erg sterk en nemen je direct mee in de emotie van het nummer. En ik kan u zelfs vertellen dat u waarschijnlijk al een aantal keer wat van deze band heeft gehoord. Het nummer “She Won’t Tell” wordt namelijk gebruikt als muziek in een Vodafone reclame die op dit moment loopt.
Als ik al deze informatie niet van tevoren had gehad, dan had ik u na het beluisteren van dit album waarschijnlijk gezegd dat het niet uit Nederland zou kunnen komen. En dat is een groot compliment. Tommy Ebben laat met dit album zien zich dat hij een meer dan uitstekende Singer/Song schrijver is en daarbij nog eens een aantal erg goede muzikanten om zich heen heeft verzameld. Dat gezegd, wacht ik met smart op wat er in de toekomst nog meer komen gaat. Ik ben in ieder geval fan….
Een echte aanrader dus en ook nog eens van Hollandse bodem, kopen dus!

A Whisper to Arms

A Whisper To ArmsNa een druk jaar van optredens op bekende podia (o.a. Dauwpop, Paradiso) en precies een jaar na de release van de de debuut cd, Dreamless Slumbers,  is er nu een tweede album van Tommy Ebben and the Small Town Villains: A Whisper to Arms.
Zoals u kunt lezen in de bovenstaande recensie was ik destijds  zeer enthousiast van deze eerste release en ik wil u dan ook graag laten weten wat u kunt verwachten van dit tweede album. A Whisper to Arms is qua sfeer een totaal ander album dan Dreamless Slumbers. Verrassend dus. En dat mag ik wel. Het geeft aan dat Tommy Ebben een veelzijdig muzikant is die gewoon lekker zijn eigen ding doet.
Waar ‘Dreamless Slumbers’ zijn roots veel meer heeft in de Americana/singer songwriter hoek, is ‘A Whisper to Arms’ een steviger, meer country/rocky album en heeft veel meer ‘ballen’.

Volwassen

In eerste instantie was ik een beetje bang dat het album zou verzanden in alleen maar up-tempo rock nummers. Maar wees gerust, ondanks dat de meeste nummers zijn gevuld met stevige gitaren en krachtige zangpartijen, blijven de harmonielijnen prachtig in evenwicht.  De nummers zijn mijns inziens qua tekst en melodie ook veel meer completer en volwassen geworden. Ook op dit album hebben alle nummers en kop en staart. Heerlijke luistermuziek dus.
Een aantal nummers springen er voor mij persoonlijk toch wel uit. Het prachtige Louisiana is een wat rustiger heerlijk meeslepend nummer met die heerlijke Americana sound.  Als je dit nummer twee maal gehoord hebt zit het gewoon in je hoofd.

De eigen sound van Tommy Ebben

Maar er zijn meer nummers van dit kaliber: Lucky One, Raynie My Son en Hell’s not Red. En dan staat daar op tracknummer 3: Brother Devil. Een “eenvoudig” nummer met een geweldige opbouw, climax en een prachtig einde. Alleen voor dit nummer zou u het album moeten kopen. Het zou mij niet verbazen, dat wanneer dit nummer als single zou worden uitgebracht, het zomaar een hit zou kunnen worden……..
Ik ga de muziek van ‘ A Whisper To Arms’  niet typeren want Tommy Ebben heeft zijn eigen sound, maar bij wie in zijn/haar muziekcollectie muzikanten zoals Neal Casal, REM, Wilco, Jackson Browne of Lyle Lovett heeft staan moet daar Tommy Ebben’s  ‘A Whisper To Arms’ daar zonder nadenken aan toevoegen!

Meer weten: Tommy Ebben Website

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.