Muziek

All Times Bigband–A Beautiful Friendship

All Times Bigband - A Beautiful Friendship

All Times Bigband

Als Hans Beckeringh bij me thuis komt om zijn Daudio luidsprekersysteem langs te brengen zijn we er snel achter dat onze muzieksmaak veel overeenkomsten blijkt te vertonen. Ik mag zelf graat jazzy muziek luisteren, niet het moeilijke gefreak, maar de muziek die we tegenwoordig vaak een beetje neerbuigend als ‘smoothjazz’ aanduiden. Michael Bublé, Harry Connick jr, Peter Cincotti, Diana Krall en veel meer, kennen we vandaag als vertegenwoordigers. De eerste twee genoemde bewegen zich graag in de traditie van Frank ‘The Voice’ Sinatra. Een man als Tony Bennett, al actief toen Frankie zelf nog alive and kicking was, brengt zelfs met regelmaat nog nieuwe albums uit. Tony’s laatste duets album, waar hij samen werkt met oude en jonge artiesten is zelfs van grote klasse.

Toen Rod Stewart het onvermijdelijke einde van zijn bloemrijke carrière in zicht kreeg stortte hij zich op het ‘Great American Songbook’, de rijke collectie muziek uit de jaren 40, 50 van de vorige eeuw. Het bracht Rod weer helemaal terug in de spotlights. Ondanks de bizar lijkende combinatie vinden velen vinden de albums, opgelopen tot vier stuks, van de strak in het pak gestoken croonende rocker prachtig, anderen verfoeien het tot op het bot.

Hans verteld me dat hij ook een actief zanger is en onder andere bij de All Times Bigband zingt. Ik krijg een CD van hem en ga er maar eens naar luisteren. Vanaf dat moment is het een veel geluisterd album in mijn muziekcollectie!

A Beautiful Friendship

All Times Bigband - Bass 'n' DrumAll Times Bigband - Dirigent Pieter van den DolderAll Times Bigband - Sssst opname...

All Times Bigband - Vleugel centraal

De Veluwse All Time Bigband bestaat al sinds 1982. Ter ere van het het 25 jarig bestaan sluit de complete bigband zich drie dagen op in de studio van het beroemde Metropool Orkest. Hier wordt de ‘A Beautiful Friendship’ CD opgenomen. Onder leiding van Dirigent Peter van den Dolder is er in de maanden voorafgaand aan de opnames enthousiast gewerkt en noest gerepeteerd aan de stukken die op het album moesten komen.

Naast een aantal instrumentale stukken zijn er vocale bijdrages van Hans Beckeringh en Marjolijne Leene, een ervaren zangeres in het Jazz circuit. Ik moet zeggen behoorlijk onder de indruk te zijn van haar vocale kwaliteiten. The Voice of Holland kandidates zouden hier eens naar moeten luisteren om te horen dat een stem niet continu in de vermoeiende beltmode hoeft te staan om te kunnen stralen. Helaas, de echte artiesten bewegen zich vaak meer low profile door de muziekwereld…

All Times Bigband - Hans BeckeringhAll Times Bigband - Marjoleine Leene

All Times Bigband - Play your SaxephoneHet repertoire beweegt zich door het American Songbook en aanverwante muziek uit de gouden periode. Wat opvalt is hoe goed er gemusiceerd wordt, het speelplezier spat uit de luidsprekers.

 

 

Dat klinkt goed zeg!

Maar wat ‘ons audiofielen’ natuurlijk ook direct in het oor springt is de uitstekende opnamekwaliteit die ‘A Beautiful Friendship’ laat horen. Vol, transparant, dynamisch, natuurlijk… heerlijk! Het walgelijke ‘Loudness War Syndrome’ gedoe is hier ver buiten de deur (mengtafel) gehouden. Dat maakt wel dat een in eigen beheer opgenomen album van dit semi-professionele ‘orkestje’ echt ongehoord veel beter klinkt dan de prestigieuze dure opname van het laatste album van de inmiddels ongekend beroemde Michael Bublé! Waarvan een groot deel van het budget waarschijnlijk is opgegaan aan de wanprestatie van de ingehuurde producer…

All Times Bigband - Opnametafel

Epiloog

Als je dit genre muziek evenveel kunt waarderen dan ik, doe je zelf een plezier en probeer dit album van de All Times Bigband in handen te krijgen. Gaat je heel wat uurtjes luisterplezier opleveren. En heb je meteen een eersteklas album om je vrienden te laten horen hoe goed je hifi klinkt…

Tracks:
Let’s Fall In Love
My Romance
Don’t Get Around Much Anymore (zang: Marjoleine Leene)
Our Love Is Here To Stay (zang: Marjoleine Leene)
’s Wonderful
Ain’t That A Kick In The Head (zang: Hans Beckeringh)
Sway (zang: Hans Beckeringh)
It Don’t Mean A Thing
Love For Sale (zang: Marjoleine Leene)
But Beautiful (zang: Marjoleine Leene)
That Old Black Magic
It Happened In Monterey (zang: Hans Beckeringh)
Mack The Knife (zang: Hans Beckeringh)
Mean To Me (zang: Marjoleine Leene)
A Beautiful Friendship

Hans staat aanstaand weekend met zijn Daudio luidsprekersysteem op de X-fi show in Veldhoven. Hij zal daar ongetwijfeld wat van deze CD kunnen laten horen. Uiteraard heb ik hem geadviseerd om een (flink) aantal exemplaren mee te nemen…Glimlach

http://all-times-bigband.nl/

foto’s: All Times Bigband site

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.